Societatea multiculturala
Raspunsuri - Pagina 6
![](images/user_woman.png)
saskia spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui coracora
Ah, da, vina colonialista pe care olandezii or s-o poarte si 50.000 de ani de-acum inainte... Nu stiu daca ai fost vreodata in Indonezia, Surinam, Africa de Sud sau Antile ca sa auzi din gura oamenilor de-acolo ce a insemnat ocupatia olandeza pentru societatea / economia locala. De ce crezi ca Antilele tin si cu dintii de regatul olandez in momentul de fata? Pentru ca de-acolo le vin banii. Multi bani. Asadar nu a fost chiar asa rea ocupatia batava, nu? In Indonezia asisderea, majoritatea locuitorilor vorbesc cu respect despre Olanda (cei mai in varsta chiar in limba olandeza). Iar Surinamul se zbate in saracie de cand a vrut sa fie independent. Olanda anno 2011 e civilizata prin simplul fapt ca iti sunt respectate drepturile pe teritoriul ei. Dar ca sa revin la rationamentul tau: Olanda e o tara necivilizata deci ar trebui sa primeasca pe teritoriul sau necivilizati care considera ca a omori un om (pentru ca face parte din alt trib) e acceptabil? Wow! Atunci ma bucur ca esti singura din cele 17 milioane de olandezi care gandeste asa, altfel nu stiu unde-ar fi ajuns regatul....... |
Asa cum as spune si eu ca tu le tii partea celor denumiti makamba, wow, nu mai tu stii de ce
![](alcool.gif)
Pana una alta e si normal sa plateasca, din greu as spune pentru anii in care ei eu exploatat, exportat si facut comert din niste tari cu niste oameni care nu le apartineau de fel, dar pe care i=au transformat in sclavi.
Ma bucur ca nu fac parte dintre cei 1,5 milioane de olandezi care l/au votat pe Geert Wilders, da.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/coracora/coracora.jpg)
coracora spune:
citat din mesajul lui ladyJ
Pui problema gresit. Si tu poti parea o necivilizata si o cruda, daca afla cutarescu ca tai porcu in ograda . -------------------------------------------- ´´Primul om care a preferat sa injure decat sa dea cu piatra poate fi considerat inventatorul civilizatiei´´S.F. |
Lool... ce-o mai fi jubilat Saskia la mesajul asta hehehe!!
![](icon_smile_big.gif)
LadyJ, chiar nu exista nici o diferenta intre a casapi un porc si un om?
Eu cred ca pun problema corect pentru ca odata stabilit intr-o tara in care nu e ok sa tai porcul pe alee, te poti deprinde sa cumperi slana de la supermarket sau de la piata, nu e un capat de tara. Insa daca "traditiile" din tara ta iti impun sa mutilezi fetitele si sa le faci circumcizie, atunci problema se plaseaza intr-un cu totul alt plan. La fel si cu crimele de onoare care par a fi ceva "firesc" in unele culturi / tari. Asa ceva nu poate fi acceptat in tarile civilizate.
Daca eu am de gand sa emigrez iar in tara de bastina am tradita X la care tin enorm, insa care este ILEGALA in tara spre care ma indrept, ori renunt sa mai plec ori emigrez si ma conformez regulilor locului.
ladyJ spune:
Citat: | ||||
Lool... ce-o mai fi jubilat Saskia la mesajul asta hehehe!! ![]() LadyJ, chiar nu exista nici o diferenta intre a casapi un porc si un om? Eu cred ca pun problema corect pentru ca odata stabilit intr-o tara in care nu e ok sa tai porcul pe alee, te poti deprinde sa cumperi slana de la supermarket sau de la piata, nu e un capat de tara. Insa daca "traditiile" din tara ta iti impun sa mutilezi fetitele si sa le faci circumcizie, atunci problema se plaseaza intr-un cu totul alt plan. La fel si cu crimele de onoare care par a fi ceva "firesc" in unele culturi / tari. Asa ceva nu poate fi acceptat in tarile civilizate. Daca eu am de gand sa emigrez iar in tara de bastina am tradita X la care tin enorm, insa care este ILEGALA in tara spre care ma indrept, ori renunt sa mai plec ori emigrez si ma conformez regulilor locului. |
Eu spun ca pentru a functiona multiculturalismul, e nevoie ca culturile implicate ca sa zic asa, sa gaseasca numitor comun. Gazda da, dar da si nou venitul.
Echilibru adica.
Daca tu renunti la a taia porcul in curte, dai ceva tarii gazda si e ok.
Cand doar astepti sa primesti(curs de limba gratuit, loc de munca, facilitati de tot felul) dar nu dai nimic in schimb, apare problema.
De aceia zic ca pui gresit problam gandind ca o tara civilizata nu ar trebui sa accepte un ´´necivilizat´´. Daca ´´necivilizatul´´ accepta faptul ca trebuie sa dea si el ceva pentru a ajunge la echilibru, lucrurile merg bine.
coracora spune:
Citat: |
citat din mesajul lui en_kvinna Acum eu intreb, de ce bastinasii se feresc de astfel de cartiere ca dracu de tamaie. Si nu ca sunt scumpe, si nici nu cred ca dupa 10-20 ani de la venirea imigrantilor deja erau ruperi de capete printre blocurile de acolo. Si totusi, nici atunci si nici acum nu se prea muta in zonele acelea. |
Nu generalizez insa iti dau un exemplu care mi-e "aproape". O prietena de-a mea a cumparat o casa intr-un cartier foarte fain (ca zona, amplasare, facilitati, etc), populat in proportie de 95% de cetateni de o anumita provenienta (nu are importanta care). Casa era foarte frumoasa, pretul foarte mic, totul ok, pana cand au inceput problemele, si anume in prima saptamana de trai in noul camin. Vecinii dadeau muzica la maxim in toiul noptii, ceea ce, sa recunoastem, nu-i tocmai placut atunci cand desteptatorul e setat la ora 05.00 ca trebuie sa pleci la munca a doua zi. Aceeasi faza s-a repetat la nesfarsit iar cand au mers sa discute cu vecinii petrecareti (mai multi, nu doar o singura familie), au primit amenintari. Dupa 6 luni in care ea a slabit 10 kg si daduse in depresie severa, au multumit Domnului ca au putut vinde casa si si-au cumparat alta, mai scumpa, e drept, intr-un cartier linistit.
Concluziile le tragi tu.
coracora spune:
Citat: |
citat din mesajul lui saskia Ma bucur ca nu fac parte dintre cei 1,5 milioane de olandezi care l/au votat pe Geert Wilders, da. |
Nici aia care au votata CDA, Groen Links, VVD, D66, samd nu vor dementi pe teritoriul tarii, ma tem ca ramai cam singura adepta a acestui "trend" ....... :)
saskia spune:
Nici aia care au votata CDA, Groen Links, VVD, D66, samd nu vor dementi pe teritoriul tarii, ma tem ca ramai cam singura adepta a acestui "trend" ....... :) |
Ma intreb cum iti permiti sa vorbesti asa, unde am incurajat eu venirea unor dementi pe teritoriul unei tari. Si mai ales de unde ai scos chestiunea asta cu dementii.
Se vede de la o posta ca esti xenofoba, dar pentru mesajul asta te/am raportat, caci efectiv asta e limbaj suburban.
en_kvinna spune:
Coracora...eu ma intorc in timp...de ce nu s-au mutat autohtonii in cartierele imigrantilor, atunci. Vezi tu, la segregarea asta au participat si autohtonii. Normal ca in timp in acele cartiere s-a conturat o cutuma pe placul celor care erau majoritari acolo. Dar daca de la bun inceput bastinasii se mutau acolo, noii imigranti erau plasati printre bastinasi...oare se mai contura cutuma asta?
Adica integrarea era mai usoara, controlul asupra comportamentului colectiv al imigrantilor era mai mare, plus contribuia din plin si puterea exemplului.
Eu cred ca autohtonii au fost un pic...snobi ca sa nu ii fac fix rasisti. Iar acum culeg ce au semanat. Multiculturalism in opinia mea inseamna mai mult decat , eu imigrantul sa ma mulez pe noua societatea. Inseamna ca si tara gazda sa se muleze un pic pe o componenta adusa de imigrant.
Nu zice nimeni ca trebuie acceptate crimele de onoare sau altele din acelasi repertoriu. E totusi democratie unde majoritatea decide si pt. minoritate. Deci eu nu as vedea un pericol in adoptarea unor noii conduite ce implica o parte din conduita unui imigrant. Pt. ca legile nu favorizeaza crima, mutilarea, sechestrul, abuzul psihologic etc. Cine este o victima din aceasta perspectiva poate apela la justitie.
Tu ai dat exemplul Singaporelui ca si reusita. Dar tot tu ai zic ca sarbatorile principale ale imigrantilor/minoritatilor sunt respectate. Deci exista o oarecare implicare din toate partile. Nu doar dintr-o singura parte.
cipcipcip spune:
Cat de corecta dpdv logic e o argumentatie de genul: multiculturalismul e o treaba minunata pentru ca eu insumi / insami sunt un emigrant / emigranta? ![]() Sau e un fel de "taci si calca apa" daca tot te-au primit la ei in ograda...? Trebuie sa ne facem ca nu vedem problemele din jurul nostru si sa nu ne dorim sub nici o forma sa le rezolvam? Imi pare rau, eu nu pot fi de acord cu o asemenea mentalitate. Iar acest topic e deschis pentru toti cei care privesc dincolo de "datoria morala a imigrantilor de-a-si tine gura" si cuteaza sa-si exprime opiniile. ![]() |
Nu am zis nicaieri ca multiculturalismul e doar minunat. Daca voiai sa discuti multiculturalismul in general nu era nici o problema, dar tu vii pe un forum romanesc si vrei sa discuti "dezavantajele" multiculturalismului. De ce? Se discuta destul pe forumurile straine ce face turcul, romanul si alte minoritati, nu stiu de ce zici tu ca nu se vorbeste de asa ceva.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/buflea/buflea.jpg)
buflea spune:
Nu generalizez insa iti dau un exemplu care mi-e "aproape". O prietena de-a mea a cumparat o casa intr-un cartier foarte fain (ca zona, amplasare, facilitati, etc), populat in proportie de 95% de cetateni de o anumita provenienta (nu are importanta care). Casa era foarte frumoasa, pretul foarte mic, totul ok, pana cand au inceput problemele, si anume in prima saptamana de trai in noul camin. Vecinii dadeau muzica la maxim in toiul noptii, ceea ce, sa recunoastem, nu-i tocmai placut atunci cand desteptatorul e setat la ora 05.00 ca trebuie sa pleci la munca a doua zi. Aceeasi faza s-a repetat la nesfarsit iar cand au mers sa discute cu vecinii petrecareti (mai multi, nu doar o singura familie), au primit amenintari. Dupa 6 luni in care ea a slabit 10 kg si daduse in depresie severa, au multumit Domnului ca au putut vinde casa si si-au cumparat alta, mai scumpa, e drept, intr-un cartier linistit. Concluziile le tragi tu. |
Exemplul tau este foarte comun dar cred ca are o tangenta intamplatoare cu emigratia. Exista peste tot zone bune si zone mai putin bune - sunt sigura ca exista zone proaste unde populatia majoritara este bastinasa. Ca peste tot in viata, acolo unde este mai ieftin, calitatea (vietii in cazul asta) este mai redusa.
Pe de alta parte - poate dormitul cu muzica este o traditie culturala. Politicile de emigratie nu isi propun sa "dezradacineze" emigrantul, isi propun sa-l integreze. Integrarea in general inseamna respectarea normelor sociale. Sigur ca pastrarea linistii publice noaptea este o norma sociala legiferata. Daca insa nimeni nu sesizeaza organele de ordine despre incalcarea acestei norme, atunci se merge pe principiul "hotul neprins este negustor cinstit". Acest principu se aplica in acelasi procent oricarei alte norme sociale si orice cuturi, inclusiv bastinasilor.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/buflea/buflea.jpg)
buflea spune:
Nimeni nu contesta riscurile conflictelor sociale pe care le implica emigratia. Nu cred ca toate lumea tace de frica sa nu fie political corect. Aceste riscuri exista peste tot in lume, sunt sigura ca exista si in Singaporele cel perfect, si in America cea experimentata.
Inteleg din ce am citit pana acum ca parerea unora este cum ca politica asta de integrare a mai multor culturi este un mare rateu in Europa. Eu personal nu o vad ca pe o ratare - este doar mai lipsita de experienta. Asa cum explica Capcaunul, avantajele majore al acestei politici sunt de ordin economic, in detrimentul celor sociale ... ori in momentul de fata, Europa are nevoie de o propulsare economica si cunoscand riscurile se pot controla mai bine efectele.
Mai este insa de lucrat la mentalitati - si eu cred ca mentalitatea europeana este mult mai xenofoba decat pe alte continente. Poate explicatia sta iar in mesajul Capcaunului si anume, Europa nu a fost foarte constanta in a aplica aceasta politica. In decursul timpului, cand si-au vazut economia pe picioare, tarile europene au inceput sa desconsidere notiunea de emigratie pana la a o interzice aproape total. Aceasta poate sa fi fost o greseala de strategie care in timp s-a transformat intr-un mod de gandire xenofob.