Logopedie

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns DianaNews spune:

A, si inca ceva, poate off-topic dar pentru cultura mea generala: Logopedia are legatura cu Psihologia ?

Cu atatia specialisti mai ca nu mai vedem padurea de copaci. Inainte de intrarea la maternelle, baietelul meu a fost evaluat de o echipa de specialisti si de invatatori, cand ni s-a prezentat echipa am crezut ca-l duc la spital nu la scoala (avea psihopedagog, ortophonist, ortopedagog, psiholog).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anangel_lexi spune:

Diana, anul trecut pe vremea asta si eu cautam exercitii pentru pronuntia sunetelor "r" si "s". Gasisem pe net cate ceva pt r, trebuia ca cel mic sa exerseze onomatopee cu r, de genul trrrr, crrrac, brrrr. L-am pus pe sot sa exerseze cu ea, pt ca eu sunt rr-ita si nu pot sa pronunt corect sunetul.
Fii-mea inlocuia r-ul cu i dar, dupa 5 ani, a inceput incet-incet sa pronunte si r. Nu stiu daca exercitiile cu sotul meu au ajutat-o sau nu. Acum il pronunta bine. Avem insa in continuare probleme cu s-ul, dar ea nu pentru s merge la logoped. O sa rog totusi logopeda sa lucreze cu ea si pt. corectarea s-ului.
Poate ca si baietelul tau de-abia de-acum incolo isi va da drumul la r.

de Maria Cornelia (20.09.2006) si Ioana Teodora (24.01.2012)
Din ce in ce mai mare
Creste si mezina
Perlute de domnisoara

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oanap85 spune:

nici baietelul meu cel mare nu pronunta s( de la sarpe)el in loc de s (sarpe) zice cu s(de la soare)[scuze dar nu stiu cum sa pun virgulita la s)vorbeste cu limba intre dinti si ff repede ca nu se intelege tot timpul ce vrea sa zica
mie psihologul mi-a recomandat sa merg la logoped,
am intrebat logopedul daca nu-si revine de la sine si mi-a zis ca NU
trebuie sa faca macar cateva sedinte ,nu e o problema prea mare dar sa nu aiba probleme la scoala (de genu sa nu rada copiii,ptr ca zicea ca a avut caz de asta)
apoi s-a uitat la maxilarul lui(si la al meu) o fi genetic?
ca cica din cauza maxilarului nustiu cum poate vorbi asa..
in fine,a facut o singura sedinta ca pe urma a intrat in concediu si urmeaza sa merg iar cu el,mi-a placut ,pare distractiv,logopedul super de treaba doar ca David se plictiseste ,dupa cateva cuvinte care il tot punea sa repete i-a zis ca nu mai vrea:)apoi i-a aratat un desen si il intreaba ce vezi acolo?iar el ii zice"un copil care vrea sa mearga acasa"!

Mami de ingerasi :David(25.10.2006)Paul (15.05.2009)si Anastasia(25.02.2011).
http://s878.photobucket.com/albums/ab348/oanap85/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oana_lex82 spune:

Buna fetelor, si eu am o nelamurire in legatura cu momentul in care chiar trebuie apelat la logoped...Copilul meu are 2 ani si 4 luni si inca nu vorbeste decat o chineza stricata...in loc de mami ma striga nani, mai spune tati,apa spune rar, mai des spune aqua, dar in general nu prea cere, intinde mana sa i dai si daca insisti sa iti numeasca ceea ce vrea incepe sa planga si sa se dea cu fundul de pamant..imita catelul, pisica,la cal zice di-di..spune pa, la "la revedere" zice "a dedee", numara pana la zece dar pe sarite..zice"una, doua, tei, sase. sate, ot, noua, dete"...Cam asta e tot ce zice..or mai fi cateva pe care nu mi le amintesc...Mi se pare ca vb ff putin la varsta asta..sunt ff ingrijorata..de 2 saptamani il duc la cresa..tot astept o minune..dar oare nu trebuie sa fac ceva mai mult?? De inteles intelege aproape tot ce ii zic, executa fara probleme, dar lipsa asta de comunicare ma ingrijoreaza ff tare..

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns deennyy spune:

problemele logopedice nu se rezolva de la sine, cu trecerea timpului. insa, problemele se constata dupa trei anisori, trei jumatate chiar, daca piciul nu are program de colectivitate - cresa, gradi... mersul in parc cate-o ora-doua nu este suficient. abia atunci el ar trebui sa inceapa sa spuna ce are de spus.
daca la sedintele logopedice se plictiseste, este vina terapeutului. exercitiile in sine (nu ma refer la jocurile de litere) sunt destul de funny, asa ca logopedul nu-si da silinta sau nu "da in mintea copilului" cat cel mic sa simta ca se poate prosti cu el.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Anka74 spune:

Citat:
citat din mesajul lui oanap85
[
am intrebat logopedul daca nu-si revine de la sine si mi-a zis ca NU
trebuie sa faca macar cateva sedinte ,nu e o problema prea mare dar sa nu aiba probleme la scoala (de genu sa nu rada copiii,ptr ca zicea ca a avut caz de asta)




Nu e vorba ca rad copii de el, e vorba ca nu va scrie corect sunetul respectiv. Nu va sti daca e cu s (sarpe) sau s (sapun)...si nici macar sa se verifice prin pronuntare nu va putea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns betiana spune:

Tulburarile de limbaj devin pregnante in jurul varstei de 4-4,6 ani, cand aparatul fonoarticulator s-a maturizat. Sedintele de terapie incep cu exercitii de respiratie ( inspir-expir ) si cu gimnastica organelor care contribuie la emisia sunetului. Un logoped trebuie sa fie jucaus, astfel incat copilul sa nu se simta constrans sa repete precum un robotel. Dar pentru ca un copil sa fie receptiv la jocurile logopedice este necesar sa inteleaga ca logopedia este o joaca constructiva.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maria_alexia spune:

revin cu vesti: nu am renuntat la logopedul curent.

dupa ultima sedinta de atunci, care fusese culmea dezastrului, si tinand cont de sfaturile voastre, eram hotarata s-o fac. discutasem si cu domnisoara. mi-a spus ce ii place si ce nu la logopedie; nu parea totusi foarte suparata.
iar ora urmatoare a fost cea mai buna din serie. apoi a inceput in sfarsit sa se simta si ea bine la ora, se joaca si rade. coopereaza bine.

consider ca a fost o rebeliune de-a ei, am patit asta si in relatia cu medicul, si cu dentista, cu ambii copii: la un moment dat fac urat de tot, ca si cum vor sa vada pana unde merge intinsa coarda. dupa care se moaie si coopereaza perfect.

am apreciat-o si pe doamna logoped, care isi reajusteaza permanent strategia. se vede formatia de psiholog .





Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dia_filipas spune:

Si fetita mea mare (4,3 ani) are probleme de pronumtie. J-ul il pronunta ca in engleza, s(=sh) ca pe s, ce/ci sunt "she/shi", nu pronumta bine ge/gi (nu pot sa reproduc in scris cum le pronunta) si bineinteles de r nici nu se pune problema. De la gradi imi tot spun ca o sa-si revina, ca nu e o problema. Au spus ca va veni un logoped sa-i examineze pe toti, acum nu am mai intrebat daca a si fost... Cat de normal si "in grafic" e situatia ei in raport cu varsta?


Dia, mami de bebeloi Miruna (15.07.2008) si bebe doi Sofia (21.11.2011)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DianaNews spune:

Am intrat sa va spun va baietelul meu il spune pe R

Si asta dupa o luna de exercitii, la inceput mai intensive, dupa care, doar il atentionam la cuvintele care contin r, sa incerce sa le pronunte. Desi nu ii iesea r-ul, ci mai mult un «hr» el s-a straduit si a perseverat. Cred ca si invatatoarea la scoala l-a incurajat.

Nu mai stiu daca am scris, dar unul din exercitii, care i-a placut tare mult, a fost sa faca gargara. Mai intai a facut cu apa, apoi l-am pus sa faca acelasi sunet fara apa. Ceva, ceva, s-a declansat acolo, ca ala a fost inceputul r-ului :)

La inceput a zis r-ul in "tractor" si tot ce continea grupul "tr".

Astazi l-am auzit spunand r-ul in Romane (are o colega la scoala), dar cu un r pronuntat, de genul Rrrrromane. Mi s-a parut ca nu am auzit bine, dar chiar il spune. A reusit sa scoata vibratia aia a limbii care nu ii iesea deloc si r-ul era l.

Deci se poate. Ma bucur ca nu a mai fost nevoie de specialist. Eram hotarata sa cer o trimitere de la pediatru la urmatoarea vizita.

Mai o am acum pe Miss (3 ani) care e si sasaita (eu zic ca e de la strungareata :) si nici nu-l zice pe "r". Dar o mai las sa copilareasca, la al doilea copil lucrurile merg parca mai usor, ca esti pregatit de la primul.

Diana

Mergi la inceput