De la Vinerea Neagra la ... Wikipedia
Raspunsuri - Pagina 9
![](images/user_woman.png)
iulia_b spune:
Multumesc, multumesc, le primesc si asa. Si pt ca sunt intr-o pasa buna si respect dorinta autorului de subiect sa nu deraiem de la continut, iti las tie ultimul cuvant si punere la punct, cu bucuria ca am facut fericit azi pe cineva.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/necunoscut.jpg)
doruletz spune:
e adevarat ca nu toti americanii au fost la cumparaturi in "vinerea neagra", de fapt n-au "shoppuit" decat vreo 226 de milioane dintre ei (din totalul de 300 :) cf NRF = national retail federation, http://www.nrf.com/modules.php?name=News&op=viewlive&sp_id=1260)
Lasand cifrele la o parte, sarbatoarea in sine pare intradevar frumoasa si plina de semnificatii; poate tocmai de aceea, pentru un observator extern, sunt dificil de inteles motivatiile celor care care aleg sa o petreaca, nu cu familia sau cu prietenii, ci prin parkinguri, la cozi, in frig, asteptand miezul noptii si deschiderea unui magazin. Tocmai ca e seara generozitatii e socant sa afli ca fix atunci s-au gasit oameni care sa foloseasca sprayul iritant contra celoralti cumparatori (copii inclusiv) doar ca se asigure ca vor fi primii la cumparat un xbox!
http://latimesblogs.latimes.com/lanow/2011/11/woman-pepper-sprayed-adults-children-at-wal-mart-sale-police-say.html
Sigur ca si in alte parti se inghesuie lumea la reduceri dar parca nu-mi imaginez totusi ca (deocamdata?) s-ar gasi multi in romania ca sa-si petreaca, nu o seara oarecare, ci chiar seara de Craciun la coada, in frig, ca sa cumpere spre dimineata un prosop mai ieftin ...dar poate ca-mi fac iluzii :)
Dar, cum zicea ladyJ mai sus, vina nu e a oamenilor sau a sarbatorilor (importate sau neaose) ci a unei societati de consum ajunsa la extrem, a unui marketing agresiv al magazinelor care trebuie cu orice pret sa creasca cifra de vanzari fata de anii precedenti si pentru asta sunt gata de orice, inclusiv de a folosi tehnici care cresc comportamentele de "competitive shopping" (ce-o mai fi si aia!!)
Iar in spatele tuturor sunt cifrele, daca vanzarile in "vinerea neagra" sunt in mai mari decat in anul trecut inseamna ca luni bursele deschid si ele in crestere si asta e tot ceea ce conteaza in ziua de azi. Daca scade vanzarea, catastrofa, "pietele" de supara, dau cu noi de pamant si la anul ne vor pune sa ne batem pe coji de portocale in loc de prosoape:)
Oana C spune:
A auzit cineva de Small Business Saturday? Ca vine dupa Black Friday. Despre asta de ce nu se discuta?
Pentru mine e simplu, fara de ce si pentru ce: oamenii cumpara, magazinele fac bani si angajeaza, companiile producatoare fac bani si angajeaza, lumea are job, bani si-i fericita; nu se intimpla asta, lumea-i fara job si nefericita; mi se pare mai util pentru economie si profitabil pentru familie sa iesi la cumparaturi sau sa cumperi de pe internet, cind preturile sint mai mici, decit sa iti pierzi timpul citind forumuri (iaca, eu mi-am cumparat online un ice cream maker care-i $150 pret normal, pt $50 la reducere).
Si, da, ce-ar fi sa auzim si-un Happy Thanksgiving pentru diaspora americana, pe care o indragiti asa de mult?
Cum au spus si fetele, chiar daca sintem de origine romana, acum sintem cetateni americani, iar copiii nostri sint cetateni americani.
Iar cind vorbiti de "americani cu burtile pline si curcanul in git", care asteapta sa fuga de acasa (wrong!) si care prefera sa mearga la cumparaturi, cu familia si prietenii, in loc sa dea o tura pe la gym, mi se pare o rautate nu pentru ziua de Black Friday, ci la adresa americanilor, degeaba explicatii si motive pentru ceea ce s-a scris
Oana C spune:
Citat: |
citat din mesajul lui doruletz poate tocmai de aceea, pentru un observator extern, sunt dificil de inteles motivatiile celor care care aleg sa o petreaca, nu cu familia sau cu prietenii, ci prin parkinguri, la cozi, in frig, asteptand miezul noptii si deschiderea unui magazin. Tocmai ca e seara generozitatii e socant sa afli ca fix atunci s-au gasit oameni care sa foloseasca sprayul iritant contra celoralti cumparatori (copii inclusiv) doar ca se asigure ca vor fi primii la cumparat un xbox! Sigur ca si in alte parti se inghesuie lumea la reduceri dar parca nu-mi imaginez totusi ca (deocamdata?) s-ar gasi multi in romania ca sa-si petreaca, nu o seara oarecare, ci chiar seara de Craciun la coada, in frig, ca sa cumpere spre dimineata un prosop mai ieftin ...dar poate ca-mi fac iluzii :) |
Se vede ca esti "observator extern" care n-are nici o idee despre cum merg oamenii la cumparaturi de Black Friday! In general, cei mai multi merg cu prietenii si membri din familie, dupa care vin acasa, se odihnesc si sarbatoresc iar (pentru cei care nu trebuie sa lucreze de Black Friday).
Si nu se bate nimeni pentru un prosop, iar Craciunul il sarbatorim si noi, tot cu familia si prietenii. Compara Craciunul american cu Craciunul romanesc si Thanksgiving-ul american cu ... ummm, stai, ca nu ai cu ce compara, oops!
iarina spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Oana C
Se vede ca esti "observator extern" care n-are nici o idee despre cum merg oamenii la cumparaturi de Black Friday! In general, cei mai multi merg cu prietenii si membri din familie, dupa care vin acasa, se odihnesc si sarbatoresc iar (pentru cei care nu trebuie sa lucreze de Black Friday). Si nu se bate nimeni pentru un prosop, iar Craciunul il sarbatorim si noi, tot cu familia si prietenii. Compara Craciunul american cu Craciunul romanesc si Thanksgiving-ul american cu ... ummm, stai, ca nu ai cu ce compara, oops! Oana ![]() ![]() I'm not a bitch, I just have a low bullshit tolerance. |
Pe naiba nu se inghesuie...iaca m-am nimerit eu anul trecut in San Francisco pe vremea lui Black Friday si a fost omor, cam ca romanii la moaste...treaba e ca, indiferent de natie, oamenii au cam aceleasi apucaturi cand se da ceva pe gratis sau aproape - se imbulzesc si se bat intr-un mod aiuritor, demn de orice studiu antropologic
![](icon_smile_big.gif)
Asa ca impartirea asta pe 2 tabere mi se pare pierdere de timp. Orice ar spune si unii si ceilalti, oamenii se inghesuie la orice, mai ales daca umbla vorba ca e ieftin.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Ingrid_sp_S/Ingrid_sp_S.jpg)
Ingrid S spune:
Eu nu m-as inghesui, gratis sa fie! Mi-au ajuns cozile comuniste. Americanii o iau ca pe o distractie, in multe filmulete ii vad razand cu gura pana la urechi...dar si cand se calca pe picioare sau trec ca tancurile prin multime, e jale!
Imaginile de inceput sunt comice intr-un fel, angajatii trag usile si se arunca in laterale, altfel ar fi literalmente striviti. Cu lacomia la cote maxime, nu te poti lupta.
Ingrid S si Diana
Cativa nebuni si-au spus la masa: "Numai noi formam aici lumea buna". Si lumea ii crede.
Vauvenargues
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/capcaunul/capcaunul.jpg)
capcaunul spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Oana C iaca, eu mi-am cumparat online un ice cream maker care-i $150 pret normal, pt $50 la reducere |
Te-ai intrebat vreodata daca chiar ai nevoie de el?
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/monabella/monabella.jpg)
monabella spune:
Am auzit la radio pe npr, comentariu exact despre aceasta tema, de-o dezbatem noi, ca unde s-a ajuns si de ce? Cineva zicea ca magazinele ar trebui sa-si revizuiasca politica si ca sa aiba sale0uri mai multe si comparabile cu black friday si in timpul anului si sa nu mai deschida asa de devreme, sa se calce lumea in picioare sau se se dea cu spray cu piper in ochi, caci asa se pare ca s-a intimplat.
Ce nu-si da seama lumea este ca cheltuie mai mult decit trebuie si tinde sa ia si lucurui de care nu are nevoie, numai pt ca isi inchipuie ca totul e in reduceri fantastice. Aiurea...
Eu nu m-as duce, cum s-a spus, nici daca ar fi gratuit. Mi se pare sub-uman sa te imbrincesti asa si sa ajungi sa sprayezi sau sa te spraeze altul in ochi cu piper ca sa-ti ia produsul din mina pt ca vezi doamne el a pus ochii pe el primul.
Vedeti clar ca "masses is asses".
OK revin sa spun ca este o legatura intre black friday si Thanksgiving pt ca black friday deschide sezonul cumparaturilor de Craciun. E deja indicator economic in sua ca volumul vinzarilor din Black friday reflecta cit se va vinde in aceste 5 saptamini. Cit despre importarea acestei sarbatori in Romania sau aiurea nu cred ca se va implementa vreodata pt ca pilgrimii au descoperit america, nu Ro, nu Europa.
Acum alte tari pot sa importe sau sa creeze diverse sarbatori pt a impulsiona vinzarile: ex. cyber monday or whatever. E foarte posibil sa se ajunga in viitor ca fiecare zi intre Thanksgiving si Craciun sa fie cite o sarbatoare, Pink Cyber Second Tusday after Thanksgiving etc... De fapt asta e si motivul pt care comerciantii au inceput sa "impinga" sezonul cumparaturilor chiar mai i nainte de thanksgiving: marfurile de Craciun au aparut pe rafturi in sua inca din Septembrie, le-am vazut eu erau pe rafturile din spatele magazinului dar erau. daca la o adica voiam sa cupar puteam sa le pun in cos. magazinele au pus decoartiile de craciun cam cu 2 saptamini inante de thanksgiving.
Insa In SUA magazinele au facut dintodeauna totul sa creasca vinzarile: de ex. sint supermarketuri deschise 24 din 24. Inteleg ca in Europa nu sint. Altele sin deschise de Craciun, paste si alte sarbatori legale. In Europa nu sint. Dupa cum s-a spus poate ca politica asta e mai convenabila pt populatie (mi se intimpla sa-mi fac cumparaturi la miezul noptii citeodata sau sa ma trezesc de craciun ca n-am piine sau gheata si vin musafirii) insa cu certitudine ca obiceiurile magazinelor din Europa sint mult mai umane. la urma urmei si vinzatorii sint oameni.
Cit despre mine, fireste ca ma facut curcan, caci "when in Rome, do as romans do" si toate celelate bucate traditionale insa a doua zi am citit "Bastarda Istanbulului" cap coada, toata ziua, ciugulind prajituri, ca doar nu era sa ma uit la fotbal american. la prinz am fost numai la Sephora. Insa urasc aglomeratia. Nu mai ma duc la cumparaturi pina in ianuarie :)
Oana C spune:
citat din mesajul lui capcaunul
Te-ai intrebat vreodata daca chiar ai nevoie de el? |
Da, chiar am nevoie de el, sa imi fac inghetata organica/bio acasa, cind am chef
![](pofticios.gif)
ladyJ spune:
citat din mesajul lui iulianm
Samhain e la originea Halloweenului, o sarbatoare celtica (regasita si la societatile germanice vechi). "Summer's end", Anul Nou la celti. Samhain s-a mentinut in Europa secole de-a rindul, rezistind incercarilor de a o modifica (vezi ocuparea celtilor de catre romani, introducerea Zilei Tuturor Sfintilor si a Zilei Mortilor de catre biserica catolica). In US sarbatoarea e adusa de catre irlandezi si britanici. "Double, double, toil and trouble; fire, burn; and caldron, bubble." |
Multumesc, Iulia.
![](icon_smile.gif)