Educatoare calificate - criza generalizata ?
Buna dragi mamici !
Ma confrunt cu o situatie neplacuta si as vrea sa stiu daca reprezinta un caz particular sau este o situatie generalizata la nivelul intregului invatamant prescolar public .
Fetita mea merge la grupa mijlocie intr-o gradinita de stat din sectorul 3. Este o gradinita noua , deschisa anul trecut , frumoasa , spatioasa , cu dotari moderne ...la capitolul asta , nimic de reprosat .
Problema majora cu care se confrunta aceasta gradinita este lipsa de personal...atat cadre didactice , cat si personal auxiliar.
Anul trecut au fost angajate in gradinita multe educatoare calificate din provincie , care n-au putut sa faca fata cheltuielilor cu chiria in Bucuresti si au plecat inapoi in localitatile lor de domiciliu , lasand multe grupe de copii "in aer ".
La examenul de titularizare din vara au fost scoase la concurs 12 posturi de educatoare , insa nu s-au ocupat decat 2 ( cu educatoare care erau deja suplinitoare inca de anul trecut ) ...pentru restul de 10 posturi nu s-a gasit decat solutia angajarii de personal suplinitor necalificat.
Acum , la grupa fiicei mele sunt 2 educatoare suplinitoare necalificate - una este studenta , cealalta a absolvit psihologia la o facultate privata si n-a mai lucrat deloc cu copiii.
De fapt , gradinita functioneaza cu mai mult de jumatate de personal didactic - cadre suplinitoare necalificate.
Sa fie oare o asa grava criza de personal calificat sau este un caz de prost management de personal la noi la gradi ?
As vrea sa intreb mamicile care practica meseria de educator daca stiu care sunt reglementarile legale privind angajarea de suplinitori ?
O zi buna tuturor !
Gattasalvaje - mamica
de Sara Eliza
( 22 Decembrie 2007 )
Sara Eliza - cel mai frumos cadou de Craciun POZE
POZE RECENTE
Povestea nasterii
Raspunsuri
madyrizi spune:
nu, nu este o situatie singulara.
salariile sunt f. mici, ceva in jur la 600 de lei pe luna. pentru banii acestia, absolventii prefera sa vanda la magazin si sa nu se streseze cu 35-40 de copii in grupa. si nici raspunderea nu este asa mare.
calificatii pleaca din invatamant, mai ales ca invatamantul privat ia amploare, salariile sunt mult mai bune, copii mai putini la grupa, conditii decente de munca etc.
eu am in spatele casei o gradinita privata si au numai educatoare calificate. deci...
Mami
de
www.pregnancy-duedate.com/tickers/z7m2069icppvwhff.png" target="_blank">Mihai siwww.pregnancy-duedate.com/tickers/3n5z7sh3szzc8t5z.png" target="_blank">Alex
NOUTATI IN ALBUM
pt. Alexandru Hapaleti si alti copii
eimotto spune:
Si noi in Bucuresti - aceeasi situatie. Fata mea a avut acum 2 ani o educatoare care nu era din Buc. si nu a mai rezistat cand a venit criza (probabil ca au scazut si veniturile sotului ) - a plecat. Un an au avut o suplinitoare calificata care a plecat in invatamant anul trecut. Apoi, fiind in grupa pregatitoare, dimineata cand faceau activitatile aveau educatoare calificata si dupa amiaza, suplinitoare necalificata.
anya spune:
La noi in gradinita s-a gasit o solutie. Educatoarele mai tinere presteaza norma dubla, adica lucreaza de dimineata pana seara cu copiii. Cat vor rezista...Educatoarelor mai in vrasta care au salarii mai mari nu li s-a aprobat norma dubla. Problema se va pune de la anul, cand educatoarele mai in varsta vor sa iasa la pensie anticipat ca sa lucreze colaborator la privat. Pe de o parte salariul e mic iar pe de alta parte sunt nemultumite de faptul ca grupele sunt foarte mari (30 de copii) si din acest motiv nu pot lucra "de calitate". Singurul dormitor care a mai ramas are la somn in acest moment copiii din 3 grupe. Patuturile sunt inghesuite la maxim si deoarece sunt multi copii nici liniste nu reusesc sa faca. E suficient sa se fataie cativa sau sa ceara apa/pp ca e clar: nu mai doarme nimeni. Plus ca nici aer nu au sa respire.
Cu ingrijitoarele e o problema si mai grava. Pana in 2014 nu au voie sa inlocuiasca nici macar ingrijitoarele iesite la pensie, asa ca nici salariul ala amarat nu au cum sa-l ofere cuiva.
claujro spune:
E generalizate situatia. In fiecare an sunt sute de posturi scoase la titularizare si nu se gasesc doritori sa le ocupe sau nu reusesc sa ia peste nota 7- mai precis-. Asta in Bucuresti.
miri2007 spune:
Am scris si eu la "discutii generale" aici despre problema asta.
Mai grav este ca, in unele cazuri (cum este din pacate cazul nostru), aceste persoane necalificate pentru postul pe care il ocupa chiar nu reusesc sa se ridice la standardele unei "educatoare". NU sunt absurda si chiar cred ca vocatia unui educator sta in diploma pe care o are, dar atunci cand vorbeste "anagramat" cand nu se implica in jocul copiilor ci doar sta si studiaza programa pe care urmeaza sa o aplice de la 1 octombrie, cand imi spune ca asteata caietele speciale ca sa faca activitai cu copii, atunci stai si te intrebi la ce mai duci copilul la gradi?
Mare pacat ca s-a ajus la asa ceva!
Ma tot gandesc de cateva zile sa initiez o petitie on-line pentru ca, avand in vedere aceasta situatie generalizata, parintii care aleg sistemul privat de gradinite, sa primeasca macar o deducere la impozit. Pentru ca eu platesc impozite o multime si serviciile pe care statul le presteaza pentru impozitele platite sunt indecalificabile.
Daca aveti idee cum am putea sa procedam sa dam contur unei astfel de idei, haideti sa ne adunam sa vedem poate iese ceva...Imi dau seama ca de aici ar avea de castigat gradinitele particulare dar asta este. La stat e clar ca trebuie sa ai mare noroc sa nimeresti bine.
Miri2007
Mai scriu pe / reclama ilegala
grati.ela spune:
salariul este mizerabil 5-6 milioane... Tudor a inceput anul cu o educatoare care a plecat asistenta dupa 2 saptamani. Mi-a spus ca vin din provincie si se titularizeaza in capitala ca e usor si apoi se detaseaza la ele in oras. Acum are doua educatoare care spun ca au experienta. Sper, desi nu seamana cu educatoarele minunate avute de fata..
Pot avea pretentii ca la banii mentionati sa mai lucreze persoane calificate? Si asta cu 35-40 de copiii? Eu sunt multumita daca anul acesta invata sa se integreze intr-un colectiv.
gattasalvaje spune:
Miri , am citit subiectul deschis de tine si abia acum realizez cat de grava e situatia
. Chestia cu scutirea de impozit este o idee , insa nu cred ca se va aplica in veci. Guvernul stie numai sa ia si sa promita ( vezi reducerea perioadei CIC de la 2 ani la 1 an cu promisiunea ca se vor infiinta crese - unde-s cresele ? )
Eu ma gandeam la conceperea unui sistem public-privat de finantare a gradinitelor , adica sa se permita contributii din partea parintilor pentru salariile cadrelor didactice ...stabilirea unei sume lunare pe care s-o plateasca parintele in functie de cat de calificata este educatoarea , stabilirea unor norme pentru impozitarea acestor bani .
Daca o educatoare la o grupa de 30 copii ar primi lunar de la fiecare parinte , sa zicem 50 RON ( o suma infima in comparatie cu tariful gradinitelor particulare )si ar plati un impozit pe venit de 16% , ar avea un plus la salariu de 1260 RON , ceea ce adaugat la salariu de educatoare , s-ar apropia cat de cat de un salariu decent si nu s-ar mai duce sa lucreze la butic.
Anya , solutia cu cumulul a 2 norme s-a aplicat si la grupa fetitei mele anul trecut, educatoarea statea de la 7.30 pana la 17.30 cu 30 de copii si lua in jur de 1100 RON( a doua norma se platea cu 75%) .Pleca in fiecare zi nauca de cap iar banii nu-i ajungeau sa-si plateasca chiria , o finanta mama ei care lucra in Italia. A stat pana la finele anului scolar , dupa care a plecat si ea in Italia sa ingrijeasca batrani pentru 1000 EURO/luna.
Gattasalvaje - mamica
de Sara Eliza
( 22 Decembrie 2007 )
Sara Eliza - cel mai frumos cadou de Craciun POZE
POZE RECENTE
Povestea nasterii
anya spune:
Eu ma bucur ca educatoarea fiului meu a mai rezistat si anul asta.
De la anul va fi jale. Noi incepem scoala, dar ambele educatoare vor sa plece din sistem. Cea tanara care facea norme duble a terminat facultatea si va vrea ceva mai ok iar educatoarea mai in varsta vrea sa iasa anticipat la pensie si sa ia colaborare la o gradinita particulata. In plus se pensioneaza sigur si doua ingrijitoare...care nu se mai pot inlocui pana cel putin in 2013.