Fetita mea bate alti copii
Buna tuturor,
va rog sa-mi dati un sfat. am plecat de curand din romania, fetita mea de 4 ani merge la gradinita, unde nu intelege mai nimic ce se vorbeste in jurul ei. de cateva zile a inceput sa bata copiii, sa-i loveasca cu jucarii de le-a facut cucuie. nu stiu daca a fost provocata sau pur si simplu este reactia ei de a-si manifesta frustarea, e clar ca doamna mi-a spus ca daca nu inceteaza nu o va mai primi. e singura gradinita mai apropiata de casa (si asa destul de departe), in plus la orice alta gradinita va merge putem avea aceeasi problema. Nu sunt deloc fericita ca am un copil agresiv, ma pun in locul altor parinti si clar e ca nu mi-ar placea ca fata mea sa vina batuta de la gradinita, cu cucuie.
astept cu mare interes sfaturile voastre. Va multumesc
Raspunsuri
bird70 spune:
Cum adica nu intelege ce se vorbeste? Nu intelege limba, ai dat-o la gradinita unde se vorbeste alta limba? Sau nu intelege regulile locului?
Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper
Vic spune:
Citat: |
citat din mesajul lui sperantza nu moare am plecat de curand din romania, fetita mea de 4 ani merge la gradinita, unde nu intelege mai nimic ce se vorbeste in jurul ei. |
Pentru ca nu intelege ce i se spune, se exprima prin lovit atunci cand nu-i convine ceva. E normal. Aici aduc o persoana bilingva in clasa pentru cateva ore pe saptamana la gradinita cand au un copil nou venit in Australia si nevorbitor de engleza. La cel mic ne-au intrebat daca acceptam si am zis da imediat. Nu era agresiv, dar refuza sa manance si de la gradi, si din pachetul de-acasa. Desi nu statea mult acea persoana, si plangea initial dupa ea la fel ca dupa mine, a ajutat categoric la integrare.
anya spune:
Nu intelege limba si nu-si poate exprima frustrarile. Pana cand nu va putea comunica va continua sa loveasca.
andacos spune:
Da,asa este cum spune Anya,imi e putzin ciudata atitudinea doamnei!
Citzi copii sunt in grupa?
Dana
www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit
cristinuk@ spune:
reactia ta fata de fetita care este??? nici atitudinea educatoarei nu e prea fericita
kariguld spune:
problema e simpla, nu intelege limba care se vorbeste in clasa si nu poate comunica. asa ca lovirea e o forma de "comunicare" catre cei din jur.
doamna ar trebui sa manifeste intelegere si sa o ajute sa invete limba, cuvinte simple ptr inceput.
intreb, e musai sa mearga la gradinita?
andacos spune:
Eu zic ca e musai sa mearga,insa asa treptat!
Nu de la inceput 4-5 ore!Nici nu vreau sa ma gindesc la un program pina la 16!
Dana
www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit
michelle-usa spune:
poate ar trebui in prima saptamana sa o duci doar 2-3 zile si sa stai cu ea, apoi urmatoarea saptamana sa o lasi singura 1-2 zile...doar pt 2 ore/zi...sa vezi daca a facut progres.
dar cel mai bine vb cu directoarea care sigur a mai avut situatii ca a ta cu copii care nu vb limba si te poate sfatui cel mai bine cum sa faci.
cred ca e ceva temporar pana se obisnueste. limba o va invata in cateva luni.
incearca sa o duci prin parc, locuri de jaoca unde sa inceapa sa comunice cu alti copii si sa se acomodeze.
cand al meu avea 3 ani l-am dus la gradi (in America) nu stia de loc engleza...si incerca el sa le invete pe doamne cuvinte in romaneste.
pe fiecare zi ele imi spuneau un cuvint nou invatat...si ca insista,ca le batea la cap si nu se lasa pana cand ele nu spuneau la lucrurile din jur in romaneste
michelle
cleo78 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui sperantza nu moare Buna tuturor, va rog sa-mi dati un sfat. am plecat de curand din romania, fetita mea de 4 ani merge la gradinita, unde nu intelege mai nimic ce se vorbeste in jurul ei. de cateva zile a inceput sa bata copiii, sa-i loveasca cu jucarii de le-a facut cucuie. nu stiu daca a fost provocata sau pur si simplu este reactia ei de a-si manifesta frustarea, e clar ca doamna mi-a spus ca daca nu inceteaza nu o va mai primi. e singura gradinita mai apropiata de casa (si asa destul de departe), in plus la orice alta gradinita va merge putem avea aceeasi problema. Nu sunt deloc fericita ca am un copil agresiv, ma pun in locul altor parinti si clar e ca nu mi-ar placea ca fata mea sa vina batuta de la gradinita, cu cucuie. astept cu mare interes sfaturile voastre. Va multumesc |
unde ati plecat?
Noi am trecut prin acelasi moment acum cateva luni. Diferenta e ca fiica mea a mai fost la gradinita in Ro, pt 1 an jumatate, si acum are 3 ani jumatate. O alta mica diferenta la fiica mea: a inceput sa scuipe. Ca pisicile...ne aristrocrate.
Din ce am cautat si citit despre pregatit pt o gradinita in alta limba, iti sugerez:
-las-o gradual la gradinita: 1-2 ore cateva zile; 2-3ore apoi
-du-o la locuri de joaca cu copii bastinasi -ZILNIC! cateva ore
-vorbeste cu ea in limba straineza
-repeta cu ea unele cuvinte de baza(foame, pipi,e a mea, casa, pisica, elefant, da-mi, multumesc, stop, ma doare, lingura, farfurie, papusa etcetcetc)
-cauta o gradinita (ALTA GRADINITA) cu experienta cu copii strainezi (de fapt asta a fost intrebarea noastra la TOATE gradinitele vizitate)
-citeste zilnic cu ea din carti in limba bastinasa
-canta cantece cu ea in limba bastinasa
etc. Nu imi mai vin idei din ce am facut cu fiica mea. Acum am lasat-o mai moale....dar socul a fost la ea numai 2 sapt. de scuipat .
Faceti totul pt integrarea copilului - copilul vede cat interes isi da parintele. Rezultatele vor aparea in cateva sapt. Chiar daca nu va vb din prima in noua limba, dar va arata ca intelege si va raspunde in ce limba ii iese.
sperantza nu moare spune:
Multumesc pentru raspunsuri si sfaturi.
am plecat in canada, quebec, gradinita la care merge e "in mediu familial" adica dna are max 6 copii, dar nu e neaparat educatoare. cea la care merge fiica mea nu e educatoare de profesie, dar isi da silinta....
atitudinea mea a fost ca i-am explicat ca nu e bine, pentru ca pe cei pe care ii loveste ii doare, parintii lor sunt tristi, ca n-au nici o vina ca ei nu-i place la gradinita sau nu poate sa se exprime (intr-adevar Diana mi-a spus ca asta o "doare" ca nu stie sa spuna ce are de zis). ca nici mie sau tatalui ei nu ne-ar placea ca ea sa vina cu cucuie. cred ca am insistat cam mult pe tema asta, si am ridicat vocea...
banuiesc ca e ceva cumulativ, pe de o parte diana nu vorbste franceza, doamna nu are metoda pedagogica sau sunt momente cand nu e cu ei efectiv, ea le gateste, le pune masa etc - nu stiu exact cat timp raman nesupragevheati. in plus ceilalti copii sunt mai mici decat ea, diana se plictiseste, este frustrata si se manifesta!
pentru ca ieri am discutat cu ea, in plus am deschis repede pe scribd "cand soseste copilul" Francoise Dalto, si i-am dat un desen cu noi, cum spunea in carte (copilul sa ia un bilet de la parinti, un desen, ceva sa nu se simta singur....) azi s-a comportat impecabil. sunt curioasa pentru cat timp.
voi incepe sa repet cu ea diverse cuvinte. deja am luat carticele de la biblioteca si citim propozitii simple, e adevart ca nu chiar seara de seara. va trebui sa nu mai fac rabat...
astept in continuare parerile si sfaturile voastre. va multumesc