pomana 40 zile..

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns nadaflorilor spune:

eu sunt din Bucuresti, parintii originali din jurul Bucurestiului, la noi in "familioane" nu s-a facut niciodata pomana cu masa, pat, scaun, dar am avut vecini originali de prin Oltenia, Baragan, la ei am vazut obiceiul asta...in plus am fost la pomana de 1 an a mamei unei prietene, mama si toata familia locuiau in Brasov dar erau de prin Moldova, la ei am vazut obiceiul cu pomul impodobit cu turte dulci...de aceea e bine sa discuti cu cineva din familie care are experienta, mama, soacra, o matusa, sa faci cum e la voi obiceiul ca sa nu ai parte de discutii, critici, eventual reprosuri ca te-ai abatut sau nu ai respectat obiceiurile


de exemplu noi am vorbit cu preotul inainte de cele 40 de zile si preotul a zis ca ceea ce conteaza e slujba in biserica si slujirea hainelor de pomana cat si a mancarii de la praznic, asa ca la cimitir putem merge singuri ulterior cu sticla cu vin amestecat cu ulei etc... am facut asa....s-au ofuscat nemaurile ca era musai sa mergem la cimitir cu preot si cu alea obiceiuri..galeti, prosoape date de pomana peste mormant ...si nu mai tin minte cate alea in vazul lumii...preotul a spus ca sunt obiceiuri laice si ca nu au legatura cu drumul sufletului celui decedat.... nici mesele intinse si copioase nu au a face cu spiritualitatea dar macar daca cei de la praznic pomenesc numele decedatului inainte de a incepe sa bage in gura se cheama ca pomana si-a atins scopul....adica "pomenirea mortului"...

asta le-a comunicat preotul celor de la praznic, pentru ca au fost persoane care luat "atitudine" in fata lui incercand sa ne arate cu "degetul"


ps. la 40 de zile nu cred ca exista taxa la biserica, trebuie mers din timp (cel putin o saptamana inainte sau poate chiar doua) si anuntat ca aveti praznic de 40 de zile in ziua X, apoi cand se merge la biserica ptr slujba cand se da liturghie se scrie pe pomelnic numele pomenitului si ca e pomenit la 40 de zile si ii si spuneti preotului ca azi aveti pomenirea de 40 de zile, trebuie sa stie; pentru cat se da la preot ca vine acasa sau si la cimitir vorbiti cu persoana de la lumanari sau cu dascalul, daca ei va spun ca trebuie vorbit direct cu preotul , faceti cum spun eiNina, 29s+,

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anya spune:

Gaseste e cineva din zona care sa te ajute cu sfaturi. De preferat cineva de pe langa biserica. De obicei "babele" se arunca la obiceiuri costisitoare si nu cred ca vrei sa te inhami.
Eu pot sa-ti spun ca in Ardeal se face o pomenire la biserica si o mica slujba la mormant. La biserica se duce un colac (parastas) mare cu o lumanare infipta in el si o sticla cu vin. Pe masa sunt insirati atatia colaci cate pomeniri se fac in ziua respectiva (de 40 zile sau de an). In vara am fost la una "de an" si s-a platit o taxa. Unii fac niste pachete cu mancare - altii nu (astea se pun in cos, sub masa). Dupa parastas (bisrica si cimitir) se invita oamenii la masa (la restaurant, cantina, acasa...fiecare cum poate). Haine noi nu se dau. Nici mese, paturi sau mai stiu eu ce. Daca au ramas lucruri bune din hainele/obiectele celui decedat - puteti sa le dati pe astea. Coliva nu exista in Ardeal iar obiceiurile par mult mai simple decat ce am auzit in alte parti.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns valentinag spune:

In functie de zona de unde esti sunt diverse obiceiuri peste care poti sa treci daca vrei!Important este sa faci o coliva(asta in sud) pe care s-o duci la biserica impreuna cu un colac si-o sticluta de vin, sa faca preotul slujba, sa mearga la mormant sa spuna si acolo cateva cuvinte si gata!Daca vrei sa faci pachete sau sa pui masa,sa dai haine, la fel, chemi preotul, face slujba si apoi poti sa imparti!Atat si nimic mai mult, nu prosoape, batiste,mese, scaune si sifoniere, sau mai stiu eu ce!
Asta deja mi se pare exagerat si ajungem sa facem credit ca sa facem un parastas!
La noi in zona de exemplu se cara apa 40 de zile unui vecin, apoi la 40 de zile se dezleaga apa, ma rog, sunt obiceiuri care n-au nicio legatura cu biserica!
Multa putere iti doresc!

De mancare
Dulciuri
Din gradina mea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oana_lex82 spune:

Multumesc mult fetelor..din pacate matusa mea a murit acum o ora ..stiu ca era batrana (90 ani), dar am iubit-o ff mult si am sa o iubesc cat voi exista...nu dispun de asa multi bani sa fac "casa de paturi"..pe la noi nu am mai auzit... eu ma gandeam la o masa unde sa chem neamuri si preotul..deocamdata trebuie sa ne ocupam de inmormantare...
Dumnezeu sa o ierte si sa ii aseze sufletul in rai.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nadaflorilor spune:

Dumnezeu sa o odihneasca!

Nina, 29s+,

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns abramburika spune:

Sa-i fie tarana usoara, Dumnezeu sa o odihneasca in pace!

******
Lacrimile sunt limbajul tacut al durerii.

Doamne-Doamne, ai grija de noi 34s

Se tu sentissi come mi batte il cuore,
Se premo la mano, mi batte più forte ancora:
Sai tu dirmi perché batte così?
Perché il mio amore per te sta tutto qui!!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oana_lex82 spune:

Multumesc mult fetelor. Maine o inmormantam

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ni-na spune:

Acum o luna am facut la tara o pomana la care au venit cam 30 persoane,iar financiar au fost cam 500 ron...insa am muncit 2 zile cate 20 ore.
La mine in zona(la ses,25 km de Focsani)se face o casa de paturi,4 bucati,ceva de pus pe jos,masa,scaun,un pat,o veioza,o lenjerie,o perna.
Am mai dat de pomana un rand de haine complet..lenjerie intima noua,restul haine de-a mamei,iar restul hainelor le-am daruit celor ce le-au dorit.Cu farfuriile,galetile,prosoapele ...vb cu femeia care face curat la biserica de care apartii.............depinde de obiceiul locului.

Dumnezeu sa o odihneasca!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oana_lex82 spune:

ok, dar "casa de paturi" o va da unchiul meu, dar nu poate la 40 de zile(oare o poate face si mai tarziu?) , eu fac doar pomana de mancare acasa.Ce anume trebuie sa cumpar in afara de mancare, covrigi, batiste, lumanari?/? Altceva?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nadaflorilor spune:

Citat:
citat din mesajul lui oana_lex82

ok, dar "casa de paturi" o va da unchiul meu, dar nu poate la 40 de zile(oare o poate face si mai tarziu?) , eu fac doar pomana de mancare acasa.Ce anume trebuie sa cumpar in afara de mancare, covrigi, batiste, lumanari?/? Altceva?


e aceeasi lista de la pomana de la inmormantare... difera tipul menu-ului: de post, de dulce...daca la voi se dau vase de pomana trebuie cineva sa se ocupe si de astea (farfurii, cani/pahar, tacam)pe vase poate fi acelasi menu ca la masa sau diferit, important e sa nu lipseasca coliva, zic eu...acu eu nu stiu ce obiceiuri aveti si cum v-ati impartit treburile...daca tu pui doar mancarea pe masa... te ocupi doar de asta...

iar nu stiu cum e cu prosoapele, la biserica stiu ca preotului/preotilor i/li se da/dau prosoape legate la lumanari, unii dau la fel si dascalului, altii la 40 de zile pun si la vase prosoape... de ce nu intrebi pe cineva din familie, cineva cu experienta.....Nina, 30s+,

Mergi la inceput