Pete si mazgaleli
Am vrut sa culc copilul. In momentul ala, am observat ca are pijamaua jegoasa. Patata de mancare si vopsita cu albastru. Nu stiu de unde. Sosetele ii erau colorate cu albastru. Palmele, la fel, sub unghii, avea mizerie de parca scurmase in nisip. Ii spun sa isi dea jos sosetele. Si le da si vad ca talpile ii erau negre de mizerie. Si izbucnesc. Si ma apuca plansul. Si-mi aduc aminte ca buna-sa a scos din dulap o pereche de sosete curate si i le-a dat pe talpile murdare. Si-mi aduc aminte multe alte chestii. Si plang uitandu-ma la copilul meu care arata ca unul de care nu se ocupa nimeni. Daca eu nu vad, parca nimeni nu vede, desi astazi a supravegheat-o si buna-sa.
In astfel de momente, imi aduc aminte de multe lucruri peste care trecusem.
Cine stie subiectele mele anterioare, stie si ca am acceptat cu mare greu ca nici curatenia si nici ordinea nu se mai pot face asa cum trebuie, atunci cand ai un copil mic. Ca nu tin mai deloc. Dar am acceptat, am trecut peste.
Insa Daricuta e un copil "patacios" si mazgalicios. Stiu ca si eu sunt de vina, ca nu o data i-am lasat la indemana creioane si pixuri, cu care a mazgalit tot ce a prins. Era micuta.
Dar acum e mai marisoara, implineste 3 ani duminica. Si pot discuta cu ea despre destule lucruri, intelege destule lucruri. Dar totusi, pateaza, mazgaleste, distruge.
I-am luat creioane cerate si acuarele. Si stampile colorate. Stie bine cum se folosesc, are bloc de desen, i-am lipit si pe perete niste coli mari de carton, pentru a picta. Si totusi, cu acuarelele a pictat si peretii. De distractie. I-a si stampilat, tot de distractie. A colorat usi, parchet, si, in seara asta, caloriferul. Cu ceracolor. Scaunele sunt si ele mazgalite, cu marker (mi le fura cand ma ocup eu de pachetele umanitare). Cu pix si marker a mazgalit multe haine, plus pe ea. Se stampileaza si pe gura. Desi ii explic mereu si mereu ca avem foi, ca are bloc de desen, tot in alte locuri e mai distractiv. Pana si laptopul si aspiratorul sunt mazgalite. Iar biroul, nici nu mai vorbesc.
In seara asta am simtit ca nu mai pot tine pasul cu ea. Nici nu a vrut sa ma asculte cand am rugat-o, iar si iar, sa nu mai coloreze caloriferul.
Stam in apartament inchiriat si nu mi-ar pica deloc bine daca proprietarul ar vedea cum arata lucrurile lui si ne-ar spune sa sacrificam bani pentru a repara ce a distrus ea.
Cum sa fac, cum sa procedez ca sa inteleaga sa nu mai distruga asa? Hainutele sunt de la SH, au costat 1-2 lei, dar am aruncat o gramada, pentru ca nici de haine de casa nu mai erau bune...
Sper ca am pus bine problema, sunt cam necajita (nu din cauza Dariei, doar ca s-au acumulat).
Blogul meu - de la noi, pentru ei!
Bazar general - fiecare implicare conteaza!
Lucrusoare de vanzare...
Raspunsuri
arturicii spune:
Citind ce ai scris mi-am amintit cum, cand eram copil, un moment fain al zilei era seara cand, dupa o zi intreaga de alergatura si joaca pe ulitele prafuite, ne "evaluam" cata joaca am facut dupa cata murdarie aveam pe picioare (de la talpi pana la genunchi inclusiv) si pe maini (de la palme pana la coate).
Si nu mai tin minte daca buna se supara au ba insa stiu ca ne "spalam" in curte in lighean si dimineata o luam de la capat.
p.s. acum nu imi place sa stau murdara
Simonna spune:
Pai as zice ca ai fix 2 variante (si-or mai fi si altele, depinde de tipul de parenting pe care ti l-ai asumat): Ori ascunzi tot, absolut tot!, ce poate fi folosit pentru mizgalit cind nu esti tu atenta, ori o lasi in plata Domnului, ca si asa ti le-a mizgalit pe toate. Desigur, in prima varianta, se joaca cu ele numai cind esti si tu prin preajma, sau intr-un teritoriu strict delimitat etc. In a doua, o lasi in treaba ei si ii repeti intr-una ca nu e bine ce face, sperind ca intr-o zi o sa inteleaga (si o sa inteleaga, in citiva ani sigur nu mai scrie pe pereti!)
La noi, Addie e 9 luni mai mica decit fetita ta, nu exista nici un fir de creion/pix/carioca altundeva decit intr-un dulap undeva sus. Cind desenam, desenam. Cind nu, sint sus. La Atomix, in schimb, au fost la indemina, insa el avea un perete intreg la dispozitie sa faca bors cu el, dar NUMAI pe ala avea voie sa scrie. Si cumva a priceput ca numai acolo e voie si desena cu Colegu' cu orele. La Addie n-ar tine, ea ar desena oriunde ar prinde si atunci am preferat sa elimin surprizele.
Cit despre sosete... hai, mai, Selene, vorba lui Arturicii, lasa fata in pace, ca de-aia curge apa la robinet, s-o speli! Cred ca ti s-au adunat tie mai multe, asa, chiar acum.
msl1 spune:
Nu sint surprinsa de ceea ce scrii; pt ca ai mei copii cred ca fac dublu dezastru sau mai mult decit ai tai; deci nici nu pot sa iti explic ce mizerie gasesc cind vin de la servici parca a trecut uraganul prin casa...in 5 ani de zile cea mare a reusit sa murdareasca/mizgaleasca/scrie/improaste cu mincare absolut orice perete exista in casa, pe ce pune mina distruge: jucarii, haine, papuci, mi-a stricat 2 laptopuri 1 computer 2 aparate foto scumpe, un frigider cumparat recent ( f scump) jucariile ei toate sint dezastru sau majoritatea, plus ca amindoi copii au o placere nebuna in a se murdari si a sta cit mai murdari mai toate hainele le sint patate/rupte/cirpite/gaurite (am renuntat de fapt sa le mai iau haine scumpe)....dezastru complet! deci, nu fi disperata ca se poate si mai rau decit la tine...trist e ca nu am nici un ajutor nici cu ele si nici la curatenie si nu prea fac fata....asa ca am renuntat sa ma mai enervez...
Fomalhauti spune:
Fiul meu cel mare a desenat pe pereti. Pe toti peretii. Noi prevazusem o camera special pentru asta dar el a desenat pe pereti in toata casa. Si nu s-a oprit la 3 ani. A ajuns la scoala si a desenat pe toate caietele. Unde trebuia sa scrie. A ajuns si la gimanaziu - caietele lui aveau trei randuri scrise, apoi doua pagini cu monstri desenati.
"Copilul" (20 ani) e student la facultatea de arta. Ma bucur ca l-am lasat sa deseneze pe pereti.
Asa ca toti fratii lui au avut/au voie sa deseneze pe pereti. Mai nou unul din baieti deseneaza pe el si pe....sora lui. Vezi ca exista carioca pe care scrie ca se spala cu apa. Si chiar se spala (de pe haine si de pe piele).
Din moment ce stai cu chirie probabil proprietarul va avea pretentia sa ii zugravesti peretii candva. Pana la urma poti face asta singura si peste ceva vreme (un an-doi) cea mica va fi incantata sa te ajute.
In legatura cu murdaria in general...A fost candva o discutie pe forum despre Adriana Iliescu (cea care a nascut la 67 de ani). Si o mamica povestea revoltata ca Adriana Iliescu nu se ocupa de copil, ca o intalneste in parc si fetita are unghiile murdare. Discutia a fost cu ceva ani in urma dar imi amintesc mereu de ea cand plecam seara din parc, mai ales vara cand stam mai mult (si mai si mancam in parc). Unghiile? Ha! Unghiile si mainile si fata si genunchii si hainele (noi foloseam Vanish; acum a aparut ceva si la Lidl, este intr-o cutie care seamana bine de tot ca forma si culoare cu cea de Vanish; e mult mai ieftin, poate nu la fel de bun dar in general isi face treaba).
Si psihologii au o teorie, ca le-ar face rau copiilor sa ii opresti sa se murdareasca. Ba chiar ii trateaza uneori cu "murdarire". Nu stiu prea multe despre asta (eu nu cred chiar tot ce spun psihologii) dar imi place ideea.
anya spune:
Desenat pe caiete, zici? Fiul meu a desenat pe lucrarea la mate!!! cica terminase si se plictisea. Noroc ca invatatoarea a tinut seama de ce era scris si i-a dat FB .
Bee spune:
Probabil ca fata ta dupa baita, a umblat putin in talpicile goale pana sa apuce cineva sa-i dea sosetele curate, dupa care a umblat cu sosetele curate si le-a murdarit. Nu-i nici o tragedie. Sa-i vezi pe purcelusii mei cum arata! In 30 de minute dupa baie, parca vad ca au pijamalele si sosetele varza. E drept ca au talpile curate ca nu apuca sa umble pana nu le acopar picioarele. Atatea randuri de haine au devenit haine de casa fiindca pateaza si strica tot, incat abia mai au haine de iesit din casa si mers la gradi. In afara de a sta mereu cu gura pe ea si de a-i arata la infinit unde ar trebui sa deseneze, nu stiu ce-ai putea face. Tot ce tine de haine si de persoana ei, n-ar trebui sa te deranjeze prea tare, dar poate o teorie intreaga despre desenatul pe calorifer si parchet (desi astea se sterg, nu-i asa grav, spre deosebire de pereti care cam tb vopsiti) ar fi interesanta. Ai mei apreciaza teoriile si povestile cu cauza efect! Spune-i fetei ca nu locuiti in casa voastra, ca proprietarul o sa va puna sa zugraviti si asta o sa va coste si ea va avea mai putine jucarii si creioane din cauza zugravitului.....Eu cred ca va intelege! Si tie, rabdare multa!
anda141 spune:
Si ce daca se murdareste ? O baie seara rezolva problemele. Doar nu opresti fata sa coloreze numai pentru a sta curata.
Insa am vazut ca ai observat murdaria cand ai vrut sa o culci. Se presupune ca inainte sa o culci e deja imbaiata si cu pijamale curate. Nu sta toata ziua in pijamale , se joaca in ele, mananca in ele seara se culca tot in ele. De fapt, daca ii faceai baie inainte culcare si o schimbat in pijamale asa cum se cuvine, nu cred ca te mai apuca depresia . Sa nu te superi pe mine , dar putina ordine schimba situatia. Dar poate ai avut o zi mai proasta si nu ai avut timp sau chef de ea.
Fomalhauti spune:
Produsul de la Lidl pentru curatat petele se numeste Cleffekt - praf universal de indepartat petele. (Exista multe alte produse marca asta, Cleffekt, este una din marcile lor proprii.)
Mai exista un produs la DM, Profissimo Schmutzradierer. Sunt un fel de bureti, ii uzi si poti sterge cu ei usi si mobila (alba). Se sterg destul de multe (carioca, desi nu chiar toate, lipiciul ramas dupa indepartarea abziehbildurilor si urme de maini murdare).
Pentru urme de manute sunt bune si servetelele umede universale de la Lidl (tot marca proprie, acum tocmai mi s-au terminat asa ca nu stiu cum se numesc).
ali spune:
Vrei sa-ti spun ca al meu fecior mi-a "zugravit" un perete cu crema de ghete maro? L-am certat,ce mai puteam face....
Nu se intampla prea des sa faca chestii din astea dar mai scapa.
Eu la Andrei am obsevat ca face chestii din astea cand cere atentie din partea noastra.
Eu de exemplu i-am cumparat o foarfeca special de copii si e pasionat mai nou sa taie.Face ferfenita caietele sau cartulii care au fost colorate prima data.Dar daca la inceput nu stia sa tina foarfeca in mana acum o manuieste si cu dreapta si cu stanga.In viitor urmeaza sa decupam pe linii.M-a pus la treaba dupa ce taia el ca trebuia sa strang bucatele in urma lui dar am considerat ca a castigat in indemanare.
Eu daca ii spun lui Andrei sa nu faca ceva , cu explicatii de ce nu, si il rog de 2-3 ori apoi il avertizez ca daca mai face o data ii iau ce are in mana( in cazul vostru cariocile) si daca totusi o mai face chiar i le iau si nu le mai primeste o vreme.
Ramona2006 spune:
"Si plang uitandu-ma la copilul meu care arata ca unul de care nu se ocupa nimeni"
Gresit! Te uiti la un copil care stie sa-si traiasca (virgula) copilaria, care se bucura de lucrurile pe care le face...Sterge-ti lacrimile si bucura-te alaturi de ea!
Maya mea este la fel. A avut si ea o perioada artistica de desenat peste tot, mai avem si acum vestigii ale epocii. I-a trecut la un moment dat - Maya mea are acum, 5 ani jumate.
Este un murdarici fara pereche, in fiecare dimineata o duc la gradi tip-top si o iau de acolo parca e un pui de salbatic. Am pe undeva o poza cu ea "inainte" si "dupa". Poti sa stii dupa hainele ei cu ce materiale au lucrat la gradi...Am cumparat solutii de scos petele, ce iese, bine, ce nu...La fel, sub unghii...o curat in fiecare seara...si daca uit o data, nu s-a intimplat nimic...
Maya este un copil care traieste totul intens, se bucura, e vesela so vioaie, cu multa initiativa...sint convinsa ca si Daria ta e la fel...
Depinde de tine ce fel de copil vrei sa ai, disciplinat, curat, dar nefericit si fara initiativa sau mai murdarel dar fericit, implinit, cu incredere de sine...
Este bine sa-i explici cum ai facut-o, crede-ma ca la un moment dat va renunta singura la decoratul casei, este o perioada prin care trece fetita, eu stiu, poate simte nevoia sa se exprime...sa exprime ceva prin ceea ce face...nu stiu, ca nu-s pshiholog...
Inca ceva, probabil ai auzit de metodas Montessori, unde copii sint incurajati mult ptr "independent play". Citeste putin despre asta si ai sa vezi cit bine ii va prinde pe viitor Dariei ca i-ai lasat libertatatea asta...
Succes si putere!
P.S. Poate esti suparata din alte motive si ai reactionat mai puternic, sint sigura ca daca vei sta sa judeci vei privi totul cu alti ochi...
Blogul meu de mama ce sta mult prea mult acasa:
http://aloneinholyland.blogspot.com/