Manual ptr.. bunici

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ANDRUSHKA spune:

Hmmmm... daca exista carti care ii invata pe parinti cum sa-si creasca copiii, de ce nu ar exista si pentru bunici? Ce e asa jignitor ca se incearca gasirea unui drum de mijloc si a unei consecvente in ceea ce li se pretinde copiilor? Tocmai ca VREAU sa se bucure copiii de bunicii lor, incerc sa "demontez" eventualele probleme care pot aparea pe parcurs... Unee chestii tin de personalitatea si caracterul fiecarui om (vezi faza cu "descusutul" copiilor de catre bunici prezentat de Dorsilia...) si nu cred ca se "vindeca" prin simpla observatie facuta bunicilor... dar reguli simple gen "nu fularul pe gurita", "nu dulciuri sau televizor in exces" eu zic ca se pot respecta, daca arati bunicilor zelosi ca fac mai mult rau decat bine puilor de om.

Pe mine chiar ma lasa indiferenta numarul de stelute atasat subiectului sau cat de "jenant" li se pare unora... eu vreau sa stiu ce alte lucruri sa mai abordez cu ai mei ca sa mearga totul "smoothly". Si de ce nu, cand mi-o trece "febra maternitatii" si mi-o reveni inspiratia, sa ma ghidez ptr a scrie un astfel de manual, care probabil va trece neobservat de multi susutinatori ai preceptului "las' ca merge si asa..."

Nu cred in aforisme de genul "parintele stie si face cel mai bine" ( stirile de la ora 5 sunt cel mai bun contraexemplu...) dupa cum nu mai cred in "bunicii de basm, intelepti si sfatuitori", pentru ca sunt si ei oameni si au voie sa se diferentieze, cum e si normal. Ai mei sunt nemaipomeniti si o recunosc cu mana pe inima, dar asta nu inseamna ca nu sunt si ei tributari obiceiurilor din trecut. Dar vorbim, ne sfatuim, ne mai contrazicem... si daca as avea vreun manual din asta tiparit sunt convinsa ca i-ar ajuta sa inteleaga mai bine ce fac si cum fac. Daca bunica mea mesteca mancarea nepotilor in propria gura si apoi ne-o dadea "pasata", credeti ca n-o facea cu cele mai bune intentii si cu toata dragostea? Asta nu inseamna ca accept acelasi lucru ptr copilul meu... dar chestiile astea s-au mai discutat pe aici si, pe-atunci fara copii fiind, tare ma mai distrau...

hai, pace si intelegere tuturor si sper ca acest subiect sa continue, ptr ca citesc lucruri la care nici nu ma gandisem inainte...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lorikay spune:

Citat:
citat din mesajul lui Laura25

Citat:
citat din mesajul lui dicirstea
De ce sa nu am pretentiile pe care le-as avea de la o bona?

Pe bunici ii platesti sa stea cu nepotii asa cum faci cu bona? Daca ii platesti la fel ca pe o bona, atunci da, poti avea aceleasi pretentii.

Am marfa la bazar umanitar DC

Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi

'Cos what I feel is the only truth for me

Nu, nu ii platesc dar, asa cum atunci cand las copilul la gradinita vreau sa fie in siguranta asa vreau sa se intample si atunci cand ramane cu bunicii.
Eu nu ma mai agit ca fetita primeste prea multe dulciuri (chiar si fara sa ceara) si ca la bunici nu exista apa ci doar suc. Toate astea le rezolv a doua zi cu ceai de menta. Dar atunci cand i se dau medicamente fara stirea mea mi se pare normal sa nu reactionez tocmai bine.
Eu cred ca si rasfatu bunicilor ar trebui sa aiba o limita. Daca, de exemplu, unii parinti ar fi in situatia de a lasa copilul toata saptamana cu bunicii si sa il ia doar in weekend asta inseamna ca acel copil va fi doar rasfatat, nu i se vor stabili niste limite, nu va avea un program adecvat?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laura25 spune:

Citat:
citat din mesajul lui Lorikay

Citat:

Citat:
citat din mesajul lui dicirstea
De ce sa nu am pretentiile pe care le-as avea de la o bona?

Pe bunici ii platesti sa stea cu nepotii asa cum faci cu bona? Daca ii platesti la fel ca pe o bona, atunci da, poti avea aceleasi pretentii.

Nu, nu ii platesc dar, asa cum atunci cand las copilul la gradinita vreau sa fie in siguranta asa vreau sa se intample si atunci cand ramane cu bunicii.
Eu nu ma mai agit ca fetita primeste prea multe dulciuri (chiar si fara sa ceara) si ca la bunici nu exista apa ci doar suc. Toate astea le rezolv a doua zi cu ceai de menta. Dar atunci cand i se dau medicamente fara stirea mea mi se pare normal sa nu reactionez tocmai bine.
Eu cred ca si rasfatu bunicilor ar trebui sa aiba o limita. Daca, de exemplu, unii parinti ar fi in situatia de a lasa copilul toata saptamana cu bunicii si sa il ia doar in weekend asta inseamna ca acel copil va fi doar rasfatat, nu i se vor stabili niste limite, nu va avea un program adecvat?

In continuare, nu cred ca este o comparatie buna. Educatoarele /ingrijitoarele de la gradintia au un salar, iau niste bani pt ca stau cu copilul tau. De la educatoare nu ai pretentia sa iti iubeasca odrasla asa cum te astepti sa o faca un bunic. Daca bunicii sunt atat de 'inconstienti' incat simti ca al tau copil nu e in siguranta cu ei, atunci e foarte simplu: nu ii lasi sa iti supravegheze copilul. Eu ma intreb daca in afara de cerinte si pretentii mai avem ceva in relatia noastra cu bunicii. Ceva dam inapoi? Sau daca le punem nepotul in brate sa aiba grija de el se cheama ca le-am dat destul, deja e o favoare mareata pe care le-am facut-o.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Androix spune:

Da, si eu sunt curioasa cate din noi ne lasam copiii la bunici pentru bucuria lor (a copiilor si a bunicilor) si pentru relatia lor si nu pentru ca avem noi ceva de facut, undeva de mers sau o vacanta la gradi sau la scoala. Cu alte cuvinte ne vedem bunicii din dotare si ca pe altceva decat bone? Daca da, subiectul de fata, mai ales in forma asta e usor deplasat. (Si eu ca si Blackgirl cand am dat pe-afara de sfaturi si indicatii mi s-au retras din privilegii si acum e cam nasol dar asta e.)
Daca nu, este cel mai bun lucru pe care il puteti citi si pune in aplicare!

www.obiectiverealiste.blogspot.com" target="_blank">Obiective Realiste
Androix Bijoux

Niste copii si toti copiii!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ANDRUSHKA spune:

Citat:
Eu ma intreb daca in afara de cerinte si pretentii mai avem ceva in relatia noastra cu bunicii. Ceva dam inapoi? Sau daca le punem nepotul in brate sa aiba grija de el se cheama ca le-am dat destul, deja e o favoare mareata pe care le-am facut-o.

Imi place ideea asta si te apreciez ca ai scos-o la lumina. Nu sunt de parere ca bunicii sunt obligati sa aibe grija de nepoti, gratis si cu toate responsabilitatile din lume. N-am facut copii ca sa aibe altii grija de ei si nu am pretentii sa ii las cu bunicii de cate ori am nevoie de o "iesire". Nu stiu cum sa raspund la intrebarea ta... Poate faptul ca le spun acum cat de mult apreciez ca au facut cutare sau cutare lucru pentru noi cand eram mici conteaza? Tu ce crezi ca ar vrea ei sa li se dea inapoi? Intreb fara urma de ironie, sper ca se intelege, dar nu m-am gandit la asta pana acum... Cred ca stiu ce mi-ar placea sa primesc eu daca as fi bunica.. sa mi se spuna si ce fac bine, nu numai ce fac rau, ca sa se pastreze balanta...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laura25 spune:

ANDRUSHKA, eu cred ca asteapta de la noi dragoste si respect. Daca ii iubim si ii respectam, atunci orice problema ca cele scrise cu liniutza de la capat la subiectul asta ar trebui sa fie surmontata usor la o discutie sincera si respectoasa, fata in fata la o cafea (sau un pahar de vin sau de suc sau o sarmala ). Daca nu se pot gasi cai de comunicare si bunicii in cauza chiar au idei care dauneaza nepotilor, atunci e foarte simplu sa limitam intalnirile dintre bunici si nepoti doar la vizite scurte, in prezenta noastra. Dar nu e ok sa ai pretentii si sa ii tratezi ca si cand ar fi bone (care mai si muncesc gratis) si atat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pisigri spune:

Exact ce spune Laura am vrut sa spun si eu. E cam nasol sa ai in gind un manual de utilizare a nepotului. Adica si pretentii si mofturi si critici, toate pentru favoarea de a alerga 8 ore/zi dupa nepot.

Fiecare om are limitele lui, zic eu. Mama mea nu agreaza modelul "venim de la joaca aratind ca purceii". Ea nu o va lasa pe Ilinca sa stea in fund in groapa de nisip, o va indruma sa stea cu fundul pe bordura de lemn a gropii cu nisip.
O face asta o bunica rea?
Tot mama mea ii va spune Ilincai ca e rusine sa te scarpini in zonele intime cind esti in public. Nu-i va spune ca nu e frumos, ii va spune ca e rusine. Este o tragedie atat de mare?

Nu cred ca bunicii ne strica, copiii, nici macar atunci cind stau cu ei pe post de bone. Nu il vor traumatiza, nu vor strica bazele educatiei puse de noi, parintii. Dar da, daca "uiti" ca ai copil si il lasi numai la bunici cu saptaminile, atunci iti asumi si faptul ca va fi crescut dupa regulile lor, a celor care stau cu el 24/24.

Plus ca multe dintre regulile scrise aici cu liniuta de la capat mi se par ...chestii minore. Adica se refera la maruntisuri pe care eu nu le-as fi bagat in seama, cum spune Laura, le-as fi discutat natural fara a face o drama din asta.

Pe scurt, mi se pare putin ipocrit si nedrept sa venim numai cu un pomelnic de critici si pretentii de la cei care ne-au crescut, ca si cum ar avea vreo obligatie fata de noi. Si mi se pare ca se uita unul dintre aspectele cele mai importante in ecuatia asta, si anume dragostea, pe care nici mama bonelor, nici mama gradinitelor nu o ofera unui copil asa cum i-o ofera bunicii.
Dar ma rog....eu sunt inversunata....

http://pisigri.blogspot.com/

Mami de Ilinca (5.03.2009)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cristina_C spune:

Imi place sa cred ca nu intamplator nu s-a scris un astfel de manual pana acum .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lorikay spune:

Citat:

ANDRUSHKA, eu cred ca asteapta de la noi dragoste si respect. Daca ii iubim si ii respectam, atunci orice problema ca cele scrise cu liniutza de la capat la subiectul asta ar trebui sa fie surmontata usor la o discutie sincera si respectoasa, fata in fata la o cafea (sau un pahar de vin sau de suc sau o sarmala ). Daca nu se pot gasi cai de comunicare si bunicii in cauza chiar au idei care dauneaza nepotilor, atunci e foarte simplu sa limitam intalnirile dintre bunici si nepoti doar la vizite scurte, in prezenta noastra. Dar nu e ok sa ai pretentii si sa ii tratezi ca si cand ar fi bone (care mai si muncesc gratis) si atat.

Tocmai, ca la noi lasatul copilului cu bunicii este foarte limitat (maxim 4 zile pe luna, atunci cand bunicii nu au altceva de facut). In rest fetita merge cu noi peste tot: in concediu, la petreceri, toate activitatile din timpul liber le planificam astfel incata sa le putem face in trei. Fetita merge la bunici atunci cand ei cer, nu de nevoie ci tocmai pentru ca vreau sa aiba o relatie buna cu ei.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anca16 spune:

Eu sunt de acord cu un lucru: de cand e lumea, parintii sunt responsabili cu educatia, bunicii mai mult cu rasfatul.E ok si e normal sa fie asa.Insa discutia de fata mi se pare ca o ia cam spre extrema. Daca eu zic ca nu sunt de acord cu x chestie care o face maica-mea legat de R, asta nu inseamna ca am doar pretentii si critic mereu.La o adica, nici ea nu e de acord cu unele chestii(ex: clasica discutie cu olita), dar nu ma simt criticata din cauza asta.Eu nu prea am ce sa le reprosez parintilor mei, chestii minore care se pot trece cu vederea pt ca nu sunt nici ei robotiei sa faca ad literam tot..si in plus, ei sunt tineri si inca muncesc, au stresurile lor, drumurile lor, problemele lor asa ca intalnirea cu cel mic e mereu asteptata cu sufletul la gura si nu mi-ar veni sa le trantesc in brate si un manual.Da, mai las copilul la mama cand am de mers undeva unde nu-l pot lua cu mine(si ma duc 100% linistita ca e cu mama, nu cu un strain), dar si da, merg cu el la bunici si doar pentru placere (fara interese).
N-as putea sa afirm cu tarie ca nu exista bunici care traumatizeaza copilul, precum exista si parinti care fac asta (vedem puzderie de exemple la televizor)

Mamica de Razvan (24.05.2010)
www.sos-animale.ro" target="_blank">adopta un catelus
poti ajuta si tu
www.lowcostroutes.com/ro" target="_blank">zboruri ieftine

Nu exista un loc mai bun decat AICI. Cand notiunea ta despre ACOLO a devenit un AICI vei obtine imediat un alt ACOLO care, din nou, va arata mai bine decat AICI.

Mergi la inceput