Jurnalul unei "Homeschooling mom"

Raspunsuri - Pagina 25

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns flaviutza spune:

Nu, nu fac integrale la clasa 1, nici n-ar avea cum, a mea cel putin. poate doar aceia care sunt cu trei, patru ani inainte cu materia si cu intelectul.
Dar e o diferenta mare intre ce se cere la nivel scolar, eventual de concurs la cls 1 (copil 6-8 ani) si adunarile gen remi si magazin.
uite un exemplu
http://www.concursurilecomper.ro/subiecte/Matematica-Clasa-I_Varianta2.pd
Atat am vrut sa spun, nu sa jignesc .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

Eu sunt curioasa greieras ce mai faceti voi. Adica lectii/teme.
Cred ca poate fi ok hs cu un anume tip de parinte. Daca eu n-as fi in stare, nu inseamna ca nu poate nimeni.
Pe tine, greieras, ce te-a convins ca poti face fata? Daca vrei iti zic de ce nu as fi eu in stare de asta .
La voi exista cursuri de 1-2 ore pe saptamana specializate (matematica de exemplu)? Participati la asa ceva? Cu sportul/muzica mi-e clar ca rezolvati cumva.
Fi-mea e a 3-a si face acasa limba italiana, limba engleza, matematica, chitara, badminton. Adica in afara scolii. Am constatat ca eu n-as fi putut sa fac mai nimic din astea (sunt afoana, italiana gabar n-am iar la mate nu m-as fi gandit ca pot sa-i explic si ca ea poate pricepe si asimila notiuni atat de grele cum se fac la cursul respectiv). Una peste alta poate cu scoala ar mai fi cum ar mai, macar in clasele mici dar cu restul .... imposibil.
Am uitat sa intreb, greieras: ii dai si teme? Adica are si momente de studiu individual pe tema data sau face ea doar ce vrea? Adica o lasi sa citeasca saptamana asta doar biologie daca asta vrea sau ii impui si istorie, cam asta era sensul intrebarii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns greieras spune:

Sorana daca citesti postarile mele anterioare o sa-ti faci o idee a ceea ce invatam noi.

Astazi am facut:

Litera J (de obicei facem o litera pe saptamana. Pe multe le stie deja, dar le reluam ca sa invete si sa scrie)
Scris/citit engleza si romana(avem carticele pentru incepatori care sunt foarte atractive)
Istorie: istoria Americii, cum a fost populat vestul
Geografie: America, in directa legatura cu ce am invatat la Istorie
Biologie: recapitulare amfibieni
Continuam cu intamplarile povestite despre Dr. veterinar si Dr. Dolitle

Da, de obicei are si teme pe care le face singura, dar are nevoie de mine sa-i citesc ce se cere. Daca greseste ne intoarcem impreuna inapoi si reluam, recitim pana ne lamurim.

A citit din Biblie si s-a rugat cu tati.

Sotul este foarte implicat. Cum zicea Patou, familia face homeschooling, nu numai mama sau tatal. Este o decizie de familie si este foarte important ca amandoi parintii sa fie pe aceeasi pagina, altfel copilul este confuz. Sotul de obicei este cel cu stiinta, experimentele, explicatiile mai tehnice. Tot el este cel care se ocupa de partea spirituala.

Pe tine, greieras, ce te-a convins ca poti face fata? Daca vrei iti zic de ce nu as fi eu in stare de asta?

Mi-ai pus o intrebare buna. Cred ca faptul ca am avut acces la informatie unde am citit pareri pro si contra si faptul ca am onoarea de a cunoaste cateva familii care fac homeschooling si sunt realmente impresionata de copiii lor. Apoi a fost un proces lungut, nu am luat decizia peste noapte. Nu as fi putut sa ma apuc de asta daca aveam un sambure de indoiala. Trebuie sa ajungi la punctul la care sti ca asta vrei sa faci si de ce. Acum, ca am inceput, rad de cat am putut fi de stresata la inceput, dar datorez stresul modului in care am fost invatata sa gandesc (sau de fapt sa nu gandesc si sa nu put intrebari, ci sa fac ce mi se spune - mostenire de la scoala). Ma gandesc ca daca asa ar fi fost toata lumea, nu s-ar mai inventat nimic.

Nu stiu daca ai auzit, premiul Nobel in chimie anul acesta i-a fost acorda lui Dan Shechtman "for the discovery of quasicrystals". Cand si-a publicat descoperirea, toata comunitatea stiintifica internationala s-a rasculat. Teoriile despre cristale erau deja impamantenite, cum isi permitea el sa vina sa le schimbe. Un savant renumit a si spus intr-un interviu "Nu exista cvasicristale ci numai cvasistiinta". Mentalitatile sunt greu de schimbat, dar daca ai dovezi este posibil. Eu am vazut si vad diferenta dintre copiii scoliti acasa si majoritatea celor din scolile publice.

Din nou, scoala acasa nu este pentru toata lumea, dar este foarte accesibila daca chiar esti convins ca asta vrei.

Mai tarziu, daca ma va depasi in cunostinte la o materie sau alta, si nu pot sa o ajut exista grupuri in care poate participa si unde cineva specializat poate sa o invete, or putem plati un meditator. Chiar nu e asa de complicat, doar pare.

Deocamdata Eva e mititica si e interesata cam de tot ce invatam, dar da, daca va vrea sa studieze intens doar biologie intr-o saptamana va avea tot suportul nostru. Atata timp cat invata de placere si are intiativa sunt multumita, pentru ca ramane cu aproape tot ce a invatat.

No, acum mergem la biblioteca, unde au ceva programe faine si se intalneste cu prieteni de-ai ei. Asta este parte din socializare. Apropo, doamnele de acolo o adora pentru ca este foarte volubila. Se ofera sa ajute, le intreaba despre viata lor. Te rog sa ma crezi ca pe unde merge lumea se intoarce din drum sa ma felicite pentru ea, si sa-mi spuna ca rar au intalnit copil asa prietenos si dezghetat. Este rasplata pentru investitia noastra, si ma ajuta sa nu ma indoiesc de faptul ca am ales ce este cel mai bine pentru ea.


Gloria si Eva (22 dec. 2004)


Vara 2011


Evil thrives when good men do nothing




Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cricor spune:

Pe mine ma intereseaza sincer subiectul. Sunt in mare masura uimita ca poti face asa ceva ... pentru mine ar fi imposibil. Simt ca mersul la scoala a 'stirbit' din copilul meu, dar pe de alta parte nu cred ca homeschool-ingul ar fi solutia perfecta. oricum, te citesc cu placere, sper sa mai scrii.

Eu mai stiu doua familii care fac homeschooling (una in US una in Canada), ambele familii au ales aceasta cale din motive religioase in mare masura.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns greieras spune:

Cricor sa sti ca si eu sunt uimita ca pot face asta. In o mie de ani nu m-as fi vazut facand asa ceva si sa-mi mai si placa. Dovada ca atat cat traim invatam si ne schimbam.

Eu in homeschooling nu am gasit perfectiunea ci cea mai buna abordare pentru ca Eva sa creasca si sa primeasca o educatie foarte buna. Mai buna decat scoala publica sau cea privata.


Gloria si Eva (22 dec. 2004)


Vara 2011


Evil thrives when good men do nothing




Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns greieras spune:

Astazi a fost o zi mai speciala, Eva a mers impreuna cu sotul meu la banca, unde dupa ce sotul si-a rezolvat ce avea de rezolvat a rugat pe una din doamne sa-i explice Evei cateva lucruri despre banca. Doamna a facut o remarca politicoasa apoi le-a dat un mic tur al bancii (este o filiala mica) si la rugamintea sotului de a le arata seiful le-a deschis usa seifului si i-a lasat sa se uite inauntra, explicandu-i Evei cum sunt folosite cutiile din seif, cum le deschizi, de ce sunt 2 chei si nu doar una... Eva bineinteles i-a pus tot felul de intrebari. In drum spre casa sotul i-a mai explicat cateva chestii si asa s-a incheiat prima lectie despre sistemul bancar. Ulterior sotul a trebuit sa mai mestereasca cate ceva pe la masina si a luat-o si pe Eva cu el sa-i arate ce face si sa o mai invete cate ceva.

Mai jos este traducerea unui paragraf al cartii lui John Taylor Gatto (Dumbing us down sau Din ce in ce mai prosti). Este o schema a concluziilor lui dupa peste 30 de ani ca profesor. Se adreseaza elevilor de scoala medie si liceu.

1. Copiii pe care-i invat sunt indiferenti fata de lumea adultilor. Acest lucru sfideaza experienta de mii de ani. Copiii au fost intotdeauna foarte preocupati de lumea adultilor, dar astazi nimeni nu mai vrea ca copiii sa se maturizeze, cu atat mai putin copiii - si cine sa-i blameze. Toys are us

2. Elevilor mei le lipseste aproape total curiozitatea, si chiar si putina curiozitate pe care o au este tranzitorie. Nu se pot concentra asupra unui lucru pentru perioade lungi de timp, nici macar asupra celor pe care le aleg ei insusi. Observati legatura dintre clopotelul care suna din nou si din nou pentru a schimba materiile si atentia lor risipita?

3. Elevii mei nu stiu sa se uite spre viitor, sau sa vada ca ziua de maine este legata de ziua de azi. Dupa cum am mai zis ei traiesc intr-un prezent continu: momentul in care se gasesc chiar acum este limita constiintei lor.


4. Elevii mei nu inteleg la ce e buna Istoria. Nu au idee cum si in ce fel trecutul le-a modelat prezentul, le-a limitat libertatea, le influenteaza valorile si viata.

5. Elevii mei sunt cruzi unii cu altii; le lipseste compasiunea pentru cei nenorociti; rad de cei slabi; ii dispretuiesc pe cei a caror nevoie de ajutor devine vizibila.

6. Copiii pe care-i invat sunt materialisti, asa cum au invatat de la televizor, care pentru bani le vinde orice.

7. Elevii mei sunt dependenti, pasivi si timizi in prezenta provocarii. Timiditatea este adeseori mascata de bravada de fatada, de manie si agresivitate, dar de fapt pe dinauntru sunt total lipsiti de curaj.




Gloria si Eva (22 dec. 2004)


Vara 2011


Evil thrives when good men do nothing




Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns eveline spune:

Subiectul acesta l-am citit cu interes de cand a aparut. Mi se pare fantastic ceea ce faci. Eu nu as putea face niciodata acest lucru, in primul rand pentru ca nu vreau in al doilea rand pentru ca simt ca m-ar depasi situatia. Asta nu inseamna ca nu te admir si in general pe toti care fac asa.
Nu sunt genul de om care se calauzeste dupa principiul "cine nu-i ca mine e impotriva mea". Vreau sa cred si sper ca reusesc sa iau ce e bun si din modelele de viata ale oamenilor care aleg sa traiasca altfel.
Insa afirmatiile acestui profesor pe care il citezi, cu o asemenea experienta in spate, mi se par absolut jignitoare la adresa elevilor lui. Caci la ei se refera, spune chiar "elevilor mei". Bine, noi intelegem prin extrapolare ca se refera la intreaga generatie. Si daca citatul este pus in acest context, la acest subiect de pe DC, probabil vrei sa spui ca asta e concluzia d-lui profesor despre generatia actuala de elevi din invatamantul traditional.
Eu nu am experienta lui, am doar experienta mea in invatamant ca si fosta eleva...atat...si foarte putina experienta a fiicei mele in clasa I. Insa absolut niciodata nu m-am incadrat in nici una din cele enuntate de dumnealui.
Cu alte cuvinte nu stiu ce elevi a scolit domnul acesta dar eu as retrage copilul de la orice profesor care gandeste asa.
Nu zic ca nu sunt si copii care intrunesc unele din cele enuntate, orice padure are uscaturile ei...dar nu toti copiii si toate caracteristicile alea....


mamica de Andreea Bianca(05.12.04) si Victor Darian(05.10.10)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mamitzica spune:

De acord cu Eveline.Si mie mi se pare jignitor ce scrie omul ala;si eu as da vina pe el(nu doar pe societate si televizor)pentru ca nu gaseste metode care sa stimuleze curiozitatea proprilor elevi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns greieras spune:

Aveti dreptate, Gatto este foarte critic. Va recomand sa cititi cartea "The weapons of mass instruction" (in State si Canada puteti sa o luati cred si de la biblioteca, eu acolo am gasit-o) pentru ca altfel se vad lucrurile in context.

Gatto a fost un profesor excelent care a iubit copiii cu pasiune si s-a luptat cu sistemul pentru elevii lui, de altfel cum am mai spus intr-o postare anterioara a si fost recunoscut si pentru munca lui cu elevii si rezultatele obtinute. El nu vrea sa jigneasca elevii, ci vrea sa arate cum un sistem centralizat, care nu da doi bani pe viata copilului in particular poate distruge un sistem de valori. El recunoaste ca sunt si profesori extraordinari, dar sistemul nu le permite sa se desfasoare, sau sa aiba initiativa ci doar sa se comformeze. Gatto este un aparator inflacarat al familie ca si componeneta esentiala a societatii. El considera ca alienarea copiilor de familie si de lumea adultilor in general aduce numai probleme care nu pot fi rezolvate de mai multa educatie, asa cum este aceasta inteleasa de sistem.

Orasul langa care locuiesc (este o metropola) a hotarat ca nu e deajuns ca elevii sa petreaca doar 7 ore la scoala, violenta este in crestere, rata de graduare la liceu in zonele mai sarace este foarte mica (50-55)asa ca a prelungit prin lege programul cu inca 1 ora si jumatate. Asta inseamna 8 1/2 ore de scoala pe zi. Practic un copilas incepand de la 6 ani va sta la scoala de la 8 la 16:30 sau 17 (cu drumul) iar acasa doar 3-4 ore. Daca scoala este asa de eficienta in educare de ce lucrurile merg din ce in ce mai rau, mai ales pentru cei care au cea mai mare nevoie de educatie, segmentul sarac. Ca sa nu mai spun ca sunt multe licee care au cresa (si asta cu toata preamarita educatie sexuala din scoli). Ce nu intelg ei este ca degeaba incearca sa-i educe dpdv academic, tinerii au nevoie de o alt fel de educatie. Nu au compas moral (care nu la scoala se invata ci in familie si in societate) si au din ce in ce mai putin timp de calitate cu familia.

Spunea cineva (nu tin minte cine) ca "O societate nu poate fi mai sanatoasa decat familiile care o formeaza." Daca familia se dezintegreaza, mai devreme sau mai tarziu si societatea.

Nu tot ce se intampla in America se potriveste cu ce e in Romania, dar parerea mea este ca este o prostie sa nu invatam din greselile altora.

In viitor o sa-mi fac putin timp sa va povestesc si experienta mea cu scoala. Am si amintiri frumoase si amintiri care mi-au lasat un gust amar.

Gloria si Eva (22 dec. 2004)


Vara 2011


Evil thrives when good men do nothing




Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Carmenbr spune:

Eu doar sunt super uimita, nu uimita, cum de doamna de la banca a lasat pe cineva sa intre in interiorul bancii, nu doar la ghiseu si mai ales, a deschis seiful unor necunoscuti. O prietena e manager la una din branch-urile Chase. Am sunat-o si mi-a spus ca nu are voie sa lase nici macar pe sotul ei in camera cu seiful, nu intra oricine acolo. Traiesc tot in America, nu in alta parte, stau in California, din cate imi aduc aminte si tu tot prin California esti si tot intr-un orasel, nu in orase mari. Si nu se poate asa ceva, cand se sparg banci intr-o veselie prin America. Cand lumea se teme cumplit ca isi poate pierde serviciul doar pt ca nu mai au cu ce sa-i plateasca, nu sa mai si faca lucruri aiurea, tare ma mira ca doamna de la banca si-ar periclita jobul ca sa arate unui copil seiful bancii.

Mergi la inceput