Viata in Romania

Raspunsuri - Pagina 11

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Citat:
citat din mesajul lui buflea

Citat:
citat din mesajul lui XIO

Cred ca voi nu va dati seama ca somer inseamna si un inginer, si un arhitect, si un economist, nu doar pierde vara fara chef de lucru.
Doamne fereste sa ajungi tu somera si sa te oblige cineva sa bati cuie in ramele de la tablouri sau sa cosi adidasi.

Mda ... inginerul somer ori se duce la munca de director, or sta acasa pe banii aluia care bate cuie in ramele de la tablouri ..ce naiba, doar n-o sa munceasca cu ciocanul cand el a terminat o facultate.

Da, Buflea, daca eu ca economist sunt data afara mi se pare absolut normal sa raman in somaj un timp limitat, ca presupun ca asa e peste tot, si sa imi caut ceva in domeniul meu, ca se presupune ca am facut o facultate pt. ca sunt atrasa de economie, prin urmare mi se pare absurd sa-mi spuna cineva sa merg sa culeg capsuni sau sa matur strazile.

**Fur is for petting***
http://accesoriisihaine.blogspot.com
http://www.facebook.com/adoptiicaini?ref=ts
http://www.facebook.com/adoptiicaini?ref=ts#!/profile.php?id=100001793812916

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buflea spune:

Citat:
citat din mesajul lui J.D.

Citat:

Cred ca voi nu va dati seama ca somer inseamna si un inginer, si un arhitect, si un economist, nu doar pierde vara fara chef de lucru.
Doamne fereste sa ajungi tu somera si sa te oblige cineva sa bati cuie in ramele de la tablouri sau sa cosi adidasi.

Eu imi dau seama foarte bine... Taica/meu a stat fara contract de lucru 8 luni anul trecut. De profesie inginer constructor, cu zeci de ani de experienta. A lucrat pe unde a putut, fara contract. Ce era sa faca? I/a si fost rusine sa se duca la fortele de munca sa aplice pt somaj la varsta lui. Normal ar fi trebuit sa i se ofere ceva pana ar fi avut anii de pensie. Maica/mea este de profesie arhitect si nu a mai fost platita de 2 luni. Luni in care a lucrat. Ce face ea daca se trezeste somera la 60 de ani? Dupa ce a lucrat in domeniu de la 23 de ani. Si sunt foarte multi in aceasta situatie. doamne fereste sa ramai fara serviciu, mai ales la o varsta.

Vedeti, asta e diferenta intre mentalitatea romaneasca si cea de aici. Cum adica de la 60 de ani sa te tina cineva in serviciu pana faci anii de pensie ? Adica ce, la 60 de ani un barbat nu poate sa munceasca mai jos decat experienta lui ?

Sigur ca si aici de la o anumita varsta iti gasesti mai greu de lucru, mai ales intr-un domeniu sofisticat. Sigur ca nu e placut sa lucrezi 30 de ani ca arhitect si sa ajungi sa faci babysitting dupa aia ... dar in general oamenilor nu le este rusine de orice fel de munca, sunt mult mai flexibili, isi schimba profesii pe la 40 de ani, se apuca de o noua scoala ... pana la urma "shit happens" si faci orice ca sa-ti castigi existenta, mai ales cand stii ca ceilalti nu te sustin financiar decat 1 an de zile.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns J.D. spune:

Citat:
citat din mesajul lui Oana C

Citat:

Citat:
citat din mesajul lui Oana C

Citat:

Si atunci frec menta acasa, ca doar am facultate si master, si stau pe canapea la tv, ca nu pot sa-mi gasesc de lucru intr-un job super platit, pentru pregatirea mea??? Care-i justificarea ta pt a nu bate cuie sau coase adidasi citeva zile/saptamina?
Care-i diferenta intre imigrantii ilegali care lucreaza in joburile astea, de jos, si cei cu studii? Nu tot oameni sint? Sau daca au facut 4 ani de facultate sint mai oameni decit cei care "ar trebui" sa faca joburile alea? De ce sa le fie rusine sa mearga sa munceasca, oriunde? A, ca domnu' inginer nu-si poate sufleca minecile sa spele vasele? Sau ca doamna contabil nu poate merge la o daycare sa aiba grija de copii si sa le stearga mucii la nas sau la un hotel unde sa faca paturile si sa dea cu matura?

Oana Eva (29 iunie 2005) si Zoe (27 aprilie 2010)
I'm not a bitch, I just have a low bullshit tolerance.

se pare ca nu prea stii cum sta treaba in Romania. cine crezi ca accepta un om cu master si experienta de ani de zile sa spele vase? sunt multi care ar vrea un job oricat de prost platit dar nu sunt acceptati din cauza de supracalificare. Iar asta nu se intampla numai in romania, ci si in alte tari. Poate in America e altfel.

Finn Constantine 15.10.2009 si 19+ Euan Tudor

Si daca somerul intelectual ar fi trimis sa lucreze acolo citeva zile, in schimbul somajului (platit de stat), crezi ca s-ar opune cineva ca domnul inginer si cu CV-ul updated cu cele mai recente si importante realizari trebuie sa lucreze acolo?

Oana Eva (29 iunie 2005) si Zoe (27 aprilie 2010)
I'm not a bitch, I just have a low bullshit tolerance.

Binenteles ca s/ar opune pentru ca nu are experienta in domeniu.

Mergi la inceput

Oh ! Scuzati ... acum vad ca a mai scris si Oana, care surpriza, locuieste tot in America, exact acelasi lucru ca si mine.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Oana C spune:

Citat:

Citat:

Citat:

Mda ... inginerul somer ori se duce la munca de director, or sta acasa pe banii aluia care bate cuie in ramele de la tablouri ..ce naiba, doar n-o sa munceasca cu ciocanul cand el a terminat o facultate.

Da, Buflea, daca eu ca economist sunt data afara mi se pare absolut normal sa raman in somaj un timp limitat, ca presupun ca asa e peste tot, si sa imi caut ceva in domeniul meu, ca se presupune ca am facut o facultate pt. ca sunt atrasa de economie, prin urmare mi se pare absurd sa-mi spuna cineva sa merg sa culeg capsuni sau sa matur strazile.

Parca erai studenta la medicina, sau iar vorbesti asa, in ipoteze, doar ca sa-ti dai cu parerea?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns J.D. spune:

Citat:

Citat:

Citat:

Eu imi dau seama foarte bine... Taica/meu a stat fara contract de lucru 8 luni anul trecut. De profesie inginer constructor, cu zeci de ani de experienta. A lucrat pe unde a putut, fara contract. Ce era sa faca? I/a si fost rusine sa se duca la fortele de munca sa aplice pt somaj la varsta lui. Normal ar fi trebuit sa i se ofere ceva pana ar fi avut anii de pensie. Maica/mea este de profesie arhitect si nu a mai fost platita de 2 luni. Luni in care a lucrat. Ce face ea daca se trezeste somera la 60 de ani? Dupa ce a lucrat in domeniu de la 23 de ani. Si sunt foarte multi in aceasta situatie. doamne fereste sa ramai fara serviciu, mai ales la o varsta.

Vedeti, asta e diferenta intre mentalitatea romaneasca si cea de aici. Cum adica de la 60 de ani sa te tina cineva in serviciu pana faci anii de pensie ? Adica ce, la 60 de ani un barbat nu poate sa munceasca mai jos decat experienta lui ?

Sigur ca si aici de la o anumita varsta iti gasesti mai greu de lucru, mai ales intr-un domeniu sofisticat. Sigur ca nu e placut sa lucrezi 30 de ani ca arhitect si sa ajungi sa faci babysitting dupa aia ... dar in general oamenilor nu le este rusine de orice fel de munca, sunt mult mai flexibili, isi schimba profesii pe la 40 de ani, se apuca de o noua scoala ... pana la urma "shit happens" si faci orice ca sa-ti castigi existenta, mai ales cand stii ca ceilalti nu te sustin financiar decat 1 an de zile.

De unde stii tu ca nu a cautat omul de lucru? Ai stat la fundul lui? Am si spus ca a lucrat fara contract numai ca sa nu stea acasa. As vrea sa va vad pe voi americancele care aveti o mentalitate minunata ce ati face in aceasta situatie. si pe unde ati scoate camasa daca toate usile vi s/ar inchide in nas. Dar voua normal ca nu vi se va intampla.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui michelle-usa
Glicina,se vede ca esti nou venita pe forum. Xio e de mult obisnuita cu astfel de remarci. Stai sa vezi cat de repede o sa-ti raspunda ca nu e treaba ta ce face cu timpul ei si ca ea si toti dr din spitalul ei nu primesc spaga.

Eu cred ca trebuie sa o intelegem pe XIO aici. Puneti-va in pozitia ei - e medic, lucreaza in sistemul asta, este tanara si poate chiar are intentii bune (nu stiu cat o s-o tina ...), exista greutati si de partea medicilor pe care voi pacientii nu le vedeti si profesia ei, care este o profesie grea si plina de riscuri, este extrem de nerespectata in Romania. E normal sa fie subiectiva desi de mult ori am vazut-o acceptand hibele sistemului si a oamenilor pe care i-a creat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Hai nu va mai ridicati in slavi atat
Peste tot in lume este la fel, cand nu gasesti ceva in domeniu si ai nevoie de bani faci orice, se numeste sa-ti lasi visul pt. bani, pt. supravietuire.
Eu nu la asta ma refer.
E usor cand a un loc de munca sa le scuipi in palarie altora si sa le spui ce loseri sunt ei ca nu matura strazile chiar daca sunt arhitecti.
Nu ma refer la oameni de 60 de ani care sunt in pragul pensiei si cu greu gasesc de lucru, ca si in Romania se apuca de altceva.
Ma refer la Nica de 35 de ani care e dat afara de la lucru pt. ca s-au facut restructurari si prefera sa stea in somaj si sa isi caute de lucru decat sa se angajeze ca vanzator de ziare. Normal este sa aba Nica un timp la duspozitie cand este ajutat de stat prin somaj si poate sa isi caute un loc de munca in bransa lui. Daca nu isi gaseste in timpul alocat este normal sa munceasca altceva pana reuseste sa gaseasca ceva.

**Fur is for petting***
http://accesoriisihaine.blogspot.com
http://www.facebook.com/adoptiicaini?ref=ts
http://www.facebook.com/adoptiicaini?ref=ts#!/profile.php?id=100001793812916

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns portocalia spune:

Citat:

Citat:
citat din mesajul lui portocalia
buflea, daca nu intretii somerii de cursa lunga, vei intretine ceva mai multi infractori in inchisori. in orice societate exista paraziti, visatori, boemi, flower-powers. mi se pare mai eficient sa accepti ca fenomenul exista si sa-i acorzi locul lui, decat sa-i negi existenta si sa tragi tot tu ponoasele. este adevarat ca in belgia toleranta asta merge cam prea departe, dar nicio problema, criza actuala va regla chestiunea.

Deci perspectiva ta este ca decat sa ii constrangem pe "somerii de cariera" sa isi gaseasca de munca (prin micsorarea ajutoarelor sociale si vigilenta maxima la infractiuni), mai bine ii platim sa stea acasa linistiti in timp ce noi munim de ne sar capacele.

Este probabil un alt mod de a plati linistea si siguranta omului de rand - in Europa prin asigurarea ca somerii de cariera nu ies la drumul mare din cauza lipsurilor materiale, in America prin investitii in sistemul de aplicare a legii (adica politia)

cam asa ceva. pretutindeni exista oameni care profita de sistem. totusi, e bine ca exista sistemul, pentru ca daca sa spunem ca 10-20-hai 30% sunt profitori, restul de 70% sunt oameni care chiar au nevoie de aceasta plasa de siguranta. care nu pot munci, sunt bolnavi, handicapati, deprimati, whatever. spuneai tu mai sus ca daca muncesti si ai asigurarea medicala platita de angajator totul e OK. super asa, dar ce faci daca maine nu mai ai de lucru? sau peste 10 ani? sau peste 20? si daca tocmai cand ramai fara job te imbonavesti grav sau ai un accident? cum este sa ai nevoie de o operatie costisitoare, care ti-ar salva viata, dar spitalul nu ti-o face pentru ca asigurarea nu va plati? aici nu exista sa ti se refuze tratamentul. chiar daca nu esti asigurat. intai te trateaza si apoi te intreaba daca ai cu ce plati. si daca n-ai, se gasesc solutii, ti se face un plan de rambursare, intervine statul, cumva se rezolva.

sigur ca din punctul de vedere al platitorului de taxe (intamplator noi suntem si in cea mai defavorizata categorie din punctul asta de vedere), ma frustreaza sa vad cum rontaie arabul seminte pe bancuta in fata casei, langa BMW-ul sau ultimul tip. ma enerveaza sa vad ce sume decartam la impozite, iar nivelul meu de viata e probabil mai prost decat al arabului ce sta pe social si are 10 copii. dar, dar si iar dar...

Mergi la inceput

Citat:
se pare ca nu prea stii cum sta treaba in Romania. cine crezi ca accepta un om cu master si experienta de ani de zile sa spele vase? sunt multi care ar vrea un job oricat de prost platit dar nu sunt acceptati din cauza de supracalificare. Iar asta nu se intampla numai in romania, ci si in alte tari. Poate in America e altfel.

Pai cine ii pune sa scrie in CV, cand aplica la spalat de vase, ca are master in economie ? zau asa ... la spalat de vase spui ca ai viteza, indemanare, nu faci alergie la detergent si esti multitasking - in timp ce speli cu 2 maini, sufli peste ele si cand inchizi robinetul sunt si uscate.

Pana la urma, avantajul celor cu mai multa scoala este ca se pot da cu mai putine studii, pe cand invers e mai greu.

Mergi la inceput