Prejudecati despre feminitate si masculinitate(2)

Raspunsuri - Pagina 27

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns salcia spune:

Tanti, ai rezumat foarte bine situatia, si ai inteles exact ce era de inteles!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tanti Zavaidoc spune:

Salcia, din pacate nu e important sa inteleg eu, care deja intelesesem. Important e sa inteleaga cine are inca dubii si se cramponeaza de roluri.

Aici vad multi barbati care isi plimba copiii prin parcuri pentru ca ei au ales sa fie in concediu de crestere copil. Vad fete frumoase care conduc camioane si autobuze, pentru ca asa au vrut ele. Vad educatori la gradinita si ei sunt iubiti de copii si apreciati de colegele lor.

Uneori, alegem ce ni se potriveste. Dar as vrea sa vad asta si in Romania, pentru ca e bine aici. As vrea sa vad binele ala si in Romania. Chiar asa, daca deschid o gradinita privata in Bucuresti cu barbati educatori, ce sanse de acceptare au ei? Cate mame stramba din nas si cate zic: wow, bravo, tanti!

Mergi la inceput

Eu cred ca mai degraba vei avea o problema in a gasi barbatii respectivi, care sa vrea sa fie educatori...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iulianm spune:

Citat:
citat din mesajul lui gmmm

iulianm, recunosc ca eu am citit mai mult despre Franta.

Situatia descrisa de tine este valabila cu o exceptie: atunci cind un contract de casatorie nu prevedea altfel.
Si inteleg ca destul de repede au fost legi care sa schimbe situatia.

Si inca ceva.
O femeie necasatorita avea dreptul sa faca ce voia cu bunurile ei.
Daca situatia femeilor casatorite era asa de cumplita, cum se face ca totusi se mai casatoreau?

Eu am o vedere absoluta despre proprietate.
Cit costa o sotie? Unde se vindeau? Putea s-o omoare, daca asa avea chef?

Bine macar ca ai inceput sa recunosti unele lucruri.

Poftim? Contracte prenuptiale la vremea (vremile, ma rog) respectiva? Da, in teorie se puteau incheia. In practica, mai putin.

De ce se casatoreau? Let's see, esti la curent cu activitatea bisericii in Europa si in America acelor secole? De influenta asupra societatii? Stii ce se intelegea la vremile respective prin tutore?

Da, putea sotul sa-si omoare sotia. Din simplul motiv ca legile nu erau foarte severe in ceea ce-l privea pe sot, cind venea vorba de violenta domestica. Nu era mare bai, murea prima, isi lua alta.

Bataia era legiferata, sotul era in deplina legitimitate, atita timp cit batul (unealta cu care se aplica bataia) nu era mai gros decit degetul, si nu mai lung decit un brat.

Tu poti sa ai ce vederi doresti. Eu is mai mult cu cititul, respectiv documentatul.

Eu, asa cum scris pe una din paginile anterioare, nu o iau de la capat cu tine, dezbatind cit de libere si fericite, si cu acces la toate erau femeile de-a lungul istoriei. In primul rind pentru ca am mai dezbatut o data. Mergi tu la subiectul intitulat Ce fel de mame &altele, cu partea a II-a deschisa acum un an, pe 15 decembrie 2010, parcurge-l, reciteste-ti intrebarile, citeste-le si pe ale altora care au mers cam pe linia ta. Citeste apoi raspunsurile. Si dupa asta, doar dupa asta, daca ai de pus intrebari suplimentare (adica intrebari nedezbatute si fara raspuns la subiectul respectiv), pune-le si o sa fiu dispusa sa dezbat si sa raspund.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns balerrina spune:

Salcia,

Total de acord cu tine.

Citat:
citat din mesajul lui salcia

Eu vreau doar sa-ti spun ca tu nu ai de unde sa stii ca marea majoritate a femeilor din Romania nu e interesata de politica. Asta e o parere a ta, subiectiva, si nu-i poti da o valoare de adevar universal. Spre deosebire de tine, eu nu sustin ca IN GENERAL femeile din Romania sunt interesate de politica, ca asa mi se pare mie, ci ca exista destule femei interesate, din datele la care am eu acces. Datele astea sunt limitate, dar asa cum eu nu pot spune ca majoritatea femeilor sunt interesate de politica, nici tu nu poti afirma contrariul. Ca nu ai pe ce sa te bazezi, ca sa revenim la Moromete. INTERESUL asta, despre care tot vorbim, e greu de cuantificat si de analizat.

-- balerrina

Mergi la inceput

Salcia,

Succes cu legislatia impotriva violentei domestice. Este necesara.

Este o idee grozava sa se puna o personalitate feminina pe bancnotele romanesti.
Cateva sugestii care imi vin acum in minte:

Ecaterina Teodoroiu

Maria Tanase

Ana Aslan

Cred ca ar fi frumos sa incepem un subiect nou "Personalitati feminine romanesti"

-- balerrina

Citat:

P.S.: maine seara avem intrunire de feministe, si discutam despre legislatia impotriva violentei domestice, si de asemenea si despre propunerea de avea o personalitate feminina pe bancnotele romanesti :). Sugestii?

Mergi la inceput

Tanti,

Eu sunt mai optimista :) si cred ca astfel de discutii trebuie avute
si ca impactul lor este pe termen lung.

Alternativa este sa nu vorbim deloc si sa ne prefacem ca lucrurile
astea nu exista.

Eu vreau sa multumesc tuturor celor care au participat la discutie, mi se
pare esential sa putem avea astfel de discutii si m-ar bucura sa
vad si barbati exprimandu-si opiniile.

-- balerrina

Citat:
citat din mesajul lui Tanti Zavaidoc

Salcia, in definitiv am si eu aceeasi frustrare relativ la discutia asta: ca nu a schimbat nimic in colocutori. Daca vreau sa ma dau desteapta, zic ca si Noica avea aceeasi parere, ca daca o discutie nu schimba nimic din punctul de vedere al interlocutorilor, atunci a fost inutila.

Si simt ca e, pentru ca din toata discutia nu am gasit nimic care sa imi contrazica parerea ca femeile din Romania sunt discriminate, in sensul ca desi au-legislativ- sanse egale, oportunitatile nu sunt egale. Ca exista inca prejudecati dictate de traditie greu de depasit (vezi aia cu femeile care nu sunt interesate de politica si prefera cratita), etc etc...

Dar se reconfirma un lucru: femeile insele pot fi si uneori aleg sa fie un instrument excelent in propagarea discriminarii si a prejudecatilor indreptate asupra urmaselor lor.

Do not offend the freaks! Now tell me, who the heck are you? (King Julien-Madagascar)

Mergi la inceput

Balerrina, multumesc de urari si sugestii :)!

A propos, m-ati facut sa stau pana la ora asta imposibila sa citesc subiectele despre "Ce fel de mame...", cap-coada. Concluzia: ramane cum am stabilit! Si mai am o ora de somn, deci ma duc, ca poate dau in fandacsie si ma apuc de agresat barbati!

P.S.: cu ocazia asta am aflat si eu ce bine o duceau femeile acum cateva sute de ani, si ce noroc am avut cu raspandirea crestinismului, noi, femeile...

P.P.S.: Tanti, se aplica expresia aia, "nu-i nimeni mai orb decat cel care nu vrea sa vada".

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iulianm spune:

Citat:

A propos, m-ati facut sa stau pana la ora asta imposibila sa citesc subiectele despre "Ce fel de mame...", cap-coada. Concluzia: ramane cum am stabilit! Si mai am o ora de somn, deci ma duc, ca poate dau in fandacsie si ma apuc de agresat barbati!

Ooops! N-a fost cu intentie, doar cu referinte, si sper fara consecinte suportate de partea masculina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marina spune:

Salcia nu o lua ca o critica, dar permite-mi sa spun ca daca iti propui sa muti muntii din loc si sa schimbi cutume d'astea nu o sa reusesti cu genul asta de mesaje oarescum de sus. O sa reusesti excat contrariul sa ii faci si mai indarjiti pe interlocutori ceea ce de altfel s-a cam intamplat pe acest subiect. In rest bafta multa, ma bucur ca acest subiect se discuta, atat timp cat e public pana la urma lumea o sa priceapa ca exista o problema.

Fara sa vad mesajul balerrinei ma gandisem la Ana Aslan.

Mergi la inceput