GRAMATICA
Raspunsuri - Pagina 18
![](images/user_woman.png)
lilach spune:
Daca tot sintem la subiectul gramatica...am si eu citeva dubii...cum se scrie corect..."ceau" sau "ciau" ?
Si nu prea stiu cind se scrie "mai" despartit...adica, nu imi iese intotdeauna...
"Un sfirsit e un inceput..."
ella& com.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
scarmanus spune:
Lilach, te referi la salutul imprumutat din italiana ciao? Daca da, atunci asa se scrie.
M-ai se scrie asa cand avem pe mine ma ai vazut (m-ai vazut, m-ai ascultat, m-ai suparat, etc.) M- este forma neaccentuata de pronume personal in acuzativ, -[b]ai este verbul auxiliar a avea, care intra in componenta perfectului compus (ai vazut).
Mai e intotdeauna scris impreuna cand e adverb, ca si in: mai vrei ceai?, nu mai vreau, nu te mai ingrijora, etc.
A propos de mai, adverb, nu e corect, mai ma ieie cu tine si data viitoare, ci ma mai iei cu tine?
Alta observatie: din punctul de vedere al+ substantiv, adica din punctul de vedere al cercetatorilor, pe cand din punct de vedere+ adjectiv, ca in: din punct de vedere legal/juridic, etc. Unde nu putem folosi forma cu adjectiv (nu de la toate substantivele putem forma adjectivele aferente), atunci vom opta pentru prima forma, cu adjectivul: din punctul de vedere al studiilor facute.
Alta: unii spun un lucru, altii [/b]altul (nu unii spun un lucru, unii altul).
Zugrav nu are feminin, asadar nu pentru zugravita.
Foarte bune exemplele, anina_n.
scarmanus
adda spune:
quote:
Originally posted by lilach
Daca tot sintem la subiectul gramatica...am si eu citeva dubii...cum se scrie corect..."ceau" sau "ciau" ?
Si nu prea stiu cind se scrie "mai" despartit...adica, nu imi iese intotdeauna...
"Un sfirsit e un inceput..."
ella& com.
Lilach, iti dau un link. Acolo vei gasi tot ce vrei despre adverbul mai
http://www.unibuc.ro/eBooks/filologie/NForascu-DGLR/mai.htm
Se scrie m-ai atunci cand m este pronume personal, iar ai este verbul auxiliar "a avea". Exemplu: "M-ai vazut aseara la spectacol?"
![](indragostita.gif)
Banti spune:
Lilach, daca te referi la formula de salut eu cred ca e "ciao", nu?
"Mai" se scrie despartit cind e pronume persoana I in cazul Acuzativ de ex. "m-ai ascultat, m-ai vazut"
Se scrie legat cind e adverb - cind spui de ex. "mai vreau bomboane" si atunci cind formeaza comparatii "mai bine, mai frumos".
Ioana
cata00 spune:
Interesant, apropo de profesii:
http://www.unibuc.ro/eBooks/filologie/NForascu-DGLR/gen.htm
![](images/user_man.png)
AlexandruL spune:
Pe internet nu potzi respecta si nu este obligatorie o gramaticä ! nu sunt semne si se interpreteazä
AlexandruL
Violeta spune:
Pluralul pt "aragaz" e "aragazuri", nu "aragaze", iar pt "ecler", "ecleruri", nu "eclere"!
cataghe spune:
Corect este "a desconsidera" si nu a "deconsidera", dar "a deconspira" si nu "a desconspira".
This is the first day of the rest of my life!