Prioritatile din viata

Prioritatile din viata | Autor: Deceneus

Link direct la acest mesaj

La sectiunea de politica am deschis un subiect despre regionalizare, care a adunat 80 de vizualizari si un subiect privind disputa intre Gadea si Plesu are de zece ori mai multe.
Mi-am amintit de o poveste care circual pe net despre prioritati, pe care o redau mai jos.

Citat:
Un profesor de filosofie statea în fata studenilor sai având câteva obiecte pe catedra. Când a început ora, fara sa spuna un cuvânt, a luat un borcan mare si a început sa-l umple cu pietre având diametrul de aproximativ 5 cm. Apoi i-a întrebat pe studenti daca borcanul este plin. Toti studenii au fost de acord ca borcanul este plin.
Apoi, a luat o cutie cu pietricele si le-a turnat în borcan, scuturându-l usor. Desigur, acestea s-au rostogolit printre pietrele mari si au umplut spatiile ramase libere. I-a întrebat din nou pe studenti daca borcanul este plin. Au fost din nou de acord ca este plin, si au râs.
Profesorul a luat o cutie cu nisip pe care l-a turnat în borcan, scuturându-l usor. Desigur, nisipul a umplut spatiul ramas liber. Acum, spuse profesorul aratând spre borcan, vreau sa recunoasteti ca aceasta este viata voastra.

- Pietrele mari sunt lucrurile importante:familia, partenerul, sanatatea si copiii vostri, lucruri care, chiar daca totul este pierdut, si numai ele au ramas, viata voastra tot ar fi completa.
- Pietricelele sunt celelalte lucruri care conteaza:slujba, casa si masina.
- Nisipul reprezinta lucrurile mici, care completeaza restul.
Daca puneti în borcan mai întâi nisipul, nu mai ramâne loc pentru pietrele mari si pentru pietricele.

La fel se desfasoara si viata voastra: daca va consumati timpul si energia cu lucrurile mici, nu veti avea niciodata spatiu pentru lucrurile importante.
Fiti atenti la lucrurile care sunt esentiale pentru fericirea voastra.

Jucati-va cu copiii vostri, faceti-va timp pentru controale medicale, duceti-va partenerul la dans. Va ramâne mereu destul timp sa mergeti la servici, sa faceti curat în casa, sa dati o petrecere sau sa duceti gunoiul.

Aveti grija de pietrele mari în primul rând, de lucrurile care într-adevar conteaza.
Stabiliti-va prioritatile!
Restul… este doar nisip.

Dupa ce toata lumea a fost de acord ca profesorul umpluse borcanul si daduse lectia de viata, parea ca nimic nu mai poate fi spus un student lua o halba de bere si o turna in borcan, care desi plin, absorbi intreaga cantitate de lichid, printre pietre, pietricele si nisip. Acum era intr-adevar plin.
Morala
Oricat de plina va va fi viata, intotdeauna va fi loc si pentru o bere cu prietenii
!


In viata politica se vehiculeaza ideea ca oamenii sunt cei mai importanti. Alina Mungiu-Pippidi si-a facut un crez din selectia oamenilor din politica, dar si din invatamantul universitar etc..

Eu consider ca nu exista acelasi sistem de prioritati intr-o familie, intr-o firma sau pentru un sistem social.
In familie conteaza compatibilitatea si complementaritatea intre parteneri, ele determinta relatile si succesul.
Intr-o firma conteaza mult sistemul de motivatie, stimulente si sanctiunile, si competenta managerilor.

In viata sociala stimulentele materiale nu mai conteaza pentru ca este o activitate benevola, neplatita, vorbesc de cazul teoretic.

Sistemele sociale mari sunt guvernate de oameni daca sunt organizate pe principii militare, si sunt guvernate de proceduri daca sunt organizate pe principii democratice.

In democratie oamenii stabilesc procedurile si prioritatile si liderii le pun in aplicare. Din acest motiv in democratie important este cine si cum face procedurile si nu executantii lor.
Tarile avansate din nordul Europei, nu au avansat pentru ca au avut la guvernare "lideri geniali", au avansat printr-un proces constant cu lideri normali si anonimi.

Eu am considerat ca modul cum este organizata viata sociala este determinant pentru viata politica, respectiv nu putem avea o participare la viata politica daca nu exista o participare la viata sociala. Viata politica este doar un segment din viata sociala a comunitatii.

In concluzie ce credeti ca-i mai important pentru comunitatea locala sau nationala?
Liderii sau participarea si procedurile dupa care functioneaza.

Referitor la rolul procedurile si a stimulentelor va recomand urmatoarea expunere video de la TED, www.ted.com/talks/lang/ro/barry_schwartz_using_our_practical_wisdom.html" target="_blank">Barry Schwartz: Folosind întelepciunea noastra practica, din care citez.

Citat:
Exista doua feluri de raspunsuri pe care le dam acestor tipuri de numultumiri generale.
Daca lucrurile nu merg bine, primul raspuns este: hai sa facem mai multe reguli, sa elaboram un set de proceduri detaliate pentru a ne asigura ca oamenii vor face lucrul corect.
Sa le dam profesorilor scenarii de urmat in sala de clasa, astfel chiar daca ei nu stiu ce fac si nu le pasa de binele copiilor nostrii, cat timp urmeaza scenariul, copii nostrii vor fi educati.
Sa le dam judecatorilor o lista de pedepse obligatorii de dat pentru crime, astfel incat sa nu trebuiasca sa se bazeze pe aprecierile folosind propria judecata. In loc de asta tot ce au ei de facut este sa caute in lista ce fel de pedeapsa se da pentru fiecare crima.
Sa impunem limite dobanzii pe care o pot pretinde companiile de carti de credit si asupra taxelor pe care le pot cere.
Reguli mai multe pentru a ne proteja impotriva unei multimi de institutii indiferente, nepasatoare cu care avem de-a face.



Subiectul poate evolua pe o directie neutra-sociala, sau pe una politica. Dupa interesul pe care-l aveti pentru viata politica banuiesc ca nu va avea aceasta turnura, desi ar fi de preferat.

PS Daca se indrepta spre politica poate fi mutat in sectiunea respectiva.

Dupa 140 de vizualizari nici o opinie!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns emanouela spune:

nici o opinie....si stii de ce pt ca te-ai intins cat o zi de post....cu citate, etc, in loc sa scrii pe scurt, cu cuvintele tale....eu un am deschis sub ca suna interesant titlul dar n-am citit pt ca n-am rabdare, sorry

mamy....frumoasa, desteapta si modesta...de nazdravana Darius Mihail

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laura25 spune:

Mai stiu eu unul care contoriza numarul de vizualizari si se supara ca nu vrea lumea sa scrie la subiectele lui ...


On topic, zic si eu ca emanuela. Am intrat pt ca titlul sugera altceva. Ma pregateam sa povestesc frumos despre ce cred eu ca este/ar trebui sa fie prioritar in viata unui om. M-au trosnit citate lungi si bla-blauri despre politica. Probabil ca subiectul este foarte interesant. Dar e duminica seara, unii se uita la filme bune, unii scot pruncii din baie, altii admira cu o cana de vin fiert in mana bradul de Craciun proaspat impodobit sau citesc povesti de seara. Ma duc la subiectul pitzinucai cu povesti de avent. E mai pe sufletul meu la ora asta.





Am marfa la bazar umanitar DC

Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi

'Cos what I feel is the only truth for me

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adela99 spune:


prioritatile in viata si ... Barry Schwartz

pai ce zice Barry? el zice ca liberateta de alegere cere timp si efort (pentru a colecta informatiile necesare unei alegeri cat mai bune). si ca noi nu dispunem nici de una nici de alta.
io nu-s printre cei care au ambitia sa faca alegerea cea mai buna, perfecta, nu-mi pierd timpul cautand alternativa cea mai buna, accept o alternativa care e cea mai potrivita (a se citi suficient de buna) la momentul respectiv si dupa ce am ales nu ma mai gandesc daca as fi putut face o alegere mai buna. deci, nici un risc sa devin depresiva sau sa ma apuce anxietatea. pentru mine cresterea posibilitatii de alegere nu e o povara e in continuare un privilegiu. ok, suntem asaltati de nshpemii de produse, care mai de care, da' io n-am ambitii de genu' sa fac intotdeauna cea mai buna alegere. da' ca sa fiu sincera mi s-a-ntamplat sa renunt sa cumpar ceva pentru ca nu ma puteam hotari intre atatea optiuni. da' pentru aia nu vreau sa mi se ofere mai putine optiuni ... am gandit, ca daca am renuntat la obiectu' respectiv, inseamna ca n-am avut nevoie de el :) e mai simplu cand e vorba de obiecte.
mai greu cand e vorba de politica. da' ce ar fi mai bine sa avem de ales doar intre de ex doua rele? :) sau asa sta situatia acum?

recomand si cartea "Nudge" de Richard Thaler si Cass Sunstein
zilele astea am vazut un program cu si despre Antonio Damasio. interesant. care spune ca la baza fiecarei decizii (oricate informatii ai avea) sta o emotie/sentiment.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Deceneus spune:

Citat:
citat din mesajul lui Laura25

Mai stiu eu unul care contoriza numarul de vizualizari si se supara ca nu vrea lumea sa scrie la subiectele lui ...


On topic, zic si eu ca emanuela. Am intrat pt ca titlul sugera altceva. Ma pregateam sa povestesc frumos despre ce cred eu ca este/ar trebui sa fie prioritar in viata unui om. M-au trosnit citate lungi si bla-blauri despre politica. Probabil ca subiectul este foarte interesant. Dar e duminica seara, unii se uita la filme bune, unii scot pruncii din baie, altii admira cu o cana de vin fiert in mana bradul de Craciun proaspat impodobit sau citesc povesti de seara. Ma duc la subiectul pitzinucai cu povesti de avent. E mai pe sufletul meu la ora asta.



Am marfa la bazar umanitar DC

Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi

'Cos what I feel is the only truth for me


Se pare ca nu duminica este problema si nici continutul subiectului cat tematica politica.
Nu m-am suparat.
Eu constat ca, politica provoaca repulsie.
Constat ca repulsia indeparteaza oamenii de politica, si asta este ce si-au dorit politicienii.
Ei au lansat ideea ca politica-i o mizerie ,ca nu-i pentru oameni care se respecta, ca sa nu aiba concurenta, oamenii sa schimbe canalul sa nu fie informati, sa nu pretinda sa fie consultati.
Sa poata ei fura in liniste si pace, ne deranjati de nimeni.
Din cauza asta emisiunile din mass-media provoaca lehamite.
Se pare ca si-au atins obiectivele.

Nu ne deosebim cu nimic de tarile arabe care se inchina la liderii religiosi.
Cel putin ei cred ca sunt condusi de sfinti. Noi stim sigur ca liderii nostiri nu sunt sfinti, chiar ii consideram josnici si meschini, dar accepatam supusi orice, ca si cum ar fi de la divinitate.
Suntem mult mai jos ca demnitate decat arabii, si ne revoltam ca nu suntem respectati de lumea civilizata.
Degeaba discutam despre situatia in care suntem, daca nu incercam sa intelegem de ce suntem in situatia asta si ce se poate face.

Mintile ilustre discuta idei; Inteligentele medii discuta evenimente; Mintile reduse discuta persoane. (Eleanor Roosevelt )

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Deceneus spune:

Citat:
citat din mesajul lui Adela99
da' ce ar fi mai bine sa avem de ales doar intre de ex doua rele? :) sau asa sta situatia acum?

recomand si cartea "Nudge" de Richard Thaler si Cass Sunstein
zilele astea am vazut un program cu si despre Antonio Damasio. interesant. care spune ca la baza fiecarei decizii (oricate informatii ai avea) sta o emotie/sentiment.

Situatia de acum este simpla, indiferent ce alegi, iese acelasi rezultat.


Mintile ilustre discuta idei; Inteligentele medii discuta evenimente; Mintile reduse discuta persoane. (Eleanor Roosevelt )

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Selene_Bunny spune:

Deceneus, si eu spun ca si Laura: neuronii mei nu mai fac fatza la astfel de subiecte. Iar mie mi se "rupe" de politica. As always, so far.

Daca ai fi vorbit cu cuvintele tale, ai fi avut mai mult succes. Ca de la suflet la suflet.

Politica e rece.

Blogul meu - de la noi, pentru ei!

Bazar general - fiecare implicare conteaza!

Lucrusoare de vanzare...




Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Selene_Bunny spune:

Ce se poate face?

Desfiintata toata clasa politica actuala. Dar toata. De la nivel de sat fara gaz si fara lumina, la nivel de Cotroceni si pe unde mai sunt "cazati" liderii.

Da' e aproape imposibil. Ca e prosti, da' e multi. Boborul alegator, adica.

Blogul meu - de la noi, pentru ei!

Bazar general - fiecare implicare conteaza!

Lucrusoare de vanzare...




Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Deceneus spune:

"Inainte de a darama ceva, trebuie sa fii sigur ca vei putea cladi ceva mai bun". (Plutarh)

Asta am crezut s-a realizat in '89 si daca nu a fost nimic pregatit pentru dupa debarcare, s-au urcat tot ei in "barca".

Mintile ilustre discuta idei; Inteligentele medii discuta evenimente; Mintile reduse discuta persoane. (Eleanor Roosevelt )

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns b.nica spune:

Deceneus, de cand frecventez acest Forum (este ceva timp si sunt ceva legislaturi) mi-am dat seama ca cei mai credibili useri au fost aceia care s-au remarcat prin SINCERITATE si FRANCHETE.
De ce baiatule nu vii tu sa ne spui aici cu curaj: uitati eu ma zbat cu tot sufletul pt. partidul... sau poate pt. PRINCIPIUL acesta care este promovat de partidul..., poti chiar sa nu numesti partidul.
Vii cu argumente sau cu toate argumentele formatiunii politice pe care o promovezi si vedem noi daca ne afiliem sau nu.
Te rog sa ma crezi ca asa cum procedezi acum iti faci mai mult rau decat bine.Poate ai intentii bune dar suspiciunea este cu mult mai mare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns emanouela spune:

m-am hotarat sa scriu la subiect, total pe langa subiect, dar nu pe langa titlu. suna prea fain titlul ca sa ramana acest subiect doar unul politic.
spre deosebire de tine, Deceneus, prioritatile mele in viata nu se invart in jurul politicii
prioritatea mea numarul 1 este ca eu sa fiu bine, sanatoasa si multumita de mine asa cum sunt, sa traiesc fara sa am regrete mai tarziu. daca eu sunt bine, atunci totul in jurul meu e bine...daca eu sunt bine, am putere sa ma ocup de copil, am echilibru sa ma ocup de copil si sa-i asigur tot ce are nevoie ca sa creasca mare si sa fie si el bine la randul lui. asta e prioritatea mea in viata, alte prioritati, de moment....nu ma apuc sa insir ca-s multeeeee
de politica nu ma apuc sa vb, nu politica provoaca repulsie, ci oameii politici

mamy....frumoasa, desteapta si modesta...de nazdravana Darius Mihail

Mergi la inceput