Idei de organizare matinala
Raspunsuri - Pagina 4
roli25 spune:
Desi cred ca foarte utile ti-ar fi sfaturi de la cele cu cel putin 3 copii, iti zic si eu cum e la noi:
Seara le pregatesc in camera la fiecare hainele. Ora de culcare e max. 9.30.
Dimineata ii trezesc la 7.45 - singura cu ei ca sotul la 7.30 a iesit.
Cel mare se imbraca si se spala singur.
Cel mic se descurca singur admirabil doar cand vrea si nu vrea decat in week-end cand sta acasa . Asa ca il fac eu gata.
Nu fac mofturi la haine...foarte rar il apuca pe cel mic vreun of ca vrea alt tricou, pe care si-l alege singur din sertar.
La iesire le pun eu geci, caciuli, ghete iarna (vara se incalta singuri).
Micul dejun il iau la gradi, deci nu mancam.
La 8.15 iesim pe usa, la 8.25 suntem in gradinita.
lavi02 spune:
Eu ma incadrez partial la subiect, am o fetita clasa a IV-a, una la gradinita si una in burtica.
Mie mi se pare esential micul dejun inainte de a iesi din casa, e un obicei bun pe viata. Nu concep sa mearga fata la scoala cu stomacul gol si ma bazez eu pe ce mananca eventual in pauze. A mea e o mare mofturoasa, de obicei la scoala nu mananca nimic, de-asta am si renuntat sa-i pun pachet.
Eu ma scol la 7:45, pana ma dezmeticesc se face 7 apoi intru in viteza: trezesc fetele cat mai repede merge toata lumea la baie si pe la 7:10-7:15 ne asezam cu totii la masa. In timp ce fetele sunt la baie sotul pregateste laptele fetelor iar eu scot restul de alimente pt micul dejun, spal/tai o rosie, un ardei, etc.
Pe la 7:30, max 7:35 mergem la imbracat. Eu o duc pe cea mare la scoala si apoi plec la servici, sotul pe cea mica la gradi unde e mai relaxat si trebuie sa ajunga pana la 8:30.
Cand a fost sotul plecat din tara m-am descurcat foarte bine cu amandoua lasand-o pe cea mica singura in casa, imbracandu-se, 5 minute pana o traversam bulevardul pe cea mare care dupa traversat se poate duce singura la scoala. ma intorceam in tmp util si pe la 8:15 reuseam sa o las pe cea mica la gradinita si sa imi iau zborul in viteza spre servici.
Vasele ramase de la micul dejun le spalam dupa masa/seara cand ajungem , dimineata doar punem mancarea ramasa in frigider si strangem de pe masa ca sa fie curat cand se intoarce fata de la scoala.
Ideile pe care le propun eu sunt:
-cea mare nu ar putea face o parte din drumul spre scoala singura?
-cele mici nu ar putea sa mai ramana singure in casa cateva minute?
Succes la organizare!
michelle-usa spune:
noi nu am intirziat niciodata si programul ne este f. lejer ca suntem organizati.
programul nostru este(pt baiat clasaa 2-a):
-seara culcarea la 9
-pregatit ghiozdanul(teme...rar verific)
-ordine in camera
-pregatit hainele pt a 2-a zi
hainele(bluzele/tricouri) noi le avem pe umeras pe zile...asa ca ce vine la rind...si nu avem discutii
pantaloni 2 perechi/sapt (la fe,le alterneaza)
1 geaca si 1 hanorac depinde cum e afara iarna.
2 perechi adidasi (1 este pt zilele de sport)
dimineatza 7 scularea(singur, fara ceas)
-baie, imbracat, pieptanat singur
-citim amindoi in pat pana la 7:30
-facut patul
-7;30-8 mic dejun (se mai si joaca)
-8-8:30 tv 2-3 zile /sapt ; 1 zi /sapt tema computer; 1 zi/sapt game computer
-8:40 iesit pe usa
Micul dejun:
avem lista facuta(impreuna ca sa nu avem discutii) cu ce maninca luni,marti...asa ca nu-mi bat capul dimineatza
la fel si pt ce ia la el pachetel.
nu negociem cu hainele...el si le aseaza pe umeras de duminica si in ordinea aia le imbraca.
michelle
adinag spune:
Este un subiect care ma preocupa si pe mine, muuult! :D
Am doar doi copii, insa sunt intotdeauna singura cu ei dimineata. La noi e rau, pentru ca eu trebuie sa fiu la serviciu la ora 7:30, deci chiar trebuie sa ne trezim devreme tare. Fata merge in clasa a 3-a si trebuie sa fie la scoala oricum la 7:30, la 7:40 incepe ora. Cel mai greu e cu cel mic, el face curand 4 ani, si ii este foarte greu sa se trezeasca dimineata. Nu reuseste si vrea chip sa se culce inaintea sora-sii seara, dupa amiaza nu mai doarme de mult, si il cred ca e obosit dimineata.
Hainele si ghiozdanul sunt pregatite pentru toti 3 de cu seara, nu discutam decat foarte rar ce imbraca (ii mai intreb ce vor, si oricum se bazeaza pe mine :) ).
Dimineata ma scol prima, ma imbrac, machiez etc., ma duc jos si le fac pauzele pentru scoala/gradi, si micul dejun cat se poate si apoi le trezesc. Amandoi nu vor sa se scoale, dar asta e... Fata intelege, chiar daca e unhappy, face totul singura. Pe cel mic il iau din pat in brate, il transport pe canapeaua din holul care este intre camera lor si baie, il mai giugiulesc acolo, il imbrac cu tricou si sosete in timp ce tine mortis inca ochii inchisi, il transport pe toaleta, dupa care incepe sa se trezeasca :D. Apoi il imbrac cu restul. Nu ca nu poate singur, insa e pur si simplu pre aobosit la ora aia, il inteleg :(
Il spal pe dinti (nici nu concep EU ca pana la 6 ani sa-l las decat in mod exceptional s-o faca singur), pe fata se spala singur si jos cu noi, unde ne asteapta MD. Mereu trebuei sa fiu cu gura pe el sa manance cat de gat, macar asa de forma ;) MD era mai demult mai sicmplu, cat nu lucram, el era fericit cu musli. Insa acum mananca impreuna iar el vrea sa manance ce vrea aia mare, care detesta musli. Deci mananca paine cu... stiu eu ce, ceea ce dureaza de 3 ori mai mult.
La noi mersul la toaleta dupa sculat este lege, ca si inainte de culcat si spalatul pe dinti. Deci rar se intmapla sa mai vrea o a doua oara.
Tragedia e si mai mare cand ajungem dimineata la masina si e plina de gheata, si imi ia pana la 10 minute s-o curat. Dupa care incepe sa depuna gheata inapoi, in locul unde am inceput . Atunci intarzii cu siguranta ...
Selene, de obicei esti mai empatica. Nu conteaza daca esti sau nu de acord, asta e viata. Inchipuie-ti c ala unul din topicele tale zice cineva: eu nu concep sa stau intr-un apartament asa mic... nooo...
SI eu am mereu impresia c asunt de la armata, dar nu am ce face...
Simonna spune:
Micky, tu esti pe jos sau cu masina?
Noi i-am dat ani de zile cerealele cu lapte (separat) in masina lui Atomix. Sau un bidonas de cacao cu biscuitei, rar sandvis. Totul pregatit de cu seara, doar scos din frigider in drum spre usa. Daca esti pe jos cu fetele poate reusesti sa adaptezi, daca fiecare are un croissant in mina si musca din el... zic si eu, acum iarna ar fi mai greu, dar e o idee. Eu am plecat cu sandvisul in mina de acasa din primara pina la facultate (cind nu-l mai mincam demult, dar bunica insista :)
O alta idee ar fi ca fiecare boite-a-lunch sa fie facut de cu seara. Ale mele asa sint toate, dimineata le iau din frigider si le impart la proprietari.
Ghiozdanul neaparat gata de cu seara, dimineata il mai deschidem doar sa adaugam boite-a-lunch. Geaca, caciula, minusi si cizmele/pantofii alaturi.
La haine mereu am avut si avem un fel de uniforma la Atomix, sper sa reusesc sa o implementez si la Addie, adica aveam haine de mers la scoala, cu alegerea f. limitata, nu o uniforma propriu-zisa.
Si la noi erau complicate diminetile pina cind i-am gasit surubelul: un episod din desenele favorite. Te misti cu o viteza rezonabila si treci de toate etapele cu bine, pina isi bea mami cafeaua poti sa te uit la desene. Cheia a fost ca niciodata n-am permis mai mult de un episod, ca altfel n-am mai fi iesit din casa.
Cind a devenit suficient de rutinat ca sa nu mai fie nevoie de desene ca recompensa, i le-am oferit pe post de recompensa pentru seara de dinainte. A decurs bine, te-ai spalat, culcat, citit etc fara taraboi, recompensa e a ta, uite 5 min. de desene.
Acum sigur ca e mai complicat la tine cu trei, la noi diferenta de virsta face ca programele sa fie complet diferite si separate, dar poate gasesti recompensa adecvata fiecareia si reusesti sa le bagi in pat mai devreme. (Noua aici pediatrul ne-a tot spus la controalele anuale ca un copil odihnit e cel care se trezeste singur dimineata... Irealizabil, din punctul meu de vedere, dar e un ideal spre care tind :)
Am functionat asa, cu 10 min de desene pina in clasa a sasea, cind autobuzul trecea la 7 si 5, asa ca i-am zis ca daca vrea sa se uite la tv poate sa se trezeasca singur la sase, noi nu ne trezim. Asa ca a renuntat si el la tv de dragul somnului :)
Eu as incerca sa o lamuresc pe cea mare - ma uit la poze si pare la o virsta in care mai poate fi folosit calendarul cu stickere, o saptamina de lucruri bine facute se recompenseaza intr-un fel sau altul, sau orice alt fel de recompense stii tu ca functioneaza, fie si ideea de independenta si ajutat mami, ca doar ea e mare si intelegatoare, prin comparatie - sa mearga la scoala cu bunica de care vorbeai.
Sa stii ca eu, prin natura, sint dezordonata, dar de cind cu scoli si ore fixe mi-am impus sa fac seara ceea ce poate fi facut oricit as fi de rupta de oboseala - imi scot si hainele mele de-a doua zi, orice pentru cinci minute de somn!
Sper sa-ti fie de folos,
Simonna
PS: Selene, zau asa... interventie sub centura rau, adica tu n-ai fost la scoala? Nu tot la 8 incepea? Nu te trezeau parintii? Dormeai pina la 9 si ajungeai tu mai incolo, pe placul tau, la scoala? Nu stiu ce-ai vrut sa demonstrezi cu ce-ai scris.
Laura25 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui michelle-usa noi nu am intirziat niciodata si programul ne este f. lejer ca suntem organizati. programul nostru este(pt baiat clasaa 2-a): -seara culcarea la 9 -pregatit ghiozdanul(teme...rar verific) -ordine in camera -pregatit hainele pt a 2-a zi hainele(bluzele/tricouri) noi le avem pe umeras pe zile...asa ca ce vine la rind...si nu avem discutii pantaloni 2 perechi/sapt (la fe,le alterneaza) 1 geaca si 1 hanorac depinde cum e afara iarna. 2 perechi adidasi (1 este pt zilele de sport) dimineatza 7 scularea(singur, fara ceas) -baie, imbracat, pieptanat singur -citim amindoi in pat pana la 7:30 -facut patul -7;30-8 mic dejun (se mai si joaca) -8-8:30 tv 2-3 zile /sapt ; 1 zi /sapt tema computer; 1 zi/sapt game computer -8:40 iesit pe usa Micul dejun: avem lista facuta(impreuna ca sa nu avem discutii) cu ce maninca luni,marti...asa ca nu-mi bat capul dimineatza la fel si pt ce ia la el pachetel. nu negociem cu hainele...el si le aseaza pe umeras de duminica si in ordinea aia le imbraca. michelle |
michelle, la asa program si ai mei s-ar trezi singuri fara cometnarii . Citit in pat, jumate de ora de desene animate sau calculator de dimineata... uau! Cred si eu ca baga viteza la celelalte ca sa aiba timp pt astea. E bine ca nu trebuie la 8 sa fiti in clasa. Ora aia in plus dimineata conteaza mult.
Am marfa la bazar umanitar DC
Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi
'Cos what I feel is the only truth for me
anda141 spune:
La noi trezirea e la 6 jumate, pentru ca la 7.20 trebuie sa fim iesiti pe usa ca sa ajungem la timp la scoala. Nu pleaca nemancat niciodata ,oricat de tarziu s-ar trezi, pentru ca eu ma trezesc la 6 jumate si pe el il mai las 10 minute, dar uneori e mai obosit si mai lungeste ora de trezire . Trebuie sa stau cu gura pe el sa se imbrace si de cele mai multe ori il imbrac eu, pentru ca trage de timp . Se trezeste in masina sa spuna ca trebuia sa si mai puna nu stiu ce in ghiozdan, va revedere, nu ma intorc niciodata. Sa invete sa se organizeze, ca asa nepasator e... Oricum dimineata suntem bagati in priza
theo_2004 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Mik Ai citit tot ce a putut scrie Selene, Theo ? (de vreo citeva luni incoace). Mik. |
Nu am citit ... poate ai dreptate Scuze!
Cornelia spune:
Mik, super organizare la voi .
Simonna, asta cu luatul pe drum a gustarii ma tot gandesc sa o implementez si eu. Incerc si eu sa ma organizez de seara, dar cum seara, de fapt noaptea, dupa 10, fac tot ce tine de gospodarie, pic lata si cateodata nu mai sunt in stare nici sa pregatesc hainele pt. a doua zi.
Adinag, ce matinale sunteti! Ma bucur sa mai aud de voi!
In rest, nu mi-o luati in nume de rau, dar e o diferenta uriasa intre a pregati un copil dimineata care mai trebuie sa ajunga si la 9, eventual si a pregati trei, care trebuie dusi in locuri deiferite la scoli si gradinite. E adevarat, eu sunt genul dezorganizat, nu stiu Mikyyy cum sta la cap. asta , dar ca fosta mama de un copil si ca fosta mama de doi , zau ca nu se compara.
A, la mine cireasa de pe tort e ca in mod normal incep serviciul la 7.30, doar ca tacit am obtinut o dispensa si ajung pe la 8.30. Dar nu o mai pot duce mult asa. Ma consolez cu ideea ca de la anul vor trebui dusi in doar doua locuri diferite, nu trei ca anul asta, ca incepe Stefan scoala.
ingridnen spune:
chiar nu stiu ce sa te sfatuiesc, la noi este aceeiasi problema si nu e decat unul
de multe ori, la 7:20 mai este in pat, cand noi la 7:30 ar trebui sa iesim pe usa... ar trebui ...
Ingrid si Cristi 8 ani