Cum se descopera talentul unui copil?
Raspunsuri - Pagina 3
bubi spune:
eu fac atat: o vad si o simt, o expun la diverse si daca manifesta sustinut vreo inclinatie, marsam intracolo. cere ea daca vrea, expunerea este insa esentiala. nu fortez nimic, incerc doar sa fiu atenta si sa expun copilul la diverse...atat :) si nu am pretentii, vreau doar sa aiba incredere in ea si sa fie happy, sa faca ce-i place..
diana_jors spune:
Alex pare sa aiba talent la desen. Mi-a trecut asta prin cap cand am vazut cum colora la 2.5 ani (si identifica destul de multe nuante ale aceleasi culori), iar intre timp mi-au spus acelasi lucru si 3 educatoare. . Zilele trecute a desenat o bancuta, si chiar a schitat-o 3D (eu n-am avut perspectiva 3D decat prin gimnaziu). Imi aduc aminte cum singura mea nota mica in clasa 1 a fost la ... colorat si rememorand cum coloram eu, pot spune ca eu la 7-8 ani coloram mai prost decat el la 3 ani. Intre timp, mama s-a hotarat sa ma trimita la niste cursuri de desen/pictura (culmea, era convinsa ca am talent) si pot spune ca ma descurc bine, ca am exercitiu. Dar daca e sa am o zi libera, si sa aleg ce sa fac in ea, aleg... sa fac sport unde am "norocul" de a ma descurca binisor la sporturile de anduranta (nu stiu daca se cheama "talent" sau "inclinatie" sau altfel). Acelasi lucru e valabil si la Alex - atunci cand are foi in fata, deseneaza si coloreaza extraordinar, dar cand e sa aleaga ce sa faca, deocamdata alege sa se joace cu masinute si sa iasa afara, sa alerge sau sa pedaleze. Si abia undeva la 20-30% din situatii alege sa deseneze/coloreze. Si se descurca bine si la activitatile sportive, chiar si la viteza, nu doar la anduranta.
Alte talente/inclinatii - se descurca la muzica, dar nu il atrage. Se mai descurca la lipit si decupat (si decupatul il atrage). Si e foarte bun si la matematica (stiu, are doar 4.5 ani, dar stie cifrele de mult si face calcule din proprie initiativa de cateva luni, se descurca la calcule simple, cu numere mici, la adunare, scadere si inmultire ). Acum, eu sunt matematician si sotul inginer, deci aici chiar ar avea de unde . Il mai atrage si astronomia (da, e matematica aplicata).
Ce vom face pe viitor - ma voi stradui sa il pun in fata cat mai multor variante, si sa il las pe el sa aleaga. In fata tuturor variantelor poate imi va fi imposibil sa il pun, dar il voi educa de asa masura incat, daca la x zeci de ani de ani isi gaseste un talent/o alta inclinatie, sa si le cultive si la acea varsta (eu m-am apucat de alergat la 27 , si inca mai sper sa reusesc sa pilotez un avion, fie si de cel foarte mic )
monica70 spune:
Deci azi pot sa confirm ca prin mersul la Palatul copiilor "se descopera" sau ma rog,se confirma talentul unui copil (ca daca nu mi se parea si mie ca are talent poate n-o duceam la asa ceva)
Fetita mea de aproape 6 ani azi a fost a doua oara la desen-pictura si azi profesoara m-a luat deoparte sa ma intrebe cati ani are,i-am zis si mi-a zis ca foarte bine,ca e foarte talentata ,ca are imaginatie, spirit de observatie,ca e curajoasa,ca nu o tot intreaba ce si cum ca alti copii etc. si ca o sa o mute in alta grupa cu copii mai mari (desi e chiar si o fetita de 10 ani cu ea in grupa).
Eu cam stiam ca are talent la desen(mai ales ca si eu am ),dar altceva e cand confirma asta cineva de specialitate.
Acum ramane de vazut daca isi va si valorifica talentul respectiv in viitor - ca de exemplu eu degeaba am avut talent la desen ,ca am ajuns o biata contabila (adica "director economic" , dar tot aceeasi mancare de peste e adica PC+hartoage+stres )
MONI cu DIANA (01.01.2006) si TUDOR (14.08.2009) www.dropshots.com/DIANATUDOR" target="_blank"> POZE
"10% din viata este rezultatul a ceea ce ni se intampla, 90% este decisa de modul in care reactionam la ceea ce ni se intampla"
miri2007 spune:
Monica,
Talent la desen si un pic de munca pentru a te imprieteni cu matematica si fizica si iese un foarte bun arhitect!
Si eu am desenat mult in gimnaziu, dar fara a avea un talent deosebit, stiam sa desenem dar nu rupeam gura targului, insa am fost foarte buna la geometrie in spatiu si la mate in general. Am ales drumul acesta cu mate, insa cu un pic de perseverenta la desen as fi reusit si pe arhitectura (desi la varsta liceului mi se parea un drum imposibil, insa acum mi se pare ca ar fi fost o foarte buna alegere).
Miri2007
Mai scriu pe / reclama ilegala
monica70 spune:
MIRI sa stii ca si eu am fost buna la mate si mi-a placut foarte mult geometria (fizica - nu ca am dat la economic si acolo nu se punea deloc baza pe ea )- dar la un moment dat printr-a zecea si eu ma gandeam sa dau admitere la arhitectura (si acum imi place la nebunie sa proiectez case de exemplu) insa erau alte vremuri: am terminat in '88 si erau doar cateva locuri pe tara (parca 50),la Bucuresti (poate si la Iasi 25?) si toata lumea imi zicea ca n-am sanse,ca intra doar cei fff buni si pilele ... eram si din Arad deci foarte departe si n-am avut curajul sa incerc,mai ales ca la economic fiind n-am facut absolut deloc desen tehnic cum se facea la liceele industriale.Doar intr-a opta am facut asa ceva si imi placea la nebunie .
Chiar mi-ar placea sa aleaga Diana arhitectura - o vad ca si ea "vede in spatiu" de la ce constructii cu cuburile si alte genuri de lego face(a),sau cum s-a descurcat de f. mica cu puzzle.In plus in familia sotului sunt destui ingineri,o mai fi mostenit si de-acolo ceva inclinatii.
Dar deocamdata e pasionata sa fie printesa/zana - si e inebunita dupa impopotonat - margele,inele,agrafe,haine ... vrea oja ,ruj,pantofi cu tocuri si altele de gen Asta in conditiile in care eu nu ma machiez absolut defel,am doar un lipstik ,iar oja si fard de ochi imi pun doar la ocazii - de exemplu acum la nunta lui frate-meu.
Chestiile astea se inscriu la "talente"? Poate ma trezesc cu vreo "top-modeala" pe cap ca si la kile ar corespunde abia 16 kg la 6 ani ...
MONI cu DIANA (01.01.2006) si TUDOR (14.08.2009) www.dropshots.com/DIANATUDOR" target="_blank"> POZE
"10% din viata este rezultatul a ceea ce ni se intampla, 90% este decisa de modul in care reactionam la ceea ce ni se intampla"
ralutzy_che spune:
sal
e un subiect foarte complex.
generalitati nu cred ca as putea spune. sunt un parinte la inceput de drum, nu am prea multe de impartasit, dar imi place sa citesc din experientele altor parinti.
va spun si eu de bb-ul meu de 2 ani, care ma uimeste in fiecare zi. sincer nu cred ca e vorba de talent, sau cine stie, eu cred ca e mai mult asa o pasiune trecatoare. o sa vedem ce ne rezerva viitorul...
Alex e pasionat de poezie, tot ce are rime- cantecele, versuri, poezioare. Vazand pasiunea lui am inceput sa-i cumpar carticele cu versuri, de care e foarte incantat. Vine cu cartea sa-i citim, daca il refuzam se supara. Are o memorie uimitoare stie deja o gramada de poezii, si nu doar din cele de 4-5 versuri. Are carticele preferate,pe care le stie pe de rost, noi ii citi iar el spune dinnainte ce urmeaza.
Nimeni din familie nu are aceasta pasiune, ba cei mai batrani spun sa-l mai las ca stie prea multe. ar fi o tampenie!e prea mic ca sa-l oblig sa invete ceva. vine si spune "mami vei o ata poezie, chiteste ata si intinde cartea" cum as putea sa-l refuz?
unele dintre poezi eu nu le stiu, doar daca le citesc, pt ca vine si vrea sa le spunem impreuna.
cand il las singur in camera se joaca si are multe momente in care spune poezi sau recita cantecele (nu il las nesupravegheat, il pandesc mereu fara sa ma vada)
in preajma altor persoane este foarte retinut sau incepe sa se alinte(cand suntem in familie)si nu mai intelegi nimic din ce spune.
oricum stiu ca poate e greu de crezut fiind asa mic. uneori daca spun vreunui parinte cu copil de varsta lui, incepe sa rada si ne ia la misto, dar nu as avea de ce sa mint pt ca nu ma vreau sa impresionez pe nimeni.
poate vreunul din parinti a mai trecut prin momente de genul, adica un copil care cere mai mult decat ii poti oferi tu, si ne sopune si noua cum ar fi mai bine sa procedam pe viitor.
Iaiu, mami de Alex (25.11.2009) si 14+
monica70 spune:
RALUTZY eu una te cred,si ai mei amandoi au vorbit (vorbesc) deja f. bine la 2 ani si daca au cine-i invata retin usor poeziile.Recunosc ca eu una nu i-am invatat de lene ,doar maica-mea i-a invatat cateva poezii.Eu doar le citesc povesti,mai rar poezii desi le plac mult si alea.In schimb pe mine m-a invatat bunica de la tara poezii si pe la 2-3 ani stiam poezii cu duiumul.Insa dupa aia ... pauza,la scoala generala de exemplu uram sa memorez poeziile si orice in general,deci nu-mi placea sa tocesc,preferam sa fac exercitii la matematica. Insa am avut o memorie f. buna (si mai am inca ceva ramasite acum la 41 de ani )