Religia disciplina obligatorie

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns CorinaDani spune:

Concluzia : luati rapid atitudine ferma impotriva intentiilor declarate de d-na de religie. anuntati in scris conducerea scolii, inspectoratul scolar, daca nu va puteti intelege de buna-voie cu aceasta d-na preoteasa. nu decide ea pentru copiii vostri.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns natalia_nica spune:

Dorsilia, daca nu te superi, imi poti spune la ce scoala se intampla chestia asta? As vrea sa fiu informata din timp, pentru ca pe copilul meu intentionez sa-l dau in clasa I in 2012... In ceea ce ne priveste, Denis NU va face religie in scoala, decat daca asta presupune o prezentare/istorie a religiilor, pentru ca vreau sa fie informat, dar nu indoctrinat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns LoraG76 spune:

Natalia, chestia e ca nu prea pot profesorii sa faca istoria religiilor, ci, pur si simplu, religie..de oricare cult ar apartine. Asta pentru ca exista o programa obligatorie si pentru ei, un manual clar stabilit de BOR si de la care nu se pot abate, in general..decat cu f. mici variatiuni. Din pacate, se face indoctrinare religioasa in scoli. Repet: parere personala, nu aruncati cu nimic dupa mine, ca-i respect pe cei care au alta parere.

Lora, mami de Iustina (31.10.2004) si Adelina (02.09.2010)

(Niciodata sa nu spui niciodata!)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

Citat:
citat din mesajul lui Dorsilia

hello

de curand am aflat la sedinta cu parintii ca mai nou religia a fost inclusa in trunchiul comun de discipline obligatirii pt elevi, drept pt care nu exista pt parinti si copii nici o optiune.

as fi fost de acord si cu asta insa doamna de religie de la scoala baietelului meu ne-a informat pur si simplu ca ea ii va duce la biserica in toate posturile sa-i impartaseasca/spovedeasca/moliftuiasca, ca sotul dumneai e preot si ca e o mare favoare de care e bine sa profitam. Eu nu vad asa lucrurile. si nu, nu sunt ateu. Traim intr-o lume libera sau nu? Nici macar in cele spirituale nu mai avem dreptul la alege cum sa ne exprimam noi si cum sa se exprime copiii nostri? Chiar e necesar sa fie dus in turma la biserica in fata unui preot care biserica nu e decat o institutie si care preot nu e decat un slujbas angajat in acea institutie, nu un zeu, nu un supraom, nu e mai important decat un medic sau profesor si totusi, atunci de ce sa se insinueze pana si in vietile noastre intime spirituale aceasta disciplina - Religia? In opinia mea profesorul de religie trebuie sa se limiteze la a-si realiza activitatea in cadrul scolii cu mijloacele didactice aferente, urmarindu-si programa si nimic mai mult. Scrie undeva ca sunt obligata sa-mi fie impartasit copilul in absenta mea? S-ar putea sa aiba calificative slabe la aceasta disciplina daca ma opun sa fie dus si impartasit in grup la biserica? Pentru ca e evident ca doamnei profesoare de religie nu i-a sunat prea bine cand i-am spus ca as dori sa am dreptul sa imi dau acordul pt scoaterea copilului din scoala si ducerea lui intr-o biserica nu doar in vizita ci la impartasit/spovedit, ascultat slujbe etc. Si nu e vb doar de mine ci de mai multi parinti care gandim la fel.

merci pt suport
lia

Oricum nu e adevarat, eu mi-am scutit (iar) copilul de la religie.
Fiica-mii i se incheie media fara religie, are liniuta in carnet si catalog la religie.
Pe de alta parte, daca face religia ... nu stiu amanunte de gen dusul la impartasit, ma gandesc ca o fi facand parte din programa .... Nu cred ca poti participa doar partial la ore, ar fi ca si cum ai vrea sa invete adunarea, dar nu si inmultirea, la mate.
Mi se pare normal sa ai doua optiuni - faci sau nu faci religie (daca faci, evident religia ta, nu obligatoriu ortodoxa) dar mi s-ar parea aberant sa alegi din programa doar ce-ti convine.

Daca faci cerere si mentionezi "conform art 18, alin 2 din legea invatamantului (Legea nr. 1/2011)" nu au cum sa ti-o refuze (pe ea, pe cerere ) fara a incalca legea respectiva si Constitutia Romaniei.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

Concluzie (tineti cont ca habar n-am ce-i aia impartasanie, ca n-am calcat prin biserici ) dar ma gandesc din punctul de vedere al unei materii scolare oarescare:
1. Daca impartasania e in programa, ora de curs - e pus absent daca nu se duce
2. Daca impartasania e test si lipseste - n-are nota, nu i se incheie media, e lasat corijent
3. Daca impartasania e o activitate optionala (ca dusul la teatru sau in excursie) atunci il trimiti sau nu, cum vrei.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Dorsilia spune:

multumesc mult de raspunsurile prompte, necazul la noi e ca religia au inclus-o in orar in mijlocul programului, adica de la 9-10, intr-o zi in care are doar 3 ore, a doua au pus-o religie, in loc sa o fi pus si ei ultima oraChiar si asa cred ca e mai ok sa depun cerere si sa cer cum ati spus "scutire" de religie pt ca daca, vorba aia, dusul la biserica e notat, atunci el va fi depunctat sau notat prost ca nu face pana la capat ritul, nu?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns szivarvany spune:

nu cred ca este in programa sa mearga la biserica, asa ceva nu cred ca e posibil.
manualul de religie inca nu l am primit nici noi, cand il avem, vi l arat.

_
Daria & felina fioroasaGIULIA(2004 08 16) cu Sela

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns LoraG76 spune:

Noi am decis sa o retragem de la religie tocmai ca ni s-a spus ca vor fi si dusi la biserica, impartasiti etc. in posturi...nu suntem de acord cu asta. Apoi, mi se pare inuman sa vorbesti unui copil despre moarte, diavol, rai si iad...nu mai intru in detalii....a, sau ca daca nu faci lucruri bune il manii pe Dumnezeu ori il superi...cum poate creierasul unui copil sa perceapa asta, oare? Noi ii prezentam totul frumos, pe intelesul ei, nu asa cum prezinta preotii in biserica...nu trebuie sa-i fie frica de Dumnezeu, nu din constrangere trebuie sa creada in ceva, sa faca ori nu un lucru...unde mai pui ca auzisem de un manual de religie unde era prezentata o pilda - cum ca un copil a gresit si a dat masina peste el cand a traversat strada...asta e chiar inuman, de fapt...nu ce-am zis mai sus c-ar fi. Nu sunt de acord cu aceste practici religioase deloc.

Lora, mami de Iustina (31.10.2004) si Adelina (02.09.2010)

(Niciodata sa nu spui niciodata!)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CorinaDani spune:

Citat:
citat din mesajul lui Dorsilia

multumesc mult de raspunsurile prompte, necazul la noi e ca religia au inclus-o in orar in mijlocul programului, adica de la 9-10, intr-o zi in care are doar 3 ore, a doua au pus-o religie, in loc sa o fi pus si ei ultima oraChiar si asa cred ca e mai ok sa depun cerere si sa cer cum ati spus "scutire" de religie pt ca daca, vorba aia, dusul la biserica e notat, atunci el va fi depunctat sau notat prost ca nu face pana la capat ritul, nu?

pai daca tot va veti agita in legatura cu ora de religie, solicitati si mutarea acestei ore, sa fie prima sau ultima in ziua respectiva, astfel incat copilasii care nu participa sa poata veni/pleca cu o ora mai tarziu/devreme la scoala in acea zi.
eu cred ca special o fi cerut d-na preoteasa sa fie pusa ora in mijlocul programului, pe de o parte pentru ca parintii sa accepte sa-si lase copii la ora ei, sa nu stea degeaba la scoala/in curte o ora, pe de alta parte atunci o fi preotul mai liber si ii poate impartasi mai rapid pe copilasi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns corap spune:

pe edu.ro n-am gasit, pt clasele I-IV, decat programa pentru religia evanghelica.
chiar sunt curioasa care e programa pentru religia ortodoxa si de ce nu se gaseste pe site. stie cineva unde-i programa (o sursa oficiala, nu de pe ortodoxie.ro)
(asa, de amorul artei, ca ai mei n-o sa faca religie , dar chiar sunt curioasa care sunt subiectele abordate)

Mergi la inceput