Viata in Romania

Raspunsuri - Pagina 31

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns iulianm spune:

Citat:
citat din mesajul lui cipcipcip



Eu imi inchipuiam ca aceste vederi liberaliste/ultra-capitaliste sau cum s-or numi, erau rezervate in special americanilor barbati, albi, de virsta mijlocie, care au primit in viata totul pe tava si care isi inchipuie ca banii sint singurii care inseamna ceva pe lumea asta. Dar se pare ca m-am inselat



Nu numai ca te-ai inselat, dar folosesti termeni pe care clar nu-i intelegi. Vederi liberaliste/ultra-capitaliste?!?

Vederile lui Buflea sint ceva mai conservatoare. E dreptul ei sa le aiba, ca cetatean, om aflat in cimpul muncii si platitor de taxe in tara asta.

Restul care o disecati, ce experienta a sistemului american aveti? Cit ati trait/muncit/studiat/platit taxe/platit chirie/rata la case/facturi in tara asta? Ca citesc o gramada de pareri distorsionate, formate pe baza unor informatii luate din mass media ori surse mai mult sau mai putin caragialesti.

Cipcip, cu citeva pagini in urma, ti-am raspuns la intrebarea legata de pensii si ti-am explicat ca nu se string banii se college "de cind e copilul in fasa". Diferenta de mentalitate in primul rind. Deci inca o data: exista burse si granturi (daca e copilul bun); exista imprumuturi de la banca destinate studiilor (student loans), care au dobinda mica si conditii de rambursare avantajoase; exista part-time jobs, practicate de o multime de studenti.

Mentalitatea "facultatea se face pe banii lui tata" nu prea se practica pe continentul asta. Parintii pot contribui, insa copilul (devenit student ori aspirind la calitatea de student) are partea lui de responsabilitate.

Si pentru ca ai adus in discutie problema "maseaua", aka problemele/asigurarile dentare: daca cunostinbta ta munceste "pe brinci", banuiesc ca este platita accordingly. In eventualitatea ca nu are asigurare dentara, si nici bani (ori dorinta) de platit nota intreaga, o optiune ar fi planul de plata (payment plan). Adica se plateste in rate.

Payment planul este valabil si pt serviciile medicale. In cazul ca pacientul nu se califica pt programele existente (sociale ori nu), exista citeva optiuni in relatia pacient-birou finaciar spital.

- payment plan, stabilirea ratelor in fct de situatia finaciara a pacientului
- plata integrala, dar nu a sumei initiale, ci a sumei negociate. Reducerea poate fi de 20-30%, uneori mai mult.
- negocierea directa cu specialistul care te-a tratat. Se pot obtine reduceri, se poate obtine anularea notei de plata, de la caz la caz, de la om la om.

Citat:
citat din mesajul lui J.D.
Iulianm, munca trebuie sa fie eficenta, nu neaparat multa.


Da, bineinteles ca trebuie sa fie eficienta. Dar, ai impresia ca intr-o societate precum cea americana, descrisa de tine anterior ca "in societatea americana banul este pe primul loc" , te tine cineva daca munca ta nu e eficienta? "Banul pe primul loc" presupune in primul si in primul rind profit. Munca neeficienta nu prea genereaza profit.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns en_kvinna spune:

Citat:
citat din mesajul lui Desiree2002

En kvinna, tratamentele facute la clinica sunt platite de guvern. Medicatia ce o administram acasa o platim noi. Pentru ca sotul meu munceste. Daca ar fi pe social, ar plati statul si medicatia de acasa.


(Scuze, Victoria vrea emoticonul asta, nu are legatura cu mesajul )

_
Mami si Daddy lupta impotriva leucemiei, impreuna cu Printesa Victoria Isabella 22.05.2008

VICTORIA


http://www.facebook.com/pages/Acute-Lymphoblastic-Leukemia/178051842277685


Inteleg. Nu stiu in Suedia daca tot asa e, desi cred ca nu. Ca si aici te impoziteaza la unele chestii in functie de venit. Dar nu cred ca la sanatate, adica chiar daca muncesti tot ai aceleasi beneficii ca altii care nu muncesc. Daca gresec sa fiu corectata.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cipcipcip spune:

Citat:
citat din mesajul lui J.D.

Anda, Desiree nu este vina somerilor, lenesilor, parazitilor sau cum vreti voi sa le spuneti. Este vina celor care guverneaza pentru asemenea legi. Iar cetatenii deranjati si nemultumiti ar trebui sa ia atitudine. Plangerile pe forum nu rezolva situatia din pacate.

Finn Constantine 15.10.2009 si 20+ Euan Tudor


JD, legile sint facute asa pentru a asigura tuturor un anumit standard considerat minim.Pe principiul fiecare plateste cit poate. Adica cei ce stau pe social nu trebuie sa plateasca, pe cind cei cu venituri platesc. Nu e nimic ciudat, asa functioneaza sistemele cu ajutor social puternic. Ca unora nu le convine, e altceva.

Mie mi se pare ca fetele se vaita degeaba (iar o sa riposteze acum), pentru ca, chiar si cei cu venituri, cind ating anumite plafoane de cheltuiala, beneficiaza si ei de gratuitati. Nu stiu cum functioneaza in Germania/Canada, dar de ex din Suedia, platesti din buzunar pina la o anumita suma anuala, dar dupa aceea nu mai platesti. Ceea ce inseamna in practica, ca da, platesti pentru afectiuni minore, daca ai ghinionul unei boli grave, al unui accident sau al unui handicap, nu te ruinezi, asa cum se intimpla de ex in State, unde multi care au cancer sau alte boli costisitoare ajung sa vinda tot ca sa se trateze.
Deci in final asta e o asigurare super pentru toata lumea, pentru ca nimeni nu are garantii pe viata in privinta sanatatii sau a jobului.



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cipcipcip spune:

Iulianm, da ai dreptate, nu stiu exact ce inseamna acei termeni (liberalism l-am preluat dintr-un post scris de cineva mai devreme si am dedus ca asa se numeste in Ro), dar pot sa-ti spun ca vederile "conservatoare" americane echivaleaza cu extrem dreapta europene (scandinave).

Intimplarile din State pe care le-am presarat pe ici pe colo sint din experienta personala de 3 ani in California si ale prietenilor mei care traiesc acolo, deci nu sint povesti si nici vazute la TV

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andacos spune:

Tu amesteci socialul cu sanatate acum !

Insa asa ca exemplu,eu daca am nevoie de gimnastica medicala,asigurarea imi platetse un anumit nr.de sedintze(6 daca nu ma insel,iar o sedintza e undeva la vreo 20 de minute),restul le platesc eu din buzunar!

Asiguratul social de profesie(ca doar de astia vorbim noi)nu plateste nimic,atunci eu care-mi platesc asigurarea medicala din munca measunt efectiv "pedespsit"asa cum spunea si Desiree,eu platesc efectiv de doua ori!

Exemplul se poate extinde bineintzeles!

Dana

www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cipcipcip spune:

Andacos, eu cind spun servicii sociale, ma refer la tot ce ajuta/subventioneaza statul, indiferent ca-i sanatate, somaj etc.
Vad ca nici lui Iuliam nu-i plac termenii mei
Sint plecata de 21 de ani si am trait intr-o groaza de tari, deci am o cacofonie de limbi in cap, stiu ca am limbaj de lemn citeodata

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Bettercy spune:

Iulianm, fiecare are dreptul la opinia lui/ei.

Eu am experienta cu sistemul american si nu sunt de acord cu parerile lui Buflea. In primul rand cred ca ma deranjeaza cuvintele dure, par pline de ura. Eu si sotul platim multe taxe si suntem ok cu asta si nu ne-am supara daca ar mai creste taxele cu cateva procente. Sa fim noi sanatoasi si sa castigam suficient.Daca ai norocul sa ai meseria care trebuie, oportunitati sunt sufieciente. Mai bine sa primeasca saracii fara nici o perspectiva ceva de la stat decat sa intre peste altii in casa si sa-i omoare pt cateva lucruri. Nu-i invidiez pentru ca stau acasa ca sa primeasca de la stat cateva sute de dolari pe luna. Sunt niste amarati. Ca cetatean, imi doresc ca macar copiii lor sa aiba alte perspective, ei nu au nici o vina ca se nasc in astfel de familii.





Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iulianm spune:

Citat:
citat din mesajul lui mihaela_s



A schimbat loc de munca, a plecat in LA si a revenit la vechiul loc de munca. Din mai multe motive. Ea nu e specialist IT, are ASE-ul relatii internationale dar s-a blocat la firma asta. Nu in IT ar vrea ea. Studiile nu i le plateste firma, o data pentru ca nu e in domeniu, a doua pentru ca nu isi permit. Salariul i-a scazut cu 20% acum un an, firma nu e pe roze. In domeniu nu a cautat, pentru ca nu are experienta...un cerc vicios. Acum poate ca se si complace, ca e greu sa iesi din ceva sigur si sa o iei de la zero. E posibil ca cu sacrificii ar reusi, doar ca ea nu e dispusa acum la acele sacrificii.


Acum e greu sa schimbi (dar nu imposibil), insa tu ai mentionat o perioada de 10 ani, ori situatia s-a schimbat cam din 2009.

E greu sa o iei de la zero, dar iar, nu imposibil. Mobilitatea americanilor se vede si pe tarim profesional, sint foarte multi care se reorienteza. Am colegi care dupa doctorat s-au apucat de Med School ori Law School, am prieteni care au lasat ingineria si au facut Nursing School. Iar in timpurile de criza, back to school este o optiune la care apeleaza multi.

Citat:

Nu am zis ca a munci mult e un defect(desi poate fi in anumite conditii) doar ca atunci cand ai familie, copiii, timpul asta pe care il petreci la munca, il petreci in detrimentul lor. Era o replica la ceea ce a spus Buflea. Tu ai scos frazele din context. Si a iesit altceva.


Nu a fost intentia mea sa o scot din context, am inteles-o ca pe o critica la adresa celor care muncesc mai mult de 40 de ore/saptamina.

In toata discutia asta legata de copii/munca "pe brinci"/timp liber, voi porniti gresit din start. Europa si America de Nord nu sint despartite doar de un ocean, ci (mai ales) de diferente in mentalitate fata de viata, munca, rezolvarea problemelor. Copiii nu sint atit problema/responsabilitatea statului, cit a parintilor/familiei.

Nu ma bag la discutia despre paraziti, aici, asa cum a subliniat si Buflea, starea asta sociala nu este incurajata, programele sociale sint minime. Pt restul, ajutorul de somaj este in general 26 de saptamini, insa poate fi extins la 39 de saptamini. In perioade de criza, asa cum este cea in care ne aflam acum, guvernul prelungeste beneficiile de somaj. Este o masura temporara, luata de fiecare data cind US a avut de trecut printr-o perioada de criza (acum fiind prima data cind e nevoie de discutii prelungite).

Iar in privinta lui "sa-i ajutam pe altii", in mare o secondez pe Buflea in preferinta de a avea control si libertatea de a alege pe cine ajut. Repet, sistemul de aici este construit pt a favoriza lucrul asta, este diferit fata de sistemul european. Iar de ajutat, se ajuta, de la nivel individual la nivel de comunitate si stat. Dar eu pot alege in ce mod ajut (bani, timp, skills), si pe cine ajut( copii, adulti facind parte din categorii defavorizate, ciini, alte animale, natiuni care trec prin calamitati ori crize, cauze).

Este nedrept (ca sa nu spun mai mult) sa tot pedalati pe ideea de "banul primeaza in soc. americana", uitind cine este principalul donator in situatiile de criza la nivel international.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iulianm spune:

Citat:
citat din mesajul lui cipcipcip

Vad ca nici lui Iuliam nu-i plac termenii mei
Sint plecata de 21 de ani si am trait intr-o groaza de tari, deci am o cacofonie de limbi in cap, stiu ca am limbaj de lemn citeodata Cipcipcip si Julia (4 august 2005) + Erik (16 mai 2010)


Lasa, n-o intoarce tu cu limba acuma, ca liberal si ultra-capitalist intelege tot omul cu ce se maninca. Ori e una, ori alta, impreuna n-au facut casa buna niciodata.

Citat:

Intimplarile din State pe care le-am presarat pe ici pe colo sint din experienta personala de 3 ani in California si ale prietenilor mei care traiesc acolo, deci nu sint povesti si nici vazute la TV


Deci d'astea caragialesti, cel putin la capitolul invatamint si sanatate le nimeresti ca nuca-n perete

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cipcipcip spune:

Citat:
citat din mesajul lui iulianm

Citat:
citat din mesajul lui cipcipcip

Vad ca nici lui Iuliam nu-i plac termenii mei
Sint plecata de 21 de ani si am trait intr-o groaza de tari, deci am o cacofonie de limbi in cap, stiu ca am limbaj de lemn citeodata


Lasa, n-o intoarce tu cu limba acuma, ca liberal si ultra-capitalist intelege tot omul cu ce se maninca. Ori e una, ori alta, impreuna n-au facut casa buna niciodata.

Citat:

Intimplarile din State pe care le-am presarat pe ici pe colo sint din experienta personala de 3 ani in California si ale prietenilor mei care traiesc acolo, deci nu sint povesti si nici vazute la TV


Deci d'astea caragialesti, cel putin la capitolul invatamint si sanatate le nimeresti ca nuca-n perete

"Double, double, toil and trouble; fire, burn; and caldron, bubble."


Am zis din start ca nu eram sigura de termeni. What's your point? Sa ma faci sa ma simt prost? N-ai reusit.

Cit despre sanatate, poate-i spui tu prietenei mele, mama singura, cu job necalificat, ca de fapt ea ar fi trebuit sa aiba bani sa-si puna dintele. Sau copilului ei ca poate sa mearga la ce college vrea el.

Mergi la inceput