Jurnalul unei "Homeschooling mom"

Raspunsuri - Pagina 6

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns filofteia spune:

Mie mi se pare foarte interesant subiectul.
Nu inteleg de ce se aduc argumente pro si contra, pentru ca nu asta pare a fi subiectul.
Greieras deja a ales homescooling-ul si mi se pare foarte interesant sa povesteasca experienta ei.

Banuiesc ca acolo unde parintele nu se descurca angajeaza profesori.
Al meu este institutionalizat si tot am "angajat" un profesor la romana, pentru ca el nu face fata cerintelor din clasa, iar eu sunt depasita. Cu siguranta nu as fi putut sa-i predau romana (la nivelul la care se face in scoala) dupa carte/carti.

Programul zilei pe care l-a prezentat Greieras mie una mi se pare foarte in urma la limba engleza si prea avansat la Istorie. Banuiesc insa ca se poate adapta la "cerintele" copilului.

Experienta mea personala din scoala este una foarte frumoasa. Nu am fost jignita, am avut profesori "oameni" pe tot parcursul scolii. Din fericire deocamdata (datorita selectiei facute de noi, parintii) copilul are profesori "oameni" la toate materiile.

Sper sa nu fie bruiat subiectul cu argumentele pro si contra.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marina spune:

descrii scoala aia din america de parca ar fi o inchisoare plina de pericole si de persoane care isi fac un scop in viatza din a chinui copiii sensibili.
Mama nu prea a avut chef sa ma dea la scoala ca i se parea ca sunt mica si nu ma descurc asa ca s-a invartit de scutire medicala si am inceput scoala cu nerabdare la 7 ani. Nu m-a traumatizat de nici o culoare, nu pot sa zic ca a fost lapte si miere dar nici nu tin minte sa fi plans cu capul in perna ca ce rau e la scoala. E drept ca nici nu sunt o fire extrem de sensibila si in general daca ma nedreptateau profii intram in conflict deschis. Mama ca mama dar tata a fost trup si suflet alaturi de mine in orice confruntare am avut-o cu scoala si am apreciat asta la maxim drept care nu am abuzat niciodata.
Ulterior am trecut prin ceva scoala in sistemul romanesc, englezesc si american, astea din urma le-am adorat probabil prin comparatie cu sistemul romanesc.
Experimentez prin copiii mei scoala franceza si pot sa spun ca e cel mai comunist sistem , unde toata lumea e obligatoriu egala si geniile nu sunt admise. Cu toate astea apreciez deschiderea si practicalitatea sistemului.
Cat despre homeschooling nu pot sa nu remarc ca sotul tau a ales si tu te-ai apucat sa aplici. Care e diferenta fata de ai mei parinti care m-au trimis la scoala clasica? Unde e opinia copilului in acest joc daca sentimentele lui sunt cele care primeaza?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anya spune:

Hai sa zicem ca invata acelasi lucru si acasa si la scoala. Pana la urma diferenta consta liberul acces la socializare. In HS se doreste o controlare a accesului la grupuri, idei care nu sunt pe placul parintilor.
Nu cred ca te acuza cineva ca o inveti religie ci ca te axezi prea mult pe religie si prea putin pe restul cunostintelor. De asemenea vor fi exclusi din anturaj toti cei care ar avea idei diferite de cele ale parintilor. Practic e o teama ca la scoala s-ar putea sa se intalneasca si cu copii care nu cred ca au fost facuti de DD ci se trag din maimute .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxanaz spune:

greieras, imi pare rau, nu vreau sa continui o disputa intre HS si educatia obisnuita celor mai mult copii, dar te rog lasa-ma sa remarc faptul ca (mi se pare?) majoritatea parintilor care fac homeschooling cu copii au fost traumatizati de sistemul de invatamant.
si spun ca NU vor ca si copiii lor sa treaca prin asta. dar de unde sa stiu eu ca pe copilul meu il vor supara anumite lucruri? pentru ca este clar ca, la fel cum multi aleg sa isi duca copiii la scoala in acelasi mod voi alegeti alt fel de educatie, fara a expune copilului si cealalta varianta, deci fara a il lasa sa aleaga.

Roxana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mamitzica spune:

Pentru unele din motivele scrise de Greieras noi am ales o scoala particulara.
Greieras de ce crezi ca HS este mai bun decit o scoala privata de calitate?Fiindca din ceea ce scrii tu, eu pot zice ca odrasla mea are parte de aceleasi experiente dar in plus socializeaza cu variate persoane de virste diferite-de la copii mai mici pina la cei de clasa a 12-a si profesori.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns diamat spune:

Ruxij, scuze, dar e penibil ce spui.

eu voi face US cu copilul meu. unschooling e 'mai rau' decat homeschooling, pt ca nu exista o programa.

sunt agnostica [spre atee :D], copilul meu nu e nici supradotat nici in urma. e un copil exceptional si atat .

voi face asta pt ca, dupa mine, scoala te trage f mult inapoi. cand e concentrat pe ceva care il intereseaza, poate sta si 7-8h pe acea activitate. are o memorie incredibila si o sete de cunoastere la fel. evident, atunci cand nu il intereseaza ceva, nu se implica. a incerca sa il pun sa stea pe scaun 50 de minute, timp in care sa ii arat/explic/prezint un lucru care pe el, in mom ala, nu il intereseaza, mi se pare stupid.

nu o sa facem acum adunari, doar pt ca e ora 10 si am stabilit ca la 10 facem adunari. daca in mom ala el vrea sa stie despre sateliti, pai sigur ca despre sateliti o sa vorbim. si-s sigura ca 3h de sateliti facute intr-o zi in care el e realmente interesat de asta, fac mai mult decat 10h de geografie la scoala.




oricum, discutia e penibila. punerea etichetelor la fel. in plus, aveam impresia ca aici se discuta altceva.

daca tu iti fac topic cu jurnalul unei gospodine si eu vin si-ti spun ca esti sectanta , ca nimeni nu mai gateste in ziua de azi, pune mana si cumpara ceva gata preparat, as zice ca-s un pic pe langa subiect. si rautacioasa. totul gratuit.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns terishka spune:

greieras, vezi ca nu ai mai continuat sa scrii in jurnal activitatile pe care le faci cu copilul tau. mai scrie te rog.

si eu sunt printre aia traumatizati de scoala traditionala, cum se zice pe aici. si uite, vad ca suntem cativa asemenea care scriu la subiectul asta. poate chiar asta e un semn de intrebare in sine.

eu imi aduc aminte ca la scoala unii profesori ma speriau de-a dreptul. mi-aduc aminte ca la unele materii nu faceam fata si scoala nu a facut nimic sa ma ajute, ba mai mult - unii profesori erau chiar zeflemitori si ironici cu cei mai "slabi" (iata ce adjectiv ilustativ), mi-aduc aminte ca unele materii erau predate intr-un stil de lemn si steril si drept urmare nu ma mai interesau si mi se parea o plictiseala groaznica sa stau la ore.
mi-aduc aminte ca presiunea notelor era de nesuportat cateodata, ca unele manuale mi se pareau stufoase si cu informatii total nerelevante. si mi-aduc aminte cat de enervante erau temele de vacanta, cand si de la mate si de la romana mi se dadea un listoi de exercitii si lecturi obligatorii (?!?) cu care sa ma prezint in septembrie.

mi-aduc aminte cu placere de unii colegi si profesori pe care i-am avut, de nazbatiile pe care le mai faceam in clasa, de anumite ritualuri scolare (cand eram de serviciu pe scoala de exemplu), de excursii, tabere. de cum imi facea placere sa invat sau sa asist la unele materii.

eu nu am ajuns inca la o concluzie despre sistemul scolar ideal. urmaresc cu interes discutia, mai ales ca in 2 ani fetita mea ar urma sa intre la scoala de stat. bine, nu ca noi in romania am avea ceva de ales in ceea ce priveste educatia copiilor.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns terishka spune:

diamat, cum vei face unschooling in romania?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns corap spune:

uh, eu religioasa nu-s si nici n-am vocatie pt hs (si nici nu pot face hs in .ro) dar sistemul romanesc de invatamant e in picaj (si asta e un fapt incontestabil si indubitabil - generatia de non-bacalaureati de acum e rezultatul a 12 ani de ineficienta a sistemului).
functioneaza sistemul de hs? poate ca da, poate ca nu.
dar decat un esec sigur, ma gandesc ca e mai bun un succes ipotetic.
(a, si copii din ro care merg la meditatii nu se cheama ca folosesc ambele sisteme? eu asa inteleg ca-i hs - nu e parenting, e scoala facuta acasa - cu parintii cat ii tin puterile, si cu persoane externe cu competente in domeniile carora parintii nu le fac fata.)


in alta ordine de idei, subiecte invatamant traditional vs hs au mai fost pe dc, ma gandesc ca, asa dupa cum ne roaga regulamentul, ar trebui combatut acolo, nefind necesara poluarea unui subiect deschis in cu totul alta directie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Katya spune:

Ruxij , ce ai scris aici e si nedrept, si urit, si jignitor si discriminatoriu: " Deasemenea, legat de ritmul incetinit de invatare, oricum grupul religios nu cred ca urmareste o mare performanta la invatat carte, doar acolo, eh, cat sa nu fie chiar analfabeti, Biblia sa o stie in rest whatever, mai ales pt fete".

Imi facusem mai demult impresia, din cele citite pe DC, ca poti face orice si poti fi oricum si e ok, ei, dar sa nu fii religios.Daca esti, esti proscris. Si, citind rindurile tale de mai sus, vad ce corecta a fost impresia mea.

Uite ca eu sint religioasa si cu toate astea ador scoala, pina si mirosul scolii, cladirile scolilor, cind vad intr-o carte pt copii vreo poveste cu poze si vad poza scolii, imi bate inima. Si copiii mei sint educati in spirit religios si merg totusi la scoala, copii ca toti copiii. Pt ca nu tb sa stai acasa ca sa fii religios, nu tb sa te ascunzi ,poti sa umbli linistit liber prin lume. Iar daca sint oameni care fac Hs in pr rind pt a citi Biblia, cum zici tu, chiar si asa nu vad de ce ar fi proscrisi, au tot dreptul mai ales daca in lumea lor se gindeste dupa cum scrii tu.

Si de fapt ce e deranjant in tot ce ai scris e ca religiosii sint prosti, analfabeti etc.

Eu voiam sa mai citesc pe-aici cum e cu alternativul, ce mai fac oamenii, in fine.

Mergi la inceput