Societatea multiculturala

Raspunsuri - Pagina 12

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Tanti Zavaidoc spune:

Nu mai editez mesajul anterior, pentru ca e tarziu si ma duc sa ma culc Dar, OanaP, ai ales un exemplu al naibii de nefericit. Ala cu vecina turcoaica.

Daca ai fi vecina mea turcoaica, nu ai veni cu atitudinea asta. M-ai invita la tine la un ghiozleme cu branza sau carne de oaie. Mi-ai prezenta familia ta. Apoi, desi nu am vorbi aceeasi limba, m-ai face sa inteleg ce te supara.

Ai nimerit gresit cu exemplul asta, ti-o zic cu tot dragul, pentru ca cea mai frumoasa prietenie fara vorbe am avut-o cu o turcoaica. Ea nu vorbea nicio limba din cele pe care le stiu eu, eu nu vorbesc turceste. Dar am inteles ca suferea dupa un barbat care nu o voia si am stiut ce e in sufletul ei, pentru ca mi-a aratat. Hai sa nu confundam fondul uman in general, ala care e universal, cu diferentele culturale.

Si cu asta, ma duc sa ma culc. Cultura e altceva, nu vecina turcoaica. Daca tu nu poti sa comunici cu vecinul tigan, ghinionul tau. Cand esti dispusa, iti poti oferi un curs rapid cu expresii uzuale pe privat. Nu e gluma si nici injuraturi nu sunt (asta e prejudecata). Se intampla doar sa fi crescut intre tigani. Si, ca sa vezi, acum traiesc intr-o alta societate multiculturala.

Poate de aia nu ma incrancenez asa de rau. Pentru ca lumea e complexa, vie si diversa, iar timpul e putin. Somn usor, OanaP!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns OanaP spune:

Tanti Zavaidoc de autoironie au auzit? De la al 3-lea mesaj numai asta fac, ma autoironizez pentru ca nimeni nu ma poate acuza de ceva (intoleranta, discriminare samd) care ar putea duce la tot soiul de acuze pe care eu le consider mai grave. Intr-adevar pot fi acuzata de prostie, snobism sau nesiguranta, dar astea sunt minore si permit totusi continuarea discutiei.

Daca ai avea nitica empatie si rabdarea de a re-citi mesajele ai constientiza ca am definit MC conform dictionarului, apoi ce inseamna pentru mine, apoi am incercat sa il "intrapolez" la nivel de individ. Una este definitia din dictionar alta e situatia in teritoriu. Nu poti avea o structura/organizare sociala daca nu ai caramida cu atitudinea necesara. Nu poti sa obtii un grup social empatic daca nu ai macar o masa critica de oameni empatici.

In toate mesajele date in mod constant revii la solicitarea de a-ti defini niste cuvinte, ele au venit, dar nu cu mentiunea definitie. De ce? Pentru ca nu le consider a fi definitii, ci mai degraba o descriere a experientei mele pentru ce inseamna MC la nivel de grup si individ (evit sa fac referire la dex cu referire la definitie :)).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Happy_in_TO spune:

Citat:
citat din mesajul lui monabella
[PS. Numa ce am citit un roman admirabil al lui C teodorescu intitulat "Medgidia". In care arata cum evreii, turcii, tatarii, romanii si grecii au trait in buna intelegere in Medgidia. Mi-a placut mult de tot cartea. v-o recomand cu caldura.

Eu sint din Medgidia Am si cartea, daca o vrea cineva, o trimit prin posta. Serios.

Mergi la inceput

Turcii si tatarii au muncit cinstit in Dobrogea si au avut si ciocul mic mereu asa ca nu va luati de ei.

Mergi la inceput

Eu traiesc de 21 de ani intr-o societate multiculturala si nu imi inchipui cum este sa traiesc altfel decit cu toleranta si respect fata de toate nationalitatile.
Stiu, s-a mai zis ca nu se compara Europa cu Canada, dar poate ar putea fi copiat sistemul asta cumva. Ca eu vad ca functioneaza perfect.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns OanaP spune:

Eu vad cultura in esenta ca fiind formata din multe nuante marunte si o parte preponderenta de valori universale. Pentru mine nu reprezinta un impediment major nuantele (Allah si Dumnnezeu au in esenta aceleasi tasaturi). Pana acum nu am intalnit nuante peste care sa nu pot trece cu exceptia frecventei de spalare si a utilizarii propozitiilor sau frazelor cu multe invective. Imi este greu sa vorbesc despre MC la nivel de grup social intrucat nu am lucrat in vreun mediu profesional care sa ma expuna lucrului cu grupuri culturale intregi. Experienta mea se rezuma la relatii cu indivizi, deci iti pot spune care ar fi atitudinea de succes la nivel de individ. In principiu daca acorzi atentie prea mare nuantelor si pierzi esenta, lucrurile incep sa scartaie.

Eu vad ca oamenii fac cultura. Ca atare eu nu vad nici o diferenta intre valorile/principiile unui om si esenta unei culturi. Din punctul tau de vedere spui ca fac confuzie, dar pe mine ma ajuta sa fiu toleranta, sa ajut si sa ii inteleg pe ceilalti. Atata timp cat rezultatul este abilitatea ta sau a mea de a integra/ne integra intr-un tot, de ce ne impiedicam in instrumentele diferite pe care le utilizam fiecare?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andacos spune:

N-am nimic de spus la subiectdoar ca am vazut-o pe Tanti zavaidoc si voiam sa-i spun ca am visat-o,avea un service auto si-i repara masina lui Formalhauti!

Scuzatzi of topicul!

Dana

www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tanti Zavaidoc spune:

Citat:
citat din mesajul lui andacos

am visat-o,avea un service auto si-i repara masina lui Formalhauti!

Daca actiunea se petrece in Stockholm, e semn bun.
Daca e la Bucuresti, e semn rau Treci mai des pe la Paranormale, Dana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buflea spune:

Citat:
citat din mesajul lui coracora

Citat:
citat din mesajul lui buflea
In cazul asta nu este de vina emigrantul ci sistemul legislativ care nu prevede masuri in cazul in care amenda ramane neplatita ... esti sigura ca daca nu platesti amenzi, scapi de ele ?

Nu ai citit niciodata in ziare articole despre amenzile acumulate de prostituatele de pe centura Bucurestiului? Unele au ajuns la sute de milioane, o vezi pe vreuna din ele patind ceva?
La fel si in cazul dezbatut aici. Daca ai ajutor social sau un venit cat sa nu mori, din ce sa-ti platesti amenzile?
Plus ca, gandeste-te la situatia in care era prietena mea... cum sa ii reclami pe aia la nesfarsit cand te stii cu 2 copii minori in casa? Amenintarile, fatise sau voalate, existau... tu cum te-ai simti intr-o asemenea situatie?

Deci am dreptate - exista o nisha in sistemul legislativ care permite unei anumite categorii sociale sa traiasca decent si sa nu plateasca amenzi. Aici trebuie umblat ... ca si tine, eu cred ca toata lumea merita sansa de a se integra in alta cultura. Civilizatia, asa cum se defineste ea in tara primitoare de emigranti se invata de buna voie, cu fortza legii sau deloc. Pentru ultima varianta, deportarea la origini este cred o solutie acceptata de toata lumea.

Strict in cazul prietenei tale - cred ca mutatul in alta zona este solutia ... un conflict nu trebuie neaparat sa aiba un invingator, de multe ori un "settlement" multumeste pe toata lumea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buflea spune:

Citat:
citat din mesajul lui Tanti Zavaidoc

Nici eu nu inteleg sensul topicului. Vrei sa criticam multiculturalismul? OK, putem spune ca e un factor de scadere a coeziunii sociale si a sentimentului national.

Hmmm, oare ? ... asta se intampla in multiculturalismul neexperimentat, aflat la prima generatie ...daca conceptul devine o componenta fireasca a societatii (cum e aici de ex), copiii nostri (genetic vorbind tot emigranti ) o sa fie mult mai flexibili in gandire si mult mai toleranti cu alte culturi. Acelasi lucru si despre sentimentul national - fi-meu este categoric mult mai patriot decat mine, in ultima instanta e normal sa fie asa, imi place sa nu, America e tara lui mult mai mult decat este a mea.

Mergi la inceput