convulsie febrila
buna ziua.
sunt mamica unor baieti de 1an si 10 luni si unul de 6 ani si jumatate. sapt trecuta,miercuri cel mare mia facut laringita, tratament si de ce mia fost frica nu am scapat a facut si cel mic.o mica parenteza anul acesta din ianuarie pana in martie cel mic mia facut 4 laringite. vineri dupa masa am fost la medic cu cel mare la control si cel mic incepuse putin sa tuseasca. dct mia zis ca nui place de cel mic ca suna a "doaga" tusea lui. mia dat tratament antibio si mia zis sa il incep daca face temp. vineri noapte mia harait toata noaptea tusea latratoare.. laringita stiam simptomele... iam inceput antibio si lui sambata, toata ziua mia facut temp, ii dadeama antitermice din 4 in 4 ore. el de obicei cand este bolnav face temp numai aproape de 40. pe la 4 dupa masa ii dadusem nurofen, pe la 7 a inceput sa friga, sa molesit, iam bagat supozitor, soseste cu otet, batista cu tuica pe piept si spate asta a mai functionat la el, am intrat in baie si dupa 2 min vine sotul la mine cu asta mic in brate tremura , ochii pierduti "eu ce ii fac"? am simtit ca mi se duce pamantul de sub picioare. e greu ca parinte sa treci prin asa ceva. i-am zis sa se duca la vecina de la et 4 noi stam la 3 sa dus la luat pe vecinul si au plecat la spital. pana sa intors de la vecinul sa ia cheia de la masina sia revenit a inceput sa planga. convulsia adurat 30 sec. ne-a internat in spital, tratament cefort+genta+dexametazona prin branula. duminica iau facut si fenobarbital. in spital iau facut analizele, au iesit ok, iau facut si fondul de ochi a zis ca este ok nu este modificat. miercuri ne-a externat adik ieri si nea dat klacid in continuare acasa ca ink mai tuseste are niste secretii urate. azi a facut diaree... e greu. cel mare mia facut o alergie nu stiu de la ce
nea zis pediatra ca dupa o luna sa mergem la un neurolog sa faca o encefalograma, consult sa vedem daca e nevoie de fenobarbiotal de cate ori face febra vedem ce analize.. voiam sa intreb alti parinti care au trecut prin asa ceva ce analize au facut, ce stiu despre convulsiile astea sfaturi.stiu ca poate fi unica convulsie din viata lui dar la fel de bine poate sa mai faca... eu sunt ingrozita de acum de cate ori va face febra..... imi cer scuze ca m-am intins atat de mult. va multumesc
stiu ce inseamna sa treci prin asta, si fetita mea a avut o convulsie febrila , de la o enterocolita bacteriana, cand era mai mica (pe la 2 ani si jumatate).
am chemat salvarea si am ramas in noaptea aceea cu ea in spital, ne-au dat drumul acasa cu tratament injectabil cu antibiotic, la 12 ore.
de atunci si pana in prezent nu a mai facut nici-una si nici febra pana la 40 de grade nu a mai facut, pentru ca am actionat din timp cu tratamentul prescris de medic.
ce vreau sa-ti spun de fapt : e posibil ca asta sa fie singura convulsie din viata puiului tau. cu cat creste, cu atat riscul de a mai face alte convulsii scade. din cate am citit, pe la 4-5 ani acest risc e aproape 0.
in al doilea rand, d-na doctor de la spitalul de pediatrie mi-a dat desitin, sa am in casa, se administreaza in fundulet (nu e supozitor, e ca un spray). de fapt si cei de la salvare, cand au venit, asta a fost primul lucru pe care l-au facut, i-au administrat desitin fetitei mele.
fenobarbitalul este foarte controversat, am inteles ca nu se mai recomanda administrarea acestuia.
si te rog sa nu te superi ca-ti spun, ar trebui sa NU mai folosesti remediul babesc cu tuica pe batista, risti sa intoxici copilul, aburii de alcool nu-i fac bine deloc unui copil de nici 2 ani, pot fi inhalati sau intra rapid in piele.
nici sosetele cu otet se pare ca nu sunt chiar asa de eficiente, se pare ca functioneaza metoda si cu sosete umezite in apa, fara otet.
pentru scaderea temperaturii se fac bai caldute, si treptat se scade temperatura apei, adaugand apa rece putin cate putin. sau copilul poate fi infasurat intr-un cearsaf umed, insa nu trebuie sa fie rece. important este sa fie scazuta temperatura corpului.
fetitei mele nu i-au recomandat nici d-na dr. de la spital, nici medicul pediatru analize, encefalograma sau alte investigatii. pur si simplu trebuie monitorizata cu atentie temperatura copilasului cand este bolnav, administrate antitermice si medicamentele recomandate de pediatru, scaderea temperaturii corporale prin bai caldute/impachetari, supozitor cu antitermic sau novocalmin (asta in ultima instanta, si acest medicament este controversat), si daca poti sa faci rost de acel desitin, sa-l ai in casa pentru orice eventualitate.
myky791 spune:
corina dani intradevar si asistentele miau zis sa nui mai pun sosete cu otet si batista cu tuica pe piept ca poate intra in coma etilica. si nu am sa o mai fac.
un supozitor cu desitin mia dat dct sa il am in casa. acela il pui cand nui scade deloc febra nu? cu antitermicele obisnuite, nurofen. acum cinci minute mi se parea ca frige si iam luat temp 37 5. dar deja mintea mia fost invadata de ganduri daca face iar temperatura mare daca nu reusesc sa i-o scad daca face iar convulsii, am inceput sa intru in panica, dar mam calmat dar frica ramane acolo.
multumesc de raspuns.
_
SOACRA CU DOUA NURORI
CorinaDani spune:
desitinul se administreaza cand temperatura e foarte mare, spre 40 grade si nu cedeaza deloc la antitermicele obisnuite - sirop sau supozitor. eu asa stiam.
nu stiu ce schema de tratament ti-a dat medicul pentru puiul tau, stiam ca antitermicele se pot administra alternativ, din patru in patru ore, dupa cum urmeaza : la ora 10 (sa zicem) X ml nurofen (dupa recomandarea medicului sau in functie de varsta si greutatea copilasului, scrie si in prospect cum faci dozajul), la ora 14 Y ml panadol (sau eferalgan), la ora 18 iarasi X ml nurofen si tot asa, daca face febra.
de asemenea, ai grija sa hidratezi bine copilasul, cu apa plata sau ceai caldut cu putina lamaie. si sa nu fie foarte cald in casa.
iar dupa ce se pune cel mic pe picioare, sa mergeti cu totii (copiii si voi parintii) sa va faceti exudat nazal si faringian, sa vedeti daca nu aveti vreun streptococ in nas/gat. sa ceri si efectuarea unei antibiograme, daca la exudat iese rezultat pozitiv. si apoi mergi la medic cu rezultatele, sa-ti dea tratament tintit.
partea proasta este ca cel mare, fiind in colectivitate, tot o sa-i aduca diversi microbi celui mic (poate chiar si voua, adultilor), nu ai cum sa-i tii separat unul de celalalt.
partea buna, daca vrei, este aceea ca baietelul cel mic se va imuniza mai bine prin contactul cu microbii adusi de cel mare si este foarte posibil ca la intrarea in colectivitate (la gradinita), sa aiba o imunitate suficient de buna incat sa nu se imbolnaveasca precum alti copilasi, care in primul an de gradi o tin din raceala in raceala, cu muci, febra si tuse.
ali spune:
Am o pritena a carei fetita a facut convulsii febrile de vreo 2 ori.Stiu ce speriata a fost si e inca de cate ori face fetita febra.
Atunci am citit pe internet ca e posibil ca si unul dintre parinti sa fi facut la randul lui convulsii cand era mic.
OFF Topic convulsii:
Baiatul meu de 3.5 ani mi-a facut o laringita acum 2 sapt.Am ajuns noaptea la urgenta foarte speriati.Stiam ce e dar nu mai avusese niciodata.El insa nu a facut febra.
Am rezolvat-o fara antibiotic doar cu aerosoli cu adrenalina si dexametazona si dupa aerosoli cu un expectorant.Eu am mai suplimentat cu pastilute de homeovox.E homeopat.
Dr mi-a zis sa-i fac analize de scaun, sa nu aiba cumva paraziti, si de urina.Spunea ca a intalnit copii care faceau laringite din cauza asta.Corpul era prea ocupat sa lupte cu parazitii si cadea unde era mai sensibil.
CorinaDani spune:
ali, cel mai probabil in cazul baiatului tau a fost vorba despre un virus. si in acest caz chiar ca nu aveau ce cauta antibioticele in schema de tratament.
myky791 spune:
corinadani din 4 in 4 ore ii dadeam si eu antitermic. la 4 ii dadusem nurofen iar pe la 8 urma supozitor cu paracetamol, dar la 7 dupa 3 ore incepuse iar febra. eu supozitoare cu novocalmin nu iam dat stiu ca este mic pentru ele dar de acum o sa cumpar sa ii dau alternativ cu nurofenul.
_
SOACRA CU DOUA NURORI
CorinaDani spune:
cel mai bine ar fi sa intrebi medicul despre supozitoarele cu novocalmin. e un medicament controversat, in alte tari a fost interzis/retras de pe piata.
Ramona2006 spune:
As adauga la ceea ce s-a scris pina acum citeva idei din experienta mea cu Maya, puiul meu care acum are 5 ani si 5 luni.
In ceea ce priveste febra. Cred ca asta este una dintre cele mai grele incercari ptr parinti, cind copii fac febra mare...Ca sa nu mai spun de convulsii.
Si Maya face mereu febra f mare cind este bolnava, in jur de 40. Ceea ce ti s-a spus este OK ptr scaderea febrei: Nurofen alternat cu paracetamol (supozitoare sau picaturi), bai cu apa calduta, multe lichide. Acuma, daca are infectie bacteriana febra va scadea daca va primi antibiotic, insa daca este virus...nu. Va trebui sa lupti si sa-i scazi temperatura pina cind virusul isi va face mendrele. Stiu ca suna dur, dar corpul lui lupta, de asta are febra, si cu timpul se va imuniza si va fi tot mai putin bolnav.
In ce priveste convulsiile, cred ca au fost febrile, insa trebuie sa stii ca ele nu se fac daca a existat o temperatura ridicata o periada mai lunga te dimp. Convulsiile febrile se fac in momentul schimbarii bruste a temperaturii corpului, adica acum are o temperatura OK si imediat creste f mult, spre 40 de grade.
Intradevar, la copii cu tendinte spre convulsii febrile este bine sa ai in casa medicatia anticonvulsiva, insa e musai sa-l duci la spital daca va mai avea convulsii.
Maya mea a avut convulsii (nefebrile) , in engleza le zice "seizures", deci nu -s chiar convulsii dar am uitat acum termenul in romaneste din cauza Rotavirusului. I-au facut EEG in spital si un CT scan ca sa incerce sa identifice cauza convulsiilor...in fine, la noi a fost poveste lunga, am facut si MRI insa multumim lui Dumnezeu, a trecut si n-a lasat urme...Este insa o experienta infioratoare si te inteleg cind esti atit de ingrijorata. Inca si acum mai am cosmaruri...
Important este sa nu te panichezi, multi copii fac convulsii doar o data in viata, la altii se repeta insa trec si nu lasa urme...spaima parintilor este mai mare...
Multa multa sanatate va dorim ...si tie, PUTERE!
Blogul meu de mama ce sta mult prea mult acasa:
http://aloneinholyland.blogspot.com/
myky791 spune:
multumesc de raspunsuri. ce sa zic azi mia facut diaree, nu a mancat toata ziua nimic aproape(3 lingurite de pilaf 3 guri de covrig si la a patra gura le-a vomitat ca nu a mestecat bn covrigul si sa inecat). iam cumparat lapte praf fara lactoza si a baut 170 ml lapte. sunt suparata rau... maine ma duc la control sa vad ce zice dct. iar antibio nu il mai dau deseara era la 12 ore ca sigur o sal vomite ca este foarte amar. diareea poate fi de la antibio, poate fi de la vreun virus ceva luat din spital... mam resemnat ca daca vomita si laptele(la mancat la 7 30) sigur ne interneaza sal hidrateze. eu totusi sper sa isi faca enterolul efectul si furazolidonul. colac peste pupaza sa si iritat groaznic la putica..uf imi vars si eu amarul voi ca sa nu mai plang prin casa sa nu ma vada baiatul cel mare.
_
SOACRA CU DOUA NURORI
oana_lex82 spune:
Daca ii administrezi antibiotic da-i si Biotics pt refacerea florei intestinale..de regula daca vomita antibioticul medicul iti va prescrie antibiotic injectabil..e bine ca daca vomita sa iei legatura repede cu medicul ca sa ii dea in continuare inlocuitor..asa mi-au zis mai multi pediatri, de exemplu daca iti vomita seara sa nu astepti pana a doua zi pt ca nu e bine sa intrerupi.Eu cand mi s-a intamplat asta, si mi s-a intamplat de 2 ori am mers la urgente la spital si am explicat si mi s-a spus ca am procedat corect ca am venit imediat si ca nu am asteptat pana a doua zi..Exista saruri de rehidratare (hidrasec)sau Humana electrolit parca..intreaba medicul..dar sunt destul de aiurea la gust, baiatul meu (1,6 ani nu le accepta) asa ca eu cand am probleme cu diaree sau temperatura mare am grija sa bea mereu apa sau ceai, ii dau cam la 10 min sa bea, k sa evit deshidratarea...Pt iritatiile la fundulet /putica iti recomand cu caldura Crema de Catina, e ff ieftina si ff eficienta! Multa sanatate va doresc si trebuie sa-l tii pe regim alimentar!