Clasa zero 2012-2013
Raspunsuri - Pagina 4
boticelina spune:
Ella fi-mea merge la o gradinita de stat foarte mica unde grupele nu sunt foarte omogene din punctul de vedere al varstei. Adica in grupa mica sunt acceptati si copiii ceva mai mici de 3 ani (dar care nu mai poarta scutec si au oarece deprinderi de autoservire). Apoi, pentru a completa grupele din care se mai retrag copii, cu acordul parintilor sunt repartizati copiii nou-inscrisi in grupele in care exista locuri disponibile si deoarece sunt putini in grupa (14-18) exista posibilitatea fizica de a lucra diferentiat cu cei mai mici/mai mari/mai ageri etc.
Tu vei putea "corecta" traseul academic al lui Bob incepand cu clasa I deoarece este reglementata absolvirea a doi ani intr-un an. Acum depinde si daca dezvoltarea cognitiva merge mana in mana cu cea emotionala si fizica. De ce spun asta - fi'mea e si ea foarte avansata dar doar pe anumite paliere, adica in zona de limbaj verbal si logica, vedere in spatiu e peste varsta fizica, dar din punctul de vedere al motricitatii generale e la limita inferioara pt varsta ei. Asa a fost tot timpul, de la nastere, mai "impiedicata' cum se zice.
In plus exista niste praguri de dezvoltare intelectuala la copii (marea majoritate), adica acea capacitate de internalizare a conceptelor abstracte se realizeaza in jurul varstei de 12 ani (cand majoritatea sunt in cl a VIa. Din cl a VIIa incepe deci si greul, geometrie, trigonometrie, fizica, chimie, dar atunci le e timpul. Daca tu il dai pe-al tau la 5 si 10 luni la scoala, e posibil sa-l prinda greometria un pic inainte de posibilitatea lui naturala de a le internaliza fara dificultate si toceala (si frustrari). Sunt multe de zis, daca al tau (zic al tau, dar ma refer la general la copii peste medie) care e evident mai dotat intelectual ajunge la 10 ani la liceu se va confrunta si cu frustrari emotionale pentru ca ai sai colegi vor vorbi de gagici si gagii si el n-ar avea nicio treaba
Eu in locul tau as lasa lucrurile sa mearga si i-as canaliza capacitatile pentru dezvoltare personala, interese proprii si cultivarea lor, e loc de multe in educatia unui copil, mai ales al unuia care e "sugativa" de informatii. Eu am invatat mai multe decat am crezut ca voi sti vreodata despre melci deoarece am incurajat timp de-un an pasiunea copilului meu pentru acestia. Stiai ca melcii respira printr-o pseudostoma? Nici eu nu stiam, copilul meu stie
Monica si Nancy, 04.07.2008
"If you are unware of your choices, then you have none"
Androix spune:
Asa, am tras putin pe dreapta si m-am intors ca sa spun ca daca e sa fie invatatoare diferite in clasa 0 si 1-4 asta e posibil doar pentru cine incepe la anul, caci din 2013 nu se mai formeaza clasa I.
www.obiectiverealiste.blogspot.com" target="_blank">Obiective Realiste
Androix Bijoux
Niste copii si toti copiii!
ella_74 spune:
Androix, Tamara, Dici,
mai, dar voi chiuliti de la odisee si va gasesc pe aici.
Ma bucur sa va aud (cu ghilimele) aici.
Poohy,
evaluarea facuta de psiholog; am scris eu prin ianuarie , ca vine saptamanal la noi; a venit cateva luni.
Evaluarea de la 4 ani a luat in calcul mai multe: nivel cognitiv, emotional, relationare, motricitate, perceptie si memorie vizuala.
Fiecare categorie primeste un punctaj.
Ideea e ca acest punctaj inainte de 6 ani nu e foarte relevant, motiv pentru care aceste evaluari si metodele de testare au in vedere copii mai mari decat .
Cognitiv, dau un exemplu: se scot cartonasele cu forme geometrice, cele de baza si spune: da, dar stii ca mai exista octogon, hexagon si paralelipiped iar ala e un con care e format din triunghi si sta pe un cerc; se pun cartonasele inapoi in plic
Alt exemplu: i s-a cerut sa deseneze , la alegere, un animal; a desenat vulturul plesuv; i-a explicat psiholoagei diferenta intre ala plesuv si ala neplesuv si l-a desenat in cel mai mic amananunt, inclusiv habitatul: creasta, cioc, ochi, gheare, pene, etc; mi s-a explicat ca reprezentarea, detaliile , proportiile primesc un anumit punctaj.
Apropos de memorie vizuala, avem un filmulet cu de la 1 an si 6 luni in care puzzle-urile din cateva piese le imbina pe dos, adica le intorcea pe toate cu fata in jos si le imbina dar fara incercari repetate ci pe toate din prima.
Daca te intereseaza , iti pot recomanda psiholog foarte bun, de copii. Mi-a fost recomandat si de directoarea de la Bambi cand mergea acolo.
Boticelina,
as vrea sa lamuresc: eu nu vreau sa faca copilul meu 2 clase intr-una si mi-as dori in primul rand sa-si traiasca copilaria.
Dar vreau sa mearga la scoala atunci cand cred ca eu ca ar fi pregatit si nu cand imi zice mie statul; imi doresc putina flexibilitate de la sistem.
Ref la evolutia fiecarui copil, avem si noi de recuperat pe anumite segmente, socializare in primul rand. Ca orice parinte atent la dezvoltarea copilului, l-am banuit de multe, dar se pare ca parintii, din prea multa grija isi caute belele singuri.
Si asa am ajuns si la psiholog cu el; copilul e normal si atat.
laura.carol spune:
Buna, sunt noua pe aici, am mai avut o incercare prin 2006 cand Deni era bebe , dar cand a inceput cu voma in jet, reflux, otite si infectie cu CMV, nu am mai avut timp nici sa imi fac dus . In legatura cu clasa 0, am inteles de la un inspector scolar ca este obligatoriu sa o dau la scoala , dar am vrut sa stiu cine o sa ma oblige. In concluzie, nimeni, dar daca voi incerca sa o inscriu in 2013 in clasa I nu voi putea. Asa incat in 2012 vom intra in clasa 0 la Scoala 189 la step by step.
Imi pare bine ca am reusit acum sa intru si eu, desi sunt cu Sofi in brate.
loryi1974 spune:
Ella,incearca sa il prinda 6 ani jumate in clasa intai.Cred ca poti obtine asta de la inspectorat daca baiatul este dezvoltat ok.
Fiica-mea deja a ajuns in clasa a treia, are colegi care se apropie de 10 - au 9 si 11 luni acum (!), ea mai avand ceva pana la 9 si sta foarte bine dpv al rezultatelor scolare, a cap. de concentrare etc.Ea este intr-o clasa fifty-fifty dpv al varstei, dar, sfadand orice opinii, cei mai mici (aia dati de 6 ani)sunt primii din clasa.
Nici nu imi pot imagina cum ar fi fost sa fie acum, la aproape 9 ani, doar in clasa a doua.
laura.carol spune:
Am si eu o intrebare, nu stiu unde sa o pun. Stiti pe cineva care merge la scoala de stat dar la sistemul step-by-step ???La noi, sector 4,Bucuresti, scoala 189 are 2 clase , si mi se pare destul de interesant, dar as dori mai multe informatii de la mamicile cu scolari la acest sistem. Multumesc
Laura mami de Sofia 11 luni si Denisa 5 ani si 8 luni
catrinik spune:
Si eu am foarte multe intrebari legate de subiect.
Ce am aflat eu pina acum, ba de la educatoare, ba de la radio-sant:
- nu se stie inca nimic. Toata lumea asteapta inca nush ce norme, cam prin nov;
- scoala de care apartinem: am inteles ca informatia asta o luam de la inspectorat. Sapt viitoare eu voi incerca sa ajung; Si cind m-am informat si eu la o scoala de care sint interesata prima intrebare a directoarei a fost: in ce zona stati? au prioritate copii din circumscriptia scolara. Deci cel putin teoretic se tine cont de arondare ( asta daca nu gasesti pila in timp util );
- la scoala am intrebat, la gradi la fel si mi s-a spus la fel: inca nu se stie.
- exista intr-adevar varianta ca daca nu sint locuri in scoli pregatitoarele sa se tina in gradinite. Dar am inteles ca nici o parte nu vrea si toata lumea se da dupa tufis. Nici in scoli sa nu vina educatoarele, nici in gradi sa nu vina invatatoarele;
- daca se vor tine totusi in gradinite e nevoie de personal specializat si asta inseamna ca educatoarele cu dubla specializare sa preaia grupele astea. Si atunci educatoarele ar deveni angajatele scolilor. Ceee ce am inteles ca nu vor si cred ca le cam incurca niste ploi ( eventual cumul de ore ... nu ma pricep foarte bine).
- si inca ceva ce nu pricep: cite grupe se vor forma la anul de cls 0 si cls I? dupa calculele mele ar tb sa fie un nr egal de 0 si 1, pt ca peste 2-3-4 ani nu vor exista generatii de copii. nu?
Deci daca o scoala are cam 4 grupe pe generatie la anul ar tb sa formeze 4 clase 0 si 4 clase I.
miha81 spune:
Buna! Fetita mea va avea in septembrie 2012 5 ani si 9 luni si am inscris-o deja la grupa 0. Nu vreau sa va sperii dar la scoala unde am inscris-o eu nu mai sunt locuri. Cand am dus eu dosarul, era afis pe usa ca incepand cu 05.10 fac inscrieri pentru grupa 0. Eu am fost pe 5.10 si am avut nr. de intrare 63. Dupa o discutie cu directorul am aflat ca vor face 4 grupe dar nu aveau inca stabiliti invatatorii.
La sfarsitul lunii octombrie a fost o prietena si nu mai erau locuri.
Ce o sa fie nu stiu nici eu..
pozeBianca
lbelciug spune:
WOW Miha, iata ca la Buzau se misca mai repede lucrurile ca-n Bucuresti! Bravo!
Ai dus vreun act special la inscriere avand in vedere ca nu are 6 ani in sept 2012? De fapt zi-ne tot ce ti-a cerut sa duci pt inscriere.
Mai da-ne amanunte, cu cine va face fata ta cl 0, si daca aceeasi persoana va merge mai departe cu copiii la cl I-IV.
Apropo de varsta, chiar ieri vorbeam cu invatatoarea baiatului (in prag de pensie, deci cu o experienta mare) si spunea ca e gresita limitarea de varsta. Ea recomanda inceperea clasei I la +6 ani, nu +7 ani. Tot sper sa se faca ceva in sensul asta...
Liviana - mamica fericita a lui Matei (21.02.2005) si Bogdanel (30.05.2007)
poohy spune:
Liviana, adica te gandesti si tu sa il duci pe Bogdanel la 5 ani si 3 luni la grupa 0?
Eu nu stiu daca Manu e pregatita. Sigur nu e un mic geniu :D Eu zic ca e un copil normal, dar cand va aud pe voi ce fac copiii vostri...
Ella, merci Pe mine m-ar interesa evaluarea in sensul de a afla unde trebuie lucrat cu ea, la ce nivel se afla etc Asta fac si la gradi, dar nu cu psihologi. Ma mai gandesc, oricum sotul cred ca m-ar scalpa daca i-ar pomeni de asa ceva
In gradinita Manuelei educatoarele vor sa pastreze copiii pentru grupa pregatitoare. S-ar pastra si grupele, ca toate sunt si invatatoare. Nu stiu insa daca s-au gandit la partea cu angajata scolii, nu a gradinitei...
Anca, Manu 02.06.2007 si Mihnea 09.04.2009