Grecia, piatra de moara
Raspunsuri - Pagina 3
![](images/user_woman.png)
en_kvinna spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui andacos
De acord! Ba chiar n-am sa pricep in veci cum de Grecia a intrat direct in Eu la infiintzare ,iar Romaniei(care e totusi un pic mai sus de cit Grecia)i s-au pus zeci de mii de conditzii la aderare! ![]() Dana www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit |
Grecia nu e stat fondator, a aderat in'81, la a doua tura de aderare, nici macar prima, dar avea pozitie strategica pe vremea aia. Romania nu e mai sus decat Grecia nici cu un milimetru, ba invers as putea spune. Cel putin grecii au infrastructura de transport, si ceva ma face sa cred ca si cu navele de comert si rutele maritime stau bine mai bine, infrastructura turistica si inclusiv un brand de tara. Grecii au organizat o olimpiada, la Bucuresti s-a anulat nus' ce meci de cei de la FIFA (?) pt ca le-a sarit gazonul de pe stadionul proaspat construit. La nivel de coruptie si romanii si grecii sunt frati.
Eu din presa am inteles ca daca ar accepta un alt ajutor de la UE, atunci acest ajutor ar veni cu niste conditii de genul supraveghere din partea nemtilor si francezilor a intregului sistem economic si politic si amerge atat de departe incat sa incaseze pe bune taxele care numai nu se lasa inacasate.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Fomalhauti/Fomalhauti.jpg)
Fomalhauti spune:
Eu nu prea pricep...
Este clar ca nemtii si francezii au avut un interes sa ajute Grecia. Dar ii ajuta. Nu se poate spune ca stergerea unei jumatati din datorie nu este un ajutor.
De fapt, singura varianta la care ma pot gandi este ca interesul Germaniei si Frantei este atat de mare incat Grecii le pot forta mana (sau cred ca le pot forta mana) sa anuleze pur si simplu toata datoria.
Ramane de vazut...
Nu inteleg nici de ce ar trage o tara ca Grecia intreaga Europa in jos. Dar ma gandesc ca s-ar putea sa fie ceva adevarat din moment ce nemtii si francezii se straduiesc atat sa nu-i lase....
NicoletaB spune:
Lasati ca adera Romania la euro in 2015 ( ca asa joaca nea Boc la comanda Germania+Franta-ca astia au nevoie de piata de desfacere dupa teapa cu Grecia) si ne baga pe noi in rahat pana la 2 m deasupra capului.
Polonia si Cehia refuza sa mai adopte euro ( nu doar amanare ci refuza trecerea) iar noi nu stim cum sa ajungem mai repede la euro....
Of, Doamne guvernantii nostri nu poarta oare ochelarii potriviti pe nas?
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/andacos/andacos.jpg)
andacos spune:
Eu n-am spus ca e stat fondator,insa romanii spre deosbire de greci stiu ce-s alea taxe si impozite!Intreaba grecii cit impozit pe case au platit pina acum de exemplu?
Cum e asta,in ce categorie se include?(pentru mine...ei voi suntetzi fraieri si platitzi,noi suntem mai smecheri si ni se iarta si ceva datorii)
Dana
www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit
reginai30 spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui andacos
De acord! Ba chiar n-am sa pricep in veci cum de Grecia a intrat direct in Eu la infiintzare ,iar Romaniei(care e totusi un pic mai sus de cit Grecia)i s-au pus zeci de mii de conditzii la aderare! ![]() Bineintzeles ca nu sunt de acord cu "iertarea"unor partzi din datoriile grecilor,(zau asa de ce nu i se iarta si Romaniei datoriile)sa-si plateasca datoriile inapoi pina la ultimul cent! In timp ce grecul isi face siesta,eu a trebuit sa-mi mai iau un job ,ca si in Germania a fost greu acum vreo doi ani! Nu...sa plateasca totul inapoi! De ce nu s eface referendum si la nivel european in privintza grecilor? ![]() Dana www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit |
pai grecia a intrat in 1981 deci noi eram la mana lui Ceausescu atunci....o fi vreo legatura , nu?
pe mine ma frapeaza grecii astia cu puturosenia lor, merg in concediu an de an la ei-si-i invidiez pentru cat litoral au si degeaba-l au( cat ar castiga din turism daca nu ar sta pe scaunel in fata casei cu rachiul in brate
![](bang.gif)
cel mai comod popor! pai unde ati vazut voi in germania de exemplu-nu mai zic la noi- magazinele inchise la pranz????? se odihnesc oamenii ca au dat din greu!
![](plang.gif)
![](europa.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/lidsta/lidsta.jpg)
lidsta spune:
De fapt e ca o restructurare de credit acordat unei companii. Decat sa nu imi dea nimic inapoi mai bine imi da jumate ... E evident ca nu vor putea niciodata sa returneze integral; acum se pune intrebarea daca iertati fiind de 1/2 vor fi in stare sa se puna pe picioare si sa ramburseze restul. Iar pierderile le iau bancile, EFSF va fi alimentat cu contributii nationale dar nu va da nimic gratis bancilor/ tarilor cu probleme : vor da bani cu dobanda eventual contra participatii sau bazate pe colaterale.
Din pacate s-au dus vremurile in care o investitie in titluri suverane era considerata cu risk zero iar cazul Argentina era asa ... o poveste de pe o alta lume, putin probabil a se mai repeta inca odata.
Sa lasi Grecia sa pice ar insemna un haos: ganditi-va ca pensiile nu se mai platesc, spitalele nu vor mai avea nici bani de apa curenta, bugetarii nu vor mai fi platiti, nu se va mai colecta nici cat se colecteaza acum, bancile nu isi vor mai putea colecta nimic din creditele acordate populatiei si companiilor, reactie in lant pe pietele internationale ca urmare a defaultului bancilor cu expuneri mari pe Grecia in altceva decat titluri de stat, etc.
Ce a facut Papandreou e o miscare politica: el oricum pica, macar sa isi asigure alegerile de peste cativa ani cand populatia isi va aminti ca de el ca cel care a opus rezistenta ...
danutz spune:
Si eu cred ca anuntul lui Papandreu e o miscare politica. Mai ales ca adversarii lui politici striga in gura mare ca nu referendum le trebuie ci alegeri anticipate. Organizarea unui referendum presupune cateva luni bune de pregatire, nu se face peste noapte si din cate stiu eu grecii au nevoie acum ca de aer de banii de la UE fiindca nu mai au bani pt nimic. Cred ca Papandreu face un santaj, pentru ca sa conteze mai mult la negocieri. Ieri, dupa anunt, pietele financiare si bursele au luat-o razna. Actiunile tuturor companiilor care au expunere pe Grecia au scazut dramatic. Si leul nostru s-a devalorizat mult ieri, dar in nici un caz cum s-a devalorizat zlotul si forintul.
Ce ne asteapta daca Grecia nu accepta ajutorul si intra in faliment?
Bancile mama care au expunere pe Grecia vor incepe sa-si "adune" banii de la sucursale. Si in Romania, din pacate, sunt foarte multe 'sucursale", nu ma refer numai la cele de banci grecesti ci si BRD sau BCR de exp, unde Societe Generale si Erste au expuneri foarte mari pe Grecia. Vor pleca din tara multe multe miliarde de Eur. Iar banii acestia reprezinta activele acestor banci, adica creditele date populatiei si companiilor, in primul rand. Ganditi-va cum ar fi, in cazul in care aveti un credit ipotecar, sau unul de investitii (daca aveti o firma) sa primiti peste noapte o notificare in care banca sa va zica ca in termen de 30 zile trebuie sa rambursati integral creditul. Toate contractele de credit au clauze de denuntare unilaterala. Cati or sa poata sa faca asta? In caz contrar se vor demara procedurile de executare silita. O alta consecinta imediata a default-ului Greciei este cresterea la cer a cursului de schimb valutar. Rezerva BNR-ului nu poate sa acopere iesirile masive de capital din tara. Asta este marele 'Bau-Bau" a guvernarii actuale si a BNR-ului. Si iar, pentru omul de rand, inseamna rate mai mari la credite, as zice mult, mult mai mari, sau credite la dobanzi infernale. Iar deficitul statului s-ar acoperi din imprumuturi din ce in ce mai scumpe si cu conditii dezastruoase. Cu bataie lunga, e posibil ca nici noi romanii sa nu mai putem plati salariile bugetarilor sau pensiilor, daca bugetul de stat nu se echilibreaza.
Cam astea ar fi consecintele default-ului Greciei. din pacate afecteaza toata zona UE, iar zona EUr si mai mult. Si bancile germane si cele franceze au expuneri foarte mari pe Grecia. toate aceste banci mari trebuie urgent recapitalizate, altfel nu au cum sa-si acopere pierderile. Citeam zilele trecute un comunicat a unei banci mari din Germania (nu-i dau numele) care zicea ca necesarul lor pentru recapitalizare este de 2.938 bilion eur. Nici macar ei nu au atatia bani. De unde ii vor lua? In ultima instanta de la stat, care ori va nationaliza banca respectiva, ori va intra cu pachet majoritar in conducere si deci aici se vor duce banii contribuabililor.
Ca sa nu mai zic ca, pentru moment, tratatele de aderare nu prevad iesirea din zona EUR si deci, chiar daca toata lumea ar vrea ca Grecia sa iasa din EUR, nimeni nu stie cum efectiv poate fi facut.
Lucrurile sunt foarte foarte complicate, nu cred ca exista tara din Ue care sa fie la adapost in aceste momente si nu prea sunt multe lucruri pe care ca cetatean normal le poti face.
Daca detineti o rezerva de bani schimbati-o urgent in mai multe monede: o parte in USD, o parte in GBP, o alta parte in EUR sau CHF si cat mai putini in lei. Eu asa o sa fac...
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/catalina2307/catalina2307.jpg)
catalina2307 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui reginai30 pai grecia a intrat in 1981 deci noi eram la mana lui Ceausescu atunci....o fi vreo legatura , nu? pe mine ma frapeaza grecii astia cu puturosenia lor, merg in concediu an de an la ei-si-i invidiez pentru cat litoral au si degeaba-l au( cat ar castiga din turism daca nu ar sta pe scaunel in fata casei cu rachiul in brate ![]() cel mai comod popor! pai unde ati vazut voi in germania de exemplu-nu mai zic la noi- magazinele inchise la pranz????? se odihnesc oamenii ca au dat din greu! ![]() ![]() |
Acu ce sa spun.....nu numai ca nu stii ce vorbesti dar jignesti un intreg popor pentru ca nu ai putut tu sa iti cumperi magneti de frigider la ora pranzului. Si te-a frapat atat de tare ca nu ti-ai mai revenit pana in zilele noastre.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Rufus/Rufus.jpg)
Rufus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui danutz Ce ne asteapta daca Grecia nu accepta ajutorul si intra in faliment? Bancile mama care au expunere pe Grecia vor incepe sa-si "adune" banii de la sucursale. Si in Romania, din pacate, sunt foarte multe 'sucursale", nu ma refer numai la cele de banci grecesti ci si BRD sau BCR de exp, unde Societe Generale si Erste au expuneri foarte mari pe Grecia. Vor pleca din tara multe multe miliarde de Eur. Iar banii acestia reprezinta activele acestor banci, adica creditele date populatiei si companiilor, in primul rand. Ganditi-va cum ar fi, in cazul in care aveti un credit ipotecar, sau unul de investitii (daca aveti o firma) sa primiti peste noapte o notificare in care banca sa va zica ca in termen de 30 zile trebuie sa rambursati integral creditul. |
Am citit eu multe scenarii, dar asta-i fantezie curata! Da, exista posibilitatea ca bancile straine sa scoata din capitalul din Romania, dar niciodata nu pot apela la forta pentru a lua banii pe care i-a dat cu imprumut. Daca ai auzit (citit) despre asa ceva vreodata, te rog spune-mi si mie unde.
Da, falimentul Greciei inseamna pierderi pentru cei care au investit in ea si politica este simpla, cum amintea cineva: nu-i dau in cap, in speranta ca poate mai recuperez ceva, jumatate, cat o fi.
Dar cand si recuperarea aia e iluzorie, mai bine incerc sa-i ajut pe cei care au de pierdut, decat sa pierd in continuare.
Evident, nu stapanim noi mecanismele astea financiare, dublate de interese multiple. Inclusiv politice.
Ce stim noi este ca Grecia este in buda si oamenii de acolo or fi ei puturosi si incapatanati si hoti dar o vor duce ca naiba, indiferent de scenariu. Ca bine n-are cum sa le fie pentru mult timp inainte. Si nimic bun nu poate iesi din asta.
Rufus, Tora si iadele
![](foto.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Lali/Lali.jpg)
Lali spune:
La UE au aderat mai multe tari cu probleme si insuficient dezvoltate din punct de vedere a economiei de piata, Grecia incadrandu-se bine aici, pentru ca istoria ei moderna democratica incepe abia in 1974 iar aderarea la UE s-a produs in 1981.
Aceasta largire a UE a fost riscanta insa a adus beneficii si profituri enorme multor companii private din tarile puternice ale UE. Este vorba mai ales de Germania, Franta, Austria. Aceste profituri au fost impozitate astfel incat si statele respective au luat o felie din ele (mult mai mica, ce-i drept decat profiturile care au ramas in buzunarele private), felie care s-a reflectat inclusiv in nivelul de trai al cetatenilor.
Din pacate criza economica mondiala a scos la iveala toate aceste probleme, care altfel, probabil dupa socotelile unora, erau niste riscuri ce puteau fi calculate si acoperite in perioada de crestere economica. Insa criza a facut ca aceste datorii imense ale tarilor sa devina o piatra de moara nu numai de gatul tarilor respective cat, mai ales de gatul institutiilor financiare care au acordat aceste credite. Institutii financiare care ghici din ce tari sunt ?
Problemele acestor institutii financiare au un potential de risc enorm pentru economiile tarilor respective si pentru nivelul de trai individual al fiecarui cetatean.
Pe de alta parte, grecii mai au o varianta sa se descurce singuri, asa cum spunea cineva pe aici. Ce inseamna asta, mai exact ? Inseamna sa declare falimentul care functioneaza macro mai mult sau mai putin ca in cazul micro. Dupa care, grecii pot iesi in cativa ani din criza cu pretul unui somaj crescut si a unei inflatii pana la cer. Ups ! Inflatie pe Euro ? Din nou nu mai e numai problema Greciei ...
Ajutorul acordat Greciei din buzunarele unor cetateni indignati ai tarilor bogate are asadar multe fatete. Cetatenii respectivi s-ar putea sa nu aiba o alta optiune si ajutorul acesta sa fie pretul platit de ei pentru deciziile politicienilor pe care i-au avut in functii in propriile tari in deceniile trecute. Decizii care, repet, au condus la niste profituri enorme in anii trecuti pentru bancile si companiile acelorasi tari.
Este ca si cum ai pune din postura de antrenor si organizator al unei competitii sportive pe cineva nepregatit sa sara de sus. Ai spectatori, faci bani, dar cand isi rupe gatul s-a nimerit ca serviciile medicale sa fie in criza. Il ajuti, iti recunosti greselile, platesti si mergi mai departe, sau il lasi sa se descurce singur, dar iti pierzi credibilitatea si poate dreptul de a mai organiza concursuri ?