Prejudecati despre feminitate si masculinitate(2)

Raspunsuri - Pagina 28

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Ingrid S spune:

Sper ca nu exemplificati discriminarea femeilor incepand cu anul 1000 toamna. Puteam incepe daca doreati cat de discriminate erau cand stateau in pesteri si nu puteau vana pentru ca aveau un copil atarnat de san.
In rest, aceleasi stereotipii si aceeasi furie mai bine mascata de data aceasta pentru ideile nu diametral opuse, ci in usoara neconcordanta cu ale voastre.
Imi place dealtfel, cum se pun linkuri peste linkuri, dar nu v-ati obosit sa comentati fraza cu bigotismul (nu da bine, asa-i?) care-i apartinea Gloriei sau remarcile cumplit de adevarate ale Barbarei Kay. De acel feminism ma legam eu, care inchide ochii deliberat si-si matura gunoiul sub pres. Ala cu o femeie din patru (statistica asta!) care e agresata....si ce inseamna cu adevarat agresiunea, acel feminism care nu recunoaste ca cei mai multi copii sunt agresati sau ucisi de mame, nu de tati si ca barbatii sunt agresati la randul lor, doar ca ei tac.

Ieri am avut niste prieteni in vizita, ea lucreaza pe o functie mare intr-o multinationala, am intrebat-o nevinovat daca s-a simtit vreodata discriminata in ascensiunea ei, discriminata pe baza de sex, mi-a spus uluita ca nu, iar la ei CEO este o femeie (?); sotul, intr-un hipermarket foarte cunoscut zice ca la ei, doi din trei sefi de raion sunt femei; ca sunt discriminate pozitiv, in sensul ca daca au copilul bolnav au liber, daca are copilul serbare are liber, dar barbatul sef de raion, nu.
Uite, promit ca incep sa intreb in dreapta si in stanga despre discriminarea asta cumplita.
Singura discriminare pe care o aud foarte des e legata de volan. Si de parcarea masinii. Dn pacate, chiar am ocazia sa vad zilnic cum parcheaza. Am de ales intre a muri de ras sau a ma uita in alta parte. Nu toate fac asa, dar sunt multe.

In fine, pentru mine discutia a luat sfarsit, deoarece nu sunt si nu voi fi de parere ca intr-o tara cu pretentii de civilizatie, europeana, putem ajunge sa ne comparam cu Arabia Saudita.
Ca femeile pot si trebuie sa schimbe ceva, ca mentalitatile vor dispare treptat tot cu concursul nostru, dar nu cu ura fata de barbati, nu ne sunt dusmani, sunt sotii nostri, tatii, copii.

Si ultima idee, pentru cele care si-au dat drumul nejustificat la gura (de am ajuns sa remarc spumele) tine de etica si politetea conversationala sa nu-ti ataci in felul aceasta partenerul de discutie. Pentru ca fata de colegii pe care-i criticati aici (Ruxij) nu aveti tupeul sa vorbiti asa, dar fata de mine, un coleg de forum da, sunt peste ocean si se poate. Nu mi-ai fi vorbit asa in fata, sunt sigura, nici tu, nici altele cu pretentii de intelectualitate.

Craciun fericit!

Ingrid S si Diana

Cativa nebuni si-au spus la masa: "Numai noi formam aici lumea buna". Si lumea ii crede.
Vauvenargues

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns salcia spune:

Citat:
citat din mesajul lui Marina

Salcia nu o lua ca o critica, dar permite-mi sa spun ca daca iti propui sa muti muntii din loc si sa schimbi cutume d'astea nu o sa reusesti cu genul asta de mesaje oarescum de sus. O sa reusesti excat contrariul sa ii faci si mai indarjiti pe interlocutori ceea ce de altfel s-a cam intamplat pe acest subiect. In rest bafta multa, ma bucur ca acest subiect se discuta, atat timp cat e public pana la urma lumea o sa priceapa ca exista o problema.

Fara sa vad mesajul balerrinei ma gandisem la Ana Aslan.

Marina


Marina, zau ca ma straduiesc in general sa fiu civilizata si toleranta... Dar mi se pare ca de la noi (feministele?) se asteapta sa fim astfel, pe cand restul se pot manifesta cum vor. Iar interlocutorii cred ca erau destul de indarjiti de la bun inceput... Eu am incercat sa explic anumite lucruri, dar tot cu ura fata de barbati se "defileaza". Asta nu e un dialog real.

A propos, la o intalnire din asta de feministe, ne-a intrebat UN BARBAT de ce nu suntem mai radicale, de ce nu suntem mai "vocale", ca trebuie sa zdruncim niste prejudecati foarte adanc inradacinate etc. Spunea ca nu intelege "blandetea miscarii feministe" in Romania. I-am spus ca in Romania pana si feminismul asta moderat e inteles pe dos (ura fata de barbati si altele) si starneste tot felul de reactii ciudate, daca am fi mai radicale cred ca ne-ar alerga lumea cu furci si topoare...

Ingrid, de ce tot ne acuzi de ura fata de barbati, de furie etc.? Nu cred ca a scris o singura persoana, aici la acest subiect, ca uraste barbatii, ca trebuie exterminati sau mai stiu eu ce. Barbatii (si femeile) trebuie sa inteleaga ca o egalitate de sanse reala e benefica tuturor, indivizilor de orice sex, si societatii in general. Asta e tot. Unii barbati (si unele femei) au inteles asta, pe altii nu-i intereseaza, altii cred ca deja exista egalitate de sanse reala, altii nu vor sa existe etc. Dar nu a spus nimeni ca-i uram si trebuie sa le "dam in cap". Iar despre "discriminare cumplita" si comparatii cu Arabia Saudita nu cred ca a pomenit cineva in afara de tine.

In plus, eu si alte fete am spus ca nu suntem de acord cu toate tipurile de feminism si de discurs feminist. Adica daca a existat o Valerie Solanas, se considera ca orice feminista poate ajunge la un moment dat sa vrea sa extermine barbatii (iar Valerie era un om abuzat, traumatizat, cu probleme psihice grave)? Orice miscare are derapajele ei, iar derapajele astea sunt folosite pentru a crea o imagine negativa feminismului si feministelor, cu toate ca noi tot repetam ca nu suntem de acord cu ele.

Cat despre statistica, sa inteleg ca nu iei in serios datele despre violenta fata de femei, dar pe cele legate de copii da (nu stiu de fapt ce informatii ai, legate de violenta impotriva copiilor, dar cam asa reiese din postarea ta)? Cum alegi care date sunt demne de incredere si care nu? Uite, eu citesc acum raportul UNICEF despre violenta fata de copii, si in el nu scrie ca cei mai multi copii sunt agresati sau ucisi de mame. Scrie ca in general copiii sunt ucisi de parinti vitregi, parteneri ai mamelor, si ca exista niste circumstante agravante pentru violenta in general - cu cat parintele e mai tanar, mai putin educat si mai sarac, cu atat e mai "predispus" la acte de violenta (violenta asta inseamna mai multe lucruri, de la neglijare, la abuz fizic, psihologic, sexual, mutilare genitala, casatorie intre minori). Si in familiile monoparentale cu un parinte de tipul descris mai sus riscul de violenta e mai mare. A propos, din raportul asta reiese ca fetele sunt mult mai expuse violentei decat baietii (de ex. fetele sunt de doua ori mai "likely" sa fie ucise sau abuzate sexual).

Cat despre barbatii abuzati de femei, nu am contestat ca exista, dar sunt muuuuult mai putini decat femeile abuzate de barbati. Ai tu cifre care sa contrazica asta, sau doar crezi ca sunt mult mai multi?

Iar experientele personale, cum spuneam, sunt diverse. In multinationala in care am lucrat eu era misoginism din plin, si cu cat urcai "mai sus", cu atat era mai greu sa fii femeie. Deci experientele sunt diferite, de la om la om.

Si ca sa inchei, revin la ce ne dorim noi, feministele. Concret, eu pana acum am fost implicata in proiecte legate de violenta domestica (am mai spus care ar fi revendicarile - sprijin mai mare din partea statului pentru victime - construirea de adaposturi, schimbarea legislatiei in sensul introducerii conceptelor de ordin de protectie, ordin de interdictie etc.), de agresiuni si viol (si aici iar cerem sprijin mai mare din partea statului si a institutiilor fata de victime, adica vrem ca ele sa fie luate in serios si sa nu mai fie blamate pe principiul "sigur a facut ea ceva de l-a provocat"), combaterea agresiunii stradale (care e extrem de raspandita si complet ignorata, la nivel institutional) si altele. Apare undeva ura fata de barbati? Sau poate cineva sustine ca aceste abuzuri nu exista?

P.S.: repet, nu avem fonduri de la stat si ne organizam pe baza fortelor proprii, asta ca sa nu apara acuzele ca facem ceva doar pentru a primi fonduri...

P.P.S.: Craciun fericit si tie!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns salcia spune:

Inca una si ma duc: cred ca am mai spus aici, la subiect, cum mi-a zis mie fostul sef din multinationala (care nu era roman) ca o sa-mi pot pune si eu ideile in aplicare cand voi avea un director general femeie... Dar partea "funny" a fost ca disputa noastra era legata de o campanie pentru un produs adresat femeilor . Eu si o alta colega aveam o parere diferita de a lui, dar el stia mai bine, ca barbat, cum sa abordeze o femeie (si era un gen de barbat... de ex. parerea sotiei lui nu conta, pentru ca el facea banii, iar sotia statea acasa).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marina spune:

Salcia, toma necredinciosi o sa gasesti pe oriunde, daca schimbi opinii, impresii pe forum OK, numai ca tu iti propui un scop mult mai inalt si mai nobil asa ca eu una cred ca atingerea scopului trebuie sa primeze si nu frustrarile personale (frustrare in sensul ca nu exista dialog real, in nici un caz alt gen de frustrari ). Banuiesc ca ar trebui sa asumi din start ca nu exista un dialog real si ca trebuie sa faci orice sa-l convingi pe cel din fata ta ca tu ai dreptate.

Eu urasc orice forma de radicalism si de vocalitate asa cum e inteleasa ea in ziua de astazi, adica nu cred ca un protest va schimba romania, dar cred ca o campanie inteligenta ar putea deschide ceva ochi (nu stiu de ce fonduri si resurse dispuneti).

Pe mine una m-ai convis pentru ca eu am zis la inceputul subiectului ca nu cred ca in romania femeile sunt foarte discriminate, adica exista discriminare dar nu e un fenomen extins ci mai degraba punctual care tine de anumiti indivizi. Asta pentru ca in romania sau la jobul meu nu am fost discriminata, sotul meu are perfecta grija de copii si de casa si a incercat sa-mi acomodeze toate visele de marire plus ca daca nu a putut el a sarit taica-meu, prietenele mele s-au descurcat mai mult decat onorabil si tot asa. Plus ca am ocazia acum sa vad ce inseamna discriminarea pe fatza si in ciuda faptului ca sunt vremelnica pe aici este cateodata extrem de iritant.

Dar am ignorat probabil total ca lumea nu sunt eu, ca sunt mii de femei care nu au puterea sa lupte cu prejudecati, care nu au puterea sa-si ceara drepturile, ca exista prejudecati crunte la toate nivelurile de educatie (aici ma iau de deceneus care pare un tip/tipa extrem de educat/a dar cred ca as muri cu el de gat daca ar fi sotul/sotia mea). In final este exceptional ca cineva isi ia misiunea sa o faca pentru ele, bafta multa!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marina spune:

aici as comenta ca e doar un mitocan si atat...si pe pariu ca cine e mitocan e mitocan si cu femeile si cu barbatii, nu-mi spune ca era genul de sef iubit de toata lumea.


Citat:
citat din mesajul lui salcia

Inca una si ma duc: cred ca am mai spus aici, la subiect, cum mi-a zis mie fostul sef din multinationala (care nu era roman) ca o sa-mi pot pune si eu ideile in aplicare cand voi avea un director general femeie... Dar partea "funny" a fost ca disputa noastra era legata de o campanie pentru un produs adresat femeilor . Eu si o alta colega aveam o parere diferita de a lui, dar el stia mai bine, ca barbat, cum sa abordeze o femeie (si era un gen de barbat... de ex. parerea sotiei lui nu conta, pentru ca el facea banii, iar sotia statea acasa).


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns salcia spune:

Marina, multumesc, sa stii ca pentru mine e o mare satisfactie sa vad ca am putut contribui la clarificarea unor aspecte tare "incetosate", fie si pentru o singura persoana... Ca dovada ca dialogul este posibil, si ca discutia asta n-a fost inutila .

Nici eu nu m-am simtit asa, extrem de discriminata, decat in anumite momente. Dar imi dau seama foarte bine ca eu fac parte dintre "cazurile fericite", sunt (mai) multe femei care traiesc experiente complet diferite (in sens negativ), din pacate. Eu am avut o familie in mare ok, un cerc de prieteni normali la cap, in relatiile serioase nu am fost tratata aiurea pentru ca sunt femeie etc. Dar cand ies de sub clopotul meu de sticla imi dau seama ca realitatea are multe fete (iar unele dintre aceste fete sunt de-a dreptul hidoase)...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns salcia spune:

Citat:
citat din mesajul lui Marina

aici as comenta ca e doar un mitocan si atat...si pe pariu ca cine e mitocan e mitocan si cu femeile si cu barbatii, nu-mi spune ca era genul de sef iubit de toata lumea.


Citat:
citat din mesajul lui salcia

Inca una si ma duc: cred ca am mai spus aici, la subiect, cum mi-a zis mie fostul sef din multinationala (care nu era roman) ca o sa-mi pot pune si eu ideile in aplicare cand voi avea un director general femeie... Dar partea "funny" a fost ca disputa noastra era legata de o campanie pentru un produs adresat femeilor . Eu si o alta colega aveam o parere diferita de a lui, dar el stia mai bine, ca barbat, cum sa abordeze o femeie (si era un gen de barbat... de ex. parerea sotiei lui nu conta, pentru ca el facea banii, iar sotia statea acasa).


Marina


Era un mitocan si un orgolios patologic, dar era si misogin. Adica trata mai rau femeile decat barbatii, nu le lua in serios. Insa era si ceva incurajat de organizatie... intr-o companie cu zeci de mii de angajati si zeci de directori nu era niciun director femeie (in Romania). Sefe de departament da, directoare nu. Si erau femei acolo care ar fi facut fata cu brio, dar erau "tinute la respect".

Si fostul sef, cel care a fost inaintea lui, recunostea ca exista acest misoginism. Dar era alt gen de om... si acum mai vorbim, si de fiecare data ma intreaba cum mai merge cauza feminismului in Romania . Ii raspund ca merge la fel de prost ca intotdeauna...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iulianm spune:

Citat:

ca sunt discriminate pozitiv, in sensul ca daca au copilul bolnav au liber, daca are copilul serbare are liber, dar barbatul sef de raion, nu.


Eu am o intrebare legata de afirmatia de mai sus. In Romania, contractul de munca, la beneficii, are prevederi diferite in fct de genul angajatului? Exista zile libere acordate doar femeilor cu copii? Un tata, un barbat cu copii, nu isi poate lua liber?

Aici beneficiile prevad zile de concediu si zile de boala- pentru toata lumea, indiferent de genul angajatului. Daca angajatul ori cineva din familia apropiata e bolnav (necesitind prezenta si ajutorul angajatului), se iau zile de boala, indiferent daca esti barbat ori femeie. Daca nu sint destule zile de boala, atunci se iau zile de concediu. Si cind acestea s-au epuizat, se iau zile fara plata.

Pentru participarea la serbari ori alte activitati ale copilului, parintele (barbat ori femeie, in mod egal), foloseste ore de vacanta. In general, pt a evita consumarea orelor de vacanta, se vine mai devreme in ziua respectiva, ori se sta in plus in ziua/zilele urmatoare pt ca suma de ore lucrate saptaminal sa fie atinsa, fara consumarea orelor de vacanta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marina spune:

uite vezi pana la urma eu am nimerit si multinationala care trebuie. La noi cred ca ar fi zburat reclamatiile, nu cred ca isi permite nimeni sa spuna ca nu imi place opinia ta ca esti femeie. Exista o multime de cazuri de discriminare, ai sanse sa dai peste multi dorei in multe tari dar reclamatiile sunt luate extrem de serios si solutionate rapid si eficace asa ca elanul celor cu chef de discriminare s-a redus simtitor. Dar per ansambu compania nu are o cultura discriminatorie , indivizi mai gasesti.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Ingrid, in meajele mele ai vazut undeva sa scriu ceva la adresa barbatilor?
Ai intrebat daca exista dicriminare a femeilor. Am spus ca da, in domeniul meu exista si incepe inca din facultate.
M-ai contrazis si ai devenit personala la sfarsit, dar barbatii nu au aparut nicaieri in discutie.


**Fur is for petting***
http://accesoriisihaine.blogspot.com
http://www.facebook.com/adoptiicaini?ref=ts
http://www.facebook.com/adoptiicaini?ref=ts#!/profile.php?id=100001793812916

Mergi la inceput