Viata in Romania(2)

Raspunsuri - Pagina 12

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Eu nu vreau sa ma mai cert pe subiectul asta. Ideal ar fi ca statisticile prezentate sa fie facute de aceasi organizatie care sa foloaseasca aceleasi standarde. Eu am gasit un articol publicat de UNICEF care arata ca 21,9% din copiii din America si 14,7% din cei australieni traiesc in saracie
http://www.unicef-irc.org/publications/pdf/repcard6e.pdf
Daca luam in considerare ca majoritatea celor care traiesc sub pragul saraciei in Australia sunt aborigeni, diferenta devine mult mai mare. Aborigenii traiesc in conditii foarte dificile dar nu din cauza ca nu se investesc bani sau ca nu exista interes. Pur si simplu nu se gaseste o cale de-a repara greselile din trecut, de-a rezolva diferentele culturale. Aborigenii primesc mai multi bani, beneficiaza de mai multe facilitati si servicii decat oricine altcineva.

In fine, discutia nu era neaparata America vs Australia si mai degraba asistenta sociala vs lipsa asistentei sociale. Eu cred in asistenta sociala si in conditii umane si asistenta medicala pentru fiecare individ. Nu cred ca asta ma afecteaza pe mine in mod negativ. Rata unemployment-ului in Australia este undeva la 5% din astia sunt oameni care si-au pierdut joburile de cand cu criza, mame care stau acasa cu copiii si au soti care lucreaza, proaspat veniti in cautare de job, etc. Nu cred ca procentul celor care stau pe social doar de lene este atat de mare incat sa faca o diferenta la banii mei.

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cipcipcip spune:

Haha, acum sint si slaba la mate. E prima oara cind o aud . Ar trebui sa-i contactez pe fostii profi de la faculta sa le spun ce s-a constatat pe forum si sa-i intreb cum naiba de m-au trecut la examene .

Ok, n-am citit bine. My mistake. Julianm, de ce esti asa agresiva? E frustranta tare viata in US? E tare neplacut sa discuti cu tine cind folosesti tonul ala superior. Dupa parerea mea, total nejustificat, pentru ca si tu faci greseli cu duiumul.

Eu la cei care fac spume de furie ca statul lor tine niste amariti nu mai am ce sa le mai spun. Eu prefer sa-mi concentrez nemultumirea asupra celor care "cistiga" sume ENORME nemeritat, prin diverse tertipuri sau chiar furturi. Daca bogatia care exista pe lumea asta ar fi mai bine distribuita, nu ar exista MILIOANE pe lumea asta care mor de foame. Si cu asta, v-am salutat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AB_AC spune:

Cipcip in fine.... s-a constat pe forum ca daca nu-ti place o tara trebuie sa fii trasa de maneca ca sa te uiti la cifre. Banuiesc ca la examene nu faceai asa, nu?
Sa stii ca eu iti inteleg reactia. Dupa ce ai trait ceva timp intr-o tara sa te hotarasti sa pleci nu-i usor si inseamna efectiv ca niste chestii nu ti se potrivesc in mod fundamental.
Si anii pierduti in dileme apasa.

bird70 sa stii ca fiecare tara are istoria ei si eu cred ca US are de a face constant cu integrarea unor populatii iliterate si sarace si diferentele culturale intre americanii de origini diferite sunt enorme. Faptul ca USA continua (spre deosebire de alte tari avansate) sa aiba o emigratie sud-americana masiva si au o emigratia a diversitatii dincolo de emigratia aleasa a persoanelor "educate" face lucrurile destul de complicate.

Multa vreme am fost revoltata de lipsa de ajutoare fata de aceste populatii care vin si-s oarecum pierdute. Continui sa cred ca trebuiesc date, dar trebuiesc directionate cu ceva inteligenta.
Insa acceptarea modului american a venit dupa ce de ceva vreme am vazut si avantajele duritatii. Cand emigrantii se descurca singuri acceptarea este diferita. Ai trecut de furcile caudine, esti acceptat. Copiii mei sunt americani. Copiii mei n-au fost niciodata francezi in Franta. Au fost francezi de origina romana. E o diferenta pentru care eu personal sunt dispusa sa platesc pretul integrarii. Si da poti pretul poate fi extrem de scump platit, dar cel mai adesea riscul e rezonabil fata de tara de origine in care nimeni nu ma impiedica sa ma intorc.

Problema se pune destul de similar pentru ascensiunea sociala interna a americanilor. Scoala sau un talent este drumul unei acceptari complete. Din cauza modului de functionare intern ce faci tu, salariul tau e mai important decat mostenirea parintilor pentru majoritatea noastra. Asta promoveaza dinamica sociala si ace o societate mai uniforma. Din pacate pentru cei mai saraci conteaza enorm mostenirea parintilor si asta e foarte nedrept si trebuie schimbat.

Cat despre comparatie eu m-am uitat la UNICEF sa vad de-i asa diferenta intre tarile astea doua. Datele sunt pana in 2008 insa. Alte date trebuiesc sa vina din tarile de origine. Nu cunosc Australia decat din povestirile entuziaste ale unei foste colege olandeze ajunsa prof la Canberra.
http://www.unicef.org/infobycountry/australia_statistics.html
http://www.unicef.org/infobycountry/usa_statistics.html

Am fost surprinsa sa vad ca US bate Australia la % cheltuielilor de sanatate si deloc surprinsa sa vad lipsa crasa de investitie americana in educatie. In rest mi s-au parut doua tari cu politici diferite, dar cu rezultate finale comparabile.

Tanti Z discutiile despre .ro divagheza intre comparatii US versus Europa sau Australia pentru ca nu-i clar inca ce drum va apuca .ro si pentru ca evident populatiile emigrate si adaptate intr-o societate vor continua sa explice de ce modelul lor e mai bun.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iulianm spune:

Citat:
citat din mesajul lui bird70

Eu nu vreau sa ma mai cert pe subiectul asta. Ideal ar fi ca statisticile prezentate sa fie facute de aceasi organizatie care sa foloaseasca aceleasi standarde. Eu am gasit un articol publicat de UNICEF care arata ca 21,9% din copiii din America si 14,7% din cei australieni traiesc in saracie
http://www.unicef-irc.org/publications/pdf/repcard6e.pdf

Daca luam in considerare ca majoritatea celor care traiesc sub pragul saraciei in Australia sunt aborigeni, diferenta devine mult mai mare. Aborigenii traiesc in conditii foarte dificile dar nu din cauza ca nu se investesc bani sau ca nu exista interes. Pur si simplu nu se gaseste o cale de-a repara greselile din trecut, de-a rezolva diferentele culturale. Aborigenii primesc mai multi bani, beneficiaza de mai multe facilitati si servicii decat oricine altcineva.

Bird, ideal ar fi, insa e dificil de realizat, trebuie de luat in considerare o multime de parametri, plus normalizarea. Fiecare tara isi stabileste un prag de saracie, raportat la propriile conditii. A fi sarac in US nu e acelasi lucru cu a fi sarac in Romania, de ex. Dar fiecare grupa, luata separat, reprezinta saracii tarii in care traiesc. Si niciuna nu e de invidiat.

Nu am intrat in detalii legate de componenta etnica a categoriei sarace, pt ca lucrurile s-ar complica peste masura, in special in cazul US. De aceea am preferat rata nationala, respectiv cit la % din cetatenii unei tari sint considerati saraci.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iulianm spune:

Citat:
citat din mesajul lui cipcipcip

Ok, n-am citit bine. My mistake. Julianm, de ce esti asa agresiva? E frustranta tare viata in US? E tare neplacut sa discuti cu tine cind folosesti tonul ala superior. Dupa parerea mea, total nejustificat, pentru ca si tu faci greseli cu duiumul.

Eu chiar te rog sa punctezi de fiecare data cind consideri ca dai peste o greseala de a mea. Pentru ca nu imi place sa gresesc si aleg sa-mi indrept greselile, dorind sa inteleg unde, de ce si cum am gresit. Consider ca am de invatat continuu, cit traiesc.

Viata in US nu este frustranta (multumesc frumos pentru aluzie si lipsa de fair play). Frustranta este ignoranta oamenilor, mai ales cind se persista in pastrarea acestei stari. Nimic bun si nici un progres nu are cum sa rezulte dintr-o asemenea atitudine. Doar pasi inapoi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gmmm spune:

cipcipcip, bird, aveti si altceva in comun, si anume recursul la emotional: pus accentul pe copii, sau termeni gen "amariti".

Problema este ce politicile de asistanta, mai ales cind sint duse la extrem, il loc sa sudeze societatea, o dezbina.
Eu cind il las pe cel mic la scoala, vesnic cu ochii pe ceas, ce credeti ca simt cind vad alte mamici trecind lento-lento in miros de tutun?

Si a spune ca doar 5% din populatie este in somaj da falsa impresie ca doar 5% din ce cistigi se duce pe apa simbetei.
La fel cum cifrele lui doruletz dau falsa impresie ca frauda este minima.
Fiindca se concentreaza pe frauda contra legii, si nu-i ia in calcul pe cei care in mod legal imi iau mie din buzunar. Fara nici cea mai mica urma de reciprocitate.

Fiindca asta e problema: ca un asemenea tip de politica sa fie cu adevarat "solidara", sa sudeze societatea, trebuie sa fie cu sens dublu.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

eu cred ca daca ne-am bucura ca de pe urma muncii noastre se poate face un bine, societatea s-ar uni. Cu oftica nu rezolvam nimic, e nasol pt noi ca fiinte umane sa simtim asa ceva. nu ne foloseste la nimic, nu ne dezvolta personal ca sa zic asa.

procentul de nedreptate e egal in sua, australia, belgia , romania samd, in alta directie de fiecare data. Si nu numerele de la procentele de saracie sunt importante aici....
Imi dau seama ca cei cu formatie tehnica asa judeca. E folositor pentru mine sa citesc informatiile astea, desigur. dar ele nu sunt totul.
Eu am alta formatie si vad lucrurile altfel si nu cred ca mai putin valabil doar pt ca nu se pot cuantifica.

nu exista sisteme perfecte, asa ca oriunde esti, trebuie sa te descurci. Cine-i harnic si-si vede de treaba n-are probleme niciunde.

Sa va spun de ce zic asa.

de curand am fost la o intalnire pecha kucha. asta e o forma de prezentare a unor proiecte, intr-un format f dinamic.
am vazut f f multi tineri implicati in actiuni care mai de care mai frumoase. fara sa scoata profit din asta. dar idei minunate, de mici afaceri simbolice, de proiecte educationale, de implicare in societatea civila samd.
de exemplu, niste tineri au facut un proiect despre bucuresti, au dus poze AN pe foaie A4 la copii si i-au rugat sa infrumuseteze orasul. Erau niste idei extraordinare acolo.
sau independent de prezentarea asta, fetele de la Salveaza Vieti care au strans un mil de euro pt o clinica de transplant si cancer la copii la Timisoara si care au obtinut o schimbare de lege.

pot sa ma pun si pe mine, care doar impreuna cu o prietena , si apoi inca 2 colaboratori punem pe picioare un festival de la A la Z. Si am inceput cu cateva mailuri.

deci lumea se misca f frumos si in Ro. E o efervescenta tare faina, numai sa o vedem. si sa ne facem vizibili, evident.

Binele exista si daca ne-am preocupa de el,in loc de „grija” altuia mai neputincios (pt ca sa nu vezi sensul muncii e o mare, mare infirmitate) am progresa ca societate.

Nu putem sa schimbam ceva rau decat punand noi ceva bun in loc.

Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!

Cum mi-am alaptat copiii

Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo

Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buflea spune:

Citat:
citat din mesajul lui cipcipcip
Dar tu ce-ai cu mine? Normal ca am citit atent, dar ea a facut cumva si a scos procentul de saraci mai mare in Australia decit in US, ceea ce nu e adevarat si de-aia am simtit nevoia sa rectific

Pai daca procentele sunt aproape identice, tot e mai corect sistemul american pentru ca nu depinde de factorii variabili de care am mai amintit (existenta banilor la buget si obiectivitatea statului).

O marire a taxelor cred ca ar rezolva aceasta problema ducand aceste procente la zero, ceea ce banuiesc ca va doriti, ca sa NU va mai zbateti cu problema cosmarurilor de egoism interior. Din cate am citit, chiar va deranjeaza banii obtinuti din munca proprie cand stiti ca exista saraci sub poduri asa ca, o petitie catre autoritati cu tema "sa platim ca sa dormim" cred ca ar diminua si rata mare de insomniaci din tarile voastre.
Regret si nu inteleg de ce nu functioneaza pe post de cafeina saracia din alte tari, ca vorba aia, oameni sunt si aia si copii face toata lumea - ca zau, o donatie pentru tziganii care stau cu mana intinsa la Notre Dame cred ca ar avea un efect odihnitor personal, vecin cu relaxarea absoluta.

Stiu, stiu - imi dau avertisment singura !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns doruletz spune:

Citat:
citat din mesajul lui gmmm
Fiindca se concentreaza pe frauda contra legii, si nu-i ia in calcul pe cei care in mod legal imi iau mie din buzunar. Fara nici cea mai mica urma de reciprocitate.

Fiindca asta e problema: ca un asemenea tip de politica sa fie cu adevarat "solidara", sa sudeze societatea, trebuie sa fie cu sens dublu.

asta inseamna ca nu esti de acord cu nici un fel de mana de ajutor a societatii, nici macar pentru situatii dificile (boli grave, accidente, somaj)? adica sa fie un fel de legea junglei si fiecare pentru el? cred ca exista astfel de sisteme in lume, trebuie doar sa le cauti altfel cred ca e dificil sa traiesti intr-o societate ale carei valori (acumulate in secole de civilizatie) nu le intelegi.

cum am mai zis, eu as fi gata sa accept ciuda cu care se numara dumicatii unui sarac (si lenes pe deasupra, poftim) daca as fi vazut macar o urma de indignare cand statele au acordat, din banii cetatenilor, "imprumuturi" de miliarde bancilor sub pretext ca "evita falimentul"...faliment de care doar bancile erau vinovate. Sau cand mai pun la cale guvernantii cate o "nisa fiscala" prin care sa se strecoare miliardarii si sa scape de contributii. Asta ca sa nu mai zic iar de fraudele fiscale la care tot omul "muncitor" se mai deda, macar din cand in cand. Asta daca tot vorbim despre reciprocitate.

Citat:
O marire a taxelor cred ca ar rezolva aceasta problema ducand aceste procente la zero, ceea ce banuiesc ca va doriti, ca sa NU va mai zbateti cu problema cosmarurilor de egoism interior. Din cate am citit, chiar va deranjeaza banii obtinuti din munca proprie cand stiti ca exista saraci sub poduri asa ca, o petitie catre autoritati cu tema "sa platim ca sa dormim" cred ca ar diminua si rata mare de insomniaci din tarile voastre.
Regret si nu inteleg de ce nu functioneaza pe post de cafeina saracia din alte tari, ca vorba aia, oameni sunt si aia si copii face toata lumea - ca zau, o donatie pentru tziganii care stau cu mana intinsa la Notre Dame cred ca ar avea un efect odihnitor personal, vecin cu relaxarea absoluta.

E incredibil cati dau lectii pe forum pretizand altora ca neaparat sa "invete de la ei si de la sistemul lor", ei neavand, evident, niciodata nimic de invatat de ceilalti... Mai lipseste sa vina un chinez sa ne spuna cam ce salariu si ce conditii de munca ar trebui sa acceptam ca sa "mearga economia" :)
Culmea individualismului e sa te apuce crizele de ciuda pana si pentru faptul ca ALTII platesc pentru saracii lor :)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Citat:
citat din mesajul lui Sabina
ca sa nu vezi sensul muncii e o mare, mare infirmitate

Asa cum teama de serpi se trateaza mangaind serpi, sau cum teama de inaltimi se trateaza mergand pe munte, la fel "teama" de munca se trateaza muncind.

Mergi la inceput