Prejudecati despre feminitate si masculinitate
Raspunsuri - Pagina 25
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Tanti_sp_Zavaidoc/Tanti_sp_Zavaidoc.jpg)
Tanti Zavaidoc spune:
Portocalia, daca tii neaparat, you win. Desi nu ai citit tot mesajul meu. Mamele pot sta si in Suedia 2 ani. Cu mai multi bani decat in Romania, mi se pare.
Apoi, trisezi. Nu vorbeam despre egalitatea absoluta. Deja incepi sa vii cu extreme ca sa demonstrezi ceva.
Pot continua sa repet intrebarile de mai sus. Eventual aduc si unele suplimentare. Si reiese ca Romania e patriarhala. O spun si diversi observatori, de la diferite ONG-uri. Ok, acum o sa ii discreditam si pe aia.
Dar, ca sa joc dupa regulile tale, spun asa: exista tari in care femeile sunt mai putin discriminate. Nu exista egalitate absoluta, dar exista mai multa libertate acordata femeii, mai mult respect.
Romania nu mi se pare o tara in care sa fie respectata femeia.
Cineva punea la un moment dat aici o intrebare: cui revine responsabilitatea procrearii? Cred ca Rufus a deschis subiectul. Teoretic, toata lumea a fost de acord ca ambilor. Practic, in Romania femeia suporta consecintele si oprobiul public (da, inca exista). E doar un exemplu.
Romania e teoretic o tara libera, unde femeile au sanse egale cu barbatii. Teoretic, nu exista rasism, xenofobie, discriminare.
Practic, se discuta pe aici daca un copil "de etnie" e dezirabil sau nu pentru adoptie.
Tu discuti despre "teoretic". Eu vorbeam de "practic".
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/J_p_D_p_/J_p_D_p_.jpg)
J.D. spune:
Portocalia, mai documenteaza/te in legatura cu Finlanda. au o gramada de femei in politica la toate nivelurile. Acolo femeia este respectata pana la extrem. Chiar are avantaje fata de barbati.
Tanti, sotul meu ar sta bucuros acasa cu copilul. Ar fi stat de cand s/a nascut. E drept ca in UK sunt multi barbati care fac asta. La ei a devenit ceva obisnuit. Si pe aici sunt destui barbati in concediu de ingrijire copil. Ii vad prin parcuri, la pediatru, chiar stau in spital cu copilul.
Finn Constantine 15.10.2009 si 19+
Euan Tudor
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/portocalia/portocalia.jpg)
portocalia spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Tanti Zavaidoc
Depinde cu ce compari. Da, Turcia sta mult mai rau. Cred ca si niste tari din Asia. Cat despre concediul maternal, asta spuneam si eu: mama poate sta primele 6 luni, din motive pur biologice si psihologice. Dar tatii de ce nu se inghesuie sa stea dupa aceea cu copilul? Do not offend the freaks! Now tell me, who the heck are you? (King Julien-Madagascar) |
mai voiam sa mai spun ceva: eu una nu inteleg de ce egalitate intre sexe inseamna neaparat renuntarea completa la rolurile traditionale. mama creste copiii, asa a fost dintotdeauna, nu vad de ce un semn de emancipare ar fi ca de maine tatal sa creasca copiii si mama sa salahoreasca pe santier. lasa-i pe fiecare in rolul care i se potriveste. faptul ca mama sta cu copilul nu inseamna ca-i discriminata sau oprimata de societate. poate pur si simplu asa ii cere ei organismul, in rolul asta se simte implinita si fericita.
![](images/user_man.png)
Deceneus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui portocalia si da, nu exista egalitate perfecta intre femei si barbati, dar asta nu exista nicaieri in lume. nu vad de ce i-am cere romaniei sa fie campioana aici. |
Nicaieri nu exista perfectiunea dar se pot face comparatii.
Uite niste cifre de la www.andreeavass.ro/blog/2011/12/opinia-ta-conteaza/ " target="_blank">Andreea Vass de pe blog - o fana a feminismului.
Raportul Global al Discriminarii de Gen din 2011 situeaza Romānia la jumatatea clasamentului tarilor analizate, cu un scor care se apropie de limita superioara, de echilibru īntre sexe. Diferentele fata de anii precedenti nu sunt majore, īnsa capitolul la care stam cel mai prost ramāne implicarea femeilor īn viata politica, tara noastra situāndu-se pe rusinosul loc 112 din 135 de tari analizate Ne pozitionam pe locul 113 ca prezenta a femeilor īn fotolii de ministru si pe locul 96 īn privinta numarului de femei prezente īn Parlament. Iar īn UE-27 ocupam penultima pozitie, depasind doar Ungaria, cu un scor de 0,031. |
Implicarea diferita functei de gen in politica, indica influenta mentalitatii.
portocalia spune:
citat din mesajul lui Tanti Zavaidoc Portocalia, daca tii neaparat, you win. Desi nu ai citit tot mesajul meu. Mamele pot sta si in Suedia 2 ani. Cu mai multi bani decat in Romania, mi se pare. Apoi, trisezi. Nu vorbeam despre egalitatea absoluta. Deja incepi sa vii cu extreme ca sa demonstrezi ceva. Pot continua sa repet intrebarile de mai sus. Eventual aduc si unele suplimentare. Si reiese ca Romania e patriarhala. O spun si diversi observatori, de la diferite ONG-uri. Ok, acum o sa ii discreditam si pe aia. Dar, ca sa joc dupa regulile tale, spun asa: exista tari in care femeile sunt mai putin discriminate. Nu exista egalitate absoluta, dar exista mai multa libertate acordata femeii, mai mult respect. Romania nu mi se pare o tara in care sa fie respectata femeie. Cineva punea la un moment dat aici o intrebare: cui revine responsabilitatea procrearii? Cred ca Rufus a deschis subiectul. Teoretic, toata lumea a fost de acord ca ambilor. Practic, in Romania femeia suporta consecintele si oprobiul public (da, inca exista). E doar un exemplu. Romania e teoretic o tara libera, unde femeile au sanse egale cu barbatii. Teoretic, nu exista rasism, xenofobie, discriminare. Practic, se discuta pe aici daca un copil "de etnie" e dezirabil sau nu pentru adoptie. Tu discuti despre "teoretic". Eu vorbeam de "practic". Do not offend the freaks! Now tell me, who the heck are you? (King Julien-Madagascar) |
bun, atunci vino cu cifre, ca sa discutam concret. pana acuma discutam impresii si astea pot fi inselatoare. dar daca vii cu cifre, vino cu ele in context, adica pune-mi alaturi si media europeana (macar) :).
important: eu m-am referit strict la discriminarea de gen, nu la xenofobie si rasism. nu le baga in discutie, pentru ca nu am facut nicio referire la ele. in treacat fie zis, cred ca romania e o tara extrem de xenofoba si extrem de rasista. (deci suntem de acord :) )
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Tanti_sp_Zavaidoc/Tanti_sp_Zavaidoc.jpg)
Tanti Zavaidoc spune:
Portocalia, aici ai dreptate. Dar sunt convinsa ca sunt si in Romania femei care ar vrea sa conduca un camion. Sau mai multe care ar vrea sa conduca autobuzele din orase.
Nu li se interzice, dar nici nu li se accepta cererea ca pe ceva normal. Si daca pentru postul de sofer de camion aplica un barbat si o femeie, e ales barbatul. Crede-ma, nu din grija pentru femeia respectiva, ci din pura discriminare si idei preconcepute (ale angajatorului).
Si eu vad aici multe femei in politica. De fapt, ministrii sunt cam jumi-juma femei si barbati. La fel, vad multi tati in concediu paternal. Si multi tati care isi iau copiii de la gradinita dupa serviciu, desi mamele sunt acasa. Pur si simplu se considera ca femeile alea au nevoie de timp pentru ele: sa citeasca, sa discute cu prietenele, sa iasa undeva.
Si mai cred ca si tatii au inteles ca rolul lor nu e doar sa asigure partea materiala si eventual sa se joace 5 minute seara cu cei mici, ci sa participe la educatie si la treburile casnice.
Dupa ultimele verificari, barbatii suedezi sunt inca virili si fertili, deci garantat ca nu cade nimic. Nici macar epoletii.
Edit: Acum am vazut ce ai mai scris.
Xenofobia si rasismul erau un exemplu de diferenta intre teoretic si practic. Vad ca tii neaparat sa ai dreptate. E ok, nu incerc sa te conving de contrariu.
Cu cifre nu o sa vin, pur si simplu mi-e lene sa caut si nu cred ca asta e rostul discutiei. Dar s-au publicat si cifre in sensul asta si intamplator am lucrat cu ele.
portocalia spune:
in Cehia concediul de ingrijire copil poate dura si 4 ani. ![]() Finn Constantine 15.10.2009 si ![]() ![]() |
si ti se platesc 4 ani de zile 80% din salariu? cumva, imi vine greu sa cred asta.
altfel, teoretic, concediul de ingrijire a copilului poate dura o viata, daca-i concediu fara plata.
portocalia spune:
citat din mesajul lui J.D. Portocalia, mai documenteaza/te in legatura cu Finlanda. au o gramada de femei in politica la toate nivelurile. Acolo femeia este respectata pana la extrem. Chiar are avantaje fata de barbati. |
in ce sens e respectata pana la extrem, concret, ce i se ofera? si care sunt avantajele, fata de barbati?
Tanti, sotul meu ar sta bucuros acasa cu copilul. Ar fi stat de cand s/a nascut. E drept ca in UK sunt multi barbati care fac asta. La ei a devenit ceva obisnuit. Si pe aici sunt destui barbati in concediu de ingrijire copil. Ii vad prin parcuri, la pediatru, chiar stau in spital cu copilul. ![]() Finn Constantine 15.10.2009 si ![]() ![]() |
si atunci de ce nu sta el cu copilul?
![](images/user_man.png)
Deceneus spune:
citat din mesajul lui portocalia important: eu m-am referit strict la discriminarea de gen, nu la xenofobie si rasism. nu le baga in discutie, pentru ca nu am facut nicio referire la ele. in treacat fie zis, cred ca romania e o tara extrem de xenofoba si extrem de rasista. (deci suntem de acord :) ) |
Atentie sa nu faci aceeasi eroare ca Andreea Vass.
Decalajele de reprezetnare nu insemna automat discriminare. Ele pot fi si sunt si rezultatul mentalitatii.
In cazul participarii la viata politica sansele sunt egale si reprezentarea de gen se datoreaza mentalitatii.
Daca erau prevederi legislative care sa interzica femeii, sau sa discrimineze pozitiv barabatii, atunci se putea vorbi de discriminare de gen.
portocalia spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui Deceneus
Nicaieri nu exista perfectiunea dar se pot face comparatii. Uite niste cifre de la www.andreeavass.ro/blog/2011/12/opinia-ta-conteaza/ " target="_blank">Andreea Vass de pe blog - o fana a feminismului.
Implicarea diferita functei de gen in politica, indica influenta mentalitatii. |
uite ca avem si cifrele!
si domnia sa, andreea paul-vass (antipatica si proasta femeie, by the way! daca eram barbat, deveneam misogin numai pentru ca e ea feminista!), cum explica discrepanta din aceste cifre? de ce la nivel general suntem echilibrati si in politica stam asa de prost?