Care e scopul gradinitei?
Raspunsuri - Pagina 13
gabitza2005 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui mihaela_s Am revenit cu link-ul promis . De mentionat ca aici se vorbeste foarte liber despre kk si pipi, nu e o rusine deloc asta. pur si simplu... Hobby calator de profesie |
Povestea daca se vrea sa aibe ceva educativ in ea se duce totul la sfarsit -cartita plateste cu aceeasi moneda. Ce te invata ca daca unul te "deranjeaza" trebuie sa faci la fel.
Despre recunoasterea unui KK de catel - Bucurestenii sunt experti in asta ca au vazut, au mirosit sau au calcat nu sute ci mii de feluri de KK pe trotuarele orasului. In concluzie untem ca niste muste .
anya spune:
Exact la asta ma gandeam si eu . Copiii nostri sunt experti in kk de caine si in ocolirea/sarirea lor. Alti kk ar fi cam complicat sa studieze pt ca ar trebui sa ajunga in vre-o padure mai curata (asta implica bani dati de parinti pe autocare + masa pt ca in jurul orasului ar putea studia doar pet-uri - deci ar iesi o excursie la munte).
boticelina spune:
Mie mi-a placut cartea cu cartita Eu cu fi-mea am studiat intens diferitele tipuri de rahati la tara la bunici, am considerat ca si din punctul de vedere al vocabularului are de castigat, ca-s si astea pe categorii: balega, rahat, gainatz, ala de gasca e verde, baliga de cal e diferita de cea de vaca, alea de rata diferite de alea de gaina, am scormonit inclusiv cu batul in ele dupa coropisnite.
Nu stiu cum sunt copiii vostri dar a mea cand a inceput sa presteze la oala/wc a capatat si obiceiul de a-si examina kk (poate vazand la mine, care cercetam sa nu aiba viermisori luati de pe miri unde). Acum a trecut cu o trepta mai sus, ii numara si clasifica de la mic la mare ca doar asta fac si la gradinita, numara obiecte si le ordoneaza de la mare la mic
Monica si Nancy, 04.07.2008
"If you are unware of your choices, then you have none"
Tanti Zavaidoc spune:
Si mie mi s-a parut draguta povestea cartitei Multumesc, Mihaela!
Boticellina, foarte simpatica Nancy! Are dreptate copilul, din orice putem invata, aproape toate lucrurile palpabile pot fi categorisite. Caca de ce ar fi exclus?
Eu nu am vazut in povestea cartitei vreo razbunare. Mai degraba, a fost un schimb de experienta pornit din curiozitate. Voua nu vi s-a parut inocenta povestea? Ce v-a facut sa va ganditi la razbunare neaparat? In plus, cartita nu le-a smuls blana ´abuzatorilor´si nici nu s-a ofuscat nevoie-mare.
Nu mi se pare sanatos curentul asta nou care ii invata pe copii sa fie toleranti de nu se poate si complet non-violenti, pentru ca nu e in firea umana un astfel de comportament. Apreciez mai degraba o abordare in sensul recunoasterii conflictelor si solutionarii lor-daca sa poate cu umor si creativ, cu atat mai bine.
Iarasi un lucru pe care nu il prea inteleg e cum de sunt asa de agresivi copiii in parcuri (exemplul Mihaelei cu toboganul) cand din ce citesc pe aici pana si povestile clasice sunt cenzurate de parinti pentru ca par violente.
Intrebari, intrebari...
Oana MC spune:
foarte interesant subiectul.
partial off topic: si noi am citit si rascitit traducerea in engleaza a cartii cu cirtita razbunatoare si mult caca - The Story of the Little Mole Who Went in Search of Whodunit.
Ce am inteles noi din ea e ca nu aplauda planul cirtitei de a se razbuna. Razbunarea ei nu are nici un impact aspra ciinelui. Iar atunci cind cauti sa te razbuni te bagi si mai mult in kk - la propriu in cazul cirtitei. Deci merita efortul cirtitei? Interesant e ca personajul principal e orb - ni se arata ca poarta ochelari, deci razbunarea cirtitei e cumva si ea oarba.
Uneori ti se intimpla lucruri neplacute, iar retragerea e si ea o varianta care trebuie luata in calcul. Cred ca asta e mesajul cartii demonstrat in opozitie cu alegerea proasta si futila a cirtitei.
Mi-a placut ideea de a face o carte pornind de la fascinatia celor mici pt kk.
Oana
hannen spune:
N-am citit decit prima pagina si am ramas surprinsa ca cineva a zis ca "vine un domn in virsta care sa acompanieze cintecelele invatate cu doamna educatoare".In alte tari absolut toate educatoarele (indiferent ca sunt la cresa sau la gradinita,deci tot personalul care are o dimploma/licenta de lucru cu copiii) cinta la pian!Si toti invatatorii si invatatoarele de clasele 1-6(scoala generala) si nu numai pian,fac si alte citeva instrumente (sub indrumarea invatatorilor,si fac serios.copiii care nu au reusit sa cante un anumit cintec in timp util vor prezenta performanta in fata colectivului si a parintilor alaturi de cei care au reusit sa citeasca o lectie dificila sau care au reusit sa inteleaga o problema dificila la mate).
Gradinitile pun accent pe jocul in aer liber(in curtea gradinitei sau in parcuri)activitati (pe munte-cules de plante,ghinde,inaltat zmeie ,intreceri sportive plus mers la teatru,circ,muzee,expozitii stiintifice..etc,ceea ce nu implica acordul parintilor si nici bani extra din buzunar.Toate se gasesc in plata lunara a gradinitei) Cam fiecare gradinita poseda sau inchiriaza o bucata de pamant unde copiii mai marisori vor cultiva diverse legume si pe care le vor vizita pt. a le uda,plivi sau culege.Apoi din legumele culese copiii vor ajuta la prepararea anumitor bucate
Pe linga un fel principal ,in decursul anului copiii vor face prajiturele,biscuiti,pizza..etc!
In ultimii doi ani de gradinita vor avea profesor pt. pictura si vor lucra cu acuarele.Cei mici au profesor de dans si ritm(incep prin joaca cu degetele,cu mingea,raspunsul la comenzi...)
Si cei mari si ce mici,vor avea lucru manual (aveasi tema adaptata virstei) si realizeaza niste minunatii!Educatoarele chiar au imaginatie!Si rabdare!!Si muulte...
Vara fiecare gradinita /cresa si scoala are ore de piscina!Scoala are ore bine definite de sport ,care nu sunt niciodata inlocuite cu ore de mate.Intrecerile sportive se practica pina in anii inaintati(clasa a 9-a,sau poate mai sus,nu stiu exact) insa sportul este nelipsit.
Gradual sunt introduse anumite "cluburi" cu diverse activitati.Sport(baschet,fotbal-care se face din ani mici gradi si clasa 1,baseball,scrima...)cluburi de gatit,cluburi de carte,cluburi de croitorie&..instrumente muzicale ,orchestra,cor...
Fiecare elev isi alege activitatile la care participa si chiar participa la ele.
************************************
Whatever happens don`t let go of my hand!
Dorsilia spune:
hello
va zic, sunt patita, dupa 7 ani mi-am invatat lectia insa si v-o zic si voua, celor care poate mai cititi pe aici si va ganditi daca sa va duceti sau nu copiii la gradi la program prelungit chiar si cand sunt cobza, daca pot sta pe doua picioare, atunci inapoi cu ei. Dar ce vb eu, cel mai bine e sa-i duceti la cresa si gata:
- gradinita/cresa ii intareste din toate punctele de vedere, fizic si psihic, acolo au ocazia sa se imunizeze, dar si sa invete sa-si poarte de grija si sa aiba atitudine intr-un grup, cum sa se impuna etc.
Asa ca NU ezitati sa-i duceti indiferent ce:
- nu conteza ca plang de rup, ca nu le place etc
- nu conteaza ca se imbolnavesc in draci lunar/saptamanal etc
- nu conteaza ca nu mananca, nu dorm au cosmaruri noaptea etc
eu, am fost slaba de inger in ce il priveste pe baietelul meu, si acum regret pt ca de cand a inceput scoala, clasa I, din 2 in 2 saptamani se viruseaza. Pe de alta parte e mult prea cu bun simt si nu stie sa fie infipt la scoala cu anumiti colegi mai versati. Mult prea civilizat.
asa ca imi pare rau, sunt pe deplin vinovata fiindca vrand sa-i fac un bine si sa-l scutesc de a-l duce de la 2-3 ani la gradi cu program lung, l-am dus cand si cand la program normal, si rau am facut, pe termen lung.
Pe moment ne-a convenit tuturor, am scapat de problemele acomodarii timpurii cu colectivitatea, cu plansetele zilnice, etc, de racelile saptamanale, insa acum tot acolo am ajuns. De unde concluzia: mai bine sa -si tabaceasca fundul de mici prin institutii decat mai tarziu.
Sper sa nu ma considerati deplasata, am concluzionat pe baza experientei mele de viata de pana acum, nu mai pot da timpul inapoi asa ca vom invata si noi sa ne descurcam acum cu ce s-au descurcat si altii doar ca mult mai devreme si mai usor.
monica70 spune:
DORSILIA pe mine m-ai amuzat de numa' Imi pare rau ca e bolnav baiatul,dar dupa mine daca e sa se imbolnaveasca tot sa imbolnaveste indiferent ca e dus la gradi sau sta acasa.
Fetita mea a inceput gradinita la 2 ani si 9 luni si in grupa mica s-a imbolnavit culmea numai in ... vacante Febra 39 + de la rosu in gat,fara alt simptom = amigdalita.Dar din aia mai facuse de vreo doua-trei ori si inainte de a merge la gradi.
Ce a luat de la gradi n-a necesitat tinut acasa - doar in perioada septembrie-noiembrie a avut un pic de muci,ea care n-avusese niciodata pana atunci.Ii si numeam "muci de gradinia" ca toti colegii ei aveau Nu avea nici febra,nici nu tusea,deci am lasat-o in continuare sa mearga.Din decembrie incolo a scapat de ei.Si in grupele mari a continuat faza cu imbolnavitul predominant in vacante
Fratele ei are doi ani si pana acum a fost super ok,n-a avut mai deloc febra ,doar de vreo doua ori a avut un pic de muci+tuse = bronsita ,desi sora-sa mergea de la gradinita si dupa teorie trebuia sa ii aduca acasa toti virusii ...
Toamna asta fetita a inceput sa tuseasca exact cu trei zile inainte sa inceapa gradinita, deci ... tot in vacanta a apucat-o
MONI cu DIANA (01.01.2006) si TUDOR (14.08.2009) www.dropshots.com/DIANATUDOR" target="_blank"> POZE
"10% din viata este rezultatul a ceea ce ni se intampla, 90% este decisa de modul in care reactionam la ceea ce ni se intampla"
Dorsilia spune:
ba eu cred acum cu toata taria ca gradinita si cresa calesc copiii din toate pdv.
baietelul meu cand il tineam acasa era ok, cum il duceam la gradi in 4 zile era cu muci, il vindecam, il trimiteam inapoi dupa o saptamana, iar "incalta" o raceala sau viroza, dupa caz. Nu l-am indopat cu antibiotice insa cand nu s-a mai putut i-am dat. ultima data a luat acum 2 ani antibiotice. si cam de 1 an jumate n-a mai avut nici o raceala sau viroza. Acum ca e musai sa mearga la scoala, e clar. Dupa primele 2 saptamani de scoala s-a mucarit, l-am tratat in weekend ca asa l-a prins, l-am trimis inapoi. In vreo 6 zile i-au trecut. Dupa alte 2 saptamani s-a virusat iar, cu muci, tuse, un pic de febra. Iarasi in weekend plus 2 zile a lipsit din saptamana de scoala. Vindecat in 7 zile. Dupa alte 10 zile viroza cu febra. Acum e cu antibiotic ca dr a considerat ca febra moderata (38.5) e semn de infectie bacteriana. E plin de muci, e congestionat, tuseste, nu mananca si da...e vacanta.
Mi-am facut doar mea culpa, care nu foloseste nimanui, decat daca face invers decat am facut eu. Stiu ca pana nu demult ziceam ca mamicile ce-si trimit copiii raciti la gradi fac rau, insa acum dupa o alta noapte alba in care am incercat sa desfundam copilul cu tot felul, zic pe dos. F bine fac mamicile care au taria sa le indese fundurile de mici in cresa/gradi la program lung si care ii duc acolo si raciti si cu nurofenul in geanta. Asa se calesc.
Asa ca mamicilor, nu conteaza ca sunteti casnice, sau ca aveti posibilitatea de a angaja o armata de bone, sau ca aveti o hoarda de bunici acasa, sau ca aveti joburi care va solicita toata ziua, cea mai sanatoasa solutie pt copil e la indemana voastra - duceti copiii in colectivitate si nu-i mai cocolositi.
m-as duce sa-mi pun capat zilelor daca m-ar convinge cineva ca asa ar fi cel mai bine pt copii. asa de vinovata ma simt acum, l-a cocolosit, protejat si nu am facut bine
Darria spune:
Dorsilia: nu te simti vinovata, nu ai de ce.
In aceeasi situatie sunt si eu. Datorita imbolnavirilor repetate fetita mea a ajuns la astm alergic. In anul II de gradi a fost mai bolnava decat in primul an. Adica: mergea la gradi o saptamana/luna iar in cazuri fericite 14 zile luna cumulate, cu pauze. A avut si luni cu 4 zile la gradi. Statea acasa 2-3 saptamani pt. tratament, o duceam complet vindecata(fara tusea reziduala). O tineam acasa la recomandarea medicilor: sa nu transmit si sa nu mai colecteze altceva pe langa ce are deja.
Medicii(pediatri) imi spuneau ca e normal, ca asa se imunizeaza. Sigur ca a facut imunizare(din timp) cu diverse produse(plante si alopate) la recomandarea medicilor. S-a imunizat asa de bine ca am ajuns la astm
Ulterior 4 medici(1 orl si 3 alergolog/imunolog) mi-au confirmat ca am ajuns la astm datorita imbolnavirilor repetate. Mi-au spus ca nu asa se formeaza imunitatea(in cazul nostru), ca unii copii sunt pregatiti pt. colectivitate de mici si ca altii dupa o anumita varsta(>5 ani), etc... Tot ei mi-au spus ca din pacate in colectivitate se aduc copii bolnavi(chiar si la banalele viroze s-au referit) contagiosi, desi nu ar trebui.
Mi-au spus ca nu trebuia sa o duc la gradi la 3 ani si 4 luni si nici in anul al II-lea. Atentie: ma refer la cazul nostru, nu generalizez.
De unde era sa stiu ca o sa ajungem rapid la astm cand pediatrii imi spuneau ca e normal, ca se imunizeaza? Inainte nu a fost alergica(confirmat prin analize).
Am primit recomandarea sa nu o mai duc anul acesta la gradi, sa nu mai aiba contact cu persoane bolnave(contagios) fiindca la ea avanseaza rapid astmul si risc sa ajung cu spray(medicament) in buzunar, ca sa poata respira. Sa pun in balanta tot ce inseamna gradinita cu starea ei de sanatate. Pierd ft. mult la sanatate.
Cu acordul alergologului fac o incercare si o duc totusi la gradi. Isi doreste mult sa mearga la gradi.