program pentru bebelusi
vreau sa-i fac piticului meu de 4 luni jumate un program de masa si de somn,si sincer nu prea reusesc.are zile cand mananca la 3 ore si zile cand nu vrea sa manance nici macar la 5 ore.si at mananca f greu.plange numai dak vede biberonul.diversificarea n-am inceput-o pt ca pediatra mi-a spus sa astept pana la 6 luni.imi puteti impartasii si mie programul piticutului vostru?poate reusesc sa-i fac si eu un program.multumesc
Raspunsuri
Ilinca_M. spune:
Mai bine trimite-l in armata, ca-i fac aia program!
Acum pe bune, program la varsta asta?! El mananca atunci cand ii e foame, tie nu ti se intampla sa ti se faca foame o data la 3 ore, o data la 5 ore? E un copil, nu un robot, sa-l programezi...mananca atunci cand ii e foame, doarme cand ii e somn, se shushu si kk cand ii vine, punct!
Lasa copilu' in pace, ca stie el mai bine ce "program" sa-si faca...program de voie!
I'm wearing my heart like a crown/ Pretending that you're still around.
Ioana_Pos spune:
Cred ca pe la 6-7 luni poti sa zici ca isi face un program, dar pana atunci nu prea functioneaza. Sunt copii si copii, bineinteles .
Pentru ca fi-mea a fost alaptata cerea de mancare cand avea chef. Asa ca singura constanta a fost baia de seara. Am incercat cam 2-3 saptamani sa ii facem baie la 19.00 si sa o culcam, apoi alte 2-3 saptamani la 19.30 si am urcat pana la 21.00, pana ne-am dat seama ca cel mai bine pentru ea e la 20.00 - aici poate sa varieze in functie de copil si de varsta (unii bebei stau treji pana la 23.00 fara probleme, altii la 20.30 sau 21.00 cad lati. Cei care stateau treji pana la 23.00 la 3 luni, la 6 luni se culca la 21.00 etc ).
Poti incerca in felul asta: sa ii faci baie si sa incerci sa il pui la somnul de noapte la aceeasi ora in fiecare seara. Odata ce s-a obisnuit cu ora, treptat isi va regla somnul de noapte si apoi treptat si programul de zi.
Sper sa te ajute!
adra_bell spune:
Unul dintre cele mai bune sfaturi l-am primit cand am nascut primul copil, de la neonatolog: "nu voi ii faceti ei programul, ea vi-l face voua"
Nu te stresa degeaba, lasa copilul in ritmul lui, el oricum isi face un program al lui, numai ca il modifica f des. E o varsta cu multe schimbari, se modifica numarul meselor, mai incolo va reduce din orele de somn, si tot asa
roli25 spune:
Constante zilnice trebuie sa fie plimbarea (fara ora fixa), baia si ora de culare seara (cu ore fixe).
In rest, la varsta asta mananca si doarme cand doreste.
mada_mara spune:
La 5 luni jumatate noi ne-am facut deja, din fericire, un program: trezirea pe la 9.30, papat in jurul orei 10, apoi la 13, dupa care un somn de amiaza, si papa din nou in jurul orelor 16-17 (depinde cat de bine doarme de amiaza). Dupa alte 3 ore inca tura de papa, apoi in jurul orelor 21.30-22 baita, apoi imediat papa de seara. Se mai trezeste o data noaptea, undeva intre 4-6, papa san si inapoi la somn. Toate mesele sunt exclusiv la san deocamdata. Si noi am inceput progresiv, mai intai tinta a fost sa avem masa de seara in jurul orei 21.30-22. Cand aceasta s-a stabilizat, restul programului a inceput sa prinda contur incet-incet. Avem programul asta cam de pe la 4 luni. Mentionez ca nu se aplica in perioadele cu pusee de crestere
Baby1320 spune:
Hmmm ... complicat la 4 luni :). Ori ii faci de cand se naste (my case), ori e ciudat sa ii impui acum un program. Eu de cand am nascut, l-am cam "setat" din 3 in 3 ore cu sanul. Si foarte repede a prins schema. Sugea cam la fix 3 ore :). A fost foarte greu pentru mine ca unde ne prindea ora, atunci incepea si nebunia (in masina, in avion, in restaurant ... ).
In orice caz, baia era ora fixa (am ramas si acum la aceeasi ora). Mai mult decat ora e important "ritualul" in general. Ca sa ai sanse de succes cat mai mari atunci cand vrei sa ii impui cat de cat copilului un program, trebuie sa pastrezi o rutina in gesturi, atitudine etc. Nu stiu daca reusesc sa exprim ceea ce vreau sa spun exact (sunt f obosita :) ). In fine, ca sa ii pot face programul asta fix care se mentine si astazi, in 1 an si 8 luni am sarit 2 bai (una de ziua lui la 1 an si una cand eram pe drum de la Timisoara la Bucuresti), nu am lipsit nici o seara de acasa, nu primesc musafiri cand copilul trebuie sa doarma sau sa faca baie etc. Deci un pic de militarie aparenta.... insa faptul ca stiu in permanenta la ce ora mananca, doarme si asa mai departe, imi permite mie sa am un confort psihic. Plus ca e dovedit de catre psihologi ca un copil care are un program de somn si masa regulat, este un copil mult mai echilibrat ...
Eu mor cand mai sun cate o prietena la 11 noaptea si aud ca inca sunt copiii in picioare ... Cand aud "pai nu vrea sa doarma" ma ia cu rau. Nu as rezista sa astept fiecare seara sa vad la fata locului cand are chef sa doarma, cand are chef sa manance si tot asa ... Ma rog, asa sunt eu si sunt multumita de cum am reusit sa ajung sa doarma exact cat trebuie si sa manace la intervalele orare studiate de niste oameni un pic mai destepti decat un copil de 1 an .. Deci, nu dupa bunul lui plac. Dupa bunul lui plac mergem afara, ne jucam, de prostim, in rest ... nevoile primare le dirijam noi putin :). Nu sunt de acord cu "copiii isi fac singuri programul". Copiii nu pot decide la cateva luni / ani cand e bine sa se culce asa incat sa isi faca somnul care trebuie, nu pot decide cand e bine sa manance ...
Mama lui Joshua-Luca din 6.04.2010
Ilinca_M. spune:
Asa crezi tu, fiind o "freak control" Daca tu nu crezi ca un copil poate decide singur, de cand se naste, cand sa manance si cand sa doarma...trist, ce sa zic. Si tocmai nevoile primare sa i le dirijezi, pai se presupune ca pe alea si un animal si le cunoaste (adica nu se presupune, ci asa e:)) iar tu n-ai incredere in copil ca e capabil sa-si satisfaca aceste nevoi fara "dirijare"...
Ma rog, discutii de-astea au fost sute aici pe forum, pana la urma fiecare face cum vrea. Numai nu mai mascati necesitatile voastre sub "binele copilului". Ca nu de asta vreti voi sa aiba copilul program, "sa se dezvolte echilibrat/ ca asa au zis cei destepti" ci din diferite nevoi subiective, ale voastre: care sa fie "in control", care sa aiba timp de altele la ore regulate, care din comoditate, care fiindca vrea independenta mai mare etc.
Baby1320 spune:
:) daca tu ai inteles ca eu sunt independenta, ai inteles gresit. Tocmai ca atunci cand ii impui un program, esti si mai dependeta de orele si nevoile lui :). Spuneam mai sus: nu am lipsit o noapte de langa el, nu i-a facut nimeni baie decat eu, nu il culca nimeni niciodata decat eu, eu ii gatesc, eu il scot afara .... etc. Daca tu de aici tragi concluzia ca eu imi caut independeta si culmea o si gasesc prin programul asta ........ ce sa mai zic.
Ilinca_M. spune:
Ok, nu esti...da "control freak" recunosti ca esti?
Chillax, woman!
Baby1320 spune:
Nu stiu cum sunt copiii vostri si nici nu ma intereaza sa intru in casa nimanui, dar al meu copil daca ar fi dupa el, s-ar tavali pe jos de somn, dar in pat nu s-ar duce singur, de mancat ar manca intruna grisine, biscuiti, putina supa si aproape niciodata mancare solida - s-ar multumi cu resturile gasite eventual pe jos. S-ar uita la desene 12 ore pe zi, nu ar avea chef sa ii schimb pampersul niciodata ca deh, ne place cu caca la fund .... si tot asa.
Misto decizii ia un copil de 1 an cu viata lui nu ?! Sau, stai, poate al meu e asa si tu ai niste copii responsabili care isi iau singuri perna si se baga in pat, isi incalzasc singuri mancarea si inchid sitelevizorul cand au depasit ora in care au voie la desene.