Primele 400 de facultati din lume
Raspunsuri - Pagina 16
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/mihaela_s/mihaela_s.jpg)
mihaela_s spune:
Buflea, diplomele sunt verificate de statul suedez cu statul roman. Nu te prezinti pur si simplu cu diploma aici, dureaza cateva luni pana diploma din ro e verificata si recunoscuta.
Nu toate facultatile din Ro(ma refer la cele particulare) sunt recunoscute in Europa. Stiu europenii din vest ce facultati recunosc. In plus, mai nou sunt suedezi(nu putini) care fac medicina in Ro si in alte tari est-europene. Ei pot alege sa faca rezidenta in Ro si apoi vin si profeseaza in Suedia, probabil(asta inca nu stiu cum va fi pentru ca primii studenti inca nu au absolvit) in aceleasi conditii cum vin absolventii romani. Asadar cunostintele teoretice sint verificate pe baza diplomei pe care absolventul o prezinta si care e verificata ca e autentica, nu falsa. Toate astea sunt in cadrul EU. Cel din Burkina Faso nu are drept de practica cu diploma lui de acasa in EU. Nici indianul, nici iranianul, nici rusul, nici sarbul. Tocmai pentru ca scolile din cadrul EU sunt verificate de cei in masura sa faca asta.
Daca copilului meu trebuie sa ii faca anestezie un medic care vine din Europa de est si face pentru primele dati asta(pana cand suedezul spune clar ca medicul acela stie SI practic sa faca la cerintele suedeze) medicul suedez e suoraveghetor, tocmai ca pacientul sa nu fie in pericol. Te asigur ca nicio tara vest-europeana nu isi pune in pericol pacientii aducand medici din europa de est. Cunostintele teoretice se verifica si la fata locului, prin intrebari de proceduri, prin felul in care un medic face anamneza pacientului si pune un diagnostic. Nu trece nici macar un medic specialist la cutit si la proceduri complicate pana nu dovedeste ca stie lucruri simple. Fac garzi, consulta, cum spuneam e o verificare care imbina si teoria si practica. Toate astea sunt verificate de catre medicul supraveghetor, care raspunde de medicul venit din Europa de est. Si nu ii da mana libera pana nu E SIGUR ca poate. E in joc cariera celui care supravegheaza, nu e o joaca de copii.
Probabil fraza mea de la care ai plecat ti-a sugerat altceva, eu spuneam strict de un examen teoretic cum se da in SUA sau Canada, dar in fond nimeni nu trece netestat nici in Europa de vest. Ca e un alt fel de testare, e ceea ce europenii au hotarat. Incearca sa treci de ceea ce fraza mea initiala ti-a sugerat.
Am spus ca tu vezi lucrurile in felul tau dar nu corespunde cu situatia de la fata locului ca sa ii spun asa.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/XIO/XIO.jpg)
XIO spune:
Citat: |
citat din mesajul lui buflea Dupa pacientul Buflea ( ![]() |
Buflea, o colega de-a mea care nu stie franceza decat la nivel B1 sa zicem, a dat rezidentiatul in Franta, pregatindu-se 2 luni pt. el, timp in care facea si facultatea. Si l-a luat.
Deci nu e atat de greu, tinand cont de faptul ca trebuia sa scrie in franceza si ea a scris si in engleza cand nu stia un cuvand-2.
Nu am inteless povestea cu diploma. daca ai terminat o facultate de medicina ai diploma de medic, daca esti infirmier sau politician nu ai. E tare simplu.
Citat: |
citat din mesajul lui buflea Mie mi se pare foarte ingrijorataor acest sistem adoptat de Europa ... sa primeasca absolventi de medicina din diverse facultati ale lumii, fara sa ii puna macar sa dea niste examene pentru a putea practica ...zicea XIO ca unii nici examenul de rezidentiat nu si l-au dat si au ajuns medici in Germania ... Spun ingrijorator si riscant pentru ca diverse tari au diverse cerinte, poate diverse programe de invatamant, diverse metode de predare, diverse dotari tehnice ... Prefer din punctul asta de vedere metoda americana - |
Nu este deloc ingrijorator.
Medicul rezident trebuie sa invete, de-asta exista rezidentiatul.
cand termini facultatea ai notiunile de baza si atat, pe nemti spre exemplu ii intereseaza sa vada ca evoluezi -din spusele celor de acolo-. daca eu merg stiind sa fac cezariene in anul 1 de rezidentiat e foarte bine, dar tot trebuie sa arat ca evoluez.
Un coleg mai mare a plecat in Germania fara sa stie o boaba nemteste, si-a luat acolo B2-ul, a avut noroc si a prins un sef fain de tot, pe neurochirurgie, exact ce voia el, si in primele 8 luni el avea deja facute peste 40 de operatii mana 1. Asta pt. ca seful lui i-a spus ca operatul e ca sfatul: daca e cineva in dreapta sa te ajute nu ai ce sa gresesti. Acum dupa 1 an si ceva are muuulte facute singur, si medicul nici nu mai intra in operatie.
A vrut sa se mute in alta ona a Germaniei, s-a dus la un interviu, medicul de acolo nu a crzut caa facut atatea operatii, l-a pus sa-i explice ce stie el dina natomie, a adus documentatia ca a intrat in operatiile alea si acesta i-a spus ca e angajat pe loc, dar la el in spital nu e asa. Nu va intra mana 1, o ia incet de la inceput.
Metoda americana ce inseamna? ca eu daca vreau sa merg in America trebuie sa dau stepurile si sa fac inca o data rezidentiatul.
Acolo cum crezi ca invata? Crezi ca stau pe broaste? :)))
Rezidentiatul dureaza in fctie de specialitatea aleasa.
Inca din timpul studentiei intri in spital si consulti pacientii, la noi din anul 3 faci cursuri si din anul 1 practica.
Asta inseamna ca trebuie sa stiu sa consult un pacient si sa cer analizele corecte, sa dau un diagnostic prezumtiv si diferential, dar nu dau tratamentul.
cand ajungi rezident atunci poti prescrie tratament, dar sub supravegherea sefului direct. care la randul lui este supravegheat de seful de sectie.
Ce spui tu--teorie, inseamna un medic prost. degeaba stii teorie daca nu stii practic si daca nu ai facut practica.
E ca si cum ti-ar povesti cineva cum e gustul pizzei dar el nu a gustat niciodata si nici nu a atins vreuna.
**Fur is for petting***
http://www.facebook.com/#!/adoptiicaini
www.adoptiipisici.ro
Nimeni nu ramane virgin, viata tot ne-o trage o data.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/XIO/XIO.jpg)
XIO spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui buflea
Oooo ... da, categoric. Nimeni nu a spus ca aici in America toti sunt genii ... Ideea mea era ca aici, orice medic care pune mana pe un pacient a trecut ACELASI tip de examene, deci pot presupune ca orice medic care incepe sa profeseze are aceeasi baza de cunostinte ceruta de sistemul medical american - toti stiu ce fel de anestezice se folosesc / sunt aprobate in America, ce tratament se aplica in America la arsurile de stomac si la cosurile pubertatii ![]() Este o usurare pentru pacientul Buflea ![]() ![]() |
Examenele alea sunt mai simple decat rezidentiatul din Ro pt. ca materia e structurata mai bine. ;)
**Fur is for petting***
http://www.facebook.com/#!/adoptiicaini
www.adoptiipisici.ro
Nimeni nu ramane virgin, viata tot ne-o trage o data.
Cat despre ce spunea Cleo, ca "varfurile" au plecat in strainatate
![](icon_smile_big.gif)
In strainatate a plecat cine a vrut.
Au plecat colegi care nu au facut nimic practic in viata lor si la terorie erau cam praf.
Au plecat cei care nu au putut sa ia rezidentiatul in tara.
Au plecat cei care stiau limba.
Au plecat cei care doreau.
ciar spuneam cu o colega, si ea a invatat bine in facultate, ca au plecat toti aia care nu invatau. Si daca ei n-au avut probleme, nu stiu de ce ne stresam noi.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/columbiana/columbiana.jpg)
columbiana spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Vauva Buflea, sunt de acord cu tine pana la un punct, eu fiind acum in faza de final a unui master facut la o universitate in Helsinki.Am terminat inainte de 2000 in RO, la UBB Cluj, economice,poate s-a mai schimbat intre timp ![]() Ce medici romani cunosc eu aici,apropo de ce ziceai, lucreaza doar in medicina generala, nici unul in specialitati mai bune. Ei mare lucru nu au de facut, consultatiile de baza si trimiteri, concedii medicale,vizite la domiciliu, la batrani etc. Probabil medicii finlandezi aspira si ei spre specialitati mai bune sau pleaca la randul lor in alta parte si in policlinici atunci e cam penurie. |
nu s-a schimbat nimic la BB economice dupa 2000, cel putin in primii 5 ani, cind am terminat eu (sa nu mai zic ca ma transferasem de la ASE unde era si mai slab, clujenii pareau cu o juma de treapta mai sus); pot compara cu o universitate din alea 500 din clasament prin care am trecut aici ulterior, acelasi profil, e..incomparabila diferenta:) intre a invata o noapte si a iesi cu 10 la oral
![](icon_smile_big.gif)
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/mihaela_s/mihaela_s.jpg)
mihaela_s spune:
Citat: |
citat din mesajul lui XIO ciar spuneam cu o colega, si ea a invatat bine in facultate, ca au plecat toti aia care nu invatau. Si daca ei n-au avut probleme, nu stiu de ce ne stresam noi. |
Eu sunt curioasa cati din acestia vor ajunge medici in vest...
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/buflea/buflea.jpg)
buflea spune:
Citat: |
citat din mesajul lui mihaela_s Probabil fraza mea de la care ai plecat ti-a sugerat altceva, eu spuneam strict de un examen teoretic cum se da in SUA sau Canada, dar in fond nimeni nu trece netestat nici in Europa de vest. Ca e un alt fel de testare, e ceea ce europenii au hotarat. Incearca sa treci de ceea ce fraza mea initiala ti-a sugerat. |
M-am ambalat asa ca nu ma las !
![](icon_smile.gif)
![](icon_smile_blush.gif)
Din ce spui tu, eu inteleg ca Europa verifica medicii straini nu ca ii testeaza - nu testeaza nimeni pe nimeni, ti se verifica o hartie (bine macar ca exista asta !) si dupa aia, treci la practica in spital si ce nu stii, te invata mentorul la capul pacientului.
Testare este cea din America - poti sa vii tu cu diploma diplomelor, treci la examene sa vedem ce stii, nu ce scrie pe hartie. Uite ca acum cand vorbesc aici mi-a venit aceasta intrebare ... oare trebuie sa prezinti vreo diploma de absolvire cand te inscrii la examenele alea, sau nici macar asta nu conteaza - poti sa fii absolvent de chimie, daca treci examenele esti liber sa incepi rezidentiatul ?
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
en_kvinna spune:
Buflea, pe medicul din Kentucky il verifica spitalul, adica sa il oblige sa dea steppurile, din California? Nu cred. Exact la fel e si in UE. Se verifica documentele pt ca ele atesta faptul ca intr-un alt stat menbru UE a absolvit o scoala superioara de medicina. Noi in UE aveam ceva ce se numeste credite transferabile ECTS parca se prescurteaza si sunt atribuite fiecarui curs, laborator practica. Ei verifica creditele. Apoi, deja suedezii si alti europeni deja stiu ce trebuie sa scrie pe diploma, care sunt elementele de securitate, ce inseamna un nr de credite, sau cei pe sistem vechi sunt echivaleti tot print-un cumul de puncte, etc. Adica se face echivalarea. Alta treaba e ca in Ue incainte de aderare fiecare stat si-a adus sistemele sociale, incluisv educatia superioara, la standardul cerut de Bruxelles. Motiv pt care nu incape indoiala in ceea ce priveste pregatirea teoretica a studentilor intre statele membre, si da pot fi deosebiri, dar atunci esti pus la echivalat si refacut daca e cazul unele cursuri.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/buflea/buflea.jpg)
buflea spune:
Citat: |
citat din mesajul lui XIO Au plecat colegi care nu au facut nimic practic in viata lor si la terorie erau cam praf. Au plecat cei care nu au putut sa ia rezidentiatul in tara. ciar spuneam cu o colega, si ea a invatat bine in facultate, ca au plecat toti aia care nu invatau. Si daca ei n-au avut probleme, nu stiu de ce ne stresam noi. |
Aham ... nu mi-am dat seama daca in primul mesaj imi dadeai dreptate sau nu, dar aici imi confirmi suspiciunile ...toti astia de mai sus, au plecat si acum, profeseaza in spitalele europene. Pacientul Buflea nu ar dori sa fie tratat de unul din acestia. O sa dureze ceva timp pana cand sistemul european o sa-i respinga pe cei incompetenti, perioada in care, ei o sa-si dovedeasca incompetenta pe omul bolnav.
In America s-a stabilit un barem de cunostinte care se verifica prin acele stepuri - orice medic care vrea sa-si inceapa rezidentiatul trebuie sa dovedeasca ca are acea baza teoretica. Mai departe, sigur ca incep si invata in rezidentiat ...de fapt in medicina se invata toata viata.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/mihaela_s/mihaela_s.jpg)
mihaela_s spune:
Buflea, a completat foarte la subiect si en_kvinna. Am explicat si eu cum sta treaba cu diplomele, daca nu pricepi, mai mult nu am ce spune.
Eu ma(te) las, nu vad rostul ca eu sa spun una si tu sa intelegi tot asa cum vrei tu. Sorry, am alte probleme mai importante de facut decat sa pierd vremea pe aici.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/XIO/XIO.jpg)
XIO spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui mihaela_s
Eu sunt curioasa cati din acestia vor ajunge medici in vest... pur si simplu... Hobby calator de profesie |
Au ajuns deja.Profeseaza ca rezidenti.
Buflea, pacientul Buflea nu stie ce inseamna medic.
ca student faci 1000 de materii si dai tot atatea examene.
Cand ajungi rezident inveti specialitatea ta, sa dai tratamentul corect sa operezei, sa faci eco samd, de la alti medici.
Dupa pacientul Buflea, exceptand medicii specialisti si rezidenti de an mare, nu ar mai exista medici, ca nu te-ai lasa consultata de un incepator.
Si profesorii de acum au fost incepatori si au facut ceea ce pacientului Buflea i se pare fantastic. :))
baremul acela exista si la noi. Se numeste examen de rezidentiat.
baremul acela nu exista in Germania spre exemplu, in Austria, si tare ma indoiesc eu ca acele tari stau mai prost decat America sau Romania.
Buflea, examenul din America este pe hartie.
Ala care ia examenul vine la fel de habarnist la capul tau. Examenul ala este alcatuit din materia studiata in timpul facultatii.
Tot aia e, tot un incepator ai.
pacientul Buflea nu este documentat deloc bag de seama.
ca sa dai rezidentiatul trebuie LOGIC sa ai diploma de absolvent al facultatii de medicina, diploma care se obtine in urma sustinerii examenului de licenta, examen teoretic si prezentare in power Point.
In loc de 3 stepuri sunt 2 la noi.
Nu te poti inscrie decat daca ai terminat medicina si daca ai luat licenta.
Daca nu iei rezidentiatul nu ai dreptul de aprofesa ca medic rezident.
**Fur is for petting***
http://www.facebook.com/#!/adoptiicaini
www.adoptiipisici.ro
Nimeni nu ramane virgin, viata tot ne-o trage o data.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)