Jurnalul unei "Homeschooling mom"
Raspunsuri - Pagina 15
patou spune:
Citat: |
Rezultatele proaste la BAC au fost luate de elevi ce nu au invatat mai nimic... |
n-au invatat mai nimic dar au absolvit 12 clase cu super programe si in plus de asta in clasa intai stiau deja chestii extrem de complexe (care depaseau de departe aprozarul meu )
...iar eu n-am dreptul s#259; intreb cum e posibil asa ceva! Nici macar sa incerc sa-mi explic ce s-a intamplat cu dorinta de a invata a acelor copii... pe unde s-a pierdut? Fiecare copil se naste cu dorinta de a invata. In mod ciudat aceasta dorinta dispare subit in momentul in care unii dintre ei (nu toti din fericire) se intalnesc cu scoala. Dar am uitat ca n-am voie sa gandesc mai departe. (de aici incepe zona buncarelor mentale in care gandirea libera si-a gasit sfarsitul)
michelle-usa spune:
problema cu scoala si HS in US si de ce unii parinti aleg aceasta optiune tine foarte mult de cat e de "safe scoala"
Eu cred ca parintii sunt mai ingrijorati de asta, decat ca invata creationism ori evolutionism cateva ore pe an.
aici scolile reflecta zona in care stai. o zona proasta cu criminalitate ridicata etc...etc...si scoala e la fel.
deci parintii care nu se pot muta intr-o zona mai buna prefera mai bine HS decat sa fie expusi agresiunilor din scoli(arme, droguri...).
depinde rasa care o ai si asta se reflecta in nivelul scolii
Noi stam intr-o zona f buna iar scoala e cotata de nota 9 pe o scala de la 1-10.
Dar platim taxe mari la case si un procent merge la districtul scolar (iar scolile sunt pe masura).
Astfel imi duc copilul fara grija la scoala, primeste atentia si cit de cit educatia cuvenita iar eu stau inistita acasa.
Daca as fi stat intr-o zona proasta probabil si chiar sigur as fi ales HS mai ales pt clasele mici.
Stau sa ma intreb daca nu cumva la Greieras e situatia asta.
michelle
greieras spune:
Pentru cei care nu au citit de la inceput. Eva petrece timp cu copii de toate varstele aproape in fiecare zi. Prietenii ei provin din familii de toate felurile, si atei, si agnostici si din cei care nu stiu ce cred. Ne vizitam si ne respectam reciproc, deci nici vorba ca incerc sa o feresc de cei care nu cred ca noi. Numai cineva care cauta nod in papura si inveteaza scenarii ar putea trage concluzia din ce am scris eu, ca incerc sa o feresc pe Eva de copii care gandesc diferit. Da, incerc sa o feresc de copii cu comportamente sub standardul nostru, mai ales daca trebuie sa interactioneze cu ei 7 ore. Dar asa facem si cu cei de pe strada, ne ferim de violenti, nesimtiti, copii cu un limbaj necorespunzator (si credeti-ma ca sunt si pe aici destui). Cat despre faptul ca as avea ceva de spus in ce priveste materiile din scoala, am tot dreptul din moment ce platesc taxe. La noi in district cred ca aproape jumatate din copii merg la scoli private, dar nu sta nimeni sa-si ceara taxele inapoi pentru asta, desi ar fi dreptul lor din moment ce copilul lor nu profita de programele lor.
Michelle, am sa incep cu tine pentru ca esti ultima. Locuim intr-una dintre cele mai cautate suburbii de langa o metropola. Scoala elementara de care apartinem are 9 out of 10 la test rating, iar cea middle are 10 out of 10. Oamenii se sacrifica pentru a se muta unde locuim noi datorita calitatii scolilor. Totodata orasul este si campus universitar.
Cum am spus intr-o postare anterioara am mai multe motive pentru care facem homeschoolig. Filozofia "homeschooling" difera total de filosofia clasica. Sunt pur si simplu antagonistice.
Unul din motivele pentru care noi am ales homeschoolingul este pentru ca procesul de invatare nu are loc dupa ceas. Daca te intereseaza ceva si vrei sa aprofundezi poate sa-ti ia 10 minute, sau 5 ore. La scoala esti intrerupt fix la 50 de minute ca sa te muti la materia urmatoare. Stiu ei mai bine ca 50 de minute este indeajuns pentru tine, so let's move on. Ai inteles, n-ai inteles, problema ta pentru ca s-a terminat ora. Asa ceva nu exista in homeschooling. Iei timpul de care ai nevoie. Daca ai terminat in 15 minute, nu trebuie sa stai cu ochii pe pereti pana termina toata clasa, ci mergi mai departe.
Doi Cred ca este in detrimetul unei dezvoltari optime ca un copil sa stea departe de familie 7-8 ore pe zi, incepand cu varsta de 6 ani, iar cu familia restul de 3 ore. Nu dezradacinezi un copil la o varsta asa de frageda. Din aceleasi motive, chit ca am strans cureaua nu am dat-o nici la day care (cresa sau gradinita). Familia ramane cea mai importanta in viata unui copil, pana la maturizare, si dupa aceea. Bineinteles ca cred ca incet-incet ii dai aripi, dar mie 7-8 ore pe zi nu mi se pare incet-incet de loc.
Trei Bineinteles ca s-au gasit unii care au decis ca 2 ore de scoala este foarte putin. O fi pentru ai vostri, dar pentru a mea (pe care nu o cunoasteti) este perfect. Un copil de 6-7 ani se poate concentra maxim 30 de minute. Dupa aceea incepe sa se plictiseasca si sa devina agitat. Cu fetita mea imi ia mult mai putin la fiecare materie, pentru ca lucram 1 la 1. Nu exista intreruperi ca la scoala, unde unul face galagie, altul nu stie, altul a ramas in urma. Invatatoare trebuie sa lucreze cu 25-30 de copii diferiti odata (ma refer in Romania ca in America la scoala de care apartine rata este de 12 la 1). A scris cineva ca fetita ei poate invata materia pe un an in 2 luni (si o cred, pentru ca a mea avanseaza rapid), dar ce o sa faca ia daca termina facultatea la 18 ani? Pai ce sa faca, o sa faca ce-i place.
Am auzit pe cineva de succes in domeniul lui spunanad ca el nu a lucrat o zi in viata lui, pentru ca facea ce-i place. Cam asa vad eu homeschoolingul.
Dupa cum vedeti nu am reusit sa raspund la toata lumea, asta pentru ca nu vreau sa iau timp sa dau socoteala fiecarui pesimist. Nu acesta este scopul subiectului deschis. Totusi am sa fac tot ce pot sa raspund in timp la intrebari.
Si din nou, va rog nu va mai faceti scenarii degeaba despre ce m-a facut to homeschool, ca nu o sa ghiciti, trebuie sa va spun eu. Mi se pare cea mai potrivita filozofie educationala pentru copilul meu. Am ales.
PS Probabil iar o sa se planga cineva ca fetita mea nu are libertate de alegere. Pai nu, ca daca ar fi dupa ea ar manca numai bomboane.
Gloria si Eva (22 dec. 2004)
Vara 2011
Evil thrives when good men do nothing
greieras spune:
O sa fiu plecata cateva zile, dar cand revin o sa continui cu motivele pentru care am ales homeschoolingul.
Gloria si Eva (22 dec. 2004)
Vara 2011
Evil thrives when good men do nothing
ruxij spune:
Cam pana la ce varsta aveti de gand sa faceti homeschooling? Ma gandesc ca nu se poate merge prea sus, nu mai departe de middle school, ma insel? Si dupa aceea, ce se intampla?
buflea spune:
Citat: |
citat din mesajul lui greieras La noi in district cred ca aproape jumatate din copii merg la scoli private, dar nu sta nimeni sa-si ceara taxele inapoi pentru asta, desi ar fi dreptul lor din moment ce copilul lor nu profita de programele lor. Michelle, am sa incep cu tine pentru ca esti ultima. Locuim intr-una dintre cele mai cautate suburbii de langa o metropola. Scoala elementara de care apartinem are 9 out of 10 la test rating, iar cea middle are 10 out of 10. Oamenii se sacrifica pentru a se muta unde locuim noi datorita calitatii scolilor. Totodata orasul este si campus universitar. |
Eu continui analiza pe text - care este explicatia faptului ca desi scoala este atat de buna, jumatate din ei merg la scoli private ? Sunt aceste scoli private, scoli religioase ?
Intreb pentru ca in general, asa cum ai spus, cand stai intr-o zona buna, platesti taxe mai multe si stii ca copilul tau intra intr-un colectiv bun si safe ... in general, nu exista motive sa se apeleze la scolile private ...
Citat: |
citat din mesajul lui greieras Unul[/b] din motivele pentru care noi am ales homeschoolingul este pentru ca procesul de invatare nu are loc dupa ceas. Daca te intereseaza ceva si vrei sa aprofundezi poate sa-ti ia 10 minute, sau 5 ore. La scoala esti intrerupt fix la 50 de minute ca sa te muti la materia urmatoare. Stiu ei mai bine ca 50 de minute este indeajuns pentru tine, so let's move on. Ai inteles, n-ai inteles, problema ta pentru ca s-a terminat ora. Asa ceva nu exista in homeschooling. Iei timpul de care ai nevoie. Daca ai terminat in 15 minute, nu trebuie sa stai cu ochii pe pereti pana termina toata clasa, ci mergi mai departe. |
Aceasta este iar o informatie deformata - in clasele mici, cunostintele se repeta zi de zi ...dupa cum spuneam, literele se incep in Pre-K si se repeta timp de 2 ani. In K se incep adunarile si vad ca se repeta si acum in 1st grade ... nu este deloc o metoda care contine 50 min de predare si gata, se trece mai departe, numeni nu mai aminteste de ele dar toata lumea pretinde sa stii ... nu acum ... nu stiu mai incolo, pentru ca noi suntem abea in clasa I - dar spun cu certitudine, ca fi-meu s-a saturat de litere, colorat, lipit, desenat si adunat - sunt notiuni pe care le-a prins si care se repeta la nesfarsit, el neintelegand motivul ...
Citat: |
citat din mesajul lui greieras Doi[/b] Cred ca este in detrimetul unei dezvoltari optime ca un copil sa stea departe de familie 7-8 ore pe zi, incepand cu varsta de 6 ani, iar cu familia restul de 3 ore. Nu dezradacinezi un copil la o varsta asa de frageda. Din aceleasi motive, chit ca am strans cureaua nu am dat-o nici la day care (cresa sau gradinita). Familia ramane cea mai importanta in viata unui copil, pana la maturizare, si dupa aceea. Bineinteles ca cred ca incet-incet ii dai aripi, dar mie 7-8 ore pe zi nu mi se pare incet-incet de loc. |
Aici cred ca depinde de mentalitatea parintelui ... eu ca parinte NU doresc sa imi dedic viata strict copilului. Echilibrul meu de adult contine si alte componente decat "familia" - conteaza profesia mea (in care am investit resurse ani de zile si pe care acum vreau sa le exploatez ), socializarea cu adulti si nu neaparat cu parinti, ativitati de adulti ...etc. Mai mult, cred ca "independenta" se invata de mic si exte benefica si pentru copil, mai ales pentru copilul de 7 ani. Emotional trebuie sa fie confident in a petrece timp si fara mama alaturi ... eu in contradictie cu tine, l-am dat la gradinita de la 3 ani desi aveam acasa bunici cu care putea sa stea - am preferat sa platesc pentru ca copilul meu sa-si petreaca jumatate de zi fara familie ...asta nu inseamna dezradacinare, inseamna confidenta si independenta.
Citat: |
citat din mesajul lui greieras Trei[/b] Bineinteles ca s-au gasit unii care au decis ca 2 ore de scoala este foarte putin. O fi pentru ai vostri, dar pentru a mea (pe care nu o cunoasteti) este perfect. Un copil de 6-7 ani se poate concentra maxim 30 de minute. Dupa aceea incepe sa se plictiseasca si sa devina agitat. Cu fetita mea imi ia mult mai putin la fiecare materie, pentru ca lucram 1 la 1. Nu exista intreruperi ca la scoala, unde unul face galagie, altul nu stie, altul a ramas in urma. Invatatoare trebuie sa lucreze cu 25-30 de copii diferiti odata (ma refer in Romania ca in America la scoala de care apartine rata este de 12 la 1). |
Pai s eplictiseste daca face mai mult de 30 min acelasi lucru ... daca in intervalul asta se schimba activitatea, copilul devine interesat de noua activitate. Cele doua activitati pot urmari acelasi lucru, doar ca ii sunt prezentate copilului diferit.
Citat: |
citat din mesajul lui greieras PS Probabil iar o sa se planga cineva ca fetita mea nu are libertate de alegere. Pai nu, ca daca ar fi dupa ea ar manca numai bomboane. |
Diferenta este ca mananca bomboane, intr-un mod controlat de tine ... in cazul scolii, fata ta nu petrece deloc timp intr-un mediu organizat. La maturitate va putea singura sa decida cate bomboane sa manace, pentru ca stie care e gustul lor. In contradictie, la maturitate va descoperi o lume pe care nu a cunoscut-o niciodata si care acasa i-a fost prezentata ca periculoasa si daunatoare.
Jackie spune:
Felicitari pentru subiect,Greieras! Si pe mine m-ar tenta foarte mult sistemul, daca ar fi admis in Romania... imi pare rau ca s-a cazut in polemica pe tema religiei, eu as alege HS pur si simplu pt ca ma deprima programa scolara in Ro...incepand cu abecedarul...acum am fata in clasa a 7 a si imi dau seama ca o bat la cap sa invete tot felul de lucruri care nu o intereseaza si nu ii vor folosi la nimic in viata (zona de mate-fizica). Timpul acela l-ar folosi mai bine pentru lucrurile care o pasioneaza - istoria, literatura.
Spunea cineva ca e bine sa mearga copilul la scoala pentru a avea mai multe modele - din pacate, sunt multi profesori slab pregatiti, corupti, extrem de ingusti la minte.
Astept continuarea subiectului...
flaviutza spune:
Cel putin in clasele 1-8 invata notiuni de baza, mate,fizica, etc.Multe se leaga intre ele (mate cu info,fizica,chimie). Abia din clasa 9-a se incepe studiul pe profile , in functie de afinitatile copilului. Fetita ta va putea alege bine mersi un profil uman, dar notiunile de baza ale matematicii , fizicii tot trebuie sa le stapaneasca. Nu este exclus ca pe parcusul celor 12 ani de scoala sa se razgandeasca , sa ajunga sa termine ASE-ul, nu ar fi primul caz.
Matematica dezvolta logica, romana vocabularul, fluenta in exprimare.Textele de memorat, memoria.Nu poti deveni, dau un exemplu jurnalist sau manager de top fara un vocabular, o fluenta in exprimare si o logica de fier.
Nu cred ca programa si materia in sine sunt problema ci modalitatile absolut tampite de concurs, de acces la un liceu, respectiv facultate buna.Admiterile pe baza de dosare si medii anuale si multe altele, nu intru in amanunte ca ma doare capul.
Eu am dat adevaratul bac de groaza, ala din 98 99 , primul bac la 6 materii , unde au picat juma de tara pe subiecte intr-adevar grele si un sistem pe masura, cu istoria a 11 si-a 12 obligatorie inclusiv la profilele real. Cu anuntat in smestrul 2 de-a 12 ca 50 % din media de admitere va fi media anilor de liceu, cand noi eram 11 olimpice de nationala in clasa dar aveam 5 si 6 la jumate de materii mediile.Cu bac dat la romana,istorie,limba straina, si la alegere econimie,geografie,filosofie(fara sport) deci 4 din 6 materii umane, in conditiile in care aveam cate o ora pe sapt.
Asta se intampla acum 10 ani. M-as mira sa se fi schimbat ceva in bine pana acum,dar asta e, ne adaptam, cine vrea sa invete invata oricum. Am o ruda, a terminat clasele 1-8 intr-un satuc uitat de lume, un liceu in primul oras, doar cu numele oras ca-i o comuna mai mare si ajunse asistenta universitara la Craiova, are vreo 27 de ani, deci se poate.
Jackie spune:
De putut, se poate...asta stiu. Problema mea este daca nu se poate mai mult? In Romania, la ora actuala copiii de virsta fiicei mele se lupta pentru note cit mai mari la toate materiile, indiferent ca are inclinatii sau nu, indiferent ca profesorul e incompetent, pentru ca de medie depinde si liceul. ori asta consuma timp, foarte mult timp, pe care il poate folosi si pentru lucrurile care ii plac cu adevarat.
Fata mea cind a intrat la scoala stia deja sa citeasca, dar a luat-o de la cap cu liniute si betisoare. Rezultatul - un an pierdut aiurea! De aceea cred ca un sistem gen HS da mai multa libertate.
Si nu pentru fata ma gindesc, ea a intrat in sistem si asta e, dar imi pun problema baiatului cel mic - acum are trei ani si jumatate si invata sa scrie cifrele. Peste trei ani va merge din nou la scoala si va invata...sa scrie cifrele!
patou spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ruxij Cam pana la ce varsta aveti de gand sa faceti homeschooling? Ma gandesc ca nu se poate merge prea sus, nu mai departe de middle school, ma insel? Si dupa aceea, ce se intampla? |
- Dar pana cand, capitane Andrei?
- Pana la capat Postelnice!