Prejudecati despre feminitate si masculinitate(2)

Raspunsuri - Pagina 34

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Bee spune:

Discriminare pana-n panzele albe! Am auzit o cifra referitoare socanta referitoare la femeile maltratate in Romania. Horror. Intamplare reala si sinistra. Vine o fata la scoala, batuta, umflata. Stiu ca are o situatie familiala si personala delicata. O intreb ce a patit. O batuse prietenul cu 18-20 de ani mai mare, prieten de care fugise de ceva vreme (pe motiv de batai repetate). Fusese la politia din sat sa depuna plangere. A depus, insa politia i-a spus sa nu faca alte demersuri, sa nu bata drumurile sa-si scoata certificat medico-legal ca nu va castiga si nu va dovedi nimic, ca asa stau lucrurile la noi. Care lege? Ca doar in ochii lor "domnisoara" si-o merita. Spun situatia intr-un cerc restrans intre colegii mei profesori. SI una din femei: "pai daca-i place sa fie batuta?"!!!! Asta ce mai e? Discriminare intre femei "onorabile" si cele mai putin onorabile? Oricum, sinistru e un cuvant bland.
Discriminare? Perfect de acord: cata vreme esti intr-un rol sa zicem traditional, te lovesti mai putin de asa ceva, dar cand iesi din rolul cu pricina, e durere. Etichetele de genul "agresiva, tupeista, nu-si stie locul" sunt la ordinea zilei.
In rest da, o femeie poate sa faca ce vrea, ce-si pune-n cap si ce-si doreste. Dar trebuie sa fie mult mai tenace si mai buna decat un barbat ca sa razbata.
Concret? Acum x ani (3 sau 4), am fost la un interviu pe un anumit post. M-au refuzat fiindca sunt femeie, desi eram calificata. Au spus ca pentru asa ceva ei angajeaza barbati si nu femei si de fapt ma chemasera pentru altceva.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ingrid S spune:

Xio, nu e asa de discriminata azi cum vreti voi s-o scoateti. De fapt, mi-ar fi de folos un program care sa repete automat la intervale, aceeasi idee, poate-poate intra in capul cuiva.
Deci n-ai facut nicio plangere. Rau Xio. Foarte rau. Vorbeste cu Salcia, poate te ajuta ea. Ca nu stiu cat de bine dorm noaptea, daca simt ca poti fi discriminata la spital. Gandeste-te Xio, sa nu faci tu manevrele X si Y? Nu ma speria, ca ma duc in Ungaria daca ma imbolnavesc.

Tanti, iti fac un cadou. O sa razi.

Citat:
Zau ca nu am de ce sa ma cert cu tine, dar nu e prima oara cand faci de astea, apoi tot tu te superi. Macar nu te mai supara, sa fie situatia echilibrata.

Citat:
Unde anume e etichetarea in citatul ala, Ingrid? Tu in schimb i-ai spus fanatica.

Putintica rabdare monser, cauta pe topic sa vezi cate jigniri mi s-au adus, de la statul in apartament si neiesitul afara sa dau nas cu realitatea (la fiecare colt de strada e un caz, de nu poci sa le insir pe toate), de la facutul mancarii si lipsa carierei (aici am vazut spumele la coltisorii buzitelor) pana la faptul chiar de tine spus si adus ca argument de Iulia, ca propag aceasta mentalitate retrograda si profund discriminatorie, apoi Xio ma acuza ca tin partea barbatilor (??), alta ca nu-mi plac femeile de cariera, le urasc, gizas, numai prostii si acuze nefondate, din ura pentru ca exprim niste idei. A, ok, floarea florilor a fost acuzatia de comunism, adica eu cumva sunt din aia care nu accepta alte idei.
Poate de aceea am revenit. Ca nimic nu ma infurie mai tare decat sa ma acuze cineva de idei marxiste sau fasciste. Pe acela care ma mai eticheteaza asa, il voi trimite la origini. Cu astfel de oameni, nu poti argumenta normal.

Ingrid S si Diana

Cativa nebuni si-au spus la masa: "Numai noi formam aici lumea buna". Si lumea ii crede.
Vauvenargues

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Cred ca punem problema gresit daca formulam ´´femeile discriminate din Romania´´. Mi se pare ca e important sa separam putin cercurile, domeniile, educatia, asteptarile si sa ne gandim si la factorii care apar,stransi legati de ideea de discriminare.

Traditia este un factor pe care trebuie sa-l eliminam deocamdata, pentru ca asa cum bine spune Tanti Z, femeile care imbratiseaza traditia, o fac benevol. Nu le forteaza nimeni.
De asemenea, tot in numele unei ´´traditii´´ si a lipsei de respect fata de sine, excludem si femeile care se lasa abuzate de soti. Aici problemele nu-s de ordin discriminatoriu, ci de ordin psihic.

Daca cele spuse mai sus sunt valabile si sunteti de acord cu ele, putem concluziona ca discriminarea exista in Romania, individual si nu general. Iar de acel ´´individual´´ depind multi factori.

Nicio organizatie nu va reusi sa elimine discriminarea, acolo unde ea inca exista. Motivul este mentalitatea acelor femei romance.E ca si cum ai incerca sa ajuti cu forta pe cineva care nu intelege de ce are nevoie de ajutor. E ca si cum te-ai duce acum la o femeie traditionalista, fericita in traditia ei,impacata cu ce are(nu judecam daca e jus sau nu) si i-ai spune ca e sluga si ca vii tu sa o salvezi.Te vei alege cu un polonic in cap. :))

Femeile insele trebuie sa inteleaga si sa aleaga valoarea lor in societate. Legislatie de egalitate exista, iar gurile misoginilor care chitzaie ne-oficial, pot fi inchise . Sunt sigura ca multe femei au reusit,pacat ca nu avem statistici.

Aici, parerea unui barbat si cateva sondaje:

http://www.succesulpersonal.ro/sp/index.php?p=comunicare&art=105

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ingrid S spune:

Bee, cazul povestit de tine are legatura cu violenta...tine de penal. Politistului automat facuta plangere si mers mai departe. Iar asta cu: "merita sa fie batuta", foarte urat. N-ai spus nimic? Din pacate cu abuzuri, maltratari te intalnesti mai des decat ai vrea, mai ales la sat. Educatie deficitara.
Am dat o raita pe site-ul CNCD. Erau garla pe acolo de cazuri cu discriminare in angajare. Dar barbati. Ori pe criterii politice, ori pe asa-zise incompetente, insa foarte putine plangeri am vazut ale femeilor. N-am stat sa studiez pagini intregi, mai ales ca la multe era data solutia de nediscriminare.
Imi pare rau pentru neangajarea ta. Uite un motiv bun pentru care trebuia sa sesizezi CNCD-ul.
Iar etichetarile tupeista, nu-si stie locul etc, sunt gretoase, la fel de gretoase ca toti barbati-s porci, ordinari si curvari, ceva de genul. Mentalitati retrograde, vom scapa odata de ele.

Ingrid S si Diana

Cativa nebuni si-au spus la masa: "Numai noi formam aici lumea buna". Si lumea ii crede.
Vauvenargues

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui iulianm

Citat:
citat din mesajul lui ladyJ

Balerina, cred ca problema discriminarii femeilor tine , azi, de atitudini neoficiale. Eu nu cunosc personal vreo lege care sa nu protejeze femeia doar pentru ca e femeie.

In tarilor cu legi clare in materie de discriminare, da. Problema principala este cind aceste atitudini neoficiale, si discutii duse in spatele usilor inchise, influenteaza deciziile oficiale, cum ar fi o angajare ori o promovare.

"Double, double, toil and trouble; fire, burn; and caldron, bubble."

Sunt de acord. Dar la cate procente ar trebui sa se ridice actele astea, ca sa concluzionam ca in cutare tara femeile sunt discriminate?

Si oare, factorul care impiedica angajarea sau promovarea unei femei, este strict : ´´esti femeie,ai o pereche de sani deci nu ai ce cauta in pozitia asta´´ ? Sau putem discuta despre un cumul de factori? Cum ar fi competitia si incercarea de a o reduce?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns portocalia spune:

Citat:

Cred ca punem problema gresit daca formulam ´´femeile discriminate din Romania´´. Mi se pare ca e important sa separam putin cercurile, domeniile, educatia, asteptarile si sa ne gandim si la factorii care apar,stransi legati de ideea de discriminare.

Traditia este un factor pe care trebuie sa-l eliminam deocamdata, pentru ca asa cum bine spune Tanti Z, femeile care imbratiseaza traditia, o fac benevol. Nu le forteaza nimeni.
De asemenea, tot in numele unei ´´traditii´´ si a lipsei de respect fata de sine, excludem si femeile care se lasa abuzate de soti. Aici problemele nu-s de ordin discriminatoriu, ci de ordin psihic.

Daca cele spuse mai sus sunt valabile si sunteti de acord cu ele, putem concluziona ca discriminarea exista in Romania, individual si nu general. Iar de acel ´´individual´´ depind multi factori.

Nicio organizatie nu va reusi sa elimine discriminarea, acolo unde ea inca exista. Motivul este mentalitatea acelor femei romance.E ca si cum ai incerca sa ajuti cu forta pe cineva care nu intelege de ce are nevoie de ajutor. E ca si cum te-ai duce acum la o femeie traditionalista, fericita in traditia ei,impacata cu ce are(nu judecam daca e jus sau nu) si i-ai spune ca e sluga si ca vii tu sa o salvezi.Te vei alege cu un polonic in cap. :))

Femeile insele trebuie sa inteleaga si sa aleaga valoarea lor in societate. Legislatie de egalitate exista, iar gurile misoginilor care chitzaie ne-oficial, pot fi inchise . Sunt sigura ca multe femei au reusit,pacat ca nu avem statistici.

Aici, parerea unui barbat si cateva sondaje:

http://www.succesulpersonal.ro/sp/index.php?p=comunicare&art=105

--------------------------------------------
´´Primul om care a preferat sa injure decat sa dea cu piatra poate fi considerat inventatorul civilizatiei´´S.F.

ladyJ,

ma leg de finalul articolului (cu care articol nu sunt de acord, din motive de surse dubioase gen ziarul 7-plus si evenimentul zilei si interpretari la botu' calului, dar nu intru in detalii acum). deci finalul articolului zice asa:

Eu as spune ca femeile ar trebui sa se cunoasca si sa invete sa fie ele insele. Sa invete sa iubeasca. Si sa invete cum sa scape de imaginea pe care barbatii au asezat-o asupra lor, de milenii. Probabil ca ele, femeile care ar face asta, ar fi foarte buni conducatori la locul lor de munca. Si probabil ar putea conduce aceasta lume mai bine – cred ca ar fi mai multa bucurie, pace, armonie.

deci deducem ca:
de milenii incoace femeile nu stiu sa fie ele insele. mbon.
nu stiu sa iubeasca. mbooon.
au o imagine dubioasa, pe care barbatii au asezat-o asupra lor, de milenii. mboooon.

concluzia mea: de ce-l citesc eu pe idiotul asta? (vezi, sunt delicata, nu intreb de ce-l dai tu de exemplu pertinent).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns portocalia spune:

Citat:

Citat:

Citat:

Balerina, cred ca problema discriminarii femeilor tine , azi, de atitudini neoficiale. Eu nu cunosc personal vreo lege care sa nu protejeze femeia doar pentru ca e femeie.
´´Primul om care a preferat sa injure decat sa dea cu piatra poate fi considerat inventatorul civilizatiei´´S.F.

In tarilor cu legi clare in materie de discriminare, da. Problema principala este cind aceste atitudini neoficiale, si discutii duse in spatele usilor inchise, influenteaza deciziile oficiale, cum ar fi o angajare ori o promovare.

Sunt de acord. Dar la cate procente ar trebui sa se ridice actele astea, ca sa concluzionam ca in cutare tara femeile sunt discriminate?

Si oare, factorul care impiedica angajarea sau promovarea unei femei, este strict : ´´esti femeie,ai o pereche de sani deci nu ai ce cauta in pozitia asta´´ ? Sau putem discuta despre un cumul de factori? Cum ar fi competitia si incercarea de a o reduce?

mai, dar ai un procent de plecare?????
ce frumos, ne intrebam retoric, "la cate procente oaaaaare???", vorbim de multe, dar muuuulte femei pe camioane in alte tari, dar frate, o cifra n-am vazut. dar patos, oh, tragedia greaca era mic copil.

ma iertati, dar daca va simtiti discriminate, va meritati soarta, zau asa.

io nu ma simt si nu m-am simtit neam discriminata, dar aveam impresia ca ma insel, dupa ce v-am citit pe voi. am cautat cifre, poftiti cifre. le baga cineva in seama? noooo, ce rost are sa bagam ochiul si sa procesam? nu-i mai frumos si mai patetic sa ne plangem de mila?

no, succes la tragedia greaca!

chiar m-am enervat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns balerrina spune:

Portocalia,

Eu nu cunosc numarul de chirurgi femei in Romania.
De aceea am pus intrebarea.

In schimb pot sa iti spun ca in SUA cunosc mai bine statisticile,
in parte pentru ca ele sunt studiate de ani buni si se urmareste
trendul lor.

Articolul de jos publicat intr-un jurnal de chirugie toracica
discuta progresul, numerele, si cazuri concrete relativ la
femeile practicand chirurgia toracica. E din 2001
http://ats.ctsnetjournals.org/cgi/content/full/71/2_suppl/S8

Ceva mai recent, neurosurgery, am gasit cate femei sunt, datele
sunt 2010.
http://www.neurosurgerywins.org/whoweare/certified.html

Nu am gasit cati barbati, insa caut si editez, banuiesc cateva mii,
insa o sa caut informatii mai precise.

Cineva a mentionat invatamantul.
De exemplu in calculatoare, am luat la intamplare o disciplina
procentul de profesoare la treapta de intrare este in jur de 14%,
iar pe masura ce avanseaza in grad ajunge la in jur de 10-11%.

-- balerrina

Citat:
citat din mesajul lui portocalia

Citat:
citat din mesajul lui balerrina

Portocala (scuze pentru intarziere cu raspunsul) ma intrebai daca pe mine
ma intereseaza cate femeie chirurgi sunt in Romania, ce e mult, ce e putin.
In principiu, daca sunt foarte putini este descurajant sa nu ai modele.
Numarul care conteaza este ca toate fetele carora le-a trecut prin cap
sa fie chirugi sa nu fie descurajate pentru ca noi nu stim cat de bun va fi
cineva intr-o cariera. Insa din nou, cand nu exista modele, mesajul inconstient
este "e greu, eu nu pot, nu este pentru femei".

-- balerrina

balerrina, eu sunt foarte de acord cu principiul, dar as dori sa vad o cifra cu nr de femei chirurg in romania vs nr de barbati. pentru ca sa ma ierti, dar eu sunt fire de artist, daca nu vad, nu cred. ma tem ca astfel de cifre nu prea exista acuma (am sapat eu si nu am gasit nimic, dar daca vrei sa incerci...), poate dupa ultimul recensamant o sa avem mai multe informatii si statistici de gen.

ceea ce as vrea sa repet, e ca vorbitul pe impresii e egal cu zero si umflatul muschilor pe baza de feeling da deja in minus. artista din mine cere cifre, maica, cifre!

Mergi la inceput

Portocalia, eu am interpretat altfel ultimul paragraf citat de tine.

Tu ai citit link ul cu istoria feminismului? L-am pus un pic mai in spate. E clar ca in secolele trecute femeia nu putea fi ea insasi, era stransa in menghina de legi tampite si o societate care o tinea la colt pe coji de nuca.

Nu stiu de ce-l faci pe om idiot, nu-l cunosc, dar ma indoiesc ca-i asa. Nu jigneste, a adunat si el niste date de pe net(nimic neobisnuit) si in final zice ca femeia trebuie sa invete sa scape de o imagine, se refera probabil la imaginea ´´esti femeie, esti proasta, stai jos, nota 2´´.

Ce te-a suparat asa?

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui portocalia

Citat:

Citat:

Citat:

mai, dar ai un procent de plecare?????

chiar m-am enervat.

Mai, si eu sunt obosita, dar cred ca tu esti ceva mai obosita decat mine. Nu intelegi deloc ce scriu.

Mergi la inceput