Care e scopul gradinitei?

Raspunsuri - Pagina 14

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Tanti Zavaidoc spune:

Nu stiu care e procedura la gradinitele romanesti cand se imbolnavesc copiii. Mai clar, nu stiu cand sunt considerati suficient de bolnavi cat sa fie tinuti acasa.

Va pot spune cum e aici. Nu exista asistenta medicala la gradinita si nici nu am simtit nevoia sa existe. Nu ii cauta nimeni in gat dimineata, pentru ca e inutil, dupa parerea mea, cel putin in cazul virozelor.

Educatoarele au grija sa se spele copiii pe maini, prima oara cand vin de afara (stau toata dimineata afara), inaintea pranzului de la ora 11 sau 12 (depinde de gradinita). Apoi se mai spala o data pe maini inainte de gustarea de la ora 2. Dupa gustare ies din nou in curtea gradinitei si de acolo ii iau parintii.

Atitudinea referitoare la bolile copiilor e ceva mai relaxata. Motivul e ca medicii suedezi spun ca un copil trebuie sa ia contact cu mii de virusuri pana la varsta de 5 ani pentru a-si asigura o imunitate buna pentru tot restul vietii. Intr-adevar, starea de sanatate a populatiei in Suedia e mai buna decat in Romania, cu o exceptie: incidenta crescuta a diabetului (cauzele sunt evidente, se consuma foarte mult zahar rafinat).

Copiii sunt tinuti acasa daca au febra sau tusesc rau. Inca o zi dupa ce febra inceteaza mai sunt tinuti acasa. In rest, pentru muci si rosu in gat nu ii tine nimeni acasa, ca ar insemna sa nu mai mearga deloc la gradi 6 luni pe an (se inaugureaza ´sezonul de muci´ prin septembrie aici si tine pana prin aprilie).

Antibiotice se dau rar, numai cu analize, dar cand se prescriu, se prescriu in doze mari si pe durata lunga (tocmai ca sa se asigure ca nu se izoleaza tulpinile rezistente).

Copiii merg la gradinita si daca fac tratament cu antibiotic, dupa ce a incetat febra. Educatoarele le dau siropurile in functie de indicatiile parintilor.

In conditiile astea, care ar aduce la disperare multe mame din Romania, copiii suedezi au rar forme de bronsita astmatiforma, pneumoniile sunt relativ rare, iar vaccinurile administrate pe parcursul primilor ani de viata sunt mai putine.

Cum am spus, sunt multe cazuri de diabet zaharat si relativ multe alergii (in special la polen si par de animale). In schimb, TBC e eradicat de cateva zeci de ani, iar cazurile de hepatita B sunt rarisime.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns boticelina spune:

La noi nu sunt foarte clar definite conditiile (dpdv al sanatatii) in care copiii sunt admisi la gradi deoarece exista (ar trebui, cel putin la gradinitele cu program prelungit) o asistenta medicala care face triaj dimineata. La noi la gradi vine insa 2 zile/saptamana pt ca o impartim cu alta gradinita din lipsa de fonduri. Asta-i teoria

Practica e: unii parinti tin copiii acasa de la primul stranut si-i "repara" fiecare dupa stiinta si putirinta proprie (alopat/homeopat/naturist/babeste), altii ii aduc chiar si cu febra (moderata) si roaga educatoarele sa le administreze medicamentele. Eu am intelegere pentru ambele parti, si eu am dus copilul cu antibioticele la purtator (pt otita insa, deci nu ceva contagios).

Si on topic, mie rolul gradinitei mi se pare esential in formarea deprinderilor in primul rand sociale pentru copii. Acolo este locul unde vor initia si dezvolta relatii de prietenie "nemediate", pentru ca altfel relationeaza cu alti copii sau adulti cand este sub supravegherea mea si altfel invata sa le gestioneze cand e singura. Chiar si daca vorbim numai despre cerut ajutor/asistenta de la un adult, altfel mi se adreseaza mie si altfel educatoarei/ingrijitoarei/bucataresei sau altui copil (mai mic sau mai mare).

Nu pot ignora nici aportul substantial al gradinitei si la deprinderile de autodeservire/igiena, copilul meu la gradinita a facut trecerea de la olita la toaleta, acolo a invatat sa se stearga sigura, sa se imbrace/dezbrace, acasa, se alinta si sta ca o papusa de carpa, acolo e spirt, inclusiv isi impatureste pijamalele si-si face patul, acasa da ochii peste cap si lesina daca o rog sa faca asa ceva

Eu personal vad doar avantaje in mersul la gradinita, e adevarat ca si a mea a fost destul de dogita anul trecut (primul an) dar daca nu avea febra si nu era molesita a mers in continuare, nu stiu daca a lipsit mai mult de 4 saptamani tot anul (cu tot cu repausul la domiciliu datorat varicelei). A, si a mea deja la 3 ani avea facute toate bolile copilariei, noroc, ghinion? Nu stiu, mergem mai departe



Monica si Nancy, 04.07.2008
"If you are unware of your choices, then you have none"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns flaviutza spune:

Citat:
citat din mesajul lui Dorsilia


Asa ca mamicilor, nu conteaza ca sunteti casnice, sau ca aveti posibilitatea de a angaja o armata de bone, sau ca aveti o hoarda de bunici acasa, sau ca aveti joburi care va solicita toata ziua, cea mai sanatoasa solutie pt copil e la indemana voastra - duceti copiii in colectivitate si nu-i mai cocolositi.




Nu e mereu asa. Eu am avut pana la 4 ani un copil necocolosit, sanatos tun, care umbla in noiembrie cu picioarele goale prin balti. Intr-un sg an de camin, mi-a ajuns, ca si copilul Dariei la astm bronsic alergic.
Ajunsese sa-mi faca crize lunar. La sfatul pediatrului, am retras-o , fi-mea nu a facut o parte din grupa mare si pregatitoarea, ci a stat acasa. Crizele s-au rarit. Din mai nu mi-a mai facut nici o criza, nici un pufulet macar de vento si flixotide.
Acum e la scoala in clasa intai, slava domnului , nu mi-a facut nici o criza, exceptand un mic wheezing , cateva ore ,in ziua vaccinului, a trecut cu repaus, fara pufuri.Nu-i voi mai face nici un vaccin niciodata

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tanti Zavaidoc spune:

Boticelina, e clar ca gandim la fel

E evident ca gradinita ii ajuta pe copii la deprinderile practice, iar copiii se comporta diferit acasa fata de cum sunt la gradinita.

Si eu vad gradinita ca pe o sansa a copilului de a-si face prieteni. Acolo chiar pot alege persoanele pe care le prefera. De exemplu, am surprins la un moment dat o mica incaierare intre al meu copil si un alt baietel. Educatoarea mi-a spus ca respectivul e cel mai bun prieten al fiului meu, ca se incaiera, dar se si imbratiseaza, isi impart jucariile si ca ea ii lasa sa isi negocieze relatia singuri, pe cat posibil.

Am revazut acel copil si in parcul unde mergem de obicei si amandoi baietii au fost incantati si s-au jucat impreuna. Eu cu mama acelui baietel nu avem mai nimic in comun si probabil ca nu ne-am fi incurajat copiii sa se joace impreuna. O prostie, stiu, dar cam asa functioneaza prieteniile mediate...

Dupa episodul asta, am invata o lectie. Intervin putin sau deloc in conflictele dintre copii (cat timp nu se ajunge la schimburi de pumni-palme-cuvinte urate). Nu incurajez sau descurajez copilul sa se joace cu anumiti colegi.

Nu comentez in niciun fel cand vine zgariat pe fata (chiar daca el zice ca l-a zgariat Sam sau Matthias sau mai stiu eu cine). Pun doar intrebari ca sa aflu ce s-a intamplat, fara insinuari de genul `dar tu ce i-ai facut?´si fara sugestii `data viitoare pocneste-l´. Incerc sa nu fac aprecieri de niciun fel si intreb educatoarea.

Deci da, gradinita e importanta pentru socializarea copiilor si (auto)educarea parintilor

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Apropo de incidenta mare de diabet in tarile nordice(nu e numai Suedia)...ultimele cerecetari au concluzionat ca ccc consumul mare de lapte a dus la acest lucru. :)


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Dorsilia spune:

Daria, noi nu mai putem ocoli nimic, baietelul e in clasa I, asa ca absenteismul ar fi dezastruos. La fel de nasol e ca e cu nasul congestionat incat nici cu aerosoli, inhalatii, aromatrapie, picaturi, siropuri mucolitice, sprayuri nazale NU REUSESC sa il desfund.
Mai si tuseste sec, iar noaptea da sa vomite de la mucozitati. nu poate dormi. Cine l-ar vedea ar putea crede ca nu il tratam cu nimic, dar pe langa ca e sub antibiotic de vineri dimineata i-am aplicat tot ce se putea aplica pt ameliorarea simptomelor de la nivelul nasului. Azi am vb cu ORL-istul si ne-a spus sa continuam cu ce avem deja si sa speram ca isi revine. Nu am succes cu nimic din ce ii dau parca, e a treia raceala la interval de 10=14 zile una de alta si e clar ca polipii nu si-au mai revenit la dimensiunile normale.

astea fiind spuse, m-am gandit ca orice om pus la pamant si depasit de situatie ca sunt vinovata de situatia lui de acum, si nu ma astept sa ma aline nimeni sau sa imi spuna ca nu am gresit, pt ca credinta mea e ca am gresit; pana nu mi se dovedeste contrariul nu vad cum as putea crede altfel. Am mers pem o cale cu convingere si am dat gres, e logic sa ma gandesc ca deciziile mele au fost proaste.

asta e, sa mor imi vine, jur; sunt cu nervii la pamant si tot n-am curajul sa ma duc la naiba

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns boticelina spune:

Citat:
citat din mesajul lui Tanti Zavaidoc

Deci da, gradinita e importanta pentru socializarea copiilor si (auto)educarea parintilor


Aici, la bucatica cu (auto)educarea parintilor ai atins un punct sensibil pentru mine (anul trecut). Am facut acum un an o greseala magistrala care a dus la cateva zile de enurezis la copil Educatoarele ei sunt foarte tinere, nu sunt inca destul de rafinate in a comunica "the right way" cu parintii. Mi-au criticat cam tare (exagerat fata de fapta reala - foiala) copilul, de fata cu ea, iar io, mama prostilor, am certat-o si eu, super-bonus de fata cu educatoarele si alti copii. Si a inceput sa faca pe ea, si ziua si noaptea, mi-a luat 2 zile sa-mi pice fisa unde am gresit si mi-am cerut scuze de la cupil si am vorbit si s-a rezolvat. Am convocat si educatoarele si ingrijitoarele in pauza de somn a copiilor in prima zi in care ne-am reintalnit, le-am explicat si lor unde am gresit fiecare (si ele si eu) si le multumesc ca nu au mai repetat greseala nici cu copilul meu nici cu altul.

In plus, in Romania, foarte multi parinti, prin atitudinea lor minimizeaza rolul educatorului (nu stiu cum sa ma exprim ca sa fiu corect inteleasa), nu-l respecta si asta submineaza si atitudinea copiilor fata de acestia. Eu am ales sa dau credit educatoarelor copilului meu, desi sunt foarte tinere si in primii ani de invatamant, dar sunt pline de entuziasm si sunt blande si-i iubesc pe dracii astia mici si asta-mi place cel mai mult la noi la gradi.



Monica si Nancy, 04.07.2008
"If you are unware of your choices, then you have none"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Dorsilia spune:

asa, si al meu pana la 4 ani nu a facut nimic in afara de viroze si raceli cate una pe an, fara pb secundare. la 4 ani dupa vaccin a facut sinuzita. de la 4 ani la 7 ani n-a mai facut decat tot cate o viroza pe an.

acum dupa 3 consecutive e limpede ca e suprasolicitat, dar solutii nu am si aia ma disperra. n-am cu ce sa-i miscorez polipii, dureaza 3 saptamani sa revina la dimensiunile normale dupa o viroza ori el a racit mai des de 3 saptamani, asa ca s-au tot umflat

va rog sa scuzati off topicul mesajelor mele, nu mai stiu nici eu unde sa scriu, ce sa fac sa fie bine:( am vrut de fapt sa trag un semnal de alarma si sa spun ca un copil are nevoie sa se caleasca. Eu nu l-am crescut in borcanul steril, nici indopat cu vitamine, l-am scos intre copii dar nu in colectivitate ci in parcuri. si conteaza sa ia contact un copil de micut cu colectivitatea ca sa isi formeze imunitatea la modul hard way prin imbolnaviri repetate

acum la 7 ani daca lipseste de la scoala e jale, pe langa ca ii si place sa mearga la scoala, la dansuri sportive unde s-a inscris fara sa clipeasca, se simte nefericit stand acasa cu aerosolii si n-spe siropuri si sprayuri pe care i le torn eu pe gat si in nas

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns boticelina spune:


Off topic
lia nu vrea sa pun sare pe rana dar tre sa faci ca in legea lui Murphy daca ceva nu merge, ia un ciocan mai mare

Eu as pune cat de cat copilul pe picioare acum si din primavara l-as duce la inot, apa aia desfunda si mama nasurilor, as cauta un producator prin satele din jur de lapte de capra/vaca si oua de prepelita si as ataca pe doua parti.

De fapt eu asta am si facut, anul trecut fata mea a luat antibiotic pt otite recurente cam la fiecare 6 saptamani din noiembrie pana in aprilie. Ei, eu toata vara m-am dus cu ea la plaja (desi m-am saturat de plaja, deh, ca omu care sta pe maul baltii) si ma jucam cu ea astfel incat sa-i intre apa mereu in nas, iau lapte de vaca de la o vecina din sat de la mama (dar sunt multi producatori din satele din jur care livreaza la usa lapte proaspat - fratele meu are un astfel de aranjament), iar acum mi-am luat 10 prepelite acasa si bagam oute proaspete in fiecare zi.

De cand am initiat planul B, a fost racita o singura data, impropriu spus racita ca a facut doar o seara un puseu de febra, pt care a fost nevoie de doar 1 doza de paracetamol si 3 doze de sirop de tuse. Pauza de gradi a facut doar o luna in vara, cat am fost eu in concediu.



Monica si Nancy, 04.07.2008
"If you are unware of your choices, then you have none"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tanti Zavaidoc spune:

Dorsilia, aici pentru sinuzita si pentru otita tratamentul e oarecum standard: 10 zile de penicilina (un soi de Penicilina V de la noi), doza de cal

Culmea e ca merge si nu prea recidiveaza. Daca polipii sunt vinovati, aici abordarea e asa: daca dupa 3 episoade de otita tratata cu antibiotic aceasta recidiveaza in mai putin de o luna de la ultimul tratament, se decide extirparea polipolor. Nu exista sa te duci sa zici ca vrei tu sa iti opereze copilul de polipi. Si asa, cu protocolul asta medical, majoritatea suedezilor sunt sforaiciosi cand sunt adulti, ca raman cu polipii intacti

Mergi la inceput