Strumfi & prichindei iul-aug 2011 (15)
Raspunsuri - Pagina 5
mamutz spune:
Da cineva fier la bebelusi? Ca mie mi-a dat fier hausmann, dar fara sa fie anemic, fara o analiza fara nimic. Am inceput sa ii dau in prima zi o picatura, a doua doua si tot asa pana la 6 picaturi si continuam asa. Dar parca am inima indoita. Acum rau presupun ca nu ii face ca nu i-ar fi dat asa aiurea. Mai vedem. Cred ca o sa merg si la cea de la medlife sa vad ce zice.
mamutz spune:
Alimentatia bebelusului are o evolutie progresiva de la alimentatia lichida cu lapte matern sau lapte praf pana la hrana solida si diversificata a bebelusilor.
Fierul din laptele matern este bine absorbit de catre sugari.
Se estimeaza ca sugarii pot folosi o cantitate mai mare de 50% din fierul din laptele matern, comparativ cu mai putin de 12% din fierul absorbit din laptele praf pentru sugari.
Cantitatea de fier in laptele de vaca este scazut si sugarii il absorb cu mare greutate.
Oferirea de lapte de vaca sugarilor, de asemenea, poate duce la hemoragii gastrointestinale.
Din aceste motive, laptele de vaca, nu ar trebui sa fie administrat sugarilor pana cand acestia sunt in varsta de cel putin un an.
Se recomanda ca sugarii sa fie hraniti exclusiv prin alaptare in primele sase luni de viata.
Introducerea treptata a produselor alimentare solide imbogatite cu fier ar trebui sa completeze laptele matern de la sapte pana la 12 luni.
Sugarii intarcati de la laptele matern, inainte de 12 luni ar trebui sa primeasca lapte praf pentru sugari fortificat cu fier. Laptele praf pentru bebelusi care contine intre 4 - 12 miligrame de fier per litru sunt considerate fortificate de fier.
Daca nu ii dai copilului cereale pentru sugari fortificate cu fier, disponibile comercial, copilul va prezenta deficienta de fier?
Tu nu vei putea sa "intaresti" cereale facute acasa pentru bebelus precum sunt fortificate cerealele in mod comercial. Altele decat cereale pentru copii comerciale, alimente pentru copii la borcan nu sunt imbogatite cu fier.
Exista multe lucruri care se pot adauga la cereale, care va da un "plus de fier", cum ar fi laptele praf, laptele matern, germeni de grau si drojdie de bere pentru a numi doar cateva.
Odata ce ai introdus fructe si legume in alimentatia copilului, impreuna cu cereale, vei asigura Vitamina C, care ajuta la absorbtia fierului.
Cereale comerciale pentru copii sunt foarte bine procesate si contin substante nutritive, inclusiv orice cantitate de fier, care este eliminat in prelucrare si apoi se adauga inapoi.
Fierul care se gaseste in cereale comerciale pentru copii nu este la fel de usor de absorbit precum cel care se gaseste in produsele naturale.
Fierul se gaseste in alimente sub doua forme, fier hem si non-hem.
Fierul hem, care se constituie in proportie de 40 la suta din fierul din carne, pasari de curte (inclusiv in special galbenusuri), lapte si peste este bine absorbit.
Fierul non-hem, care reprezinta 60 la suta din fierul din tesuturile animale si tot fierul din plante (fructe, legume, seminte, nuci) este mai bine absorbit.
Am mentionat mai jos alimente care sunt bogate in fier. Incearca sa servesti copilului cel putin doua din aceste alimente (asigura-te ca produsele alimentare sunt corespunzatoare varstei) odata ce copilul incepe sa scada consumul de laptele matern sau lapte praf si incepe sa manance mai multe mese.
Produse alimentare care sunt bogate in fier:
- Laptele matern si laptele praf fortificat prin fier;
- Fasole uscata;
- Suc de fructe de iarna;
- Cartofi dulci;
- Broccoli;
- Ciuperci;
- Carne si pasari (carne de vita, ficat de vita si ficat de pui, porc, curcan);
- Plante verzi (spanac, broccoli, sfecla, rosii);
- Galbenusuri de ou;
- Fructe uscate (smochine, caise, prune, stafide) ;
- Suc de prune;
- Tofu;
- Boabe (grau fiert, germeni de grau, porumb, mei, orez brun, faina de cartofi, tarate, paine, cereale fortificate cu fier);
- Melasa (incearca sa adaugi un pic in cereale atunci cand copilul este de peste 10 luni);
- Drojdie de bere;
- Crustacee (scoici, stridii, creveti);
- Ton, sardine, somon, conserve.
Vitamina C ajuta la absorbtia de fier. Incearca sa o administrezi copilului ori de cate ori este posibil.
Cat de mult fier este in mancarea pe care o dai copilului? Vezi cat de mult fier este in o lingura de alimente consumate frecvent de copii:
Broccoli: 0.09 mg ;
Cartofi dulci: 0.10 mg ;
Carne de vita: 0.36 mg ;
Pui: 0.15 mg (carne alba), 19 mg (carne rosie) ;
Galbenus de ou: 0.38 mg ;
Acorda atentie alimentatie bebelusului tau si ai grija ca aportul de vitamina si minerale din meniul acestuia sa corespunda cu valorile nutrutionala de care are nevoie copilul.
Mi-au iesit si mie analizele de sange, f bune. Deci mi s-a facut rau de la oboseala, nu am nicio carenta. Adevarul e ca manac variat, din toate grupele de alimente si iau si vitamine.
lulusor77 spune:
Buna dragelor!
N-am apucat sa citesc din urma, pt. ca numai ce am deschis si eu calculatorul dupa multa vreme. Am fost plecati in tara sa ne botezam, asa ca acum sunt fericita sa va spun ca avem baietel crestin.
Asta insa e singura parte pozitiva, pt. ca restul as vrea sa uit, mi s-a parut un cosmar. Am mers cu avionul in tara, iar Eric a fost tare cumintel. A doua zi aveam botezul, iar colici ca in ziua aceea nu cred ca a mai avut vreodata. Pluc ca tot in aceeasi zi a inceput si faimosul puseu de 3 luni. Asa ca puiul meu a plans intr-una si-n biserica, si la restaurant. La biserica a trebuit sa-l alaptez de 2 ori ca sa-l mai linistesc.
La toate acestea s-a adaugat stresul cu soacra-mea. V-am spus ca e mai simandicoasa si ca am emotii pt. ca n-a fost niciodata in Ro. Ei, a fost mult mai rau decat ma asteptam. M-a jignit, m-a facut sa plang, a fost numai cu mutre, de n-am putut sa ma concentrez la puiul meu care suferea ca trebuia s-o impac pe ea. Sotul meu s-a simtit tare prost din cauza ei, s-a si certat cu ea de cateva ori, dar va spun, parca era turbata. A si spus ca noi in biserica facem vrajitorii, si cate si mai cate..
In fine, am venit cu un gust atat de amar, incat cu greu voi redeveni cu ea cum am fost inainte.
Aici insa povestea nu s-a terminat, caci puseul a continuat. N-am dormit de cateva nopti, dar in dimineata asta se pare ca Eric e ok, si cred ca am scapat de puseu. Acum doarme dragul de el, asa ca ma duc sa strang prin casa (nici macar n-am desfacut bagajele). Sper sa reusesc sa revin mai dupa-amiaza si sa va citesc. Sper ca sunteti bine cu toate si ca ati scapat de raceli/colici/puseuri.
Va pup!
omibaba spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Burtocika Am intrat si eu rapid, sa dau raportul si sa va cer sfatul: Am fost la pediatra si la 3 luni avem 5520 g si 61 cm. Mie mi se pare absolut ok, mai ales ca pe curba de greutate este fix pe medie, nici sub minim, nici peste maxim. Pediatra insa spune ca este prea putin, ca ar fi trebuit sa ia minim 750 g in a 3-a luna; ea a luat 750 in prima luna, 650 in a doua si 520 in a treia. In conditiile in care suntem pe LM + LP de la nastere, pt ca laptele meu nu-i ajunge. E drept ca la inceput manca LP aproape la fiecare masa, treptat insa a inceput "sa-si aleaga" laptele, adica nu prea mai vrea LP decat daca i-l da altcineva, nu eu, si cum eu sunt mai mult singura, nu sunt prea multe mese de LP ... Altfel, e destul de cuminte, doarme, nu e foarte agitata ... doar cand e momentul de LP ma lupt sa-i dau biberonul, pt ca se vede ca-i e foame, dar urla ca din gura de sarpe cand incerc sa i-l dau; si cand se mufeaza, se stramba de zici ca-i dau otet cand simte LP (dar daca-i da tati sau bona e bun ); aproape ca-mi vine sa cred ca rabda de foame numai sa nu bea LP de la mine Deci, pediatra insista sa-i facem copilului niste analize, incluziv un sumar de urina si o urocultura, si o ecografie abdominala, ca sa excludem alte cauze ... Eu n-as avea nimic impotriva, dar mi se rupa sufletul cand ma gandesc ca o s-o intepe ... cred ca o sa plang mai tare ca ea ... Voi ce credeti ? Mai e cineva in situatia asta ? ***************************** Irina (2006) si Miruna (2011) www.goblenpartner.webs.com" target="_blank">mai coase cineva goblen ? www.dealemele.webs.com" target="_blank">cartile copilariei mele |
Roberta sa sti ca noi chiar de avem greutate mai mica suntem sanatoase tun si doctorita e multumita de cat a luat in greutate. In luna 3 a luat 700 g, in a doua 800, doar in prima numai 500 g.
E foarte activa piticuta si are un tonus de invidiat, cred ca de aia nici nu pune mult.
Azi noapte a dormit beton: de la 21-02 si apoi pauza de masa plus continuare somn pana la 07.
Sa o tina tot asa as fi foarte multumita.
Laura13 spune:
mady offff, tare bine te mai inteleg. gandeste-te ca, anul acesta, e primul an cand dani a fost 6 sapt continuu la gradi. in rest din bronsite dadeam in pneumonii, in viroze, in amigdalite si tot asa. am trecut si eu prin faza asta ... unde gresesc??!!!
stii ceva? cred ca am gresit dandu-i fondul meu alergic (nu ca as fi ales asa, dar asa s-a intamplat). si cam atat. acum a mai crescut, oricum el ia singulair de anul trecut si cred ca si acela a ajutat mult la evolutia de anul acesta, acum ii dau miere de manuka si first defence (krissy ) si cred ca si acestea l-au ajutat. si totusi, uite, tot despartiti stam, el cu varsat de vant. deci, oricat am incercat tot nu l-am putut tine 100% sanatos. asa e el, mult, mult mai sensibil la boli decat alti copii. plus ca el nu face forma usoara la nimic, totul e direct cu febra 39 si mult peste .
nu e vina ta, asa sunt unii copii
mamutz lui dani nu i-am dat niciodata fe. nici lui alex. dar lui dani, in 5 ani, nu i-am dat niciodata nimic fara analize. da, il intep, prefer asa decat sa faca depozite de ca pe unde nu trebuie, valabil si pt fe. daca nu are lipsa de ce sa ii dau? parerea mea
burtocika nu mai tin minte exact cum si cat a luat alex, dar orientativ a fost cam asa: 600gr in prima luna, un kil si un pic in a doua, 750 de grame in a treia, 500 de grame in a patra. acum are 6.100, deci la 3 luni avea 5.600, nascut fiind cu 3.050. nu as renunta la LM, as incerca la fiecare masa cu LP (daca tie ti se pare slabutza), as face un sumar de urina ca nu doar si eventual o eco, pe acelasi considerent. dar, in afara de greutate, cum se prezinta? e vesela, doarme, etc? in lungime cum a luat? (pediatra spunea ca unii bb-lusi iau in unele luni in greutate mai mult, in altele in lungime, ca nu toti bb-lusii iau si in lungime si in greutate concomitent ... ma rog, iau dar nu "ca la carte"). si apoi daca e ok pe curba cresterii, de ce are pediatra dubii? sau e invatata numai cu "pufosi"?
raportam din nou o noapte grea, cu 3 treziri, una terminata cu LP, apoi somn linistit 2h, apoi foiala scurta, rezolvata cu suzeta. mentionez in in cele 3 treziri am "alaptat". spun cu ghilimele pt ca efectiv nu stiu ce are sa suga dupa nici 1h.
na, asta e, sunt terminata de oboseala, terminata cand il vad ca sufera si nu stiu de la ce si cu ce sa il ajut.
mariaruxi spune:
Lulusor bine ati revenit in tara! Imi pare tare rau de patania voastra si iti inteleg gustul amar. Parca te intelegeai bine cu ea inainte, nu?
Pe mine ma enerveaza bunicile, rudele etc. care isi dau cu parerea vis-a -vis de copilul meu. Si eu, daca as fi fost casatorita cu un barbat al carui religie difera de a mea, as fi botezat copilul tot in rit ortodox.
Sper sa va impacati, desi nu cred ca vei mai avea vreodata aceleasi sentimemte fata de ea.
Ireth spune:
neatza
stiu ca fierul in exces se depoziteaza pe organe (inima, plamani, ficat, etc) asa ca eu nu m-as aventura sa ii dau fier fara analize.
dr.ginecolog mi-a dat la iesirea din maternitate sa iau fier si vitamine postnatale, pe care pediatru mi le-a scos instant, mi-a zis ca nu are nevoie copilul de exces de vitamine, plus ca ma ingras de la ele.
deci momentan eu nu ii dau nimic
a, la partea cu depozitarea fierului pe organele interne tin sa precizez ca nu stiu cat de mult fier trebuie sa iei ca sa se intample asta. dar aici se ajunge daca excesul e foarte mare.
Oana, mami de strumf Casian Octav (29.07.2011)
Ireth spune:
lulusor, foarte urata patania, imi pare rau. stiu ca toata lumea are probleme cu soacrele, mai mult sau mai putin.
asa sunt unii oameni, cand te astepti mai putin iti trantesc o faza d-asta de nu stii de unde au scos-o.
urat din partea ei. tocmai ca e nemtoaica ma asteptam sa fie mai bine crescuta. poate nu i-a placut, dar asta e altceva. nici mie nu mi-au placut marea parte a nuntilor botezurilor la care am fost, dar nu sunt prost crescuta sa le zic alora: vai ce nashpa a fost la voi. tine de educatie si de cei 7 ani de-acasa, daca ii ai.
dar socru cum s-a comportat? la fel?
Oana, mami de strumf Casian Octav (29.07.2011)
omibaba spune:
Cat despre scutecele mele sunt Kushies AIO (all in one). Se spala relativ usor si repede daca e urina, cu cacacelul e ceva mai mult de lucru dar rezonabil.
Asa-i cu bunicii, matusile si tot tacamul babesc sa zic asa.
Ieri de exemplu o baba in parc ma certa de ce nu o infofolesc mai tare ca la fetita ii e frig mai tare decat noua. Dar fata era linistita in carucior, imbracata in costumas de fas nu exagerat de gros. Era calda la maini si mai radea si de baba sa ii faca sac sac.
Ba am si o mama destul de cicalitoare (inca tot cu ei stam adra bell) ce imi zice acum ii e frig la fata, nu vezi ca e rece la maini, inveleste-o, desveleste-o, da-i caciula, nu se satura, de ce plange si multe altele. In loc sa ma incurajeze de multe ori imi mai creaza dubii, nu ca as fi eu si asa habauca destul dupa nesomn.
Dar incerc sa nu ma enervez pentru ca stiu ca ii vrea binele fetei(si il arata in felul ei). Nu pleaca de acasa inainte ca sa o vada, iar cand vine primul lucru e ea si apoi restul.
Daca era sa ma iau dupa toate babismele de mult nu mai alaptam si poate fata mea manca si mancare deja .
pufi79 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui madybulancea Is tare suparata...am senzatia ca este vina mea ca, copiii mei se imbolnavesc...asa a fost si razvan f des racea,apoi i-am scos polipii la 2 ani si s-a mai potolit.... unde gresesc???ca eu nu mai stiu,sincer.... Mami de Razvan si Rares |
Mady ultimul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa te invinovatesti ptr faptul ca s-au imbolnavit . Sunt convinsa ca ai face orice pentru ca lor sa le fie bine, sunt unii copii mai sensibili, poate cu un bagaj genetic mai "redus" la capitolul imunitate .
Multa sanatate si curaj
mami de strumf mult iubit Eduard-Gabriel (02.06.2011)
Doamne ai grija de noi