De la Vinerea Neagra la ... Wikipedia

Raspunsuri - Pagina 17

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Citat:
citat din mesajul lui capcaunul

Citat:
citat din mesajul lui XIO
Tocmai ce am venit din Germania si confirm ca acolo erau mai ieftine alimentele decat aici, sau in cel mai rau caz, aveau acelasi pret.

Iarasi povesti!
Asa am intalnit si eu diversi care se plangeau ca un pranz la Capsa e mai scump decat un Mac infulecat la colt de strada occidentala.

Da-ne exemple concrete! Un kil de lapte asa si-asa costa atat aici, atat dincolo. Sau o pulpa de pui asa si pe dincolo costa atat aici si-atat dincolo.

Stiu ca n-ai, asa ca vin eu cu preturile la zi:

produs Hamburg/Amstredam/Bucuresti (pret mediu in euro)
1L lapte 1.04/0.60/0.86
500gpaine 3.25/1.25/0.42
12 oua 3.00/2.26/1.68
1kg piept dezosat 10.00/5.48/3.88
1 kg mere 1.87/1.97/0.94
1 kg portocale 2.25/2.00/0.99
1 kg cartofi 0.98/1.71/0.42

[statistica costului vietii pe orase la http://www.numbeo.com/food-prices]

Mai citeste o data ce ams cris.
Era o comparatie.
Cand am ajuns in Canada, America, Germania, in magazine alimentare, prima mea reactie a fost "vai, ce ieftine sunt toate".
Erau preturi mai mici decat in Romania, sau aceleasi, evident cateva produse erau mai scumpe, de exemplu ciresele in canada.
Dar cand stai sa te gandesti ca in Romania salariul meu e 200 si putin de euro, si in CElelalte tari vorbim de mii de euro, parca nu mai sunt atat de ieftine, nu?

Si pt. ca stii ca n-am (de ce nu ma mir):branzeturile mai iefine in Germania decat in Romania. Alege tu care, ca de la Philadelphia la parmezan toate sunt mai scumpe.
Sucurile naturale nici nu se compara la pret Romania-Americi-Germania.
C&A, H&M, DM, aceleasi preturi daca ai noroc sau mai mari. La reduceri la noi sunt mai scumpe decat la ei.
Si as putea sa continui, dar trebe sa merg la lucru.

**Fur is for petting***
http://accesoriisihaine.blogspot.com
http://www.facebook.com/adoptiicaini?ref=ts
http://www.facebook.com/adoptiicaini?ref=ts#!/profile.php?id=100001793812916

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Eu am fost in septembrie, initial in Romania si apoi prin Europa, cel mai mult am stat in Germania. In Romania e ieftin la piata. Dar daca mergi la supermarket e foarte scump, mai scump ca in Germania.

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns doruletz spune:

Citat:
Doruletz tu ori nu pricepi engleza... ori.. Tocmai ti s-a explicat ca nu au fost 226 de mil de americani la cumparaturi de Black Friday. Si ca-i exagerare curata ce scrisesi.
Nu te face nimeni sa stai dreapta undeva. Ti se cere sa lasi stirile de la radio Erevan si sa analizezi un text pe care chiar tu il citezi.

hai ca m-am si saturat de polemica asta stupida, ai sustinut ca "am generalizat" spunand ca "americanii fac si dreg", ti-am aratat ca nicaieri nu am spus asa ceva si ca nici macar cifra aia nu era generalizatoare, poti s-o intorci pe dos cat vrei (stiu, ai vrea ne convingi ca de fapt a fost o singura persoana care a cumparat 226 milioane de produse si de fapt ala nici nu era american, era european, român probabil:))
Si daca in tot subiectul asta tu ai gasit fix in unicul meu mesaj "site-ul cu stiri de la ora 5" (national retail federation, muhahaha:))) si fraza "generalizatoare" antiamericana de aratat cu degetul, ce sa mai zic, fie ca nu mai intelegi romaneste fie ca ai facut o adevarata obsesie pt persoana mea.

marina, evident ca se mananca bine (ca d'aia vin si io asa des acasa si ma intorc de fiecare data cu niste kile in plus:) si in medie e mai ieftin, am spus doar ca unele produse de aceeasi marca si uneori vandute in acelasi lant de magazine sau aceleasi francize au pret inexplicabil mai mare. De ex, la Chez Paul preturile la prajituri (care presupun ca sunt facute local, deci cu ingrediente si mana de lucru mai ieftina ca in fr) sunt usor mai mari decat chez paul de unde cumpar io de obicei aici. Fapt care m-a mirat de fiecare data (nu ca as cumpara prajituri de la paul cand vin in ro ca de abia apuc sa ma ghiftuiesc de amandine da' m-am uitat de curiozitate la preturi).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marina spune:

ai de nu muncesc de loc radacini de tot felul, aia de muncesc pe bani putini cumpara de pe strada, e o industrie de gatit, vandut pe strada intr-o mizerie crunta si la 40 grade, dupa aia se mira ca au probleme cu stomacul, ai mai instariti gen functionari cumpara de la supermarket si aia bogatii cred ca isi cara cu avionul din afara

Citat:
citat din mesajul lui AB_AC

Marina da e si ceva ieftin? Ca oamenii aceia de acolo traiesc si ei cu ceva, nu?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lali spune:

Citat:
citat din mesajul lui capcaunul
...vin eu cu preturile la zi:

produs Hamburg/Amstredam/Bucuresti (pret mediu in euro)
1L lapte 1.04/0.60/0.86
500gpaine 3.25/1.25/0.42
12 oua 3.00/2.26/1.68
1kg piept dezosat 10.00/5.48/3.88
1 kg mere 1.87/1.97/0.94
1 kg portocale 2.25/2.00/0.99
1 kg cartofi 0.98/1.71/0.42

[statistica costului vietii pe orase la http://www.numbeo.com/food-prices]

Ca sa pastram proportiile, din aceeasi sursa:

Median Monthly Disposable Salary (After Tax)
Hamburg / Amsterdam / Bucuresti
1,950.00 € / 2,325.63 € / 386.64 €

sau, transformat in produsele despre care ai scris mai sus, ca sa fie mai elocvent cat poti cumpara din salariul mediu lunar dupa taxe:

Hamburg/ Amsterdam/ Bucuresti
litri lapte 120 / 204 / 60
paini 100 / 170 / 50
cutii 12 oua 100 / 170 / 40
kg piept 70 / 119 / 30
kg mere 100 / 170 / 50
kg portocale 100 / 170 / 50
kg cartofi 100 / 170 / 50

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andacos spune:

Citat:
citat din mesajul lui bird70

Eu am fost in septembrie, initial in Romania si apoi prin Europa, cel mai mult am stat in Germania. In Romania e ieftin la piata. Dar daca mergi la supermarket e foarte scump, mai scump ca in Germania.

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation

Eu sunt de acord 100% cu ce spune Bird!
N-am sa ma duc in Romania si sa maninc tot ce manic si in Germania!

Totusi,cu riscul unor discutzii,nu intzeleg de ce romanul prefera sa cumpere mai scump,decit sa mearga-n piatza?(acolo unde si cu ce se poate bineintzeles,ca sunt produse care ma rog...sa spunem ca nu le gasesti la piatza,scoici de exemplu)

Dana

www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui andacos

Citat:
citat din mesajul lui bird70

Eu sunt de acord 100% cu ce spune Bird!
N-am sa ma duc in Romania si sa maninc tot ce manic si in Germania!

Totusi,cu riscul unor discutzii,nu intzeleg de ce romanul prefera sa cumpere mai scump,decit sa mearga-n piatza?(acolo unde si cu ce se poate bineintzeles,ca sunt produse care ma rog...sa spunem ca nu le gasesti la piatza,scoici de exemplu)

Dana

Nu iti fa probleme, ca cei care nu-si permit sa cumpere de mancare stiu unde e mai ieftin.

In orice caz, discutia era in contextul in care gradul de saracie, dat pana la urma de ce iti permiti sa cumperi din venitul pe care-l ai, si nu de pretul in suma absoluta a alimentelor, poate determina disperare si ambuscade pentru ulei sau alte produse gratis.

Edit: generalizarea ta cu "romanul prefera sa cumpere mai scump,decit sa mearga-n piatza?" ar insemna ca pietele sunt goale si supermarketurile pline, ori nu e deloc asa.

Si nemtii cumpara, pe categorii, din diverse locuri, cu diverse preturi...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andacos spune:

Eram sigura ca vor fi si de astia de iau personal orice e scris pe forum,Lali eu nu am spus ca pietzele sunt goale,insa persorane cu venituri modeste prefera sa-si faca cumparaturile in supermarketuridecit la piatza!

Dana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pitzinuca spune:

din ce in ce mai putine piete oricum, in Romania. si se fac targuri taranesti, unde sunt niste preturi nesimitite. dar nesimite, zau asa.
insa situatia a inceput sa se imbunatateasca, parca mai pun si ai nostri pret pe merele mai scofalcite dar sanatoase din piata, etc.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui andacos

Eram sigura ca vor fi si de astia de iau personal orice e scris pe forum,Lali eu nu am spus ca pietzele sunt goale,insa persorane cu venituri modeste prefera sa-si faca cumparaturile in supermarketuridecit la piatza!

Dana

Daca la mine te-ai referit, nu am luat-o personal, doar ca nu-mi plac generalizarile la nivel de natie, indiferent care.

De unde stii tu ca persoanele din supermarket au venituri mici si sunt acolo ca sa cumpere produse similare cu cele din piata (ca, in afara de scoici mai exista si alte produse pe care nu le gasesti sau nu e deloc indicat sa le iei din piata), dar la preturi mai mari ?

Eu sustin doar ca, persoanele cu venituri mici isi fac mai bine temele vis a vis de preturi si locatii fata de persoanele cu venituri mari. Pentru ca sunt obligate sa faca asta.
Eu am intalnit mai multe persoane cu venituri modeste care stiau exact preturile si unde e mai ieftin la nivel de articole, decat persoane cu venituri peste medie care sa stie asa ceva in amanunt.

Mergi la inceput