Religia disciplina obligatorie

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Laura25 spune:

Citat:
citat din mesajul lui corap

pe edu.ro n-am gasit, pt clasele I-IV, decat programa pentru religia evanghelica.
chiar sunt curioasa care e programa pentru religia ortodoxa si de ce nu se gaseste pe site. stie cineva unde-i programa (o sursa oficiala, nu de pe ortodoxie.ro)
(asa, de amorul artei, ca ai mei n-o sa faca religie , dar chiar sunt curioasa care sunt subiectele abordate)

Vezi aici : http://www.didactic.ro/materiale-didactice/98223_programe-scolare-religie-cultul-ortodox-clasele-i-a-iv-a e din 2009, dar nu cred sa se fi schimbat dramatic de atunci.

Am marfa la bazar umanitar DC

Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi

'Cos what I feel is the only truth for me

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns corap spune:

la o scanare rapida, in afara de "auditii muzicale" (care par mai exotice) nu contine programa niciun punct ce presupune plecat din unitatea scolara si baut alcool de catre minori.

daca s-ar tine de programa, mai ca i-as lasa, dar, pe de alta parte ma ingrozeste partea cu "Programa este īn asa fel conceputa īncāt sa īncurajeze creativitatea didactica si adecvarea demersurilor didactice la particularitatile elevilor. "

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Dorsilia spune:

da, creativitatea didactica tocmai aici nu e ceva inpsre binele copiilor

d-na de religie ne-a spus cu jumate de gura ca este exclus sa evitam religia, si ca pt asta ar trebui sa ne declaram atei (la care faza cativa parinti si-au scuipat in san si au zis "Doamne fereste!") asa ca pt moment am abandonat discutia nemultumita de efect si cu teama pt ceea ce ar insemna asta pt confortul spiritual al copilului la ore, pt afectarea mediei lui generale la o adica, pt ca stim ca de multe ori un profesor ranchiunos poate crea probleme si celui mai atent si silitor elev. Ori e clar ca orgoliul d-nei a fost afectat de ideile mele "eretice", pt ca s-a ambalat putin cam tare.
Al meu e timid, silitor, si atent pana-n panzele albe, si tocmai de aceea am vrut sa-l scutesc de rigorile acestei discipline, pana la urma optionale se pare, atunci cand am avut ocazia s-o cunosc pe d-na de religie si ideile d-neaei. Poate daca prezenta altfel disciplina nu aveam reactia asta. Insa din prima ne-a spus ce oportunitate majora avem si sa profiam de ea, cu dusul la biserica "cel putin in posturi". Cum nu mi-am putut tine gura, am zis instant ca de asta ar trebui sa se ocupe familia, nu scoala, e ceva intim pana la urma, modul cum fiecare alege sa-si exprime trairile spirituale, religioase, credintele.
Copilul meu are de la mine notiuni copilaresti despre religie, stie si el doua rugaciuni, stie sa-si faca cruce si ca la biserica a fost botezat dupa nastere, stie cate ceva despre e bine sa faci si ce nu, asta asa in limitele absolut normale ale bunei cresteri pe care i-o ofera un parinte copilului, fara conotatii gen pacat, pilde, pedeapsa divina pt x fapta, lista cu 10 porunci, deci NU, nu am intrat in chestii religioase si alunecoase.

Acum ca anul scolar deja e inceput si au trecut deja aproape 3 saptamani din primul semestru ce mai pot face? mai pot depune cerere acum sau nu? daca mai tarziu d-na de religie ajunge sa-i fie si diriginta in gimnaziu, o sa iese cu surle si trambite cred

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nadaflorilor spune:

Citat:
citat din mesajul lui sorana

Concluzie (tineti cont ca habar n-am ce-i aia impartasanie, ca n-am calcat prin biserici ) dar ma gandesc din punctul de vedere al unei materii scolare oarescare:
1. Daca impartasania e in programa, ora de curs - e pus absent daca nu se duce
2. Daca impartasania e test si lipseste - n-are nota, nu i se incheie media, e lasat corijent
3. Daca impartasania e o activitate optionala (ca dusul la teatru sau in excursie) atunci il trimiti sau nu, cum vrei.

Sorana si Monica (28.09.2002)

suna aberant, pentru ca nu are cum sa-ti impuna nimeni duhovnicul, spovedania se face la duhovnic nu te ia nimeni cu forta sa te duca la orice preot sa i te confesezi, copii cu varsta de 9 ani nu se impartasesc fara a fi spovediti...asa era cand aveam eu 9 ani, apoi sa duci copilul la impartasanie e o obligatie a nasului de botez si un drept al parintelui, nu il poate lua nicio preoteasa si nici un preot... e imposibil ca aceste activitati sa fie in programa...e aberant de aberant. BOR-ul nu are cum sa fie amestecat in initiativa doamnei profesor e dorinta dansei de a-i fi utila sotului ducandu-i la impartasanie copii inocenti cu ghiontura ...e pentru fala si mandria lor ca simple fiinte umane

Nina, 28+,

Mergi la inceput

in afara de ortodox si ateu te mai poti declara si adept al uneia din urmatoarele religii:

2.EPISCOPIA ORTODOXA SARBA DE TIMISOARA
3.BISERICA ROMANO- CATOLICA
4.BISERICA ROMANA UNITA CU ROMA, GRECO-CATOLICA
5.ARHIEPISCOPIA BISERICII ARMENE
6.BISERICA CRESTINA RUSA DE RIT VECHI DIN ROMANIA
7.BISERICA REFORMATA DIN ROMANIA
8.BISERICA EVANGHELICA C.A. DIN ROMANIA
9.BISERICA EVANGHELICA LUTHERANA DIN ROMANIA
10.BISERICA UNITARIANA DIN TRANSILVANIA
11.UNIUNEA BISERICILOR CRESTINE BAPTISTE DIN ROMANIA
12.BISERICA CRESTINA DUPA EVANGHELIE DIN ROMANIA- UNIUNEA BISERICILOR CRESTINE DUPA EVANGHELIE DIN ROMANIA
13.BISERICA EVANGHELICA ROMANA
14.UNIUNEA PENTICOSTALA - BISERICA LUI DUMNEZEU APOSTOLICa DIN ROMaNIA
15.BISERICA CRESTINA ADVENTISTA DE ZIUA A SAPTEA DIN ROMANIA
16.FEDERATIA COMUNITATILOR EVREIESTI DIN ROMANIA
17.CULTUL MUSULMAN
18.ORGANIZATIA RELIGIOASA MARTORII LUI IEHOVA
(scuzati de caps, e luat din lege)
si esti in regula, ca presupun ca n-o sa-ti cate profesor de religie adaptat cultului special pentru tine. desi eu m-as declara atee. sau agnostica, sa-i bulversez? hmmmmm. noah, partea cu atee e cel mai usor digerabila.

(de fapt, eu as opta pentru varianta 6 ca fiind traditional cea mai apropiata de mine- adica n-ar fi tocmai o minciuna. uh, cum as putea eu sa decid pentru copil daca eu insami nu stiu...) edit: merg pe varianta "better safe than sorry" - deci FARA religie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CorinaDani spune:

Dorsilia, nu te lasa intimidata, du-te chiar maine si depune cererea de retragere de la ora de religie.
Abordeaz-o pe tanti preoteasa, explica-i ca te-ai interesat la inspectoratul scolar, ai citit si ai aflat ca aceasta materie nu este obligatorie, ca ai dreptul sa-ti retragi copilul de la aceste ore si ca i se poate incheia situatia scolara fara note. Iar temerile tale privind o posibila numire ca diriginta, lasa-le deoparte, mai e pana atunci. Iar daca ea incearca sa insinueze macar ceva de acest gen, i-o poti reteza scurt, poate chiar cu un argument/citat religios.
Ce exemplu ii dai tu acum copilului tau, bati in retragere de teama unor posibile viitoare represalii ?

Mergi la inceput

de acord cu ce zice corina.
in plus, poti sa-i spui "preotesei" sa nu uite la spovedanie sa spuna si ca a mintit in legatura cu faptul ca nu poti alege sa nu faca copilul religie ortodoxa. ca o vede DD. (glumeam, dar eu asa as face )

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nadaflorilor spune:

Citat:
citat din mesajul lui corap

in afara de ortodox si ateu te mai poti declara si adept al uneia din urmatoarele religii:

2.EPISCOPIA ORTODOXA SARBA DE TIMISOARA
3.BISERICA ROMANO- CATOLICA
4.BISERICA ROMANA UNITA CU ROMA, GRECO-CATOLICA
5.ARHIEPISCOPIA BISERICII ARMENE
6.BISERICA CRESTINA RUSA DE RIT VECHI DIN ROMANIA
7.BISERICA REFORMATA DIN ROMANIA
8.BISERICA EVANGHELICA C.A. DIN ROMANIA
9.BISERICA EVANGHELICA LUTHERANA DIN ROMANIA
10.BISERICA UNITARIANA DIN TRANSILVANIA
11.UNIUNEA BISERICILOR CRESTINE BAPTISTE DIN ROMANIA
12.BISERICA CRESTINA DUPA EVANGHELIE DIN ROMANIA- UNIUNEA BISERICILOR CRESTINE DUPA EVANGHELIE DIN ROMANIA
13.BISERICA EVANGHELICA ROMANA
14.UNIUNEA PENTICOSTALA - BISERICA LUI DUMNEZEU APOSTOLICa DIN ROMaNIA
15.BISERICA CRESTINA ADVENTISTA DE ZIUA A SAPTEA DIN ROMANIA
16.FEDERATIA COMUNITATILOR EVREIESTI DIN ROMANIA
17.CULTUL MUSULMAN
18.ORGANIZATIA RELIGIOASA MARTORII LUI IEHOVA
(scuzati de caps, e luat din lege)
si esti in regula, ca presupun ca n-o sa-ti cate profesor de religie adaptat cultului special pentru tine. desi eu m-as declara atee. sau agnostica, sa-i bulversez? hmmmmm. noah, partea cu atee e cel mai usor digerabila.

(de fapt, eu as opta pentru varianta 6 ca fiind traditional cea mai apropiata de mine- adica n-ar fi tocmai o minciuna. uh, cum as putea eu sa decid pentru copil daca eu insami nu stiu...) edit: merg pe varianta "better safe than sorry" - deci FARA religie.

aha ...aberatia este legalizata..inteleg ca de fapt se impune alegerea ori-ori...mdah oricum si legea e schioapa daca asa se aplica... adica copilul trebuie sa se declare de o religie din lista ori ateu..asta facand materia de fapt..optional - obligatorie

in numele creativitatii didactice ar putea si profesorul de sport sa ii duca pe copii la sarituri cu coarda elastica, sau profesorul de muzica sa le impuna elemente de teoria manelelor...dar presupun ca in cazul acestor materii se cere si se tine cont de dorintele si optiunile parintilor cand vine vorba de creativitate....

eu cred ca ca poti rezolva situatia prin discutii cu conducerea scolii, bine ar fi sa ai si ceilalti intelegatori si de partea ta, sa nu se fi speriat de anatema care s-ar arunca pe capul copiilor lor daca nu sunt de acord cu dusul in card la impartasanie de catre dna profesor de religie... (auzi altfel trebuie sa va declarati atei... asta e de o obraznicie fara margini)...

daca urma copilul seminarul teologic sau o scoala particulara patronata religios intelegeam..dar intr-o scoala publica, intr-un stat laic atitudini de genul asta nu ar trebui tolerate de scoli, inspectorate si nici minister

Nina, 28+,

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anemona spune:

Dorsilia, iti voi raspunde ca mama de copil in clasa a II-a care este retras de la religie inca de anul trecut. Este prevazut si in noua lege a invatamantului ca religia, desi face parte din trunchiul comun, poate fi scoasa daca parintele face cerere in acest sens. Si nu, nu e nevoie sa te declari in nici un fel, ateu sau alta religie, pur si simplu faci aceasta cerere si soliciti un nr de inregistrare. Si noi am fost putin intimidati anul trecut, pentru ca ni s-a spus ba ca trebuie sa obtinem aviz de la minister, ba ca trebuie sa ne declaram atei, ba ca nu la scoala se fac astfel de cereri, dar am luat legatura cu inspectorul general pe probleme de religie din minister si mi-a confirmat personal ca nu trebuie nici justificari, nici aprobari, pur si simplu faci cererea pentru a instiinta, directoul neavand voie sa refuze, pt ca asa e legea.
Exista si o cerere tip care circula pe net, daca vrei imi trimiti o adresa de mail si ti-o trimit (actualizata dupa noua lege din 2011). Cererea o poti face oricand, in orice moment al anului, dar dca te hotrasti, e bine sa o faci inainte de a avea note la ea, ca sa nu fie complicat de calculat medii si altele.
Si noi suntem singurii din clasa care am facut aceasta cerere. Am avut noroc pana acum, anul trecut a fost prima ora, iar anul acesta ultima, dar solutia alternativa este vorbitul cu bibliotecara si rugata sa o primeasca acolo pe parcursul orei, sa citeasca sau sa-si faca temele. Cred ca solutii sunt, iar aprobarea lor nu e necesara, sunt OBLIGATI sa accepte. Te asigur ca anul viitor nu vei mai intampina nici un fel de probleme, se vor obisnui cu asta si nu vor mai comenta.
Sfatul meu este ca, daca te hotarasti, sa scrii cererea si sa o duci la secretariat, fara sa mai incerci sa vorbesti cu cineva sau sa te justifici, te asigur ca e singura cale de a nu intra in polemici interminabile cu toti cei pe care ii incurca decizia ta. E dreptul tau si nu au ce sa faca. Iar apoi te duci frumos si iti iei copilul de mana de la ora si il duci la biblioteca, dupa care invata sa mearga singura. Pe fetita mea o intrebau anul trecut in fiecare saptamana colegii de ce a lipsit de la religie, eu am invatat-o sa spuna ca asa a decis mama, fara sa dea explicatii. Acum toata lumea s-a obisnuit si nu mai comenteaza nimeni nimic. Nu e nici marginalizata, nici judecata.
Iti doresc succes !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anya spune:

Asa cum am zis si mai sus, copilul meu e scos de la religie. Am facut o cerere luata de pe aici , de pe DC si pe care in fiecare am completez alta data. In cerere nu am specificat motivul pentru care il retrag de la religie.
Daca ora de religie e prima sau ultima, poti alege sa duci/iei copilul la alta ora. Daca e la mijloc exista mai multe variante. Optim ar fi ca scoala sa aiba un alt optional, dar asta n-am auzit sa se intample, asa ca ori merge la biblioteca, ori la o alta ora (linba straina, sport) dar pentru asta trebuie sa agrezi cu profesorul respectiv, ori sa stea cu invatatoarea si sa faca teme sau sa citeasca. In clasa 1 am avut si noi ora de religie intercalata in program si Matei statea in clasa si isi facea temele primite in orele anterioare. I-am explicat ca trebuie sa stea cuminte si sa respecte ora celorlalti si gata. Nu stiu daca in clasa a 2-a si a 3-a am avut noroc sau a fost vointa divina, dar religia a fost pusa ultima ora. Culmea e ca al meu are noroc de un profesor care "povesteste frumos" si au fost zile in care m-a rugat sa-l las la ora de religie (si l-am lasat).

Mergi la inceput