De la Vinerea Neagra la ... Wikipedia
Raspunsuri - Pagina 12
![](images/user_woman.png)
iarina spune:
Citat: |
citat din mesajul lui portocalia eu nu inteleg zau dispretul asta anti-american. ce sa spun, se inghesuie lumea la reduceri! dar in romania nu se inghesuie? pentru mine, cele mai horror imagini au fost cele de la deschiderea unui supermarket undeva intr-un oras din moldova (noastra), unde lumea a rupt portile metalice la propriu, ca sa apuce mirobolanta promotie de 2 litri de ulei la pret de un litru. erau batrani care urlau si se impingeau "sa prinda" ulei la promotie. era lupta pe bune, unii venisera cu bate, se altoiau bastoane pe spinare si sa imparteau pumni, coate si picioare. toate astea pentru un litru de ulei gratis. asta mi s-a parut de-a dreptul dezumanizare, cat de sarac si flamand trebuie sa fii ca sa te lupti la propriu pentru un litru de ulei? |
Foarte sarac si foarte flamand. Sunt multi in Romania in situatia asta, ia da un search pe google si o sa te ingrozesti. Gizas pe ce planeta traiesti
![](alcool.gif)
![](alcool.gif)
Si vezi ca ai deschis televizorul cam tarziu, ca deja spuse multa lume p'acilea ca nu numai americanii se imbulzesc la reduceri, ca indiferent de natie, educatie si conditie sociala, lumea are apucaturi comune
![](icon_smile_big.gif)
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
AB_AC spune:
citat din mesajul lui doruletz e adevarat ca nu toti americanii au fost la cumparaturi in "vinerea neagra", de fapt n-au "shoppuit" decat vreo 226 de milioane dintre ei (din totalul de 300 :) cf NRF = national retail federation, http://www.nrf.com/modules.php?name=News&op=viewlive&sp_id=1260) Lasand cifrele la o parte, sarbatoarea in sine pare intradevar frumoasa si plina de semnificatii; poate tocmai de aceea, pentru un observator extern, sunt dificil de inteles motivatiile celor care care aleg sa o petreaca, nu cu familia sau cu prietenii ...... Sigur ca si in alte parti se inghesuie lumea la reduceri dar parca nu-mi imaginez totusi ca (deocamdata?) s-ar gasi multi in romania ca sa-si petreaca, nu o seara oarecare, ci chiar seara de Craciun la coada, in frig, ..... Dar, cum zicea ladyJ mai sus, vina nu e a oamenilor sau a sarbatorilor (importate sau neaose) ci a unei societati de consum ajunsa la extrem..... Iar in spatele tuturor sunt cifrele.... |
Depinde de cum privesti cifrele:))
Doruletz americanii is cei mai rai... stim :)). Esti pe forum icoana vie a antimericanismului intelectualilor francezi. Nu stiu cat om fi devenit de americani, noi romanii emigrati in US, dar tu sigur esti frantuzoaica intelo:)). Gauche caviar insa! Ai o rea-vointa greu de imaginat si o dorinta de a interpreta care dovedeste cat de putin cunosti americanii.
In primul rand Thanksgiving-ul se petrece cu familia. Copiii mai mici sarbatoresc Thanksgiving-ul in scoala. Adesea merg costumati in pelerini o saptamana intreaga. Lumea isi decoreaza casele si trimite mini-cadouri (placinte cu dovleac sau felicitari) vecinilor. Doar cine nu are familie si/sau e la prima generatie de emigranti il petrece cu prietenii aflati in aceeasi situatie.
Americanii get-beget cu familia raspandita in n-spe state calatoresc de Thanksgiving sa-si vada familia in timp ce de Craciun cam stau acasa cu familia restransa si merg la biserica. De ce? Pai pentru ca biletele sunt mai scumpe de Craciun si pentru oamenii de rand liber e doar un weekend.
Pentru americanii cu familii religioase mixte Thanksgiving-ul e un prilej sa sarbatoresti si sa primesti cadouri fara semnificatie religioasa. In plus e un prilej sa le cumperi impreuna cu ei. In America rurala parculetul si biserica si centrul comercial sunt grupate. Locurile de joaca sunt construite de firme si nu de stat si pe timp de toamna/iarna locurile de joaca preferate sunt adesea in/langa mall. Cum se plimba pe bulevard europeanul sarac se plimba la mall americanul. Cu catel, cu purcel, cu carut si biberon merg la mall, lasa copiii sa se joace si batranii sa rontaie o inghetata.
In America rurala de Thanksgiving adesea dupa ce ai petrecut o seara in familie, a doua zi mergi la un restaurant situat cel mai adesea in preajma unui centru comercial, cumperi un gift-card parintilor si tinerilor care inca nu lucreaza si jucarii nepotilor pe care-i vezi din Thanksgiving in Thanksgiving. Daca te-ai uita la cifre ai vedea ca 23 % au cumparat giftcard-uri...:) Pai astea nu-s reduse vreodata:)) Iti mai iei si nevasta de mana si profiti ca ai bunicii care fac baby-sitting for free si-i cumperi o bijuterie sau faci cumparaturile de Craciun ... Si tot asa se explica cifrele. Nu prin imbulzeala disperata a unora.
Clasa medie si peste va consulta poate din spirit pragmatic sa vada de nu-s ceva reduceri online si apoi isi va vedea de invitati, de un spectacol sau vreo iesire in parcul asociat oricarei zone rezidentiale bune.
Revenind la disperatii societatii de consum ... Sunt americanii disperati nu zic, dar nici altii nu-s mai breji. Ma indoiesc ca la reduceri similare n-ar fi la fel si-n alte tari... dar cel putin in Franta reducerile nu se fac cand vrea magazinul X ci cand vrea guvernul:):)) Exista doua mari perioade de reduceri si e plin ochi. Iar reducerile nu-s bruste ci in valuri intai 10-20%, apoi nu-s cat si apoi la "la derniere demarque" cand oricum nu a mai ramas mare branza de sa se bata tot amaratul care ar fi in stare sa faca o coada si sa se foloseasca de armele naturale doar doar apuca ceva pe care nu si-l permite in mod normal.
De mai bine de 8 ani zbor pe ruta NYC-Paris, NYC-Amsterdam inainte si dupa Sarbatori... as spune ca pe timpul Sarbatorilor de Craciun si al reducerilor aferente turistii ii obliga pe americani sa cantaresca cu mult sarg bagajele de mana care pleznesc de consumerism.
Nu-ti fie teama! Sentimentul de dispret franco-american e reciproc in anumite clase sociale. Nu aceleasi. Intelectualul american nu-i anti francez si face cozi de cu seara sa cumpere bilete la Met.
In USA in care nu se bea pe strada o sarbatoare de bauta publica este privita cel putin dispretuitor. Sigur oamenii batandu-se pe lucruri e ceva reprobabil, oamenii beti la fel.. Nu m-as grabi sa ies pe forum si sa spun ca in Olanda de Carnaval oamenii "are making out", ca in Franta si Germania sosirea lui Beaujolais Nouveau respectiv Sarbatoarea Berii sunt ultima imagine a decadentei. Sa pun si eu imagini dezgustatoare? Sunt oare relevante? As zice ca nu si in plus intrucat eu sunt familiara si cu sarbatorile astea imi dau seama ca media populatiei le sarbatoreste decent.
P.S. am re-editat si adaugat ceva in plus daca tot sunt criticata de olandezi macar sa zic ceva de ei
![](icon_smile_big.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/portocalia/portocalia.jpg)
portocalia spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui iarina
Foarte sarac si foarte flamand. Sunt multi in Romania in situatia asta, ia da un search pe google si o sa te ingrozesti. Gizas pe ce planeta traiesti ![]() ![]() Si vezi ca ai deschis televizorul cam tarziu, ca deja spuse multa lume p'acilea ca nu numai americanii se imbulzesc la reduceri, ca indiferent de natie, educatie si conditie sociala, lumea are apucaturi comune ![]() "Experienta este numele pe care il dam greselilor noastre" Oscar Wilde |
da, dar parca totusi nu pentru un litru de ulei. pe mine miza insignifianta ma da pe spate. pe aia care se lupta pentru un televizor la juma de pret, sa zicem ca-i mai inteleg. chiar daca mi se pare primitivism, macar are o logica. dar sa-ti iei pumni in cap si bete pe spinare pentru un kil de ulei, depaseste puterea mea de intelegere.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/andacos/andacos.jpg)
andacos spune:
hai mey portocalia,cum adica sa-l intzelegi pe ala de sta ore intregi la usa magazinului sa ia o plasma la juma de pretz,iar pe nenorocitul de pensionar(daca mai e si din prima generatztie dupa '89...)nu...!!!!????
Pai tu crezi ca omu' ala de 70 de ani n-are alta treba decit sa se lupte pentru 2 sticle de ulei la pretz de una?
Ala n-are alternativa,pe cind ala cu tv-ul da!Asta-i diferentza!
Dana
www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit
portocalia spune:
citat din mesajul lui andacos hai mey portocalia,cum adica sa-l intzelegi pe ala de sta ore intregi la usa magazinului sa ia o plasma la juma de pretz,iar pe nenorocitul de pensionar(daca mai e si din prima generatztie dupa '89...)nu...!!!!???? Pai tu crezi ca omu' ala de 70 de ani n-are alta treba decit sa se lupte pentru 2 sticle de ulei la pretz de una? ![]() Ala n-are alternativa,pe cind ala cu tv-ul da!Asta-i diferentza! Dana www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit |
pentru mine e de neinteles. si nu, nu cred ca litrul ala de ulei era vital pentru supravietuire. poti trai bine merci fara ulei, ba chiar e mai sanatos. si un litru de ulei in plus pe luna/saptamana, nu-ti schimba calitatea vietii.
subliniere: daca se bateau in desert pentru o sticla de apa, atunci as fi inteles.
andacos spune:
Portocalia,asa crezi tu!
Pentru generatzia parintzilor mei...uleiul e vital!Intzelegi tu substratul!
Dana
AB_AC spune:
Saraci amandoi! Si fiecare dorindu-si o viata mai roz.
E drept ca cel cu tv-ul ar putea sa nu si-l doresca. Dar tot e mai bine sa stea la coada sa si-l ia decat sa faca un credit pe care nu-l poate suporta si apoi sa stea la coada la ulei.
Eu am stat de saracie si lipsuri la coada in .ro. Am stat si la ulei si zahar si am stat si la mandarine (echivalentul comunist al tv-ului). Mi le doream pe amandoua la fel de mult. Si acum ma urmareste dorinta lor... Pot manca un kilogram de mandarine de rad copiii de mine. Bine ca am scapat lipsuri si sper sa nu le mai traiesc vreodata!
portocalia spune:
citat din mesajul lui andacos Portocalia,asa crezi tu! Pentru generatzia parintzilor mei...uleiul e vital! ![]() Dana www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit |
:) da, ma gandeam si eu ca uleiul nu e asa, intamplator. s-or fi reactivat niste trairi aflate demult in stare latenta, de vreo 20 de ani. probabil ca daca promotia era 2 litri de ulei SI 2 kile de zahar, se lasa si cu morti, nu numai cu raniti.
andacos spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui portocalia
:) da, ma gandeam si eu ca uleiul nu e asa, intamplator. s-or fi reactivat niste trairi aflate demult in stare latenta, de vreo 20 de ani. probabil ca daca promotia era 2 litri de ulei SI 2 kile de zahar, se lasa si cu morti, nu numai cu raniti. |
esti ironico-rautacioasa in continuare,dar probabil ca esti foarte tinara si chiar nu ai trait momentele alea!
E ok,nici nu trebuie sa mai traiasca cineva asa ceva,insa...amprenta ramine!
Dana
portocalia spune:
citat din mesajul lui AB_AC Saraci amandoi! Si fiecare dorindu-si o viata mai roz. E drept ca cel cu tv-ul ar putea sa nu si-l doresca. Dar tot e mai bine sa stea la coada sa si-l ia decat sa faca un credit pe care nu-l poate suporta si apoi sa stea la coada la ulei. Eu am stat de saracie si lipsuri la coada in .ro. Am stat si la ulei si zahar si am stat si la mandarine (echivalentul comunist al tv-ului). Mi le doream pe amandoua la fel de mult. Si acum ma urmareste dorinta lor... Pot manca un kilogram de mandarine de rad copiii de mine. Bine ca am scapat lipsuri si sper sa nu le mai traiesc vreodata! |
dar nu e acelasi lucru. am prins si eu cozile comuniste, stiu cum e sa ai o singura portocala de craciun, din care trebuie sa guste toata familia. insa acum, uleiul e pe toate drumurile. practic oamenii aia nu se bateau pentru un kil de ulei unic si absolut, ci pentru 3 lei, sau cat o costa uleiul ala si pe care puteau sa si-l ia de oriunde din alta parte. nu stiu, parca unele chestii chiar nu merita atata lupta, indiferent de gradul de saracie.