Clasa I * 2011 - 2012 * [11]

Raspunsuri - Pagina 19

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Lali spune:

Citat:
citat din mesajul lui Naty

Neata!

Ioana se descurca foarte bine la mate, insa la romana Scrie frumusel, face temele corect dar nu poate sa citeasca Cred ca nu a prins mecanismul si nu stiu cum sa o fac sa il priceapa. Aseara am crezut ca mor, am pus-o sa citeasca ce a scris in caiet, nu poate frate sa lege decat cuvinte de doua litere. M-am si enervat si mi-a parut rau dupa aia, nu putea sa citeasca "unu", zicea doar "un" apoi "un-u", "u-n-u", nici chip sa le uneasca. I-am zis cu ciuda (stiu ca am gresit) ca si un copil de doi ani ar sti sa uneasca literele, la care ea, "Da? Ia sa vedem. Nadia, daca zic u-n-u ce am zis", iar Nadia prompt "unu".

Raluca, mamica printeselor Ioana - Alexandra (10.10.2004) si Nadia - Ana (29.12.2008)

Asa a venit pe lume Ioana

Si asa Nadia

Naty, noua ne-a spus invatatoarea sa nu-i punem sa citeasca pe litere ci direct pe silabe, chiar cu lungirea vocalelor. Deci nu m-a-m-a = mama ci maaa-maaa=mama.
De cand am aplicat asta a mers clar mai usor cititul si la noi.

Fetelor "nemtoaice", Dragos a venit de la scoala citind mai accentuat literele duble iar invatatoarea mi-a spus ca a facut-o intentionat pentru ca ei sa sesizeze asta.
Deasemenea pentru a decide ce cuvinte se scriu cu litera mare le-a explicat ca sunt acele cuvinte "pe care le putem atinge, pe care putem pune mana". A tinut pana cand au avut de scris o propozitie cu "Traum". Na poftim, copilul mi-a spus clar "pe vise nu poti pune mana..." in loc sa intru in explicatii metafizice i-am spus sa numere, daca se poate numara se scrie cu litera mare. O fi bine, o fi rau ?

Pe de alta parte la numere pare si impare noi am avut mare noroc ca i-a placut pe vremuri melodia "Sade rata pe butoi, numarand din doi in doi" si o mai stie si acum. I-am explicat si eu cu impartirea merelor la doi si a functionat, sirurile pare/impare pana la 10 le stia din melodie, asa ca restul a mers usor. Pe 0 l-a incadrat el la numere pare fara explicatii suplimentare.

Noi am lipsit luni de la scoala pe motiv de muci cu o mica febra duminica. De azi suntem din nou pe baricade.

Mergi la inceput

A, am uitat ceva: vineri a fost frumos la Observator, desi cam frig pe acoperis (cred ca de acolo ni se trag mucii). Am vazut planeta Saturn, luna, steaua Vega si inca doua stele apropiate, una galbena si una albastra si, de asemenea un roi de stele.

Am aprins Laterne-le facute de copii special in forma de stea, au cantat (scurt, ca era frig) si-au pus o dorinta si gata !

Insa Observatorul e intr-o stare jalnica si nu pot sa nu spun cat regret dezinteresul autoritatilor locale si faptul ca, totusi ar trebui sa existe mult mai mult decat atat intr-un oras ca Bucurestiul.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns eveline spune:

Tin minte ca anii trecuti vorbeam cu o mamica ce-si inscrisese fata la clasa de germana, chiar ma interesa subiectul pentru ca fata mea a facut gradinita in germana si la vremea respectiva ma tenta continuarea invatamantului in felul asta. Si mi-aduc aminte ce revoltata era mamica respectiva (si din cate am inteles nu era singura de pe la scoala) ca, la fel dupa cum observ si la voi, li se dadea copiilor sa scrie din primele saptamani de scoala. Nu intelegea cum naiba, la romana faceau bastonase si alte semne grafice si in rest trebuiau sa scrie.... adica ai vostri copii sa inteleg ca atunci cand au intrat in cl I stiau deja sa scrie de mana? Voi cum ati gestionat situatia asta?
Nu stiu exact exact cum a fost la voi dar la ea tin minte precis ca din prima saptamana a venit o doamna si copiii au scos caietul si au notat nu-s ce...ca saraca femeie a intepenit acasa, nu stia ce sa mai faca cu fata....chiar uite asa mi-am adus aminte ca nu m-am mai intalnit de multisor cu ea, nu mai stiu cum s-a descurcat.

mamica de Andreea Bianca(05.12.04) si Victor Darian(05.10.10)

Mergi la inceput

Eveline, da' io nu-s revoltata deloc, deloc.

Pe fi-miu cred ca l-ar fi debusolat saptamani intregi de bastonase si fel de fel de liniute. Ai nostri au scris fix 2 pagini de semne grafice, dupa care au trecut la litere. Si scriu de mana, de tipar, pe caiete de tip 1, fise cu liniatura tip 2 si pe coli neliniate.

O fi mai bine, mai rau, habar nu am, dar al meu copil nu pare deranjat de asta. Pana si-a intrat in ritm a fost mai greut, dar sunt convinsa ca era la fel, indiferent cu ce incepeau. Si, nu, habar nu avea sa scrie de mana. A invatat la gradi sa scrie litere mari de tipar in stil propriu, adica nu tocmai corect si atat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns eveline spune:

Da, e misto asa. Eu am impresia ca doamna noastra prea se cramponeaza de caligrafie. Intr-adevar ne-a zis la o sedinta ca e bine sa scrie cat se poate de frumos copiii in I-IV pt ca apoi vor scrie cantitativ mai mult si sa aiba de unde "pierde" la aspectul asta. Eu inteleg sa sugereze lucrul asta insa ea se pare ca si depuncteaza scrisul mai urat. De ex au dat dictari si a luat minus pt ca "a"-ul era un pic mai tuguiat nu foarte oval, sau pt ca un carlig de la o litera finala nu se incadra perfect in patratica aia de la caietul de tip I. Heloooo...totusi si-a insusit litera, nu??!!

mamica de Andreea Bianca(05.12.04) si Victor Darian(05.10.10)

Mergi la inceput

Sunt metode si metode.
Ai nostri spun ca, dimpotriva, scrisul se rafineaza in timp.

Eu am pretentia sa scrie corect, nu neaparat perfect.
Corect inseamna sa inceapa literele cum trebuie, sa le lege cum trebuie (am avut de exersat pana a legat corect o-ul de litera urmatoare, legaturile de tip or sau ol mi s-au parut mai dificile ) si deasemenea sa vada singur ca a facut un a sau o mai tuguiat.

Cu toate acestea, atentia la detalii si scrisul corect duc de multe ori si la un scris cat de cat frumos.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ina32 spune:

Nici R nu stia sa scrie de la gradi si nu m-a deranjat deloc ca au trecut f rapid peste bastonase si liniute.Sunt destule lietre de invatat si timpul scurt. D-na inv nu pare preocupata excesiv de caligrafie (ea insasi scrie f urat din ce am observat, deci ma gandesc ca de aia o fi mai ingaduitoare). Si nici pe mine nu ma intereseaza f mult sa scrie frumos ci sa scrie corect (si avem destul de exersat la capitolul asta fara sa ne mai batem capul cu caligrafia in mod excesiv).
Referitor la concursuri, din cate stiu pt limba germana nu este decat Cangurul, si din auzite clasa I nu prea participa. Cred ca depinde mult de invatatoare. La noi nu am auzit nimic de nicun concurs, deci probabil ca doar de la anul.Desi, mie mi-ar fi placut sa mearga si anul asta, sa se obisnuiasca cu ideea de concurs.
Edit. Cred ca explicatia cu "cele ce se pot numara se scriu cu litera mare" e mai buna ca a mea. Nu m-am gandit la cuvinte genul vis, care nu e nici fiinta nici obiect.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Naty spune:

Lali multumesc pentru idee.

mada iti inchipui ce scena s-a declansat la noi, si asa e convinsa ca sora-sa e mai desteapta ca ea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mina spune:

Vai de mine ce harnicute ati fost la scris....eu am fost tot intr-un iures in ultimele zile.

Matei a ajuns la U mare de mana (cred...nu sunt f sigura, recunosc ca eu, mama denaturata, am cam sarit inspectia caietelor in ultima saptamana, dar revin in forta). Citeste in continuare cu placere, au inceput sa citeasca si la clasa pe caietul special. Nu se pune accent prea mare pe caligrafie si, spre lauda lui, trebuie sa recunosc ca are niste caiete tare ingrijite. Nu scrie f frumos, insa curatel si ordonat. Nu am vazut pete de cerneala pe el sau pe caiete, cred c-ar face crize daca i s-ar intampla ...

Referitor la numerele pare si impare, acum vreun an cand exersa cu taica-sau adunari si impartiri, Matei a tras concluzia ca numerele pare au jumatate iar cele impare au mijloc. La scoala inca nu a ajuns la ele, asa ca nu stiu cum va fi cu dilema lui 0 (zero) numar par - adevarul e ca nici eu nu stiu cum as explica asta - insa astept cu emotie sa vad daca va fi la fel de absorbit ca pe vremea cand matematica era un mod de petrecere a timpului liber.

Interesanta abordarea orelor de sport, mai ca ai zice ca-s mai importante decat alte materii, zau asa. Iese azi fiul de la scoala si ma anunta: Mami, am de invatat pentru ora de sport! Ce ai maaaaaa? intreb eu derutata. De invatat pt ora de sport! intareste kinderul senin.
Sa vedeti: trebuie sa invete denumirile unor exercitii si executarea lor corecta, la comanda, fiindca, citez, "altfel nu vom lua FB la sport". Dumnezeule, mi-aduc aminte cum mi se stricau mie mediile cu cate un glorios 5 la ora de sport pentru simplul motiv ca fizicul meu impresionant de 1,62 m nu reusea sa se incadreze in baremul de saritura in lungime ...... Barem care era acelasi pt toata lumea, indiferent ce inaltime/greutate aveai.... Nu mai zic de proba de control la baschet, prin liceu, unde pierdusem orice speranta sa mai cresc....

Baremi daca orele de sport s-ar face, cum discutam mai nainte, cu scopul si metoda de a imprima copiilor un mod de viata sanatos si sportiv. Cu abordarea asta, insa, mi se pare ca nu face decat sa le trezeasca repulsie.....
Enfin, asteptam cu emotie......

Daria, sper ca e mai bine domnisoara. La noi era invers, durerea de burta aparea dimineata. Acum - sa nu m-auda plodu - vad ca am intrat cumva in ritm, nu mai apare senzatia de voma dimineata, sper sa nu mai avem surprize.

Mai nou face mofturi cu dormitul la after, chiar m-a convins ieri de a sarit somnul de pranz. Am inteles ca din cei 7-8 copii din grupa de after doar el doarme, cred ca se simte cam aiurea sa fie singurul care mentine programul cu copiii de gradi....Cred ca am sa ii accept sa nu doarma in zilele in care nu are antrenament, nu stiu, mai vedem. Ma gandesc si ca poate i-a trecut vremea de somn de pranz, in general incerc sa fiu atenta la nevoile organismului lui.

Roxana, felicitari pt steluta!

Naty, ia-o incet cu citittul. Exact asa facea si Matei cand a inceput sa citeasca (i se pusese lui pata prin iulie ca vrea musai sa citeasca). Nu lega litereele una de alta deloc, imi venea sa ma urc pe pereti de nervi, chiar ma panicasem la gandul ca am atat de putina rabdare cu el. L-am lasat in pace un timp si cand si-a dat drumul a citit fara probleme. Stiu ca timpul nu mai permite sa-i dai pauza din citit, insa ia-o incet si intra fata pe fagas, ai sa vezi.

Uitam ce era mai nou: avem uniforme. Pantalon bleumarin, vesta bleumarin cu dungi ecosez pe rosu la buzunare, cravata ecosez rosu (ca sarafanul fetelor). Inca nu a imbracat pantalonii ca trebuiau scurtati (lasase croitorul rezerva de 20 cm pt cand o mai creste ....). Insa dna e f relaxata vis a vis de uniforma, a zis ca pantalonii merg inlocuiti cu ce mai avem prin garderoba, culoare inchisa sa fie, la fel si camasa, nu neaparat alba sau toate la fel, culoare deschisa cat de cat asortata si asta e. Din fericire am scapat de sacouri, dar tot mi se pare usor chinuitor sa poarte cravata la 7 ani....Insa el e incantat, cica abia acum se simte cu adevarat scolar.

Cam atat despre noi, va las~.

Mina si
Matei-Costin, sensu'lu'viata lu'mami si tati
din:09.09.2004
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=57655" target="_blank">cronicile vizigotului
www.tocanadecuvinte.blogspot.com" target="_blank">TocanaDeCuvinte
Some people dream of success...while others wake up and work hard at it

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mada spune:

Naty, eu te inteleg perfect si cred ca a iesit urat aseara.

Ilinca a mai facut o scena de plans sambata si Rares probabil iritat de noi 2 care ne certam s-a dus in fata ei si i-a zis "tu tu-te la tieme" adica tu du-te la teme, ea a inceput si mai tare sa planga ca pana si el o trimite la teme si nimeni nu o intelege.

Offf si culmea este ca si la voi, ea primeste de 5 ori mai multa atentie decat el si tot are impresia ca ea este cea care esti mai putin inteleasa si cea cu care petrec cel ma putin timp.

Am uitat sa va spun de sport si la noi ca ieri i-a spus prof de sport ca a trecut de la bine la foarte bine , adica treaba e cat se poate de serioasa si cu probele astea la sport, cica le spune "complexe", nu stiu daca asa e, dar asa mi-a zis ea.
Lali sanatate multa.
Eu nu am inteles ceva, vad ca scrieti ca daca se poate numara se scrie cu litera mare?? in germana poate si nu am inteles eu?!

Ilinca si Rares

Mergi la inceput