Clasa I * 2011 - 2012 * [12]
Raspunsuri - Pagina 18
iahim spune:
Ochi verzi,!
Mina,sunt de parere ca nu trebuie pusa presiune pe copii.Trebuie stimulati sa invete,sa fie competitivi,sa aiba rezultate bune dar trebuie acceptati asa cum sunt.
Am spus-o si o mai spun de fiecare data:Frustrarile pe care le traim sunt urmarea dezechilibrului intre asteptarile prea mari si realizari.Daca asteptam sa avem copil de nota 10 pe linie vom fi frustrati si dezamagiti.Iar copilul ne va simti nemultumirea si va fi si el nemultumit ,existand riscul sa-si piarda increderea in el.
Si eu am fost extrem de dezamagita la inceput de scoala(si ii multumesc din suflet lui ochi-verzi!).Chiar daca mi-am promis sa nu fac comparatii intre copii,am observat in clasa copii cu cunostinte avansate (scris,citit,socotit) si acest lucru ma nemultumea.
Daca la inceput de scoala abia cunostea literele,acum citeste in ritmul lui cuvinte monosilabice,cuvinte care contin litere pe care nu le-a invatat inca si propozitii simple.(de ex:Am un an.Sau:Eu am un nume,Mia).
Cred ca trebuie sa avem multa rabdare cu copii nostri,pentru ca sunt pe drumul lor!
mina spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Roxana_G Mina, asa eram si eu, ma stresau sportul si desenul, vai de mine. Alex in schimb e tare incantata de ele. Insa cu ora de culcare, la noi s-au inrautatit lucrurile. Iar s-a ajuns spre 22, desi era 21.30 cel tarziu. Nici Alex nu merge mai devreme, dar si eu am fost mai mereu dezorganizata (a se citi, de cand cu bucataria noua mai prestez si eu ceva munca in domeniul culinar, ca sa gatesc ar fi mult de zis ). Rox, mamica Alexandrei si a lui Andrei |
Off topic, auzi la ea "munca in domeniul culinar" . Mi-a placut asta
Noi am fost la film, jocuri, pizza si la cumparat de carti (in ... domeniul culinar, pt mine, ca tot aduse Roxana vorba) si jucarii (beyblade pt fiul, ca eram datoare cu unul findca a facut vaccinul).
Acuma cica ne relaxam.
Mina si
Matei-Costin, sensu'lu'viata lu'mami si tati
din:09.09.2004
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=57655" target="_blank">cronicile vizigotului
www.tocanadecuvinte.blogspot.com" target="_blank">TocanaDeCuvinte
Some people dream of success...while others wake up and work hard at it
flaviutza spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ochi_verzi Buna! Pentru mine ora de abilitati sau desen este pentru toti.Am fost si eu copil si nu mi-ar fi placut sa fac citire in loc de desen si de asemenea sunt mama si nu mi-ar placea ca Diana sa pateasca asa. Cand eram mai tanara si mai ales nu eram mamica nu observam anumite aspecte (pedagogia si psihologia te invata de multe ori lucruri pe care nu le poti aplica si de asemenea nu te invata cum sa procedezi in anumite situatii, multe le inveti din practica, dar niciodata nu am facut diferente intre copii. Acum pot privi lucrurile si din tabara cealalta si inca invat multe lucruri interesante. Daria, ai dreptate. Vor veni vremuri grele cand vor munci mult si acasa pt ca asa cum scriam mai sus, ora-i scurta, cunostintele-s multe si daca imparti 45 de minute la 25 de elevi nu ai 2 minute pt fiecare, iar intr-o clasa toti sunt egali indiferent de performante. A facut corect îl feliciti, îi dai FB, a gresit il atentionezi, il snctionezi. Eu nu-s genul care zic: Eeee, nu-i dau I sau S ca e elev bun, poate ca a avut o zi proasta...Si cel slab poate avea o zi proasta. Drept ca si eu îi iert pe toti la prima abatere, dar cand se repeta nu mai trec cu vederea. Sa aveti un sfarsit de saptamana relaxant! Mihaela si Diana/ 22.11.2004 ...de la croitorie, la bucatarie |
Ce sa zic, domnisoara nu are copii. si eu cred ca unele lucruri le simti altfel cand esti mama. eu am avut o invatatoare groaznic de drastica, mi-era frica mereu de ea, nu putea avea copii...s-a intamplat fix in clasa 4 sa adopte un baietel si sa vezi schimbare pe dansa. ma rog, domnisoara fi-mii nu e asa, e genul care se face placuta de copii.
Azi am lucrat la romana, vreo ora jumate per total, in doua reprize. Ce sa zic, se incurca in notiunile astea. Pe standard ce au primit la scoala in genul "-Ina, ai mere? Nu.Am mure" se descurca, dar daca ii dai un text mai complicat, in care se intercaleaza propozitii simple cu dialog, a mers mai greu. Ma doare capul cate lucruri trebuie sa-i explic: virgula, liniuta de dialog, cum punem dialogul neaparat la inceput de ran, ca se poate scrie si " Nu, am mure" dar si "nu. Am mure", e destul de dificil .
Mi-am gatit, spalat, facut curatenie bec si maine asta avem in program : joaca si romana.Ma bucur macar ca nu papa litere, probabil pentru ca a citit inainte de a scrie si nu a mers in paralel.Nici macar nu ma mai intereseaza ca scrie grabit si mai uratel, corect sa fie
Anka74 spune:
Seara buna si de la noi.
Am avut o saptamana de recapitulari si evaluari. Abia pe joi au trecut la e, in timp ce la mate toata saptamana au recapitulat 1-10. Au inceput si orele zilnice de engleza , ma gandeam ca va fi obosit, 5 ore/zi, zilnic, in clasa intai... de unde , se distraza de nu se poate la ore, au tot felul de jocuri si joculete...chiar imi zicea ca i-ar fi parut rau sa piarda asa ceva. Sa vedem cat il va tine.
Despre semne de punctuatie...mie una mi se pare mult prea devreme. Una e sa li se spuna ce, cum si cand se folosesc si alta e sa li se dea teste si sa fie evaluati din asa ceva...La dictari, ei abia se concentreaza sa scrie cuvantul corect, sa auda si sa reproduca toate litere, nu stiu inca sa interpreteze intonatia doamnei, sa puncteze asta in scris...o vor face, insa acum e prea devreme. Mi se pare ca avand mai putin de lucru cu copii (pentru ca multi dintre ei stiu deja literele, stiu sa citeasca, unii chiar sa scrie de mana) au venit cu gaselnita asta cu semnele de punctuatie....Deocamdata sa puna punct la sfarsit de propozitie mi se pare suficient. Pana la sfarsitul anulu scolar sa stie si semnul intrebarii si semnul mirarii...iar ar fi ok, insa toate de acum, plus liniuta de dialog, plus inceput de rand cu alineat...mult prea mult.
A impuscat un minus FB, ca a mancat o litera la o dictare, in rest, merge bine. E super incantat ca are si teme de facut pe calculator...isi fac singuri alfabetarul, pe masura ce fac o literea o adauga la pliculet.. De asemenea, la fiecare litera au o fisa cu cuvinte care incep cu litera respectiva si imagini/desene reprezentand acest cuvant...
Si in sfarsit, ca tot mai e o luna si se termina semestrul, avem caiet de Religie!
Sporturile merg bine, din ce in ce mai bine, chiar...insa eu nu prea mai am timp de nimic din cauza asta! Ba ma bate la cap sa il dau si la desen, ca toata lumea ii zice ca deseneaza frumos...insa nu stiu cand si cum l-as mai putea duce. Sa se faca mare, sa se duca singur!
Suplimentar nu lucreaza decat daca vad ca sunt ceva probleme...nu prea sunt momentan, mai face o dictare sau o transcriere...uneori, cand nu prea are teme. Temele sunt rezonabile, nu ii iau mai mult de o jumatate de ora - o foaie/doua la mate (din caietul special sau manual)...pe care le face in 5 minute, iar la romana de terminat ce incep in clasa pe caietul special (de regula termina in clasa sau mai are maxim unul - doua randuri) plus o jumatae de pagina caiet tip I, adica vreo 4 - 5 randuri ( ca deh, numaram si randul cu titlul )Isi face tema repede, nu se lalaie cu baut apa, mers la baie, mancat ceva...lasam la sfarsit tema pe calculator, si asta il motiveaza. La sfarsitul clasei intai va sti sa lucreze in Word! Eu am invatat la sfasitul facultatii...
M-am intins cam mult, in cursul saptamanii citesc zilnic, nu prea apuc sa scriu insa sunt la curent cu tot ce se intampla pe aici!
Subiectele de la concursuri au aparut pe undeva? Pe cele de la Smart le are cineva?
mamitzica spune:
Ai dreptate Anka 74,cred ca e mult prea devreme pentru un copil in clasa 1 sa priceapa chestii de punctuatie.
Si noi am invatat sa punem punct dupa fiecare propozitie si cind citeste a inceput sa aiba intonatie.
Pe mine m-a terminat saptamina trecuta cind mi-a zis ca au invatat la madscience despre compresie si expansiune!Eu cred ca eram prin liceu cind am invatat despre asta!
flaviutza spune:
Si pe mine m-ar interesa subiectele la smart, daca tot am pierdut concursul semestrul asta. le are cineva?
Naty spune:
Neata!
mina la fel si Ioana, uraste ora de educatie plastica fiindca nu ii place sa picteze, desi adora sa deseneze/coloreze.
Si Ioanei i-a fost oarecum frica de sport la inceput, dar i-am spus ca daca ea nu se descurca atunci cine sa o faca? Acum de abia asteapta zilele cu sportul ca sa se remarce
Foarte buna intrebarea ta.
Eu am avut doua prietene bune (inca le mai am, la fel de bune ca si cand eram mici); parintii mei si ai uneia dintre ele nu au pus niciodata presiune pe noi, nu au protestat niciodata la o nota proasta; n-as zice ca ne-au lasat in voia sortii, ne-au urmarit de aproape evolutia, fara insa a interveni. Parintii celeilalte au terorizat-o in copilarie, daca lua un 9 era un circ cumplit, trebuia sa fie totul perfect. I s-a impus sa dea la medicina. In primul an nu a luat examenul, din cauza presiunii extraordinare la care a fost supusa a facut o cadere nervoasa. A intrat in cel de-al doilea an, a terminat printre primii si acum face (din fericire) cu multa pasiune cardiologie, e un doctor foarte bun. Care insa le reproseaza parintilor zi de zi ca i-au stricat copilaria si acum, asteptand un copil, se gandeste ca niciodata nu va lasa educatia pe seama alor ei. Eu am ales singura dreptul. Desi la liceu eram un copil "problema", aveam numai note mici si chiuleam pe rupte, m-am mobilizat si am fost singura din clasa care a intrat in primul an, cu 17 candidati pe loc. Am avut bursa toata facultatea, am terminat printre primii si sunt foarte apreciata in ce fac. Cealalta prietena a intrat din prima la ASE si e CFO la o mare multinationala. Amandoua ne adoram parintii, nu avem ce sa le reprosam si ne-am incredintat copiii lor.
Asa ca am hotarat ca nu vreau sa am niste copii perfecti, vreau sa am niste copii fericiti, care sa isi traiasca copilaria, apoi adolescenta.
Roxana_G spune:
Mai dar ce subiecte grele dezbatem, chiar super interesante. Eu am trait presiunea toata copilaria mea, minus 10 era rau, ca la 9 nu indrazneam sa mai vin acasa. Din pacate inca mai exista si acum, doar acum s-a mutat in alte sfere (nu sunt mama buna, nu sunt sotie buna, nu fac si nu dreg). M-am obisnuit, insa recunosc ca am probleme pe care doar de cativa ani le inteleg si le gestionez. Incerc pe cat posbil sa nu fac acelasi lucru cu Alex, dar din nefericire lucrurile inradacinate in copilarie isi mai fac de cap. Insa per total cred ca e ok. Ramane de vazut.
Weekendul acesta nu am facut nimic nimic de scoala, nici o activitate cu scris sau citit. Doar party-uri si joaca. Iar eu mi-am continuat zelul culinar (Mina, ma bucur ca te am amuzat ). De mai bine de un an nu cred ca a vazut familia mea cate 5-6 feluri facute pe zi. Ieri seara am invitat si musafiri la masa. Meniu italian (bruschete, paste, pui cu gorgonzola, cartofi la cuptor, tiramisu). Dar stati linistite, nu ma tine mult in general. Probabil bucataria noua e inspirationala.
Nu prea stiu ce ar mai fi de zis, parca am si uitat de scoala in weekend. Iar voi sunteti tare serioase vad (apropos de Smart, o sa incerc sa scanez eu brosura daca nu a pierdut o Alex).
Oricum, ca sa inchiei tot in nota relaxata, va povestesc ca Alex si-a descoperit o noua pasiune si abilitate in acelasi timp: escalada. A fost incredibila, i-a uimit si pe instructorii de acolo, si intentionam sa o inscriem la club (in protestele bunicii care considera ca nu e de fete... ei ash!).
Sa aveti o saptamana frumoasa si usoara!
PS I-am cumparat si costumul pentru dansul surpriza de la serbare. Camasa inflorata, fusta rosie creata si balerini.
LoraG76 spune:
Naty, foarte bine punctat! Nici eu n-am fost printre primii chiar in liceu, chiuleam la greu - mergeam la cofetarie in timpul orelor sau jucam fel de fel de jocuri intr-un parculet...cum era pe vremea aia, prin '90-'94, nu ca azi..ce vremuri! Si, la fel ca tine, am intrat la Drept printre primii si-am terminat printre primii, fara probleme. Important e si confortul psihic al copilului. Acu' nu inseamna ca nu imi plac FB-urile, sa fie clar!
Roxana, la fel au procedat si parintii mei - era jale cand era -10...de ce nu e 10, inseamna ca ceva nu ai stiut.
Si pe mine m-a cam apucat zelul si-am facut, impreuna cu Iustina, un tort sambata.
Lora, mami de Iustina (31.10.2004) si Adelina (02.09.2010)
mina spune:
Dap, si la mine cam la fel a fost, 10 era necesar, 9 era un accident iar 8 o calamitate. N-as spune ca am avut o copilarie terorizata de asta, dar nici prea frumos n-a fost....erau momente cand imi doream mai multa relaxare din partea alor mei. Plus ca n-am prea inteles, la momentul respectiv, de ce cu frate-miu erau mai ingaduitori si n-avea parte de aceeasi rusinica daca venea cu note mici...Acum imi dau seama ca, probabil, se desteptasera.
La asta se adauga experientele ulterioare pe care le-am avut, liceul facut cu note mari dar care n-a reusit sa ma directioneze cine stie ce si facultatea facuta cu elan (moderat) dar care nu mi-a folosit aproape deloc, ceea ce fac acum e doar vag si orientativ in acelasi domeniu.
De aceea am decis sa am mare grija de toate aspectele vietii de scolar, inclusiv distractia si relaxarea necesare fiecare varste, si sa acord f mare atentie orientarii vocationale. Fi-miu va face ce-i place, Doamne Ajuta sa castige si bani din asta . Il crestem cu ideea ca educatia este un capital pe care nu ti-l poate lua nimeni, niciodata, insa incercam sa nu traducem aceasta educatie doar prin note mari. Desi sunt si astea de ajutor, trebuie sa recunosc.
Iesind din sfera filosofica, trecem la concrete:
Roxana: ce escalada, unde? (cre c-ar fi disperat fi-miu....mai ales ca are nevoie de sporturi complementare care sa-i dezvolte membrele, pt tenis). Buna ideea cu bruschetele, facem si noi in seara asta ca fiul ar manca, la propriu, usturoi pe paine.
Noi in we ne-am lalait la mare arta, mai ales ca am fost doar noi doi. Cum ziceam, film, pizza, jocuri si cumparaturi sambata (la 21.00 eram in pat si dormeam!!!) iar ieri tot pe-acasa, am iesit un pic la piata si in parc dar am renuntat repede ca era prea frig. Am dormit pe rupte sa ne recuperam, care dupa raceli, care dupa scoala si nici n-am atins vreo carte sau vreun caiet de scoala. INsa am stat ore intregi citind, eu am luat iar cartile lui Allende la re-citit si fiul se tine de Habar N-am. F relaxant.
Acusi o noua sapt cu treaba cat cuprinde, dar asta e bine, ne mentine in forma, mai ales ca m-am prostit sapt trecuta de atat stat acasa, nu-i de mine......
saptamana frumoasa si zile faine copiilor la scoala va doresc.
Mina si
Matei-Costin, sensu'lu'viata lu'mami si tati
din:09.09.2004
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=57655" target="_blank">cronicile vizigotului
www.tocanadecuvinte.blogspot.com" target="_blank">TocanaDeCuvinte
Some people dream of success...while others wake up and work hard at it