Femeile vor putea vota in Arabia Saudita!
Raspunsuri - Pagina 2
![](images/user_woman.png)
cleo78 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Katya Cleo 78, confunzi cartea, poate ca cea de care povestesti are alt titlu, cea cu titlul "Niciodata fara fiica mea" (in original Not without my daughter) e semnata de Betty Mahmoudy si e istoria unei americance maritata cu un medic iranian.Acesta le-a propus sotiei si fiicei lor de 4 ani o vacanta in Iran si acolo de fapt ele au devenit prizoniere.Dupa multe peripetii,reusesc sa evadeze.Cartea are si o continuare-For the love of a child- si prezinta mai multe cazuri de rapiri ale copiilor de catre unul din parinti.Sint carti f bine scrise, de fapt autoarea furnizeaza povestea, dar scriitorul e am uitat cine ![]() |
da, aia e cartea citita de mimne. Cred ca tot in cartea aia, povestea si de o fata cunoscuta acolo, in situatia de divort. Cazul cu educatia nu era in firul principal al povestii, ci eroina principala a cunoscut pe cineva acolo. dar am citit in anii de facultate, deci sunt 13-15ani de atunci, deci e posivil sa amestec. Cel mai mult insa m-a frapat faptul ca trebuia sa ceara permisiunea sotului sa mearga la scoala. Si ca acesta, desi i-a promis, apoi s-a razgandit si gata scoala fetei.
Nu cartea e importanta. Nici titlu. Nici macar contextul. Ci refuzul dreptului la educatie, indiferent de decizia celorlalti. Eu am asociat asta cu familiile de tigani din Romania, numai acolo am mai intalnit "la ce ii trebuie carte". Pt mine, scoala, educatia este tocmai motorul unei societati; dar si mai grav este ca sotul are puterea de a interzice sotiei minore deplasarea la scoala.
Si asta este minunea cu dreptul de a vota in Arabia Saudita - dintr-o data, li se vor deschide usi si accesul la educatie si nu numai.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/hannen/hannen.jpg)
hannen spune:
Mda,deodata cu votul,hop si accesul la educatie.Da` ce legatura are una cu alta?In fine...insa cine crede ca in tarile islamice femeile nu au dreptul la educatie ,se inseala.
Dreptul la educatie este de fapt o obligatie dpdv religios iar cine intrezice asta este un inapoiat el insusi.Ca si ala care isi casatoreste fiica minora,dar asta este alt subiect si deja miroase a unul cu potential (stie tot forumul de care).
Chiar nu se poate comenta stirea fara a aduce in discutie carti si povesti si intimplari de acum 20-30 de ani (era sa zic antice...)
Whatever happens don`t let go of my hand!
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/viviana/viviana.jpg)
viviana spune:
Ingrid, eu stiu foarte putine despre viata de zi cu zi a femeilor din lumea araba.
Dar, daca ma uit pe harta vad zbateri in societatea lor, o dorinta de a se rupe de anumite practici.
Lucrurile astea nu se fac peste noapte mai ales ca vor avea parte de multa, multa opozitie.
Si ca sa revin la burka. Este o problema pe care tot ei o vor rezolva. In felul lor si dupa legile lor.
Asa ca degeaba ne gandim noi acuma la asta.
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
cleo78 spune:
citat din mesajul lui hannen Mda,deodata cu votul,hop si accesul la educatie.Da` ce legatura are una cu alta?In fine...insa cine crede ca in tarile islamice femeile nu au dreptul la educatie ,se inseala. Dreptul la educatie este de fapt o obligatie dpdv religios iar cine intrezice asta este un inapoiat el insusi.Ca si ala care isi casatoreste fiica minora,dar asta este alt subiect si deja miroase a unul cu potential (stie tot forumul de care). Chiar nu se poate comenta stirea fara a aduce in discutie carti si povesti si intimplari de acum 20-30 de ani (era sa zic antice...) ************************************ Whatever happens don`t let go of my hand! |
vorbesc de faptul ca 70% din femeile din Arabia Saudita sunt alfabetizate. In Romania 96 %.
Vorbesc de faptul ca media de varsta de acces la scoala este de 13 ani la ei. In Romania, 15 ani. Pt femei.
Vorbesc de faptul ca mortalitatea infantila este mai mare acolo decat in Ro.
aceste cifre din arabia Saudita de azi se compara cu Romania acum 50 ani. De aici comparatia mea.
Stiu ca esti musulmanca, si la toate subiectele pe tema religiei musulmane te-ai aprins repede. Desi nu am fost acolo, cifrele si statisticile internationale cantaresc mult pt mine.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Ioana_Pos/Ioana_Pos.jpg)
Ioana_Pos spune:
citat din mesajul lui Ingrid S Ioana Pos, eu stiu ca e interzis sofatul cu sau fara insotitor. |
Si mai grav...
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/capcaunul/capcaunul.jpg)
capcaunul spune:
citat din mesajul lui cleo78 vorbesc de faptul ca 70% din femeile din Arabia Saudita sunt alfabetizate. In Romania 96 %. |
Nu zi hop pana nu trec testele de evaluare. S-ar putea ca la sfarsitul saptamanii sa taiem o groaza de procente!
![](icon_smile_big.gif)
hannen spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui cleo78
vorbesc de faptul ca 70% din femeile din Arabia Saudita sunt alfabetizate. In Romania 96 %. Vorbesc de faptul ca media de varsta de acces la scoala este de 13 ani la ei. In Romania, 15 ani. Pt femei. Vorbesc de faptul ca mortalitatea infantila este mai mare acolo decat in Ro. aceste cifre din arabia Saudita de azi se compara cu Romania acum 50 ani. De aici comparatia mea. Stiu ca esti musulmanca, si la toate subiectele pe tema religiei musulmane te-ai aprins repede. Desi nu am fost acolo, cifrele si statisticile internationale cantaresc mult pt mine. |
oops,deci si asta-i tot subiect despre religia musulmana.
Cel putin eu am de ce sa ma aprind (niciun subiect ,indiferent de tema lui,care are o legatura infima (fie doar cu numele) de musulman ...etc,nu sfarseste altfel decit fiind disecat de voi dpdv religios,islamic(cit de islamic,asta nu mai conteaza)) ,plus materialele ajutatoare ,gen "numai cu fiica mea" si altele de genul,plus datul peste ochi si luatul peste picior gen "stiu ca esti musulmana".
Si?Daca stii tu asta trebuie sa mai stie inca citeva mii de useri din urmatorii 50 de ani?Nu poti sa discuti cu mine fara sa-mi arunci in fata chestia asta?Fara sa par cuiva ca ma aprind?
Dar tu de ce te aprinzi?Ca mai ca nu mi-ai dat doua palme,in rest...
Despre ce comparatie vorbesti?Eu intrebam care-i legatura intre permisiunea de a vota si accesul la scoala.
Cumva ala care considera ca fiie`sa nu are nevoie de carte ,da fuga sa o trimita la vot?Sau prezenta la vot se face numai cu diplome ,mastere si doctorate?
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Ingrid_sp_S/Ingrid_sp_S.jpg)
Ingrid S spune:
citat din mesajul lui viviana Ingrid, eu stiu foarte putine despre viata de zi cu zi a femeilor din lumea araba. Dar, daca ma uit pe harta vad zbateri in societatea lor, o dorinta de a se rupe de anumite practici. Lucrurile astea nu se fac peste noapte mai ales ca vor avea parte de multa, multa opozitie. Si ca sa revin la burka. Este o problema pe care tot ei o vor rezolva. In felul lor si dupa legile lor. Asa ca degeaba ne gandim noi acuma la asta. Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit vivi |
Viviana, eu nu ma gandesc la renuntarea la burqa sau ce alte stiluri de acoperamant au. Pur si simplu vreau sa stiu cum procedeaza la vot, din punct de vedere logistic. Cum fac sa fie siguri ca e o femeie acolo?
Aici e clenciul, ca poate multi barbati le vor interzice femeilor sa mearga sa voteze sub pretextul ca se uita cineva la ele sub burqa. Eh, acolo sunt obisnuiti sa fie stapani peste femei, pana se implementeaza ideea dreptului de a vota, o sa mai dureze. Ei au pus carul inaintea boilor: au dat un drept care nu le ajuta deocamdata pe femei cat timp nu au candidat care sa rezoneze cu dorintele lor. Dreptul sa circule liber, asta era fundamental.
Ingrid S si Diana
Cativa nebuni si-au spus la masa: "Numai noi formam aici lumea buna". Si lumea ii crede.
Vauvenargues
cleo78 spune:
hannen, nu am vrut sa te iau peste picior. Si nimeni nu cred ca are scopul asta.
Eu am incercat sa ma documentez asupra status-ului actual al unui stat in care nu am fost, dar in care femeia a mai castigat ceva. Si prima impresie a fost: wow, este fix la fel ca in Romania anilor 40, o perioada de emancipare a femeii, de afirmare si de recunoastere. Puterea femeii creste in Arabia Saudita.
Despre alte state din orientul apropiat, nu m-am interesat. Dar m-ai facut curioasa.
Acum caut pe net lege/informatii despre dreptul femeii de a conduce sau nu in Arabia Saudita. NU am gasit nicio informatie insa ca ele nu ar putea conduce, ba din contra, am gasit un articol despre informatii despre condus in Arabia Saudita, pe wikitravel cred, in care se atrage atentia ca e din cele mai agresive tari, si ca atentie ca schimba banda fara sa semnalizeze, iar informatia era la adresa soferilor cu HE/SHE.
Ingrid S - ai informatii clare/sigure despre asta? Ca femeia in Arabia Saudita nu conduce?
hannen spune:
Pina mai anul trecut sigur nu se conducea.Intre timp au aparut si acolo femei mai curajoase asa,am inteles ca au inceput sa infrunte legile absurde si au inceput sa conduca (in unele zone ale tarii) ,ba chiar cu sprijinul barbatilor/sotilor.
Este singura tara islamica unde le sunt interzise aceste drepturi,de aceea este nedrept sa blamam asta pe seama religiei.Au ei o alta mentalitate,duc anumite reguli/interpretari pina la extreme(si absurd) ,ceea ce bineinteles ca nu este benefic nimanui.
Citeam tot anul trecut(sau anul acesta) ca se discuta sa li se dea dreptul la casatorii cu straini.Nu mai retin daca se si hotarase legal.sper sa nu confund stirile(si n-am timp acum sa caut)