Jurnalul unei "Homeschooling mom"

Raspunsuri - Pagina 30

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns michelle-usa spune:

in clasa baiatului meu (deci a 2-a) e o singura fetitza mai buna ca el si ea citeste carti la nivel de clasa a 7-a (a terminat nu stiu cate carti din seria H. Potter)





michelle

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns balerrina spune:


Freedelia,

multumesc pentru raspuns, daca afli mai multe detalii sa-mi spui ca sunt curioasa.

-- balerrina

Citat:
citat din mesajul lui freedelia

Balerrina -- eu nu am statistici, dar st ca din grupul nostru, unul studiaza Medicina. Restul nu stiu, dar am sa intreb. Nu stiu, pentru ca eu avand copii mult mai mici, nu am intrat in grupul acesta decat acum 2 ani, iar anul trecut nu a graduat decat o singura fata si ea a decis sa ia o pauza un an si sa mearga in Afrcia sa fie misionara. Si ea terminase devreme, avea doar 16 ani.

Delia, 9+ si mami de John (11 Martie 2004), Jodie (16 Martie 2006), Jane (2 Martie 2010)

POZE

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns freedelia spune:

Imi merge foarte prost internetul, dar am sa incerc sa caut ceva clar sa postez.

Dar, pana una alta, in clasa a 6-a, ale carei cunostinte copilul meu le-a demonstrat in testul de placement, NU SE FACE FIZICA, NU SE FACE CHIMIE, STIINTA INSEAMNA BIOLOGIE IN GENERAL, STIINTE ALE NATURII, DESPRE VREME, DESPRE AMIMALE, PASARI, ETC. Matematica abstracta (nici nu sunt sigura ce presupune, nu am reusit sa deschid linkul de pe pagina precedenta) se face abia in liceu. Din ceimi amintesc eu ca am facutbin clasa a 6-a, adica geometrie serioasa, parca si trigonometrie, algebra grea, etc, nu se face absolut nimic din toate astea.

La literatura, copilul meu citeste absolut orice, nu Harry Potter, alea le- citit toate inainte sa implineasca 6 ani. Citeste carti de adulti, in general il intereseaza cele istorice, despre razboaie, despre cuceriri, etc si cele stiintifice, devoreazaorice are legatura cu descoperiri, cercetari stiintifice, medicina-- a citit o carte despre atacuri cerebrale cand a avut socrul meu unul, acum un an si ceva si a citit si sotul meu cartea aia si o discutau. Se cheama My Stroke of Insight -- eu nu am reusit sa o citesc, mi s-a parut prea tehnica. Citeste ziarul in fiecare zi, din scoartain scoarta, chiar si pe pagina financiara se uita.

Are o memorie nemaipoomenita si face asocieri care te lasa cu gura cascata. De exemplu, se uita in cartea e matematica acum vreun an si ceva si am discutat despre inmultiri. Si apoi a dat la capitolul de impartiri si doar uitandu-se pe prima pagina a exclamat a, asta e invers decat inmultirea. Am ramas masca. Avea mai putin de 7 ani. Retine nume, date istorice, date stiintifice, care planete sunt cele mai mari, mici, departe, aproape, nu stiu cum. La nivel de cunostinte acumulate de cultura generala este peste mine, marturisesc cu mana pe inima.

Nu, nu are cunostinte de fizica si chimie. Uite chiar ma gandesc ca poate ar trebui sa il las sa ia un curs online, sigur i ar placea. Eu am urat subiectele astea si taica su la fel, suntem amandoi umanisti, eu insa cu o pasiune pentru matematica pe care am avut-o pana prin liceu cand am inceput sa facem integrale si nu am mai priceput nimic.

Si da, si mie imi e frica oarecum de at e de destept, din multe motive. In primul rand, nu vreau sa ajunga increzut, ne luptam cu asta mult, sora lui, la aproape 6 ani, abia acum citeste, insa silabiseste, ca orice copil normal care invata sa citeasca. Si nu o data l am auzit apunandu i ca el a invatat singur sa citeasca la 2 ani si la 4 ani citea fluent. Asa atitudine nu ii poate aduce multi prieteni in viata si ne luptam mult sa o schimbam, sa inteleaga ca faptul ca este atat de destept este un dar de la Dmnezeu, pe care trebuie sa il foloseasca intelept, nu sa se dea mare cu el. In afara de asta, ma tem sa nu devina vreun cinic si sa isi piardaorice credinta, oamenii foarte inteligenti au tot felul de incerari din astea. Mi a fost frica sa nu ajnga vreun ciudat, am avut si eu unul in clasa, numaimla el ma gandeam and vedeam ce copil destept am. Dsr vad ca are prieteni, socializeaza normal, iimplac jocurile pe calculator, este extrovertit, asa a zic eu ca nu va fi un ciudat.

Am sa revin, cand imi permite internetul, cu programa de clasa a 6-a conform curcullumului nostru.



Delia, 9+ si mami de John (11 Martie 2004), Jodie (16 Martie 2006), Jane (2 Martie 2010)

POZE

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns freedelia spune:

Hai ca am reusit sa deschid linkul. Nu mi e clar daca testele respective sunt date la inceput sau la sfarsit de clasa pentru care sunt listate. In orice caz, John nu e acasa, am sa i le dau cand vine, desi sunt foarte sterile si diferite de matematia foarte clara si vizuala din State. Dar din ce am vazut, cred ca ar face fara probleme testul de clasa a 3-a si cu ceva jutor si explicatii pe cel de clasa a 4-a. Deci, nici in Romania nu as fi putut sa il dau la scoala normala, pentru ca el era exact la acelasi nivel acum un an, deci la 6 ani jumate, cand ar fi trebuit sa intre in clasa 1. Si cum ma indoiesc ca as fi putut sa il dau la nici 7 ani in clasa a4- a, tot HS ar fi fost solutia si in Romania. Numai ca nu ar fi fost legal, asa ca as fi sfarsit cu un copil plictisit de scoala care ar fi facut numai prostii la scoala din plictiseala.

Pentru noi, solutia gasita este ideala. Face clasa a treia, probabil ca pana in iunie va termina clasa a 4-a si ne gandim ca anul viitor sa ia o pauza de scoala normala si sa faca un an la o scoala chinezeasca pentru ca invata sa scrie si sa citeasca in chineza, ca de vorbit vorbeste.

Sau poate va lua niste cursuri online de istorie, desi invata istorie cu carul din cartile pe care le citeste. Sau poate un curs de fizica sau chimie, sa vedem cum ii place...

Si in final, as vrea sa clarific ca nu am scris ca fiul meu e atat de avansat ca sa ma laud, nu e meritul meu, nici al lui de fapt. Am scris doar ca acest motiv, alaturi cu dorinta de a il inconjura de prieteni si adulti cu acelasi sistem de valori si credinte, ne au determinat pe ni sa alegem Home School pentru familia noastra.

Delia, 9+ si mami de John (11 Martie 2004), Jodie (16 Martie 2006), Jane (2 Martie 2010)

POZE

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lala_D spune:

Delia felicitari baiatului, ai un copil deosebit, sa fie fericit si sa va bucurati impreuna de succesele lui.

Ca sa iti faci o idee de ce vorbim noi de "matematica abstracta" uite cateva exemple:

-clasa a sasea, luna noiembrie, cunostinte acumulate in clasa a cincea :

http://mate.info.ro/UploadedMaterials/Mate.Info.Ro.1871%20Concursul%20ARHIMEDE%2019%20noiembrie%202011%20-%20Clasa%20a%20VI%20a.pdf

http://sorinborodi.ro/Fisiere/Arges_456.pdf

in linkul de mai sus sunt si subiecte de la clasa a patra si a cincea

http://sorinborodi.ro/Fisiere/SUBIECT-2011-6-A-concurs.pdf

http://sorinborodi.ro/Fisiere/111_6.pdf

si un ultim link cu subiecte de la clasa a treia la clasa a opta :

http://sorinborodi.ro/Fisiere/Pitagora_2011.pdf

Aceasta este matematica ce se face in mod obisnuit la scoala, problemele de acest tip sunt date in lucrari/teste/teze/concursuri si olimpiade.
Difera enorm fata de modul logic, clar, practicabil si atractiv in care este predata matematica in US.
Cam la fel arata si problemele de fizica de clasa a sasea, nu gasesc acum subiecte pe net.



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns freedelia spune:

Lala, mltumesc. Nu, nici gand sa stie copilul meu sa faca asa ceva, nici maar cele de clasa a3-a. Nu stiu nici eu sa le fac, pentru ca astea sunt exercitii bazate pe anumite scheme de lucru, nu ai cum sa le deduci si sa le intuiesti. Daca nu ai invatat cum se rezolva acest tip de problema, nu o poti intui, lucrand logic, pas cu pas. Da, sunt doua modalitati extrem de diferite de a aborda matematica. Mie imi place cea americana mai mult. Cel putin deocamdata.

Am gasit caietul in care lucreaza John acum la matematica. In programul nostru, fiecare subiect in fiecare clasa este impartit in 12 "pasi" (paces). Acesta pe care l am gasit eu este al doilea pace din clasa a treia. Fac adunari si scaderi pana in 1000, probleme foarte simple cu adunare si scadere, de genul ana a vazut 56 de maimute si John a vazut 25, cate maimute au vazut impreuna. Sau mama are 32 de biscuiti, ii da15 lui john si 10 lui Ana , cati ii raman. Fac patternuri de genul cerc mare, cerc mic, patrat mare patrat mic, cerc mare, ce urmeaza? Invata sa spuna cat e ceasul la sfert de ora. Si incep tabla inmultirii, inmultirea cu 2. Asta este matwmatica americana. Noi facem Singapore Math, nu o am la indemana, e ceva mai avansata, dar nimic la ce am vazut pe linkurile Lalei.

Delia, 9+ si mami de John (11 Martie 2004), Jodie (16 Martie 2006), Jane (2 Martie 2010)

POZE

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns loryi1974 spune:

In aceste conditii, copiii foarte buni din RO de clasa a treia intra direct la universitate, cei de clasa a saptea isi fac doctoratul, din cate inteleg.Glumesc, desigur.
Referitor la carti, la literatura mai precis nu stiu ce sa zic. A mea citeste foarte mult, dar o parte din ce se preda pe aici in clasa a saptea sunt convinsa ca nu ar putea inca.
Greu de aplicat sistemul in RO, eu, desi ma implic, sunt pe alocuri depasita, in primul rand la mate.
Si mai cred ca uneori si parintii din dorinta de a gasi justificari pentru anumite actiuni pe care le intreprind in numele copilului exagereaza. Nu ma certati, am gresit si eu.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lala_D spune:

Delia, cu multa placere.

Stiu ca exista diferente notabile de abordare a matematicii. Ca parinte va invidiez sincer ca beneficiati de cea normala, placuta, ce te face cu usurinta sa devi pasionat si sa lucrezi de placere. Si vorbesc in ipostaza de mama de copil de 10 la mate, nu de unul cu dificultati, insa muncesc enorm pentru acea nota si nu-i normal. Deloc.
Greu sa devii pasionat cu atatea demonstratii matematice si nu lucruri aplicabile.

Ca fapt divers doi dintre colegii fiului meu au fost plecati anul trecut o saptamana intr-o tabara platita in UK, tabara ce presupunea insa scoala 5 zile la un gimnaziu englez.
I-au dus la ora de mate la clasa a sasea, ei fiind atunci a cincea, sa faca ore si schimb de experienta.
Cand au vazut profesoarele ce rezolva astia doi i-au dus la o clasa de liceu sa "vorbeasca" aceiasi limba matematica cu cei de a cl a 9 a deoarece doar ei ajunsesera la acele notiuni.

Au venit baietii boscorodind ca ei vor sa se mute "de maine" in UK, ca acolo e super fain la scoala

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns flaviutza spune:

Delia, subiecte de clasa a treia, fainute, multa logica matematica :)
http://www.concursurilecomper.ro/subiecte/Matematica-Clasa-III_Varianta3.pdf
Fi-mea din contra, e interesata tocmai de aceasta parte logica, abstracta, de jocuri de numere, etc si nu rezista nervos la prea multe exercitii de adunare, scadere, ana are trei bile, maria cinci,cate au impreuna.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

Delia, aveti un copil tare destept e clar, sunt sigura ca daca facea mate ca in romania era f bine la nivel, la voi se merge pe alte sisteme de invatare si sunt sigura ca e f f bine.

e f greu sa cresti un copil supradotat, asa este.
Sunt multe carti pe tema asta din fericire .

fetita mea nu stie atatea si nu are rabdare sa citeasca chiar carti despre atacuri cerebrale.

Michelle, nu stiam ca HP e de clasa a 7-a, a mea a citit toate volumele in 2 luni si cred ca stie si acuma totul din ele :))
eu cred ca impartirea pe clase la citit nu e prea ok, si eu la 9 ani citeam doar carti pt adulti si nu-s vreun geniu.
un geniu inoveaza, inventeaza fundamental (si eu inventezi si inovez, dar nu stiu daca schimb soarta omenirii :D, adica stiu sigur ca nu o schimb )
copiii mei nu-s geniali, au spirit creator insa f f f dezvoltat si asta e iarasi greu de gestionat (de pilda, la scoala invatatoarea nu ii intelege picturile)





Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!

Cum mi-am alaptat copiii


Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo

Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Mergi la inceput