Ghiocei de Martie-Aprilie 2009***369***
Raspunsuri - Pagina 7
Floric spune:
Fetele capitaliste, pe 14 is la Bucuresti. DAca gasesc un loc cald de psu capul peste noapte poate raman vreo 2 zile ca sa ne vedem si noi ca oamenii. Sper sa fiu intr-o stare psihica optima pentru relationare.
Poze Raru
Poze noi
Rares Rarisel cel mai frumusel
olishka spune:
Poze Paris
https://picasaweb.google.com/olgagireada/ParisNov2011#5680749256559329586
Simply daca ai sti cat de naspa m-am simtit eu si cat m-am invinovatit ca nu m-am interesat din timp si nu am intrebat Pana la urma era un rahat de hartie care o faceam intr-o ora. Dar sper sa ne scoatem parleala fata de Chiti in aceasta vara.
Olga, mamica lui David iepurasul si 27+
anca_nicolae spune:
Loc de pus capul gasesti oricand la noi, Floric - adica pui capul pe canapeaua din sufra si iti astupi urechile asteptand sa termine odata v+t cu X-Boxul . Apoi, intr-un final, adormi .
Doar sa ma tragi de maneca cu 2-3 zile inainte, eu nu stiu NICIODATA data calendaristica... azi stiu, ca e sf andrei, altfel nu :).
Parca si grau se punea azi, nu?
Poze cu noi
Veronica-Elena 14 ani, Tudor-Iulian 11 ani, Robert-Adrian 2 anisori
Anaan spune:
Salutare!
Olga, nu se vad pozele.
Ma bucur ca e liber maine: bine, ca in ipostaza mea de roman harnic, am niste ucenici care apar la orizont (la solicitarea lor, ca eu as fi zis "pas" cu mare entuziasm!)
novus spune:
Hello !!!
Si eu ma bucur ca e liber maine !!! abia am ajuns de la birou
Olga, nu se vad pozele !!
Pisik, m-am delectat cu ale voastre !!
www.flickr.com/photos/31088780@N05/" target="_blank">Alexandra (03.03.09)
olishka spune:
https://picasaweb.google.com/olgagireada/ParisNov2011?authkey=Gv1sRgCITp1qHPyIOKcQ#5680749256559329586
Acum o sa mearga sigur.
Ana oare ti-am zis ca a sosit pachetul? Ma cam lasa memoria... Multumesc
Olga, mamica lui David iepurasul si 27+
Gaza22 spune:
Salut fetelor, nu vreau sa va stric atmosfera de sarbatoare dar trebuie sa ma descarc.
V-am spus mai demult ca am o problema care ma framanta foarte mult de cand am venit aici doar ca n-am avut nervii si timpul de a o pune pe hartie (fie ea si virtuala). Am incercat sa o rezolv, sa o ignor, sa trec peste ea, sa vad partea plina a paharului dar ma lovesc de ea in fiecare zi, in fiecare saptamana si faptul ca nu-i gasesc o rezolvare decat prin revenirea noastra acasa ma macina cumplit.
Dar sa trec la problema concreta. Ce ma deranjeaza pe mine, enorm, este sistemul de invatamant de aici, sau mai bine zis lipsa lui. Nu stiu daca v-am mai scris dar mai scriu o data pentru o mai buna clarificare a problemei. Aci invatamantul incepe de la 4 ani (teoretic ca practic tot o frectie e). Pana la aceasta varsta nu exista o forma insitutionalizata de educare a copiilor dar din necesitatea unei supravegheri, alta decat a parintilor sau a bonei s-au creat gradinite particulare. La una de acest fel merge si Kathy. (cealalta optiune ar fi fost sa stea acasa pana la 4 ani). Acestea functioneaza pe sistemul de play grup. Copii se joaca in legea lor avand o oarecare supraveghere. Spun oarecare pentru ca desi sunt 4 educatoare la 20 de copii, li se ofera copiilor o libertate foarte mare de miscare fata de capabilitatile lor la aceasta varsta. Asa este obiceiul la ei si din acest considerent educatoarele sau mai bine zis ingrijitoarele nu fac fata si nu stiu sa managerieze ingrijirea copiilor sau ce presupune mai mult de supravegherea lor. Acesta nu e un caz particular, gradinita lui Kathy este o gradinita destul de buna, pentru pretul pe care ni-l permitem noi si am vazut multe gradinite si stim alti copii romani la care situatia era muuult dar muuult mai rea.
Deviez un pic de la subiect dar si acest aspect ma nemultumeste profund (si daca tot m-am pus pe scris va zic tot)si ii injur(ma scuzati ca sunt asa de radicala dar asta este adevarul) in fiecare zi cand o iau de la gradi. Sa va dau exemple concrete. In gradinita sunt copii intre 2 si 4 ani.
La baie copii au wc pe marimea lor cu usite separate etc. Toate bune si frumoase dar copilul de la 2 ani trebuie sa stie sa mearga singur la toaleta, sa se stearga, sa traga apa, sa se spele pe maini. Ele doar asista nu pun mana nici macar sa ajute copilul sa se dezbrace. Pe de o parte inteleg ca aceste reguli se trag si din obsesia lor de molestare(pedofilie) a copilului dar mie nu mi se pare normal. Din fericire Kathy stia sa mearga singura la olita si i-a facut placere sa se descurce singurica la wc dar daca i-am dat body mi s-a atras atentia ca nu se poate descheia singura si sa o imbrac altfel, daca ii dau blugi sau pantaloni cu nasturi nu stie sa se deschida si s-a intamplat sa scape pe ea ceea ce a fost fff frustrant si pentru ea si pentru mine, daca a avut dresuri pe sub pantaloni n-a stiut sa-i traga bine si cand am luat-o de la gradi nu intelegeam de ce nu poate merge, ii erau in vine si a trebuit sa ii trag eu. S-a intamplat o data sa faca treaba mare la gradi dar pentru ca n-a putut sa se stearga a venit murdara acasa si cum niciodata pana atunci nu facuse pe ea nici macar nu a stiut sa-mi zica, zicea doar ca o doare funduletul, pana am descoperit ce era defapt. O sa ziceti de ce nu ma iau de ele. Eu le spun mereu si sunt cred cea mai insistenta si pisaloaga mama de acolo, ele raspund cu da, da dar in final tot noi ne adaptam. Sa va mai spun cu cata neindemanare schimba un copil daca s-a udat, punandu-l pe jos ca pe un bebe mic si chinuinde-se de-a dreptul? Sa va spun ca la o alta scoala copilul de 3 ani al unui coleg a fost dat afara pentru ca n-a stiut sa se stearga la fundulet? (noroc ca au facut parintii scandal, ca romanii).
Masa. Masa nu e asigurata de gradinita decat gustarea de fructe la care li se pun copiilor niste fructe pe masa si care vede in goana si vartejul jocului mananca care nu nu. Masa de pranz i-o pregatesc eu si i-o pun in cutiute. La inceput mi-au spus ca incalzesc mancarea daca vreau dar in prima saptamana copilul meu nu a mancat nimic desi ii facusem ceea ce-i placea ei pentru ca i-o dadeau rece. Apoi ne-am adaptat, le-am facut observatie si ii pun cate un post-it pe cutiute sa le amintesc sau ii dau mancarea in termos. Cu toate astea copilul meu mereu vine famand acasa, mancarea e abia atinsa uneori si s-a intamplat sa nu manance nimic, sa vina lesinata la propiu de la gradi de mi se prelingea in brate de oboseala si nemancare. Am asistat la o masa de pranz si am constatat de ce. Ele doar supravegheaza copilul (a se citi se uita la el). Copii trebuie sa-si scoata mancarea singuri din ghiozdanel, sa desfaca cutiuta, sa manance. Nu sunt ajutati, indemnati, nu li se da in gura, nu nimic. Daca mananca bine daca nu, nu. O fi frumos si o fi a mea cocolosita da tot nu mi se pare normal macar sa insiste un pic sau sa dea o mana de ajutor. La acest capitol am raglementat cat decat problema pentru ca am stat cu gura pe ele zilnic si am vazut un progres., cazurile in care nu mananca nimic sunt ff putine si oricum o iau mai repede ca sa-i dau eu acasa chiar daca platesc la fel.. Dupa programul normal ar trebui sa stea pana la 1.15 deci inca o ora in plus dupa masa de pranz de frecat menta cu burta goala. Dar ma termina ca vesnic cand o iau e murdara la gura ca un porc, nici macar nu o sterg desi ele zic ca da. Azi i-a curs nasucul, nu vreti sa stiti cum arata.
Iesitul afara, se face foarte des aproximativ de 2 ori pe zi dar e un haos total. Educatoarele nu apuca mereu sa-i imbrace pe copii inainte ca acestia sa iasa dezbracati afara. Copii alearga in curte de capul lor iar ele nu fac fata sa-i organizeze, sa-i coordoneze, sa-i supravegheze. O fi libertatea buna da are si minusurile ei.
O alta problema e lipsa unei figuri la care sa se raporteze, care sa-i confere stabilitate si siguranta. Acolo sunt multe ingrijitoare, copii sunt de capul lor fiecare are grija de grupa ei si de toti si de niciunul si copilul meu s-a simtit total bulversat. Din fericire dupa lungi tocari la cap le-am convins sa o lase la educatoarea care ii place ei pentru ca asa batuti in cap cum sunt ii alocasera "o persoana cheie" care nu avea timp de ea si de care ei nu-i placea. Nici asta nu e mai breaza si nu-i ofera acea siguranta si persoana de referinta de care un copil mic are nevoie da macar nu se mai simte abandonata intre straini aerieni si ii place de ea.O fi libertatea buna da are si minusurile ei.
Sa revin la educatie. Aci nu invata nimic, da nimic, obiectiv fiind. Ei au o gargara foste dezvoltata cum copilul invata prin joc dar realitatea e alta. De cand e la gradi aici nu a facut nici macar o plansa de desen, nu a lipit nici o bulina, nu a invatat nici o notiune, de mate (macar o cifra sau o forma), de cunoasterea mediului (cum, ce e toamna, iarna), nu mai zic de poezii si altele. Sa va zic concret cum decurge ziua aici. Cand vin copii sunt 3 masute aranjate cu diferite activitati (ex: cuburi, faina si apa, pictura)fiecare copil se aseaza unde vrea dar de obicei acolo unde e educatoarea lui si face ce-l taie capul, nu i se arata nimic, nu e invatat nimic nou. Daca nu vrea, se duce si se joaca cu altceva. Apoi sunt scosi afara, apoi manaca, apoi stau si asculta o poveste si vin mamicile sa-i ia. Asta e tot. Din fericire la gradinita lui Kathy sunt organizate in fiecare zi si cate o activitate de 15 minute cu un profesor.Muzica, Balet, Sport si Teatru(asta a fost unul din criteriile pentru care am ales-o pentru ca era singura care oferea niste activitati cat de cat structurate.) O sa ziceti ca nu sunt corecta si uite ca tot fac ceva. Da fac, dar e infim, inafara de muzica unde pentru ca-i place a prins cate un cantecel din zbor (nu sunt invatati doar li se canta) baletul si teatrul sunt de amuzament nici macar nu intelege ce face.
Nu va puteti imagina ce durere e in sufletul meu cand vad activitatile pe care le fac ghioceii la gradi acasa, nu mai zic de serbarea de Craciun si ma gandesc cat i-ar fi placut si Gazei mele si cum s-ar fi descurcat ea mai ales ca noi avem experienta gradinitei de acasa unde i-a placut din primul moment si nu a plans nici o clipa, ba din contra gradi era un motiv de santaj, (daca nu te culci devreme nu mergem maine la gradi, etc.) Nu vreti sa stiti cum a urlat aici dupa mine dupa prima saptamana, cum plangea cu lacrimi in ochi si imi cerea sa mearga acasa la teacher a ei si la miss. Si acum ma intreaba aproape zilnic de educatoarea ei de acasa si cand aude muzica de la serbarea de sfarsit de grupa mini ii dau lacrimile si iar imi cere sa o duc acasa. Nu-i place aici, nu e un motiv de veselie, accepta si s-a obisnuit dar sufletul ei tot la gradi de acasa e.
Si in aceste conditii eu ce sa fac? cand stiu cate ar putea invata, cand stiu ca ii place sa invete lucruri noi si e capabila de mult mai mult. De aceea nici nu-i place la gradi asta, se plictiseste de atata joaca dezorganizata. Daca ati vedea cum ii sclipesc ochii si cata bucurie e pe chipul ei cand mai fac lectii cu ea acasa. Dar din pacate nu prea am timp sa ma organizez sistematic. O sa ma intrebati de ce nu o mut. Pentru ca peste tot e la fel sau mai rau si nu exagerez iar la gradinitele de lux unde poate ar fi altfel nu-mi permit sa o dau. O sa ma intrebati apoi de ce nu o tin acasa. Pentru ca e un copil sociabil, se plictiseste doar cu mine, nu are suficiente atractii si nici copii inafara gradinitei si chiar daca nu face ceva educativ sper eu sa-si faca prieteni, sa se obisnuiasca cu limba si regulile lor si macar sa mai schimbe peisajul iar eu acasa nu stiu daca sunt suficent de capabila sa ma organizez ca sa ii fiu si educatoare nu doar mama.
Si cu toate aceste probleme stau si ajung sa ma gandesc, dau atatia bani pentru nimic, si sunt bani multi aproape 1/3 din ce castigam aici, si copilul meu tot nu invata nimic, tot frustrat e uneori iar eu ma umplu de draci in fiecare zi. Oare e bine ca stam aici? Da, suntem impreuna dar copilul meu nu sufera prea mult (in conditiile in care dupa 4 ani ne intoarcem obligatoriu). Sa astept sa se obijnuiasca, da de ce sa-l chinui pana atunci, si se obisnuieste si, apoi o ia iar de la capat cu reobisnuirea cand ne intoarcem acasa? Si oare sunt suficent de tare sa traim separat de tati, oare o fi bine? Ma macin mult pentru ca eu pun pret pe educatie, mie mi-a placut scoala, am iubit sa invat si vad in copilul meu aceasi dragoste de a invata, aceasi deschidere spre lume pe care am avut-o si eu vad potential care aici nu e valorificat si mai vad in ea acelas conservatorism ca al meu, ii place stabilitatea, casa ei lucrurile ei si greu se adapteaza la nou.
Va cer scuze pentru mesajul kilometric, nu trebuie sa-l cititi si nici sa-mi raspundeti neaparat. L-am scris pentru ca am simtit nevoia sa ma descarc, pentru ca toti din jur ne invidiaza, iau in deradere grijile noastre si nu inteleg de ce nu suntem extaziati ca locuim in occident. Si am mai scris pentru ca la fiecare problema de care m-am lovit legat de gradi ma gandeam la cate una din fete cum ar reactiona ea daca ghiocelul ei ar fi fost pus in situatia aia sau ailalta.
Va multumesc anticipat ca mi-ati tolerat logoreea.
Mami de Gazii mica si frumoasa Al Doilea Anisor
simplyana_m spune:
Oli ! Si repara linkul ala cu poze!
Ilinca, ce-ai vazut cu chinezi de te-ai oripilat?
Bianca, ce autocarcterizare de "biatch" ti-ai facut! Parca l-ai fi descris pe Mimi, nu degeaba aveti aceeasi zi de nastere (te pomenesti ca tot de-aia ma tot cere-si-nu-prea Anca de nevasta, ca are acceasi zi de nastere cu...Ex?)!
http://www.lucamic.blogspot.com/
Ilinca_M. spune:
Tufete, toata ziua am fost intoarsa pe dos de la chinezoii aia. Mi s-a intamplat chiar ceva super-penibil, la ultima ora cu o clasa de a XII a, unde discutam probleme de etica aplicata, le-am dat sa analizeze un text. Si cu 5 minute inainte sa sune nu stiu cum dracu' mi-a aparut in cap filmuletul de ieri, fara sa vreau, si efectiv au inceput sa-mi curga lacrimile, a fost groaznic, am incercat sa maschez cat am putut, noroc ca elevii erau concentrati la tema dar tot au vazut cand a sunat, m-au intrebat daca din cauza lor plang, mi-a si venit sa rad:)))
Sper ca in cateva zile sa am suficient instinct de conservare incat sa plece imaginile alea in subconstient.
GAZA, io nu ma mir de ce ai scris, caci si eu credeam ca e lapte si miere in toate privintele in alte tzari si apoi am dat din intamplare pe net de asta:
http://bobulmeudeorez.blogspot.com/2011/10/despre-gradinitele-din-belgia.html#more
Daca te incalzeste cu ceva, Gaza, sa stii ca e o relatare despre gradinitele belgiene, unde e la fel de horror. Din acest punct de vedere, Romania este raiul gradinitelor, cel putin acelor particulare (unde nu se practica pusul in genunchi/ la coltz/ buline negre etc. etc. cum se intampla de multe ori la stat)
Iti spun ce cred ca as face eu: de banii aia as angaja o tinerica dragutza sa faca un fel de "homeschooling" cu ea, sa o invete engleza, sa vb numai engleza cu ea...si n-as mai duce-o la nicio gradi. N-am fost pe faza, tu nu lucrezi acolo, nu?
I'm wearing my heart like a crown/ Pretending that you're still around.
anca_nicolae spune:
Gaza
am citit tot, cu sufletul la gura, vorba lui Flroic, si revin imediat sa-ti scriu, dar inainte vreau sa stiu:
simpli, de care zi de nastere "aceeasi" zici tu? eu sunt nascuta pe 20 martie, a fost cineva cumva?
revin
Poze cu noi
Veronica-Elena 14 ani, Tudor-Iulian 11 ani, Robert-Adrian 2 anisori