MONTIGNAC (166)...STILL DE VIATA NU DIETA
Raspunsuri - Pagina 19
alinaxeni spune:
Brindushik eu stiu toata teoria cu ticul dar la mine e problema veche,din copilarie.Eram asezata la masa ,mi se punea in farfurie cat tatalui meu si trebuia sa mananc tot ca altfel nu ma sculam de pe scaun.Asa am ajuns sa mananc cantitati mari chiar daca simteam ca mi se face rau.Uneori ma trezesc noaptea cu o stare greu de descris.E foame,amestecata cu disperare si furie pe care simt ca n-o pot controla decat mancand.Si in momentele alea sunt capabila sa mananc incredibil de mult cu toate ca constientizez ca nu e normal,este exact starea pe care o are un drogat inainte sa-si ia doza.D-aia m-am gandit ca ar trebui sa merg la un medic.Ma intrebam doar daca vreuna dintre voi se mai confrunta cu asa ceva.
Treaba cu sportul e putin mai complicata la mine pt. ca stau undeva langa bucuresti,casa noua,noroaie cat cuprinde si e ceva mai greu de alergat dar incerc prin casa sa ma misc pana la primavara.Cred ca-mi voi cumpara o banda de alergat si pana atunci invat sa sar iar coarda.
-------------------------
In momentele grele trebuie sa gasesti ceva sa te motiveze sa mergi mai departe.
brindusik spune:
alina atunci sa stii ca monti o sa-ti placa...la cele 3 mese principale..mananci cat te tine da mancare conforma...adik monti nu spune portii mici sau regim hipocaloric...la propiu poti manca ca un ..lucru care mi se mai intampla si mie
ce am observat eu ca e slabesc ff bine daca inlatur pe cat se poate glucidele fainoase (gen painea,wasa si tot neamul lor, orezu fie el si integral, fulgii daca ii mananc sa-i mananc fara fructe uscate in ei etc)..iar de ronti poti ronti migdale uscate, seminte neprajite sau alune fara sare... inca reusesc sa ma mobilizez ca acum cativa ani sa slabesc 10kg in 3 luni cu mancat alune nesarate chiar si 2kg /luna asta intre mese
Successes only last until someone screws them up. Failures are forever.
saddie spune:
Neata!
alina ce faci tu se numeste binge eating sau mancat compulsiv pe fond nervos.
Tulburarea binge eating sau mancatul compulsiv nu este o boala propriu zisa. Face parte dtulburarile alimentare frevente si este mai degraba un simptom care apare frecvent in bulimiei nervoase, dar este diferit de aceasta. Ea poate fi diagnosticata si tratata separat sau impreuna cu bulimia, acolo unde apar si varsaturile precedate de episoade de supraalimentare recurente.
Ce este tulburarea binge eating?
Aceasta tulburare se descrie prin episoade recurente de alimentare masiva, in care respectiva persoana isi pierde controlul asupra cat si ce mananca. Desi este foarte asemanatoare bulimiei, nu este acelasi lucru cu ea, pentru ca spre deoasebire de ea, mancatul compulsiv nu este urmat de varsaturi induse. Este un act constient pe care il faci si este insotit adesea de rusine.
Este o afectiune care apare in general la maturitate, cam dupa 40 de ani si afecteaza mai mult femeile decat barbatii.
Care sunt cauzele?
Nu exista un raspuns cert cu privire la cauzele care stau la baza acestei tulburari. Dar se considera ca anumite afectiuni psihologice sau stari mentale contribuie la declansarea sindromului. Persoanele care sufera de depresie sau au suferit in trecut de aceasta, par sa fie mai predispuse la a o declansa.
De asemenea, este destul de neclar daca exista o relatie de cauzalitate in dietele de slabire si mancatul compulsiv. Specialistii au constatat ca persoanele cu tulburare binge eating au mari probleme in a-si stapani emotiile si in a le face fata. Unii sustin ca a fi furios, trist, plictisit, ingrijorat sau stresat pot constitui factori declansatori ai sindromului.
S-a mai lansat si ipoteza conform careia exista anumite gene care ar putea favoriza aparitia tulburarii, ceea ce ar insemna ca ea se mosteneste ereditar.
Cum iti dai seama ca suferi de tulburarea binge eating?
Fiecare dintre noi mai avem momente in care ne supraalimentam si in care regretam pe urma cantitatea de mancare ingerata. Ba chiar avem mustrari de constiinta. Dar acest lucru nu inseamna ca suferim de mancat compulsiv. Acesta trebuie sa urmeze niste caracteristici specifice:
•mancat mult mai rapid decat in mod normal in timpul episodului de supraalimentare;
•mancatul unor portii foarte mari de mancare, chiar si atunci cand nu ti-e foame;
•mancatul de unul singur, din cauza rusinii provocate de cantitatea imensa de alimente;
•te simti dezgustata, rusinata si chiar vinovata dupa fiecare episod alimentar;
•episoadele apar frecvent, de cel putin 2 ori pe saptamana, timp de cel putin 6 luni consecutiv;
•castig rapid si in exces de greutate.
Care sunt complicatiile asociate mancatului compulsiv?
Cercetatorii au demonstrat ca cei care sufera de tulburarea bine eating sufera de mai multe afectiuni fizice si pot deveni mai usor depresivi, stresati si cu tendinte suicidale. Exista probleme ca dureri articulare, afectiuni digestive, dureri de cap, dureri musculare sau dereglari menstruale care pot aparea din cauza acestei tulburari.
Cresterea inevitabila in greutate sporeste considerabil riscul de obezitate, ceea ce reprezinta un factor de risc pentru alte afectiuni:
•diabet de tip 2;
•hipertensiune arteriala;
•nivel crescut de colesterol;
•boli cardiovasculare;
•anumite tipuri de cancer etc.
Cum se trateaza mancatul compulsiv?
Daca suferi de tulburare binge eating trebuie sa stii ca exista sanse mari de recuperare si tratamente de succes. Trebuie sa apelezi la medici psihologi sau psihiatri. Acestia iti vor recomanda mai multe metode de recuperare:
•terapie cognitiv-comportamentala;
•psihoterapie individuala si interpersonala;
•medicatie (antidepresive).
saddie spune:
Eu raportez 58.1. N-am dat jos tot kilu' pus de sarbatori dar de ieri ma bat si cu rusii asa ca poate dupa o fi mai prietenos cantarul.
Meniul de azi:
MD: paine Vita Star cu magiun de prune
G1: Humus
P:Spanac cu ochiuri
G2: ceva migdale
C: branza telemea cu salata de cruditati
puisoru Pesto de ardei il fac asa:
- ardei copti vreo 3 buc
- rosii uscate 3-4
- usturoi 1-2 catei
- samburi de floarea soarelui hidratati vreo 2 ore cam 2 linguri rase sau una cu varf
- putin ulei de masline
Le arunc pe toate in robot si amestec pana iese pasta. Nu stiu daca merge cu paste ca e cam lipidica treaba.
alinaxeni spune:
Saddie,nici nu stii cat iti sunt de recunoscatoare pt. postarea ta.Bulimica nu sunt sigur si la fel de sigura sunt ca starea asta vine din copilaria aceea supraalimentata.Am hotarat sa incep sa-mi organizez mesele in asa fel incat din ora in ora sa mananc f. putin si pe parcurs sa maresc timpul dintre mese.Poate in timp voi reusi sa-mi inving nevoia asta de a manca continuu.
-------------------------
In momentele grele trebuie sa gasesti ceva sa te motiveze sa mergi mai departe.
puisorul spune:
Alina, daca situatia asta dureaza de mult eu zic ca e greu de rezolvat fara ajutor. Un psiholog te-ar ajuta mult sa restabilesti o relatie sanatoasa cu mancarea.
Sadie, mersi de reteta . Nu prea merge cu paste din pacate :(
Ma "mandresc" si eu cu 55 de kg .
Meniu azi:
MD: omleta,ridiche, wasa
P: ciuperci pleurotus la wok cu usturoi si sos de soia
C: Mermez de pui cu naut
andanii spune:
La multi ani !!!!!!!!!
Va pup
Sa dea dumnezeu anul asta sa ne indeplinim toate dorintele legate de kilograme
Eu imi propun sa ajung la 60 anul asta sper sa reusesc
Doresc doamnelor noi mult succes si multa ambitit pentru a ajunge la kilogramele dorite
andanii
2007...2011 de la 95 la 68 kg :):)
saddie spune:
Puisorul daca te tenteaza cat de cat bucataria raw, poti sa-ti faci paste din dovlecei. Ii tai fasii subtiri cu dracia aia de curatat coaja la legume. ies un fel de tagliatele asa. Amestecate cu pesto asta de ardei mananci pana nu mai poti!
puisorul spune:
Dana, Doamne ajuta sa ajungi la 60
Sadie, multumesc de sugestie. Le-am incercat in vara, mi-am luat si ustensila speciala ca sa pot taia "spaghetele". Atunci le-am mancat cu ceva sos de rosii si nu mi-au placut foarte tare. O sa incerc si cu pesto asta, poate sunt mai bune.
child spune:
Citat: |
citat din mesajul lui cleo78 child, cum faci brocoli gratinat ? |
Brocoli la cuptor, cand e facut, pus in farfurie, pus peste mujdei de usturoi si cascaval ras. Foarte gustos!