Viatza In Germania - cap.72
Raspunsuri - Pagina 3
Panseluta spune:
Wow, s-a activat forumul un pic!
Din pacate nu pot spune multe pe tema respectiva, noi mai avem ceva timp pana la scoala :).Suntem momentan in faza de cautat Tagesmutter...si aici v-as intreba si eu ceva.
Poate va aduceti aminte ca spuneam ca ne-am mutat. Aici in orasel am gasit rapid o Tagesmutter. L-as da pt inceput pe fii-miu pt 2-3zile/sapt., juma de zi. Asta ca sa mai intre si el in contact cu alti copii, sa mai respir si eu, sa ma pot concentra pe cautat job si alte activitati.
Problema e ca aceasta Tagesmutter nu imi place f.mult si asta mai ales dintr-un punct de vedere: locul de joaca al copiilor e de fapt sufrageria, mobilata ca orice sufragerie...deci copiii se joaca pe jos, intre masa mica, TV si masa mare. Spatiu e sa zicem destul, insa camera e in mod definitiv "nicht kindergerecht".Ea tine niste jucarii intr-o cutie de plastic si asta e tot ce au ei acolo. Atmosfera e de fapt de "am grija de ei", de "Supraveghere", nu una de joaca interactiva..nu am senzatia ca i-ar invata ceva. Le citeste din carte daca cer ei, nu canta cu ei, nu asculta muzica de copii (cum as fi sperat eu)ci radioul, asta daca e deschis, ca de regula e inchis.
Am inceput la ea faza de "acomodare" cu fii-miu, insa eu caut in paralel si alta Tagesmutter, macar ca sa fiu si eu impacata ca am incercat si alta alternativa(cam dureaza, ca pe net nu sunt info, tb sa la gasesc pe Muttis pe alte cai).
Sunt insa putin in stres, ca mi-e teama ca acus imi pune tipa contractul in brate...si atunci nu o mai pot da la cotit.
Intrebarea mea ar fi: nu ar tb o Tagesmutter sa aiba un spatiu special amenajat pt copii? e un detaliu nesemnificativ? mentionez ca ea cica ar iesi cu ei afara zilnic, la joaca, deci nu-i tine numai in casa. Da eu stiu daca ea chiar o face? In rest ea e ok, blanda, destul de atenta cu ei.
Voi ce ziceti?
Am cerut si parerea altei mamici care isi duce copilul la tipa asta. Ea mi-a zis ca tocmai asta ii place, ca sufrageria a sufragerie si asa invata copiii sa nu puna mana pe toate, etc etc. Am vrut eu sa-i spun ca nu are de ce sa-si faca griji, ca fetita ei nu se misca de acolo de unde o pui (nici macar 10 cm!),nu ca fii-miu care se invarte ca titirezul prin casa si trage de toate. Si aici ma intreb, o Tagesmutter n-ar trebui sa o "stimuleze" pe fetita sa se miste mai mult?...
hai ca m-am intins prea mult.
Multam in avans pt feed-back!
Panseluta spune:
Tinatache, imi pare rau sa aud de disponibilizare. Mult succes la cautat de job! La fel si lui helbi.
helbi spune:
Panseluta...merci!
Eu zic asa: daca nu as fi presata de ceva sa duc copilul la aceasta Tagesmutter, nu l-as duce si as mai cauta. Daca tzie nu-tzi place cum e amenajata sufrageria pt copii, ...daca stii ca al tau copil e mai "spinten" decat altzii, si implicit, sansele sa se accidenteze intr-un astfel de mediu, mai mari...mai cauta. Intereseaza-te pe la primarie, poate au acolo o lista cu Tagesmutter.
Cristina (tinatache) multa bafta si tzie!
Alina, atzi primit raspuns la emailul scris de sotul tau zilele trecute?
Christel, cum se mai simte sotul tau?
Panseluta spune:
Am sapt viitoare programare la un Amt care intermediaza si consiliaza familii pt Tagesmütter.
Ca un facut insa, nu stiu ce s-a intamplat azi, dintr-o data mi s-a parut ca Tagesmutter e azi mult mai "activa" cu copiii, mai implicata...parca ai zice ca tipa de la acel Amt a sunat-o pe asta si i-a povestit de mine (n.b.stia de la mine de tagesmutter, ii mentionasem chiar numele).
Nu imi fac probleme de faptul ca puiul meu s-ar putea lovi, mi-ar fi placut insa sa existe o camera draguta cu jucarii, desene pe pereti, etc. Intr-un fel insa ajung la concluzia ca e bine si asa: Julius asculta de Tagesmutter mai bine decat de mine, cand e vorba de "nu e voie!". Vad ca ii invata pe copii sa imparta cu ceilalti, sa aiba rabdare, sa nu ia jucaria din mana celuilalt pt.ca "acum se joaca X cu ea"...
Hm, mal sehen...
Alina spune:
Ziua buna,fetele!
Panseluta ,"La multi ani!"cu intirziere pt baietelul tau.
Sa stii ca te inteleg cu tagesmutter,daca nu esti sigura 100%,mai bine mai cauta,e greu sa tot ai indoieli si ma mir ce zici tu de sufragerie ca loc de joaca pt ca din cite stiu eu,ele trebuie sa aiba pt copii un loc f bine securizat cu masute la nivelul lor si fara pericole,fara tv,etc.Ca mama de baiat f nazdravan,eu m-as teme sa-l las intr-un astfel de loc,fiu-miu e intr-o secunda urcat pe masa mare sau te miri pe unde sau scoate tot din dulapuri sau isi trage tv-ul pe el...nici nu stiu de unde are atitea idei,numai aseara s-a dus tiptil la frigider si a aruncat vreo 2 oua pe gresie ca sa am ce curata .Eu sunt multumita la cresa,au multe jucarii,spatiul e amenajat corespunzator,fac Morgenkreiss,jocuri de toate felurile,merg afara.
Cum ii duce afara,are curte? Tu poti vedea daca i-a scos afara dupa haine,al meu are niste haine si ghetute murdare cind il iau deci e clar ca au fost in curte...
Sincer,eu am vazut mai demult o tanti care era tagesmutter(o stiam pt ca fetita ei era la balet in grupa fiica-mii)si avea un carut de Geschwister in care punea 3 copii si 2 ii ducea pe linga,si ii cara in diverse locuri unde avea ea treaba,de ex,isi ducea fetita ei la balet...
Sincer,pretul e acelasi intre cresa si tagesmutter si la cresa copilului meu sunt 8 copii in grupa dar nu vin niciodata mai mult de 6...
Noi mai avem si o Kinderfrau pt situatii mai speciale cind avem nevoie de babysitting,vine ea la noi si o avem de la Familienamt,de-acolo am primit recomandarea pt ea,suntem f multumiti dar din pacate timpul ei e limitat,mai are si alte familii unde merge...
Andreia ,da,am primit numai un raspuns la mail,o singura mamica a scris ca e de-acord sa mearga fata organizatoarei dar nu e de-acord cu ceilalti 2 copii ca nu au fost selectati corespunzator...va fi in curind si Elternstammtisch si precis ca se va mai vorbi despre asta dar noi am zis ce era de zis,subiectul e incheiat pt noi,oricum nu se mai schimba nimic...sper ca vor avea grija alta data .
Kariguld ,visinele sunt congelate?M-as duce si eu la Lidl sa iau,imi place mult prajitura cu visine .
Fetele,voi ce peste mai gatiti?Ce peste bun de grill cumparati si mai ales de unde?Ok,lachs am luat si eu si e ok dar altceva?Eu luam forelle,ii curatam solzii si il faceam in cuptor dar acum mi-am luat grill nou si as face si peste pe el,un filet care nu se farima,nu se usuca si eu si gustos .
Astept sa-mi vina si Bofrost ca ei au cu siguranta peste bun de grill...
Zi faina tuturor!
kariguld spune:
hallo doamnelor
Panseluta, la multi ani puiului tau!
Alina, am facut placinta cu dovleac, nu cu visine. acum ma pregatesc temeinic ptr vineri, vreau sa fac placinta cu mere si alta cu dovleac ptr servici. avem un fel de Flohmarkt in cadrul firmei, in curtea interioara. si fiecare aducem prajitura, iar cafeaua o da firma.
CRYSSAaa spune:
Salutare tuturor.
Am si eu o intrebare'intrebatoare :))))
Am scris si aici un topic : http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=168016, dar am fost sfatuita sa intreb si aici.
Sunt insarcinata in luna 2.
Sunt angajata in Romania si de luna asta si in Germania.
Voi parasi Romania in luna 7 de sarcina cand voi intra in prenatal urmat de concediu 2 ani pt crestere copil.
In Germania de ce beneficiaza o mama care naste? Ce concedii si cine ii plateste, statul sau firma?
Oare beneficiez de aceleasi lucruri daca am fost angajata cand eram insarcinata si am deja platit concediu din Romania?
Multumesc anticipat!
5+
aschiutza spune:
Citat: |
citat din mesajul lui CRYSSAaa Salutare tuturor. Am si eu o intrebare'intrebatoare :)))) Am scris si aici un topic : http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=168016, dar am fost sfatuita sa intreb si aici. Sunt insarcinata in luna 2. Sunt angajata in Romania si de luna asta si in Germania. Voi parasi Romania in luna 7 de sarcina cand voi intra in prenatal urmat de concediu 2 ani pt crestere copil. In Germania de ce beneficiaza o mama care naste? Ce concedii si cine ii plateste, statul sau firma? Oare beneficiez de aceleasi lucruri daca am fost angajata cand eram insarcinata si am deja platit concediu din Romania? Multumesc anticipat! 5+ |
Ti-a raspun in cealalta parte. Aici adaug doar atit: din cite stiu daca primesti din partea unui stat ceva pt cresterea copilului (concediu platit, alocatie), nu mai primesti din partea celuilalt stat (decit daca ascunzi faptul ca primesti in cealalata parte, ceea ce nu te-as sfatui deloc).
CRYSSAaa spune:
Citat: |
citat din mesajul lui aschiutza Ti-a raspun in cealalta parte. Aici adaug doar atit: din cite stiu daca primesti din partea unui stat ceva pt cresterea copilului (concediu platit, alocatie), nu mai primesti din partea celuilalt stat (decit daca ascunzi faptul ca primesti in cealalata parte, ceea ce nu te-as sfatui deloc). |
Mersi mult aschiutza!
Mesajul tau a fost mai mult decat ma asteptam.
5+
Amonar spune:
In linii mari asa este cum spune Aschiuta. Dar eu zic sa te interesezi direct la instantele respective. Eu stiu ca daca as lucra si in Olanda si in Germania, ori mi s-ar opri alocatia pt copil de tot in Germania ori ar fi redusa pentru partea pentru care lucrez in Olanda. Stiu de la o Olandeza care lucreaza o zi in Olanda si 2 in Germania. Ea nu a adus la cunostinta ziua lucrata in Olanda tocmai din acest motiv.
Poate iti dau fetele un link ceva, unde scrie regulamentul. EU nu cunosc germana asa de bine.
Succes!