Societatea multiculturala
Raspunsuri - Pagina 5
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/coracora/coracora.jpg)
coracora spune:
Citat: |
citat din mesajul lui cipcipcip Tu de fapt ce doresti cu acest subiect, coracora? Ca noi romanii, un popor de emigranti, sa ne apucam sa vorbim despre dezavantajele multiculturalismului? Care-i sensul, ca eu nu inteleg. Cipcipcip si Julia (4 august 2005) + Erik (16 mai 2010) |
Cat de corecta dpdv logic e o argumentatie de genul: multiculturalismul e o treaba minunata pentru ca eu insumi / insami sunt un emigrant / emigranta?
![](alcool.gif)
Sau e un fel de "taci si calca apa" daca tot te-au primit la ei in ograda...? Trebuie sa ne facem ca nu vedem problemele din jurul nostru si sa nu ne dorim sub nici o forma sa le rezolvam?
Imi pare rau, eu nu pot fi de acord cu o asemenea mentalitate. Iar acest topic e deschis pentru toti cei care privesc dincolo de "datoria morala a imigrantilor de-a-si tine gura" si cuteaza sa-si exprime opiniile.
![](floare.gif)
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
ladyJ spune:
citat din mesajul lui capcaunul In vremuri de criza lumea strange cureaua si ... randurile. Cand economia Germaniei a inceput sa duduie (la propriu, nu la figurat ca'n era Tariceanu) in anii '60, si forta de munca cam lipsea pe motiv ca fusese decimata in WW2 (tineretul nascut la sfarsitul anilor '40 abia scotea nasul din carti), oligarhia economico-politica a momit milioane de turci (si iugoslavi, dar astia erau si ei afectati de pierderile umane din razbel) sa vina la munca in RFG. Turcii, neutri in WW2 (deci multi dornici de munca), si pe deasupra cu putine oportunitati acasa (Turcia va tura economia abia dupa '80), au dat navala, aportul lor la progresul economic nemtesc fiind incontestabil. Trec anii, vin rand pe rand crizele petrolului din '73 si anii '80. Duduiala incetineste, somajul creste, tensiunea idem. Neonazismul si rasismul germanilor se acutizeaza luand in vizor in primul rand cartierele turcilor, lupte de strada, probleme pe stadioane, incendii samd. Revolutiile din est din '89 aduc o mare gura de aer economiilor occidentale gripate. Germania revine la duduiala caci are mult de lucru pentru upgradarea infrastructurii din RDG. Toate tarile occidentale exporta la greu in estul Europei. Basca bulele imobiliare, IT si financiare. Cum sporul natural al majoritatii tarilor industrializate e pe minus, se deschid larg usile imigratiei. Ce conta ca imigrantii nu stiu doua boabe in limba tarii de adoptie sau sant musulmani de neclintit, economia primeaza, si fara economie pensiile sunt in pericol? Apti de munca sa fie! Dupa '2000 ghinion, economia globala incetineste, cureaua se strange, imigrantii nu mai sunt priviti cu simpatie de localnici la impartirea unui tort mai mic. Cam asta-i radiografia unei istorii cinice care a pus pe altarul economiei societatii de consum destinele a sute de milioane de oameni, imigranti si localnici de-a valma. |
Cu mentiunea ca in Germania, au fost, rand pe rand, si alte grupuri de muncitori: italienii, spaniolii si grecii.
Apoi au aparut turcii si iugoslavii.
Neamtul nu a avut probleme cu italianul, spaniolul sau cu grecul. Tavernele grecesti erau pline de nemti, restaurantele italienesti de asemenea. Multi s-au intors in tara de bastina, multi au ramas in germania.
Prima generatie de turci , oameni muncitori si harnici care-si vedeau de treaba, n-au inspaimantat neamtul.
Problemele au inceput cu a doua generatie, adica copiii turcilor care s-au nascut in Germania, plus valul necontenit de turci care tot venea.(intregirea familiei, de exemplu)
Cu toate astea, exista turci care muncesc si platesc taxe, ca orice cetatean responsabil.
Simpatia dispare cand un anume grup de imigranti incearca sa-si cladeasca un stat in stat. Cand nu se respecta legile nemtesti si se aplica legea gandita de capul familiei imigrante.
Opinia publica ramane cu gura cascata cand cutare imigrant scoate kalasnikov ul si isi regleaza conturile in centrul orasului, sau cand asista la taierea gatului unei tinere, in strada, pentru ca s-a intalnit cu..un baiat care are o religie diferita.
Tinerii nemti tind spre extrema dreapta cand, in cluburi si discoteci, se trezesc inconjurati de 20 de imigranti cu cutite in mana pentru a-i cere socoteala ca a vorbit cu o fata...imigranta.
Cetatenii admit tacit miscari de extrema dreapta cand parte din banul dat la stat merge in contul imigrantului smecher, care nu munceste ca nu are chef dar striga cat il tin plamanii ca e discriminat.
Cum e cu azilul? Cum poate un european privi cu detasare cum azilantii isi continua razboiul in tara gazda?
Si ca sa fiu on topic, cred in valabilitatea conceptului de multiculturalism. Cu conditia ca toate culturile implicate sa inteleaga ce inseamna ´´multi´´ si sa renunte la ´´eu sunt cel mai cel´´.
Cand multiculturalismul nu functioneaza, nu poti da vina pe doar pe tara gazda.
saskia spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui ladyJ
Cu mentiunea ca in Germania, au fost, rand pe rand, si alte grupuri de muncitori: italienii, spaniolii si grecii. Apoi au aparut turcii si iugoslavii. Neamtul nu a avut probleme cu italianul, spaniolul sau cu grecul. Tavernele grecesti erau pline de nemti, restaurantele italienesti de asemenea. Multi s-au intors in tara de bastina, multi au ramas in germania. Prima generatie de turci , oameni muncitori si harnici care-si vedeau de treaba, n-au inspaimantat neamtul. Problemele au inceput cu a doua generatie, adica copiii turcilor care s-au nascut in Germania, plus valul necontenit de turci care tot venea.(intregirea familiei, de exemplu) Cu toate astea, exista turci care muncesc si platesc taxe, ca orice cetatean responsabil. Simpatia dispare cand un anume grup de imigranti incearca sa-si cladeasca un stat in stat. Cand nu se respecta legile nemtesti si se aplica legea gandita de capul familiei imigrante. Opinia publica ramane cu gura cascata cand cutare imigrant scoate kalasnikov ul si isi regleaza conturile in centrul orasului, sau cand asista la taierea gatului unei tinere, in strada, pentru ca s-a intalnit cu..un baiat care are o religie diferita. Tinerii nemti tind spre extrema dreapta cand, in cluburi si discoteci, se trezesc inconjurati de 20 de imigranti cu cutite in mana pentru a-i cere socoteala ca a vorbit cu o fata...imigranta. Cetatenii admit tacit miscari de extrema dreapta cand parte din banul dat la stat merge in contul imigrantului smecher, care nu munceste ca nu are chef dar striga cat il tin plamanii ca e discriminat. Cum e cu azilul? Cum poate un european privi cu detasare cum azilantii isi continua razboiul in tara gazda? Si ca sa fiu on topic, cred in valabilitatea conceptului de multiculturalism. Cu conditia ca toate culturile implicate sa inteleaga ce inseamna ´´multi´´ si sa renunte la ´´eu sunt cel mai cel´´. Cand multiculturalismul nu functioneaza, nu poti da vina pe doar pe tara gazda. -------------------------------------------- ´´Primul om care a preferat sa injure decat sa dea cu piatra poate fi considerat inventatorul civilizatiei´´S.F. |
Deci discutia cum era previzibil se intoarce iarasi si iarasi doar la cei care au o alta religie, si ma refer aici la turci.
Totusi de ce ar suferi turcul ala pe care-l amintesti la "etc" ca fiind cinstit din cauza mentalitatii generalizate ca toti turcii, pentru ca un grup de infractori de aceasi origine fac tampenii. Oare nemtii neonazisti nu fac tampenii...oare nemtii nu au infractorii lor (de origine sanatoasa, mda)...
Ma rog nu are sens sa disec mai departe, cine vrea sa vada mai departe de asta si sa nu amestece toti emigrantii in aceasi oala o va face si fara analiza pe text. Restul au ideile lor preconcepute si o tin asa la nesfarsit.
coracora spune:
citat din mesajul lui ladyJ Neamtul nu a avut probleme cu italianul, spaniolul sau cu grecul. Tavernele grecesti erau pline de nemti, restaurantele italienesti de asemenea. Multi s-au intors in tara de bastina, multi au ramas in germania. |
Foarte adevarat.
Cum e cu azilul? Cum poate un european privi cu detasare cum azilantii isi continua razboiul in tara gazda? |
Asta nici eu nu pricep. Am citit despre cazuri de africani care ucideau alti africani in centrul de primire a azilantilor pentru ca in tara-mama cele 2 triburi de care apartineau erau in razboi. Absolut delirant. De ce-ar primi o tara civilizata asemenea oameni pe teritoriul sau?
Si ca sa fiu on topic, cred in valabilitatea conceptului de multiculturalism. Cu conditia ca toate culturile implicate sa inteleaga ce inseamna ´´multi´´ si sa renunte la ´´eu sunt cel mai cel´´. Cand multiculturalismul nu functioneaza, nu poti da vina pe doar pe tara gazda. |
Culturile bazate pe "suprematia cu orice pret" sunt extrem de rigide si, prin urmare, greu asimilabile in oricare alta societate.
Eu cred ca esecul multiculturalismului poate fi imputat in proportie de 80% tarilor-gazda pentru ca nu te poti astepta de la imigranti sa fie 100% docili si integrabili din primul minut in care pun pasul in acea tara. Omul social reactioneaza cel mai bine la reguli si restrictii, cu conditia ca acestea sa fie aplicate cu rigurozitate. Nu putine sunt cazurile de imigranti care speculeaza taman slabiciunile sistemelor juridice din tarile in care vor sa se stabileasca.
saskia spune:
Citat: | ||||||
citat din mesajul lui coracora
Foarte adevarat.
Asta nici eu nu pricep. Am citit despre cazuri de africani care ucideau alti africani in centrul de primire a azilantilor pentru ca in tara-mama cele 2 triburi de care apartineau erau in razboi. Absolut delirant. De ce-ar primi o tara civilizata asemenea oameni pe teritoriul sau?
Culturile bazate pe "suprematia cu orice pret" sunt extrem de rigide si, prin urmare, greu asimilabile in oricare alta societate. Eu cred ca esecul multiculturalismului poate fi imputat in proportie de 80% tarilor-gazda pentru ca nu te poti astepta de la imigranti sa fie 100% docili si integrabili din primul minut in care pun pasul in acea tara. Omul social reactioneaza cel mai bine la reguli si restrictii, cu conditia ca acestea sa fie aplicate cu rigurozitate. Nu putine sunt cazurile de imigranti care speculeaza taman slabiciunile sistemelor juridice din tarile in care vor sa se stabileasca. |
Defineste civilizata. O tara care a practicat apartheidul pana in 1973 cand a fost in sfarsit declarat crima impotriva umanitatii sau care a practicat sclavagismul in Antile si Indonezia eu nu o consider civilizata.
Dar sigur ca da, avem dreptul la opinii diferite, influentate de experientele de viata si educatie.
ladyJ spune:
Saskia, cu tine nu discut pentru ca nu imi place atitudinea ta si-n plus, citesti pe diagonala, intelegi pe jumatate si n-ai rabdare.
coracora spune:
citat din mesajul lui saskia Deci discutia cum era previzibil se intoarce iarasi si iarasi doar la cei care au o alta religie, si ma refer aici la turci. Totusi de ce ar suferi turcul ala pe care-l amintesti la "etc" ca fiind cinstit din cauza mentalitatii generalizate ca toti turcii, pentru ca un grup de infractori de aceasi origine fac tampenii. Oare nemtii neonazisti nu fac tampenii...oare nemtii nu au infractorii lor (de origine sanatoasa, mda)... Ma rog nu are sens sa disec mai departe, cine vrea sa vada mai departe de asta si sa nu amestece toti emigrantii in aceasi oala o va face si fara analiza pe text. Restul au ideile lor preconcepute si o tin asa la nesfarsit. |
Si romanii fac tampenii peste granitele Romaniei. Multe de tot. Asta inseamna ca noi, ceilalti romani, care nu ne tinem de gainarii, nu avem nici o responsabilitate in a-i aduce pe nemernici pe calea cea buna (sau macar a demasca porcariile comise de ei)? Asa procedeaza Basescu in tara - le vara pe gat political correctness-ul celor din EU si ignora total problemele create de multi romani pe tot mapamondul. Prin urmare aceste probleme se vor tot perpetua pentru ca sunt bagate cu nonsalanta sub presul ipocriziei fara margini.
Insa toata treaba e o bomba cu ceas in opinia mea... exemplu: italienii si francezii care s-au saturat de tiganii romani cersetori si infractori. Asta in ciuda faptului ca autoritatile incearca sa calmeze spiritele cu anestezii "locale"; astea nu tin insa la familiile care au nenorocul sa locuiasca langa taberele tiganesti.
ladyJ spune:
citat din mesajul lui coracora De ce-ar primi o tara civilizata asemenea oameni pe teritoriul sau? |
Pui problema gresit.
Si tu poti parea o necivilizata si o cruda, daca afla cutarescu ca tai porcu in ograda .
coracora spune:
citat din mesajul lui saskia Defineste civilizata. O tara care a practicat apartheidul pana in 1973 cand a fost in sfarsit declarat crima impotriva umanitatii sau care a practicat sclavagismul in Antile si Indonezia eu nu o consider civilizata. Dar sigur ca da, avem dreptul la opinii diferite, influentate de experientele de viata si educatie. |
Ah, da, vina colonialista pe care olandezii or s-o poarte si 50.000 de ani de-acum inainte... Nu stiu daca ai fost vreodata in Indonezia, Surinam, Africa de Sud sau Antile ca sa auzi din gura oamenilor de-acolo ce a insemnat ocupatia olandeza pentru societatea / economia locala. De ce crezi ca Antilele tin si cu dintii de regatul olandez in momentul de fata? Pentru ca de-acolo le vin banii. Multi bani. Asadar nu a fost chiar asa rea ocupatia batava, nu? In Indonezia asisderea, majoritatea locuitorilor vorbesc cu respect despre Olanda (cei mai in varsta chiar in limba olandeza). Iar Surinamul se zbate in saracie de cand a vrut sa fie independent.
Olanda anno 2011 e civilizata prin simplul fapt ca iti sunt respectate drepturile pe teritoriul ei.
Dar ca sa revin la rationamentul tau: Olanda e o tara necivilizata deci ar trebui sa primeasca pe teritoriul sau necivilizati care considera ca a omori un om (pentru ca face parte din alt trib) e acceptabil? Wow! Atunci ma bucur ca esti singura din cele 17 milioane de olandezi care gandeste asa, altfel nu stiu unde-ar fi ajuns regatul.......
en_kvinna spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui coracora
Nu le ceri sa plece, ci le impui - ca stat - sa se integreze in societate; nu ii favorizezi la nesfarsit creand astfel discriminare pozitiva, atragand totodata revolta autohtonilor. Le oferi posibilitatea de-a invata limba tarii adoptive si le monitorizezi progresele cu cea mai mare seriozitate. Eviti formarea ghetourilor si segregarea nationalitatilor prin implicarea tuturor in viata sociala a urbei. Introduci criterii relevante pentru acordarea cetateniei (eu cunosc persoane care au primit cetatenia unei tari europene aproape fara a cunoaste limba tarii respective). Samd. |
Eu nu cred ca tarile gazda nu ofera cursuri de limba gratuite sau macar accesibile financiar. Fara cunoasterea limbii nu poti gasi usor joburi. Majoritatea imigrantilor vorbesc limba tarii de adoptie, mai bine sau mai rau.
Segregarea. Nu imigrantii s-au segregat. Cei de acum cativa zeci de ani au venit si li s-au oferit apartamente/adaposturi gata segregate. Adica constructiile noilor veniti erau acolo unde era permis sa se construiasca si toate apropiate din motive de infrastructura. Acolo au stat imigrantii pt. ca bastinasii in general preferau zonele centrale, zonele bune. Cu anii, noii veniti tot acolo s-au decis sa stea, printre ai lor. Si e normal asa. Adica vine un om care habar nu are ce si cum de Europa, total strain si de limba si de port, ei bine e normal ca sa isi caute compatriotii, sa se aseze acolo unde nu se simte atat de singur, unde sunt si altii ca el.
Acum eu intreb, de ce bastinasii se feresc de astfel de cartiere ca dracu de tamaie. Si nu ca sunt scumpe, si nici nu cred ca dupa 10-20 ani de la venirea imigrantilor deja erau ruperi de capete printre blocurile de acolo. Si totusi, nici atunci si nici acum nu se prea muta in zonele acelea.