Cum se descopera talentul unui copil?
Raspunsuri - Pagina 2
alinuk spune:
Citat: |
citat din mesajul lui viviana El mai inseamna si talent la limbi straine, talent la sah, talent la scris, talent la matematica, talent oratoric. Poate lua o gramada de alte forme. E ca o samanta incoltita ce va inflori pe parcursul anilor de scoala. vivi |
ft bine punctat!
Alinuk
si ostrogotzii din dotare: Andu mik (2 ani) si Teo voinik (4 ani)
www.meseriademama.blogspot.com/" target="_blank">o mare familie...
............................................................................
Nimic nu-i intamplator!
............................................................................
Sabina spune:
nu poti sa il observi decat daca iti lasi copilul suficient de liber sa se exprime in mai multe domenii. Inclinatii spre un domeniu sau altul au majoritatea covarsitoare a oamenilor de pe planeta.
talent mai putini. De ex, fetita mea are clar inclinatii muzicale, e foarte buna la pian, dar talent cu adevarat are la artele plastice, unde e iesita din comun.
aporpos de bani, Msl, fetita mea nu a luat nicio lectie de pictura niciodata.
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Cum mi-am alaptat copiii
Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo
filofteia spune:
Si ce faci dupa ce il descoperi???
Al meu este foarte talentat la muzica (a castigat cateva concursuri, a aparut la cate emisiuni), dar... dupa ce a inceput scoala mai serios, n-a fost dispus sa sacrifice din timpul lui liber pentru muzica. Nici macar nu dadeam bani (apropo de msl1)... la noi prin Palatul Copiilor, daca esti talentat, trage profesorul de tine sa te invete. Cand a inceput sa-l cheme de trei/patru ori pe saptamana a renuntat. La inceput am incercat sa-l imping eu de la spate, dar apoi mi-am spus ca nu vreau sa-l fac sa urasca muzica pana la urma. Daca el nu are acea chemare de a munci in plus pentru asta, cu timpul nu-i va face placere si va deveni o corvoada.
Cum am descoperit talentul la muzica, canta inca de cand a inceput sa vorbeasca si asculta muzica clasica cu placere de la o varsta foarte frageda. Asta se intampla in orice moment... de pe la 2 ani jumatate una din activitatile lui preferate era sa asculte muzica, apoi a venit o perioada in care isi facea CD-uri peste CD-uri, mergem la filarmonica cu drag de pe la gradinita... ce vreau sa spun este ca-l vezi ca este talentat. Eu stiu cand copilul este trist pentru ca nu mai canta... canta toata ziua, uneori se trezea cantand si in clasa, noroc ca invatatoarea ca a inteles afinitatea lui.
Asa cum stiu bine ca este talentat la tehnica. In clasa a II-a la insistentele lui a mers prima data la Palatul Copiilor la electronica. Intr-o luna deja participa la simpozioane. Acum cand are un moment liber mai face un circuit. Desi nu a facut inca fizica stie ce-i acela condensator, ce-i rezistenta, care este diferenta intre tensiunea continua si cea alternativa, sa faca un circuit in paralel sau in serie, are curiozitati in acest domeniu pe care alti copii nu le au.
In schimb desi este in clasa a V-a citeste greoi, mai greseste ortograme, deci clar nu este talentat la romana sau limbi straine.
De multe ori m-am gandit ca poate este bine si asa. Copilul meu nu straluceste la toate ci este foarte bun la unele si slab la altele. Nu stiu cum este cand ai un copil de 10 pe linie, care pare bun la orice.
nadaflorilor spune:
Noua in scoala profesorul de muzica ne spunea ca: Talentul e 10 la suta inspiratie si 90 la suta transpiratie...
Nu mai stiu daca cita vreo personaliate sau daca e un "proverb".
Inclinatiile artistice pot fi naturale, dar fara studiu de specialitate, raman doar naturale. Nu spun ca e rau, e chiar f bine, unii recupereaza la varsta adulta sau chiar in adolescenta ceea ce nu au putut acumula in copilarie din cazua lipsurilor materiale, dar nu e posibil in toate domeniile, de exemplu in balet, e imposibil sa te apuci de balet la 18 ani, chiar si la 14 daca te apuci cu tot talentul nu vei putea sa ajungi la nivelul unuia care a inceput de la 4-5 ani cu un talent mai redus...
Am o vecina, cca 19-20 ani, i-a dat sotului meu in semn de recunostinta o pictura facuta de ea. Noi o mai ajutam cu alimente si diverse cand cere sau cand ni se pare ca nu a mai cerut de ceva vreme. Pictura este impresionanta, nu e pe gustul meu, culori prea intunecate, dar recunosc ca nu oricine poate picta ca ea... nu cred ca a investit f mult in materiale, pentru ca a pictat pe un carton de ambalaj... dar daca nu te uiti pe dosul picturii nu se observa... la pictura se pot obtine rezultate bune si fara multa investitie, cata vreme exista talent si ceva studiu (fie el si individual).
Nina, 30s+,
viviana spune:
E o poveste si cu talentul asta. Il urmezi au ba.
Asta e alegerea copilului in functie de trairile si dispozitia lui de moment.
Sora mea s-a nascut talentata. La muzica si la desen. Un talent deosebit. A luat premii, multe premii. Si-a cultivat talentul pe tot parcursul vietii.
Azi e medic. Si unul foarte bun.
A avut un singur regret: ca nu a invatat sa cante la pian. Dar, o face azi la 40 ani.
Sabina asa e. Trebuie sa facem o diferenta intre inclinatie spre... si talent.
Eu nu am nici un talent si nici o inclinatie deosebita spre ceva.
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
szivarvany spune:
fi`mea s-a inscris la dans, pictura, chitara, sah. pe bani. pt noi multi bani. talent nu cred ca are, insa ii place si munceste cu drag deocamdata. probabil isi va descoperi pana la urma si talentul ala adevarat insa trebuie multe incercari
_
Daria & felina fioroasaGIULIA(2004 08 16) cu Sela
www.desprecopii.com/pozeconcurs/folderview.asp?folder=Vara 2011 amintiri de vacanta&page=5" target="_blank">Concurs-Vara2011-mag1
msl1 spune:
[quote]citat din mesajul lui alinuk
Cand am raspuns acestui subiect nu am luat in calcul varianta unui copil'geniu'
Am ales sa ma situez, atat eu cat si raspunsul meu, la un nivel obisnuit, accesibil majoritatii (dpdv al capacitatilor, posibilitatilor pe care le poate avea un copil).
Msl eu cred in sansa mai degraba, context in care te afli la un moment dat in viata (lucru pe care-l poti influenta si tu ca parinte) decat in bani.
nu stiu in SUA, dar de ex in Bucuresti pot da doar cateva exemple:
exista Cluburi ale Copiilor / unde orele sunt gratuite sau cu taxe modice
exista Scoli de Muzica si Arte Plastice, unde-ti poti duce copilul
exsita spectacole cu intrare libera prin diferite locuri de joaca, mall uri, etc, diferite proiecte culturale dedicate copiilor la Atheneu, Opera
la pationoar eu imi duc baietelul intr-un mall cu un ab de 60lei/10 sedinte per nelimitata
samd
in general in aceste institutii se afla profesori dedicati, cu experienta care-si fac cu pasiune meseria (e motivul pt care au mai ramas in sistem)
Mai, nu exista nimic gratuit cel putin eu nu am gasit. Adica ba da, prima ora gratuit si restul le platesti (f scump). Scoala de muzica sau arta aici nu exista ca in ro sponsorizata de stat, iar la particular nici sa nu visez...
club al copiilor gratuit sau f ieftin asa ca in ro nu exista;
totul se plateste daca vrei sa iti pui copilul la performanta indiferent in ce domeniu din pacate. Imi pare rau ca si ea imi va reprosa ca nu am dus-o sa faca sportul/arta/muzica care i-ar fi placut (pt ca nu imi permit) exact asa cum i-am reprosat si eu mamei mele si nu puteam sa inteleg ca (ei nu au avut bani si nici interes) de ce nu au vrut sa ma duca unde mi-as fi dorit.
polux spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ninapreda Noua in scoala profesorul de muzica ne spunea ca: Talentul e 10 la suta inspiratie si 90 la suta transpiratie... |
Edison a spus "Genius is one percent inspiration, ninety-nine percent perspiration", adica geniul e 1 la suta inspiratie si 99 la suta transpiratie.
ch_dana spune:
Ca parinte, esti subiectiv, dar poti apela la altii....
www.supradotati.ro/" target="_blank">http://www.supradotati.ro/
Dana & Amelia (21.06.2011)
monica70 spune:
La noi e simplu si ieftin, daca sunt inscrisi la Palatul copiilor.Costa doar 80 de lei pe an indiferent la cate cursuri sunt inscrisi si sunt foarte multe - dansuri (modern,sportiv,popular), gimnastica aerobic, desen-pictura, pictura pe sticla, ceramica si arta decorativa, aeromodele, sah, pimpong, karting, pian, chitara, taraf, vocal, limbi straine - engleza,franceza,spaniola,germana ,orientare turistica,jurnalism,teatru,teatru de papusi,informatica si ... sigur nu le-am retinut pe toate .Doar balet si inot n-au acolo.
Odata inscrisi sigur ii vor descoperi profesorii pe cei care au vreun talent in domeniul respectiv.Anul asta am inscris-o si eu pe fetita in premiera si ... la 9 cursuri - ca am zis ca asa va alege ea sa ramana la ce ii place. Din cauza orarului n-o sa putem merge decat la vreo 5 sau 6.Din astea are ceva talent la desen (si eu aveam) , dar o sa vedem ce zice si profesoara.La limbi straine nu cred sa aiba talent,dar tot am inscris-o la engleza si germana.Am mai inscris-o la gimnastica aerobica si dans sportiv - in domeniul asta iar s-ar putea sa aiba ceva inclinatie,dar mai imporant e ca are indicatie medicala sa faca ceva dansuri (sau/si inot). La sah am mai inscris-o si cred ca se va descurca daca "mosteneste familia" ,ca avem in familie un unchi de-al meu foarte bun la sah. Taica-meu si alti vreo 3 unchi,plus eu si frate-meu ne descurcam binisor.Dar in afara de unchiul ala,restul jucam doar asa din cand in cand,de placere (eu n-am mai jucat de nu stiu cati ani,pana acum cand am inceput sa o invat pe fetita) . Fetita viseaza si la chestii gen pian,chitara .. dar nu cred sa aiba talent - in famile suntem toti cam fara voce - insa la anul sau cand va avea varsta la care o primesc o sa o inscriu si la asa ceva sa se lamureasca singura (eu presupun ca o sa renunte singura rapid).Daca mai creste mi-ar placea sa o inscriu si la teatru si jurnalism,numai sa vrea.Mie sigur mi-ar fi placut - dar pe vremea aia cine sa ma dea la asa ceva? M-a inscris maica-mea la gimnastica pe la 6 ani fiindca toata ziua ma dadeam peste cap si ma cataram pe toate batatoarele de covoare,dar dupa vreo 3 sedinte m-a si retras cand a vazut o fetita cu nasul spart dupa ce cazuse se pe barna Fratele meu a facut in schimb de mic fotbal ani de zile,a jucat si in echipa scolii,a universitatii - si facultatea de sport a facut-o. Dar cu atat s-a ales ca acum se ocupa cu comertul. A lucrat un an profesor de sport dar aveau vanzatoarele lui salarii mai mari decat el asa ca a renuntat.Practica insa de placere frecvent fotbal,baschet,tenis,iarna schi.Ca fotbalist avea ceva talent,dar nu era foarte ambitios,nu se omora cu alergatul pe teren - imi aduc aminte ca il cam critica taica-meu .In schimb a avut un coleg care se vedea ca e foarte bun si a si ajuns la nationala la un moment dat.Asta ca tot nu s-a prea vorbit si de talente la sport - sunt si sporturi f. frumoase dar scumpe rau - inotul,tenisul,patinajul ...
MONI cu DIANA (01.01.2006) si TUDOR (14.08.2009) www.dropshots.com/DIANATUDOR" target="_blank"> POZE
"10% din viata este rezultatul a ceea ce ni se intampla, 90% este decisa de modul in care reactionam la ceea ce ni se intampla"