Jurnalul unei "Homeschooling mom"
Raspunsuri - Pagina 7
ruxij spune:
Nu am inteles de ce va atacati. Am spus niste lucruri obiective si adevarate. Si anume cei mai multi dintre cei care fac HS sunt familii religioase, care nu vor ca si copiii lor sa intre in contact cu aspectele "imorale" ale scolii tradionale. Ei au probleme cu educatia morala si religioasa pe care copiii o primesc (sau mai bine zis nu o primesc) in sistemul traditional de scolarizare. Ce nu e clar sau neadevarat aici? Mai sunt si cei care sunt supradotati sau cu diverse probleme de sanatate sau integrare sociala. Banuiesc ca mai exista si altfel de motivatii, f. minoritare, care insa nu sunt in linie cu motivatiile majoritatii oamenilor (atleti, artisti, cei care calatoresc f. mult, de ex. familii militare etc).
Mi se pare ca homeschooling si unschooling sunt radical diferite in filozofie una de alta si nu ar tb ca cea cu US aici sa sara ca arsa la afirmatiile mele despre HS. Pentru ca in vreme ce HS pune accentul pe pastrarea controlului asupra copilului (la religiosi mai ales, dar si la restul cu nevoi speciale, desi din alt punct de vedere) si ceea ce i se baga in cap, unschooling pare a avea alte radacini psihologice/filozofice, si anume maximizarea educatiei copilului prin directionarea experientelor educationale in sensul inclinatiilor copilului, precum si minimizarea stresului adus de teste si examene. Ma intreb daca cea cu US intelege ce face, in vreme ce se ataca la ceea ce am spus despre categoriile care fac HS. Se pare ca nu iti intelegi bine propria filozofie educationala.
Prin urmare nu are rost sa argumentam pro si contra HS, pentru ca cei majoritari nu avem aceleasi motivatii ca si categoriile de mai sus, deci nu ne vom intelege niciodata. Pe mine de exemplu motivatiile cu "imoralitatea" biletelelor si chiulitului in masa, sau a creationismului vs. evolutionism, ma lasa rece. Copilul meu se integreaza la scoala, nu are probleme de sanatate sau sociale, n-am de ce sa aprob HS in aceste conditii. Pentru noi cei care vrem sa ne pregatim copiii pt piata muncii si concurenta libera, sistemul scolar normal este cel mai potrivit. Tot ce trebuie sa facem este sa ne asiguram ca reusim sa avem copiii in scoli bune, sigure, unde sunt stimulati. Daca asta nu se poate la o scoala publica, se poate merge catre scoli private. Doar dc nevoile noastre nu sunt satisfacute de niciuna dintre optiuni, HS este o solutie, dar una extrema.
Eu sustin HS pentru categoriile pe care le-am mentionat. Pt. acestia, HS este o solutie la problemele pe care le au cu scoala traditionala. Nu este o solutie si nu are sens pt toata lumea si un dialog intre cei ce au motive sa HS si cei ce NU au motive sa HS nu ajunge la nici un numitor comun. Nici un sistem nu este perfect, prin urmare nici HS nu este perfect, are si el hibele lui. Daca avantajele pentru ei sunt mai mari decat dezavantajele, go for it, whatever floats your boat!
ruxij spune:
Katya, da, ai dreptate, afirmatia mea legata de cum cei religiosi valueaza mai putin educatia si directioneaza fetele mai ales catre roluri exclusiv traditionale in societate, nu este OK, pt ca este o generalizare. Au dreptul desigur sa citeasca Biblia acasa si atata tot dc asta vor, desi se pune problema dc. a nu oferi copiilor sanse egale cu restul societatii nu este cumva borderline child abuse.
cipcipcip spune:
Nu am citit decit postul intitial, abia am descoperit subiectul si nu am avut timp sa parcurg 7 pagini.
Dupa cite stiu homeschooling nu este permis in EU. Am auzit de o familie din Germania care au tinut neaparat sa-si scoleasca copiii acasa, dar au trebuit sa se mute in US ptr asta. In UE scolarizarea publica e obligatorie.
Ii inteleg pe cei care vor sa-si fereasca copiii de anumite influente negative ale societatii (mie mi-e necaz ca fie-mea imi cere junk food pentru ca asa vede pe alti copii la scoala, plus alte "apucaturi" de comportament de ex), dar pentru mine "beneficiile" unei scolarizari in colectiv sint mai mari decit dezavantajele.
Katya spune:
Ruxij, in leg cu abuzurile, eu una ma bucur ca-n Ro sistemul e interzis, pt ca eu as fi vazut pericole tocmai din cauza saraciei,a prostiei, a violentei, ma gindeam ca poate cineva zice lasa, ca decit sa iau haine sau rechizite sau incaltari, mai bine tin copiii acasa, ca n-am cu ce sa-i trimit, ca-i invat si eu sa scrie si sa citeasca, ma pricep si-i legal, si-n timpul asta copilul mai are grija si de ala micu' si mai rineste si la porc etc. Sau abuzuri in familii mai rafinate, in care parintele are competente, dar ce stiu eu ce pb, sadisme etc.Bineinteles ca fac scenarii si scenarii.
Dar nu m-as fi gindit la abuz cu religia. Sau nu in primul rind, vezi diferenta?
De-aia zicea Greieras ca Hs e pt patura educata, daca-i asa, mie mi se pare o alternativa, o alegere, cui se potriveste, sa faca.
ruxij spune:
HS nu e patura educata. A aparut poate ca idee initial pt ca cei bogati isi permiteau meditatori, dar in ziua de azi nu este apanajul paturii bogate. Patura educata isi baga copiii la scoli private si le baga meditatori. HS in general e apanajul celor care au aceste motivatii pe care le-am mentionat mai sus:religioasa, nevoi speciale, situatii speciale (calatorii, artisti, atleti etc). Sigur ca tb sa isi permita, in general astia sunt cam middle class, barbati cre isi pot tine nevestele acasa, deci nu cei mai de jos ECONOMIC. Nu vad abuz cu religia in sine. Am zis ca afirmatia "ce daca citesc doar Biblia si atata tot, e dreptul lor", aia AR FI borderline child abuse, cam ca aia de care zici tu ca n-ar trimite copiii la scoala, dar nici nu ar face nimic acasa cu ei.
Katya spune:
N-am zis 'ce daca citesc doar Biblia si atita tot", am zis 'ce daca citesc in primul rind Biblia".
(Dar se intimpla, si eu citesc in graba de cele mai multe ori si vad alte cuvinte.)
ruxij spune:
Pai nu stiu ce intelegi prin "in primul rand" si cat de mic sau mare e acel "al doilea rand", care e tare important pt integrarea viitorului adult in societate.
ruxij spune:
Citat: |
citat din mesajul lui cipcipcip Dupa cite stiu homeschooling nu este permis in EU. Am auzit de o familie din Germania care au tinut neaparat sa-si scoleasca copiii acasa, dar au trebuit sa se mute in US ptr asta. In UE scolarizarea publica e obligatorie. |
Da, am auzit si eu de ei. Erau tot cu motivatii religioase si pe baza asta au primit azil in US. Ca au fost discriminati pe baza credintei lor, fiind obligati (amendati) sa isi dea copiii la scoala.
buflea spune:
Citat: |
citat din mesajul lui greieras Noi aici discutam desrpre o filozofie educationala nu fortam pe nimeni sa faca ce facem noi. Nici macar nu a zis nimeni ca ai nostri ca brazii, si ai vostri vai de ei. De ce te simti atacata? Nu este vorba despre copilul tau aici, ci despre al meu. De ce ti se pare gresit sa o invat pe a mea religie? Si de unde pana unde ma face asta extremista si needucata? E de prost gust modul in care pui problema, ca sa nu zic jignitor. |
Desi spus cam agresiv, exista ceva esenta in spusele lui Ruxij ... Orice filozofie educationala trebuie sa aiba niste argumente logice.
Mie mi-a scapat aspectul religios si as vrea sa stiu daca aceasta este motivatia HS din cazul de fata … eu m-am concentrat strict pe argumentele care s-au oferit pana acum, argumente din care factorul religios a fost omis … e important de stiut daca parerile puse in discutie au la baza o convingere religioasa, pentru a putea purta discutia din alte perspective ...
Daca motivatia HS este strict religioasa, atunci logica iese din discutie, pentru ca in general dogma religioasa se bazeaza pe credinta fara argumente (crede si nu cerceta) ... nu este nimic rau in a invata copilul religie, atata timp cat aceasta ramane o sursa de informatie ca oricare alta si nu il scoate din normele sociale traditionale, in care pana la urma, copilul o sa traiasca ca si adult. Cand dogma religioasa devine o unealta majora in modelarea viitorului unui copil, notiunea se transforma in manipulare si orizontul acelui copil va fi, in mod voit, extrem de limitat. Expus strict la mediul, modul de viata si invatatura religioasa - copilul respectiv va fi obligat, indirect dar sigur, sa ramana in acest gen de comunitati. Piata muncii si concurenta libera presupun competitie, ambitzie, gestionare de conflicte si mai ales ALEGERI PERSONALE (de cariera, de mod de viata, de nivel social …etc). Pentru a putea ALEGE ce i se potriveste mai bine, copilul trebuie expus si nu ferit de diversitate in toate domeniile (social, profesional, comprtamental …etc) …a-l izola de asta sub pretextul protectiei parintesti, este dupa mine o actiune la limita abuzului …
Intrebarea mea este : care este mentalitatea ta in privinta viitorului copilului tau ? Ce ti-ai dori pentru el la maturitate ? O viata libera, independenta, echilibrata, aleasa de el, in normele sociale traditionale (care includ competitivitate) sau o viata calauzita strict dupa normele religioase propovaduite de un individ declarat “alesul Domnului” ?
cipcipcip spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui ruxij
Da, am auzit si eu de ei. Erau tot cu motivatii religioase si pe baza asta au primit azil in US. Ca au fost discriminati pe baza credintei lor, fiind obligati (amendati) sa isi dea copiii la scoala. |
Da exact, despre ei era vorba
Si mie mi se pare, daca ma gindesc bine, destul de riscanta varianta cu hs (nu ma refer la cea care a initiat postul), dar ma gindesc ca exista tot felul de nebuni (nazisti, sectanti, vegani extremi etc), care in felul asta au posibilitatea sa-si tina copiii acasa si sa-i indoctrineze cu tot felul. Deigur, ii pot indoctrina si daca merg la scoala, dar asa au contact cu o civilizatie "normala" care mai atenueaza din spalarea de creier de acasa. Acum poate fac scenarii, dar ma gindesc ca posibilitatea exista.
La noi in Ro e mai probabil scenariul cum zicea cineva mai sus, ca ar fi pusi la sapa copiii sau sa aiba grija de cei mici.
Saraca greieras, ea vroia sa ne impartaseasca din experienta ei (pentru care eu ii multumesc) si noi facem scenarii.
Cineva care face hs si este dedicat si serios, merita toate felicitarile zic eu. Cred ca e nevoie de multa munca si dedicatie.