Balcon construit de fostul proprietar fara AC

Balcon construit de fostul proprietar fara AC | Autor: kim222

Link direct la acest mesaj

Buna ziua!
Intentionez sa deschid un CMI la parterul unui bloc,unde detin un apartament din anul 2003. Pentru a realiza accesul in cabinet direct din exterior am depus actele necesare eliberarii unui certificat de urbanism in vederea obtinerii unei autorizatii de construire scari (la acest balcon).
Mi se refuza acest certifcat pe motiv ca balconul a fost construit fara autorizatie. Mentionez ca acest balcon a fost construit de fostul proprietar, la data cumpararii acest balcon existand. Balconul este mentionat in actul de vanzare cumparare si in cadastru si de asemenea este intabulat.
Primaria doreste ca eu pentru a intra in legalitate sa platesc o amenda de 1000 ron si sa apoi 6 milioane pentru o expertiza.

Este normal ca eu sa platesc pentru greselile altora??(cadastrist,notar..etc)
Ce pot face?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns MadalinaM spune:

Dupa o anumita perioada "unele fapte" se prescriu.
Vezi daca si constructia balconului tau poate intra in aceasta categorie.(dovada ca el exista de cel putin 8 ani e actul de vanzare-cumparare in care este mentionat + intabularea etc.)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

Partea proasta este ca n-ai cum sa treci de primarie. Partea si mai proasta este ca dupa amenda, teoretic trebuie obtinuta autorizatia de constructie (daca ei reclama lipsa ei). Incearca sa scapi de expertiza, daca poti.
Iar daca trebuie sa obtii AC pentru scara, fa una pentru tot balconul, cu scari cu tot, precedata de certificat de urbanism pentru toata lucrarea.
Expertiza n-ar fi chiar necesara...dar daca nu vor altfel, nu ai ce face.
Si pe mine ma mira pe ce baza s-a facut cadastrul, din moment ce in acte balconul ala nu exista.

Rufus, Tora si iadele www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Retrospectiva 2008 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=a1ed73f473ea25944e234a" target="_blank">Retrospectiva 2009 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=d39f778033dd7597d12ac9&source=category&category_id=all" target="_blank">Retrospectiva 2010

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kim222 spune:

Partea interesanta este ca nici macar nu am cumparat eu apartamentul la aceea data nefiind in tara ,tranzactia facandu-se prin procura.
Deci care ar fi temeiul legal pentru a plati o amenda pentru ceva ce nu am facut eu? Din 2000 pana in 2009 nu am locuit in RO.Balconul nu depaseste balconul celui de deasupra (desi s-a respectat fatada).
La asta cu prescrisul m-am gandit si eu ..dar nu stiu unde pot afla asta...
..si am mai aflat ceva despre o lege cu privire la garantia pentru vicii ascunse..dar nu stiu cum ma poate ajuta asta..
poate ma ajuta ceva juristi!

edit:m-am zapacit si am uitat sa va multumesc pentru raspunsuri!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns IrimiaF spune:

Poti primi un raspuns pe www.avocatnet.ro.Si eu am primit lamuriri pe forumul lor cand am avut astfel de probleme.
Din cate stiu eu, exista un termen de prescriptie de 5 ani pentru datoriile catre stat, iar in contractul de vanzare-cumparare, notarul trebuie sa fi mentionat faptul ca vanzatorul este raspunzator de viciile ascunse ale proprietatii vandute. Este curios felul in care cadastristul a facut dosarul, deoarece balconul neavand autorizatie de constructie nu avea nici act de proprietate, iar cadastristul este obligat sa ceara actele de proprietate.
Notarul nu are nici o vina, deoarece el are doar obligatia de a cere si verifica in extrasul de carte funciara daca exista vreo sarcina asupra proprietatii puse in vanzare. De altfel, in 2003 Oficiul de cadastru era separat de Cartea Funciara, nu ca astazi cand sunt o institutie comuna.
Iar razboiul cu Primaria este , din pacate, un razboi pierdut din start. Ar trebui sa cauti pe fostul proprietar si pe inginerul care a intocmit dosarul pentru cadastru si sa le ceri sa achite aceste cheltuieli, dar nu-i poti obliga s-o faca decat prin inceperea unui proces care mananca timp si bani.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kim222 spune:

Din pacate fiecare imi raspunde altceva..inclusiv avocatii.
Chiar daca voi ajunge sa platesc acesti bani voi da in judecata primaria pt ca nu exista temei legal prin care eu sunt obligat sa platesc pentru ceva ce nu am facut...

va multumesc pt raspunsuri si ..mai astept pareri

Mergi la inceput