Viata in Romania
Raspunsuri - Pagina 16
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/XIO/XIO.jpg)
XIO spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui bird70
Si daca cineva mi-ar cere sa fac asta crezi ca mi-ar pica ecusoanele? Pe bune acum. Eu cred ca orice munca cinstita e de respectat. Nu zic ca e o idee buna sa obligi pe cineva sa munceasca dar eu as prefera sa bat cuie decat sa stau acasa sa imi creasca fundul pe canapea sau sa imi plang de mila. Dar asta sunt eu. Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper |
Ei, din nou exagerari ca sa dea bine la argumente. :))
Cand stai acasa nu trebuie sa-ti creasca fundul pe canapea sau sa plangi in perna.
Poti sa cauti de lucru, sa-ti pui la punct CV-ul, sa cauti un curs aditional de perfectionare samd.
**Fur is for petting***
http://accesoriisihaine.blogspot.com
http://www.facebook.com/adoptiicaini?ref=ts
http://www.facebook.com/adoptiicaini?ref=ts#!/profile.php?id=100001793812916
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/eumada/eumada.jpg)
eumada spune:
Cei cu studii superioare nu pot fi obligati sa accepte joburi pentru studii medii.Nu de catre somaj.Daca te saturi de stat acasa,pti sa te angajezi pe ce vrei,bani sa iasa,dar sa fii inscris la somaj sa zicem economist si sa te cheme sa-ti ofere job de croitor,asta nu.
Iar somajul la noi e mic foarte mic....75% din valoarea indicatorului de referinta care e 500 ron plus ca se mai adauga un mic procent in functie de vechime.....max.10% daca ai lucrat peste 10-15 ani...
Nu se compara somajul de la noi cu somajul din alte tari.Cei mai multi tineri stau cu 375-380 ron sase luni in somaj, apoi cel de sus cu mila.Referitor la cursurile de recalificare,o sa dau din casa,acu` ca nu mai am treba cu partea aia..ce se face in timpul somajului e un fel de a se justifica niste bani cheltuiti.Sa zicem ca se face curs de recalificare de contabilitate.Ei,cei care sustin aceste cursuri sunt tot cei din sistem.....care fie nu-si bat capul foi nu au destule cunostinte......
Eu am tinut cursuri de recalificare acum 5-6 ani.....incercau sa invete conta primara inclusiv un fost mecanic auto....dar si persoane care pur si simplu aveau nevoie de o hartie ca s-si poata face contabilitatea primara.Mi-e martor Dumnezeu ca am facut tot ce-mi statea in putinta si au fost multumiti...chiar si mecanicul auto a izbutit sa se angajeze la un magazin de piese auto,si sa faca anumite acte contabile.M-am intalnit cu ei si mi-au multumit....
Dar nu toti se straduiesc..unii formeaza doar ca sa justifice timpul si banii si nu iese nimic.O hartie si atat.
Dincolo de asta,se trimit cei disponibilizati sa-si caute job.....numai ca daca nu ai experienta e foarte greu,e vb de banii patronului si in general el nu baga bani ca sa formeze, cere productivitate din prima..iarasi greu.Si se pune intrebarea..daca nu vor sa angajeze cum sa obtii experienta?
Si e un cerc vicios din care am putea sa iesim daca banii pentru investitii ar fi folositi cu cap...dar traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul.
XIO fara suparare dar cu 375 ron somaj plus copil acasa e foarte greu pentru cineva sa faca un curs serios care sa ajute..cele serioase si unde inveti sunt scumpe si de durata,timp in care e nevoie de mancare la copil...unul banos si de unde scoti investitia(tehnician cadastru 1000 euro,durata un an,cursuri sambata si duminica de la 8 la 13).
Madalina si Eva-Maria
https://picasaweb.google.com/lhmadalina/Dezastrul?authkey=Gv1sRgCIKAmOzUz-zXAw#5640047175923810098
TE IUBESC MINUNEA MEA ...ESTI ALFA SI OMEGA PENTRU MINE,RATIUNEA MEA DE A TRAI.....TE IUBESC.....
![](images/user_woman.png)
cipcipcip spune:
citat din mesajul lui buflea
Inteleg ce spui da nu inteleg de ce gandesti asta. Acest "drept" este platit de tine care muncesti si care nu primesti nimic pe gratis in mod regulat. Am citit atenta ce ai scris, insasi notiunile pe care le folosesti imi sunt straine - somaj 1-2 ani ? Pai eu spun somaj max 1 an ... ajutor social dupa somaj ? Asta pentru ce ? De ce i-as mai da eu, unui om apt de munca, dupa 2 ani de somaj, in continuare ajutor social ? Oricat de mic, si o paine pe luna, nu o merita daca nu o munceste. Mie nu imi da nimeni "o paine" pe luna ...muncesc pentru el, asa ca mi se pare "fair" ca toata lumea sa faca la fel. Inca o data - nu vorbim de cazuri particulare, handicapuri, imposibilitatea de a munci ...etc. Vorbim de cei care se complac cu putin, s-au obisnuit cu "o paine uscata pe luna" si au ajuns la concluzia ca le e ok si asa decat sa dea cu ciocanul pentru o franzela calda. Oricum, apreciez generozitatea europenilor - doar ca situatia economica mondiala v-a schimba multe din aceste obiceuri si in curand si mentalitati. |
Buflea, eu am incercat sa explic cum gindesc mai mult de atit nu pot. Bird70 e pe aceeasi linie ca mine, poate intelegi mai bine postarile ei.
Zici ca eu nu primesc nimic pe gratis. Ba primesc FOARTE MULTE pe gratis sau aproape gratis in societatea suedeza. Primesc scolarizare gratuita foarte buna ptr copiii mei, de la nivel prescolar la nivel universitar. Primesc ingrijire medicala aproape gratis, 10/20 euro pentru un consult medical, sau o operatie de inima sau de cancer sau ce doresti tu. In conditii excelente. Primesc servicii dentare subventionate de stat. Primesc somaj un an jumate daca imi pierd jobul (80% din salariu).Primesc bani de maternitate un an jumate cind nasc un copil. Primesc pensie de boala daca am nenorocul sa ma imbolnavesc. Primesc pensie dupa virsta de 65 de ani. Am 5 saptamani de concediu pe an. Etc. Toate astea sint finantate din taxele platite de noi.
Voi primiti pensie acolo in US? Ca am auzit cum te dau afara marile companii inainte sa ti se implineasca sorocul de pensie tocmai ca sa nu-ti plateasca pensia. Etc. Si voi platiti taxe (mai mici, e drept), dar pe ce sint cheltuiti banii? (in afara de razboaie?
![](icon_smile_cool.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/J_p_D_p_/J_p_D_p_.jpg)
J.D. spune:
Citat: |
citat din mesajul lui cipcipcip Buflea, eu am incercat sa explic cum gindesc mai mult de atit nu pot. Bird70 e pe aceeasi linie ca mine, poate intelegi mai bine postarile ei. Zici ca eu nu primesc nimic pe gratis. Ba primesc FOARTE MULTE pe gratis sau aproape gratis in societatea suedeza. Primesc scolarizare gratuita foarte buna ptr copiii mei, de la nivel prescolar la nivel universitar. Primesc ingrijire medicala aproape gratis, 10/20 euro pentru un consult medical, sau o operatie de inima sau de cancer sau ce doresti tu. In conditii excelente. Primesc servicii dentare subventionate de stat. Primesc somaj un an jumate daca imi pierd jobul. Primesc pensie de boala daca am nenorocul sa ma imbolnavesc. Primesc pensie dupa virsta de 65 de ani. Etc. Toate astea sint finantate din taxele platite de noi. Voi primiti pensie acolo in US? Ca am auzit cum te dau afara marile companii inainte sa ti se implineasca sorocul de pensie tocmai ca sa nu-ti plateasca pensia. Etc. Si voi platiti taxe (mai mici, e drept), dar pe ce sint cheltuiti banii? (in afara de razboaie? ![]() Cipcipcip si Julia (4 august 2005) + Erik (16 mai 2010) |
Exact. americanii cheltuie enorm cu razboaiele si cu procesele. mi se pare aberant sa platesc in plus pentru orice control la medic sau pentru orice operatie dupa ce platesc taxe. si asta de ce? ca sa le sponsorizez cheltuielile cu judecata pentru malpraxis sau mai stiu eu ce? astea nu sunt servicii medicale de calitate, imi pare rau.
Finn Constantine 15.10.2009 si
![](gravida.gif)
![](baietel.gif)
cipcipcip spune:
citat din mesajul lui buflea
Inteleg ce spui da nu inteleg de ce gandesti asta. Acest "drept" este platit de tine care muncesti si care nu primesti nimic pe gratis in mod regulat. Am citit atenta ce ai scris, insasi notiunile pe care le folosesti imi sunt straine - somaj 1-2 ani ? Pai eu spun somaj max 1 an ... ajutor social dupa somaj ? Asta pentru ce ? De ce i-as mai da eu, unui om apt de munca, dupa 2 ani de somaj, in continuare ajutor social ? Oricat de mic, si o paine pe luna, nu o merita daca nu o munceste. Mie nu imi da nimeni "o paine" pe luna ...muncesc pentru el, asa ca mi se pare "fair" ca toata lumea sa faca la fel. Inca o data - nu vorbim de cazuri particulare, handicapuri, imposibilitatea de a munci ...etc. Vorbim de cei care se complac cu putin, s-au obisnuit cu "o paine uscata pe luna" si au ajuns la concluzia ca le e ok si asa decat sa dea cu ciocanul pentru o franzela calda. Oricum, apreciez generozitatea europenilor - doar ca situatia economica mondiala v-a schimba multe din aceste obiceuri si in curand si mentalitati. |
Si daca omul nu gaseste de lucru nimic? Am scris in repetate rinduri despre somajul in crestere, dar se pare ca nu iei in considerare varianta asta.
Ca sa-ti dau un exemplu, acum vreo 20 de ani
![](icon_smile_big.gif)
![](icon_smile_big.gif)
![](bang.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Selene_Bunny/Selene_Bunny.jpg)
Selene_Bunny spune:
Si din cei apropiati mie (rudele), multi sufera de ceva... Indiferent de varsta...
Blogul meu - de la noi, pentru ei!
Bazar general - fiecare implicare conteaza!
Lucrusoare de vanzare...
lala spune:
Da, cu conditia sa ai venituri peste medie, sa nu ai de a face cu sistemul medical romanesc si sa traiesti intr-un glob de sticla.
Nu, prin prisma experientei recente cu sistemul medical romanesc , cu cel bancar si, surprinzator cu parintii colegilor copilului meu, oameni cu pretentii si venituri peste medie care doresc sa ‘cadoriseasca’ profesorii pentru simplul motiv ca ‘asa se obisnuieste’ desi, la nivel declarativ, nu sunt de acord cu spaga.
Ex:
1.Platitor de taxe cu salariu peste medie se imbolnaveste brusc, are nevoie de operatie si perioada necesara pentru refacere este mai mare de 4 luni. Desi a platit pentru asigurari medicale % din salariu, concediul medical nu a reprezentat % din veniturile pe ultimele 6 luni (100, 75, 85 in functie de tipul afectiunii) ci a fost plafonat. De unde si pana unde platitorul de taxe calculase ca poate duce un trai decent in perioada de refacere mizand pe economii si CM a descoperit ca acest lucru este o utopie in Romania si, desi nu s-a refacut complet a fost nevoit sa se intoarca la lucru.
2.Daca in alte parti ale lumii sistemul de asigurari si sistemul bancar vin cu solutii pentru cel care are o problema in Romania raspunsul este mai mereu ‘nu se poate’ sau ‘da, se poate, dar trebuie sa mai platiti in plus …..’
3.Am cunostinte si prieteni care la circa 40-41 de ani au un infarct la activ sau un accident vascular cerebral.
4.O prietena a trimis sute de CVuri in dorinta de a isi schimba jobul (firma la care lucra se restructura) si careia, i-a raspuns un singur angajator sau head hunter, cerandu-i o poza recenta iar alta a reusit sa se angajeze pe o pozitie sub nivelul ei de pregatire dupa 6 luni.
5.Spunea cineva mai devreme ‘ca majoritatea populatiei face boli usoare, perfect tratabile in Romania. Incultura si lipsa de informatie face ca starea lor sa se deterioreze rapid si total gratuit, nu posibilitatile medicale.’ Nimic mai neadevarat. Stresul si grija zilei de maine produc dezechilibrele care stau la baza unor boli greu de diagnosticat. In Romania trebuie sa mergi la minimum 2 medici pentru a fi sigur ca diagnosticul pus este cel corect si ca nu vei ajunge o leguma datorita unui tratamentului incorect.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Selene_Bunny/Selene_Bunny.jpg)
Selene_Bunny spune:
lala, tatal meu a decedat la 49 de ani in urma unui infarct survenit in somn. Si mai era si medic. In 2001 s-a intamplat.
Fiindca infarctul s-a produs de ziua mamei mele (in seara aceea, ei dansasera si se simtisera bine impreuna, iar noaptea, ea s-a trezit cu el pe ultimii 10 metri, nu s-a mai putut face nimic), mama a intrat in depresie si este si acum tot acolo, desi NU se vede, fiindca s-a refugiat in munca.
Din pacate, in familia mea, cancerul se pare ca este problema principala. Apoi problemele cu inima, cu tensiunea, AVC-urile...
Edit: dupa 30 de ani de munca in invatamant, salariul mamei mele este mai mic decat pensia soacra-mii...
Blogul meu - de la noi, pentru ei!
Bazar general - fiecare implicare conteaza!
Lucrusoare de vanzare...
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/J_p_D_p_/J_p_D_p_.jpg)
J.D. spune:
Selene, . Peste tot sunt oameni bolnavi, sunt medici care fac greseli. diferenta este ca in alte parti unii sunt trasi la raspundere. nu intotdeauna,e adevarat.
Tala, ce spui tu despre platitorul de taxe care se imbolnaveste este valabil si pentru alte tari. Daca in Ro iei procent din salariu aici e jale. primele 3 zile de medical nu sunt platite deloc. apoi primesti 100 kc pe zi pt fiecare zi de stat acasa. asta inseamna 4 euro/zi. cat esti in medical nu ai voie sa iesi decat pentru mers la spital la control sau eventual la farmacie. societatea de asigurari trimite pe cineva sa verifice la diferite ore si in diferite zile daca esti acasa. daca nu esti, ai incurcat/o. platesti penalizari la sanatate, platesti tot tratamentul medical, etc. adica tot ce s/a cheltuit cu boala ta.
Finn Constantine 15.10.2009 si 20+
Euan Tudor
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Tanti_sp_Zavaidoc/Tanti_sp_Zavaidoc.jpg)
Tanti Zavaidoc spune:
Cred ca ideea e exact ce a spus Cipcipcip: viata buna exista numai intr-o societate in care nimeni nu doarme sub poduri.
Credeam ca nu discutam despre cei care profita de sistem. Discutam despre ce inseamna sa fii in dificultate dupa ce anterior ai lucrat.
Da, se intampla sa vrei sa muncesti si sa nu gasesti nimic. Asta nu te face nici incapabil, nici lenes, nici profitor. Nu e insa cazul sa luam in calcul extremele, pe cei care traiesc DOAR din ajutor social, ani de zile, fara sa isi dea interesul sa iasa din situatia aia.
Orice s-ar zice, viata din ajutor social nu e nici pe departe una prospera. Ok, iti ajung banii pentru nevoile esentiale, dar iese din discutie o viata decenta, cu tot ce implica ea (sa mananci altceva decat cartofi si sa bei iaurt, sa citesti o carte si sa mergi la un film, de exemplu).
E firesc sa existe si o decenta in saracie: asigurarea nevoilor primare, cel putin. Asta nu exista din pacate in Romania.