Care e scopul gradinitei?
Raspunsuri - Pagina 2
mihaela_s spune:
Aici toate activitatile extra incep la scoala, majoritatea dupa clasa a 2-a. Asta e posibil pentru ca elevii pana in clasa a 7-a nu sunt foarte solicitati la scoala, au putine teme si materie e lejera, e lagom cum spune suedezul si au timp de ele. La camin se presupune copilul prea mic si in plus dupa ce sta ore intregi la camin are nevoie de a sta acasa cu familia si nu dus nu stiu pe unde.
Cea mica a mea a cl.2-a acum si abia acum incep invitatiile pentru a se inscrie la sport sau la dans. Au posibilitatea sa incerce de ex. dansul, vor avea cateva ore gratuite de proba.
Engleza se preda in cu totul alt stil decat in Ro, asa cum inveti tu suedeza tanti la scoala, in acelasi stil invata copiii o limba straina :). A mea abia a inceput si deja spune fraze :). In plus mor dupa accentul lor, deja fiica-mea ma corecteaza si la accentul pe care il am in engleza :)).
A mea merge numai la ore de arta, platite extra, la Scoala de arte. Sport nu doreste inca, vom incerca dansul.
szivarvany spune:
despre poezii/cantece: iarasi depinde de educatoare
a noastra nu a fost deloc obsedata de ele, serbarile erau pe placul copiilor, nu a parintilor
ma repet, eu doar de bine pot spune despre gradi, doar si numai multumita educatoarei
_
Daria & felina fioroasaGIULIA(2004 08 16) cu Sela
www.desprecopii.com/pozeconcurs/folderview.asp?folder=Vara 2011 amintiri de vacanta&page=8" target="_blank">Concurs-Vara2011-mag1
Tanti Zavaidoc spune:
Asa e, Mihaela, esentialul e ca nu se practica deloc suprastimularea. In Romania, mi se pare ca da. Si ma intrebam daca parintii care au copii mai mari au observat beneficii evidente in timp.
De exemplu, eu am inceput sa invat engleza foarte tarziu, dar acum o vorbesc mai bine decat colegi de ai mei care incepusera engleza din clasa a doua (in Romania).
Dar, lasand la o parte limbile straine, exista vreun beneficiu in orele suplimentare de desen, de exemplu? Cu sportul in Romania, inteleg. Cum spune Anya era si ´pe vremea mea´. Aici nu e cazul, copiii stau mult afara.
monica70 spune:
Fetitei mele ii place mult compania copiilor,inca de pe la 2 ani se visa la gradinita,asa ca in grupa mica a intrat deja la 2 ani si 9 luni si a fost de la inceput incantata.Deci la noi scopul principal e socializarea.
La optionale au inceput inca din grupa mica sa faca engleza si sport de 2-3 ori pe saptamana,dar asa in joaca si la engleza e destul de "varza",adica nu stie decat unele cuvinte (nici vorba de conversatie) ,dar macar pe alea le pronunta chiar bine.In rest mai mult s-au jucat,au desenat,le-a venit teatru de papusi,au fost in excursii,iar in grupa mare si acum la pregatitoare fac si exercitii in caietele pregatitoare - caligrafie,matematica,de-astea ...
Si ei au fost in vizita la pompieri si anul trecut si anul asta.
Legat de predarea limbilor straine cred ca e vorba de stilul de predat,nu cred ca in Ro e cel mai potrivit Insa cred ca e bine sa inceapa sa invete chiar si in joaca de la gradinita,asa prind mai repede.Si eu am facut franceza la gradinita si m-am descurcat mult mai bine cu pronuntia la franceza decat la engleza pe care am inceput-o abia intra-a cincea ...
Legat de poezii la ei doar la cele trei serbari din an au invatat asa ceva - fiecare cate una scurta (dar de obicei fiecare copil le stia si pe ale colegilor,cel putin a mea le stia ca le prinsese "din zbor" cand repetau) La fel la cantece.La astea din urma mai cantau si doar de placere,uneori.
MONI cu DIANA (01.01.2006) si TUDOR (14.08.2009) www.dropshots.com/DIANATUDOR" target="_blank"> POZE
"10% din viata este rezultatul a ceea ce ni se intampla, 90% este decisa de modul in care reactionam la ceea ce ni se intampla"
szivarvany spune:
eu am scris despre desen in primul post am scris degeaba se pare.
cu sportul problema e una mare si lata: parintii sunt cei care prefera o o ra de mate sau engleza, decat sa faca al lor copil sport
asta am vazut si in gradi, si in scoala si in parc si peste tot
daca spui ca mai bine un sport, iti sare lumea in cap direct.
_
Daria & felina fioroasaGIULIA(2004 08 16) cu Sela
www.desprecopii.com/pozeconcurs/folderview.asp?folder=Vara 2011 amintiri de vacanta&page=8" target="_blank">Concurs-Vara2011-mag1
Laura25 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Tanti Zavaidoc Si mi-am mai amintit un lucru pe care as fi vrut sa il discutam. De ce se prefera asimilarea de cunostinte (asta e meteahna a intregului sistem de invatamant, se pare) in detrimentul unor deprinderi utile pe termen lung. De pilda, in gradinitele din Romania, chiar si la cele private, copiii sunt invatati poezii si cantecele. Parintii se mandresc cu asta. Ok, foarte bine. Doar ca acesti copii de 3-5 ani care stiu cantece si spun poezii frumoase la serbare nu stiu sa ceara ajutor in caz de nevoie. Sa exemplific: cati copii de 4 ani stiu ca numarul de urgenta e 112? Si cati stiu ce fac pompierii, de exemplu? Mi-a placut enorm felul in care li s-a explicat aici copiilor mici ca numarul e 112: un nas, o gura, doi ochi. E deja semn international. Poate fi folosit si de copiii hipoacuzici sau de cei care inca nu vorbesc. Daca vine un copil pe strada la un adult, in Suedia, si ii arata gura, nasul si ochii, adultul stie ca e cazul sa sune la 112. Mi s-a parut ingenios si util. Aici o data pe semestru vin pompierii la gradinita si aduc cu ei planse in care arata ce inseamna un incendiu, cum se produc incendiile si ce au copiii de facut in caz ca simt fum sau vad flacari. Apoi ii urca pe toti in masina de pompieri Credeti ca parintii ar putea cere ceva de genul asta si in Romania, mai ales la gradinitele particulare? Vi se pare util? Do not offend the freaks! Now tell me, who the heck are you? (King Julien-Madagascar) |
Ai mei au invatat despre 112, ambulanta, pompieri, politie (ce face fiecare, vizite ale lor la sediul Pompierilor, actiuni comune cu politia, concursuri etc) in fiecare an , chiar de la grupa mica. Si sunt la gradinita de stat. Presupun ca nu sunt o exceptie. Este un politist care vine de 2-3 ori pe an si le vorbeste despre reguli de circulatie, siguranta in trafic, au facut si un concurs f, frumos anul trecut in care toti copii s-au implicat cu mult entuziasm. La Pompieri merg de 2-3 ori pe an, le sunt aratate masinile, furtunele, instrumentele folosite, barcile de interventie, li s-a explicat ce trebuie sa faca in caz de incediu sau alte pericole.
Am marfa la bazar umanitar DC
Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi
'Cos what I feel is the only truth for me
mihaela_s spune:
Da, asta am vrut si eu sa adaug ca aici sportul nu e foarte necesar la varste mici, stau afara 3-4 ore zilnic, indiferent de vreme. Poate iarna pe ger mai putin, dar oricum fac plimbari, iesiri, drumetii cat cuprinde. In plus curtile absolut toate sunt frumos amenajate, pline de jucarii, trotinete, triciclete, leagane, tobogane...e atat de fain sa ii vezi pe piticotii de un an-doi incotosmanati iarna cu salopetele groase de abia se misca, stand in zapada si jucandu-se. :)
Eu am venit cu Diana aici cand avea 11 ani, facuse clasele primare in Ro. Pe undeva simt ca a contat faptul ca in cei patru ani a fost suprastimulata, a continuat aici foarte bine. Dar in acelasi timp are colegi care sunt la fel de buni ca ea, unii mai buni la unele materii. Ea de ex. e foarte buna la limbi, a invatat engleza super in Ro, a fost si la concursuri si a venit cu premii. Aici a invatat sudeza intr-un timp record si a trecut la clasa cu colegii ei dupa numai 3 luni jumate. Acum are calificativ maxim intr-o clasa unde multi suedezi nativi nu au. Dar e probabil un caz aparte, a avut noroc de o profa buna in Ro si aici a continuat si a plusat cu suedeza. Acum invata si franceza de trei ani si se descurca foarte bine. Asadar parerea mea cu limbile e ca tine si de talentul fiecaruia.
Cursul de arte am inceput cu Silvia pentru ca ea are talent. Altfel nu. Si pentru ca nu vrea sport, nu am sa o imping de la spate. Incercam cu dansul cum spuneam, dar nu cred ca va fi mare sportiva :).
Diana in schimb, desi are talent si ea la desen, a vrut sport. Si face handbal, a facit chiar si un curs de antrenor si poate antrena fetite mici pe langa un antrenor. Pe bani, desigur :).
Aici eu apreciez ca ii invata lucruri practice. Teorie putina in clasele mici, multa practica...asa cum spuneai tu Tanti...invata sa socoteasca cu pietre, crengi, etc. Cea mica a mea are ore de matematica afara. Merg in padure, aduna conuri si frunze, le socotesc apoi :). Ieri de exemplu au invatat sa recunoasca ciupercile din padure. M-a dat pe spate ce stia...si nu au de invatat(memorat) nimic acasa. Tot ce stiu, retin din clasa, sunt atenti acolo. Memorarea vine mai tarziu, dupa clasa a 5-a a 6-a. De asta nu invata nici poezii...doar cantecele pe care le invata din joaca.
monica70 spune:
Eu clar la gradinita as fi ales sportul nu matematica Dealtfel la ei au avut doar optiunile astea engleza si sport.Matematica are vreme sa faca si nu mi-e teama ca nu se descurca daca va semana pe mine
La restul am dus-o de anul asta la palatul copiilor - la gimnastica-aerobica,la dans sportiv - e fff zburdalnica si sa isi mai consume si pe-acolo energia nu doar in apartament
Am mai dus-o si la desen (ca ii place mult si e talentata) plus la engleza si germana.La engleza ca sa compenseze ca de la gradi vad ca nu a prins mare lucru,iar la germana sa vedem ce iese poate prinde ceva ... desi nu o prea vad defel talentata/atrasa de limbi straine Voiam si la sah ca ii place si-ala,dar nu s-au potrivit orele.Poate am ales cam multe,dar de la anul incepe scoala si poate nu va mai putea merge la atatea,macar acum vedem ce-i place/la ce e talentata si sa ramana in continuare doar la alea.
MONI cu DIANA (01.01.2006) si TUDOR (14.08.2009) www.dropshots.com/DIANATUDOR" target="_blank"> POZE
"10% din viata este rezultatul a ceea ce ni se intampla, 90% este decisa de modul in care reactionam la ceea ce ni se intampla"
szivarvany spune:
eu de la gradi nu am avut asteptari de genul sa mi scoata copilu` la aer, sa l plimbe, de asta am ales gradi de 4 ore si de restul m-am ocupat eu si dadaca indiferent de conditiile meteo
asta apropos de ce am asteptat eu de la gradi
eu m-am bucurat zi de zi sa vad cum alearga efectiv copiii dimineata, spre usa de intrare mergeau cu foarte mare drag.
_
Daria & felina fioroasaGIULIA(2004 08 16) cu Sela
www.desprecopii.com/pozeconcurs/folderview.asp?folder=Vara 2011 amintiri de vacanta&page=8" target="_blank">Concurs-Vara2011-mag1
anya spune:
Inseamna ca eu sunt sarita rau ca al meu (cel mare) face un sport de performanta (karate) si de anul asta l-a inceput pe-al 2-lea (baschet). Anul trecut am incercat cu dans, dar nu s-a lipit. Facea miscarile ca pe niste kata (exercitiile de la karate) . Pustiul mai mic face deocamdata doar inot, dar la 6 ani baga bazine fara problema. Scopul e sa faca ceva. Daca sunt buni si vor performanta, ii voi sustine, dar nu-i voi tara eu la competitii.
Lectii de desen nu am "srvit", desi asta micu' pare sa aiba ceva dexteritati. Am o colega care si-a dus fetita la Palatul Copiilor la astfel de cursuri si se pare ca invata chestii dragute.
Problema principala cu cursurile dupa gradinita/scoala e ca dupamiaza parintii nu sunt acasa. Daca parintii vin la 7-8 seara acasa, copiilor trebuie sa li se umple timpul si cu altceva inafara de lectii. Mai exista varianta ca bunicii/bonele sa-i lase in fata tv/pc - dar cum multi parinti nu vor asta - baga banii in cursuri. Din pacate viata de familie avem doar in weekend. Ne mai intalnim dimineata si seara cand alergam sa ne imbracam/dezbracam, spalam, livram copii. Uneori nici lectiile nu apuc sa le verific iar unele teme le discutam la telefon.