Ce mi-as dori sa se predea in scoli?

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Citat:
citat din mesajul lui viviana
Caligrafia nu se mai face de cel putin 10 ani!

Si asta-i o MARE GRESEALA!
Ale carei efecte se vad.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gabitza2005 spune:

Am mai auzit ca acum la clasa I se prefera scrisul cu pixul minune (care sterge cu capacul) ca sa nu se mai murdareasca copii de cerneala. Eu stiam ca este important sa scrie cu stiloul tocmai pentru formarea scrisului deoarece pixul aluneca prea usor pe hartie.

La noi a fost obligatoriu pana la liceu sa scriem cu stiloul si apoi mie una mi-a ramas in obisnuinta - in facultate am scris cu stiloul si nu eram singura

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aschiutza spune:

Intrebare: ce ati invatat voi la caligrafie? Ca noi doar copiam niste texte chinuindu-ne sa le scriem citet. Era ora care ma teroriza cel mai mult, pt ca ma plictiseam.

Multe dintre ideile din primul post ar trebui invatate de copii din modelul parintilor si al profesorilor si nu prin teorie, ca atunci chiar ca nu o vor lua in serios. Doar mai tirziu iti dai seama la ce iti trebuie managemntul timpului, nu la 15 ani. La 15 ani vrei sa visezi, sa stai cu prietenii la taclale. Distractia maxima e exact sa pierzi timpul.

Sunt multe valori care degeaba ar fii predate in scoli daca societatea nu le respecta deloc (Ex: Pe noi ne-au tocat toti profesorii cu curatenia, si banuiesc ca toata generatia mea a fost tocata cu asta. Nu pot sa spun ce mizerie era in caminele studentesti, unde cica veneau ai mai luminati la cap). Poate s-ar prinde acolo o scinteie, ceva, dar multi se vor uita mai mult ce fac "persoanele cool de la TV" mai degraba. Eu mi-as dori o televiziune mai responsabila promovind mai mult valorile universale decit o distractie ieftina de cartier.

Societatea arunca multe in "nu v-a invatat la scoala?", uitind ca ea are rolul primordial in educatia noii generatii. Incepind cu injuraturile, vorbirea urita si fara respect, nerespectatul celor mai usoare si elementare reguli, respectul fata de natura si resurse, curatenia din jur. Aici in Germania e un proverb: pt a creste un copil e nevoie de un tot satul.

Iar daca mi-as dori ceva de la scoala, nu ar fi teme "cool". Mi-as dori sa invete sa gindeasca si asta indiferent de subiect. Ca daca se vor obisnui copii sa gindeasca o vor face pe urma indiferent de tema si subiect. Si pt asta nu ii musai nevoie de prezentari, proiectoare, calculatoare, management si alte modernisme. Mai putin invatat pe dinafara, subiecte si discutii care sa puna accentul pe intelegerea materiei si pe gindire. Dar gindirea e greu de pus in baremuri, cind e musai sa redai o anumita orientare / idee / corectitudine politica. Copii nu mai sunt lasati sa greseasca in gindire, rezultatul e ca nu mai invata sa isi corecteze felul de a gindii.

EU am avut un profesor de romana care pt mine a fost nemaipomenit. Nu ne-a cerut comentarii (de aceea sunt cam nul la analiza literara clasica), in schimb faceam discutii pe tema cartii, ne sustineam punctul de vedere, ne imparteam in tabere. Iar la sfirsit ne spunea care e parerea "oficiala" si ce se asteapta de la noi sa scriem musai la subiectl ala la bacalaureat.

Istoria ar putea fii un cimp nemaipomenit de discutii. Dar in timpul meu a fost numai date, date , date (care va aduceti aminte de manualul stufos din 1993 pt clasa a 12-a?).

Logica se invata aplicind-o si nu prin teoria groaznica din manual.

Inca ceva, care v-a contrazice un pic ceea ce am spus mai sus. Uneori e necesar sa inveti si pe dinafara. Am facut pregatire cu multi elevi la mate aici in Germania. Aici nu se invata formule matematice pe dinafara. Cu rezultatul ca uita mereu ca exista acele legi, nu au habar ca le pot aplica, asa ca nici nu le cauta in cartea de formule pe care au dreptul sa o aiba la fiecare examen.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

La caligrafie nu inveti ce raze de curbura are A, citi milimetri are pauza dintre cuvinte ... nu se invata nicio teorie.

La caligrafie nu inveti practic nimic in sensul clasic al invatarii. Este doar un antrenament. Notarea are rolul de a ghida antrenamentul.

Efortul de ordonare si rafinare a scrisului are insa o bataie muuult mai lunga decat scrisul. Nu degeaba japonezii, coreenii si chinezii dau o atentie speciala caligrafiei.

Este dovedita corelatia foarte stransa dintre modul de scriere si modul de gandire. In cea mai mare parte, un scris ordonat merge mana-n mana cu o gandire ordonata, si scrisul neglijent sau ilizibil cu o gandire confuza. Sunt si exceptii, unele de geniu, dar statistica e beton.

Fara un studiu statistic riguros, dar care este in ton cu discutia de mai sus, se observa ca tinerii de astazi, care nu au facut stagiul militar, sunt in cea mai mare parte mai putin adaptati si mai imaturi decat au fost cei care la varsta lor au fost cu armata facuta. Nu degeaba armata a fost dintotdeauna considerata pentru barbati trecerea spre maturitate.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aschiutza spune:

Mda, numai ca din toata teoria frumusetii scrisului, copilul nu primeste nimic. El primeste doar sa scrie o pagina sau un text, se va chinui sau nu sa implineasca tema, dar nu va ramine cu sentimentul frumosului. Eu de abia pe la 12 ani am inceput sa fiu interesata de estetica scrisului meu si nu am cunoscut multi cu un asemenea interes (probabil tocmai din cauza orelor de caligrafie).

Armata era o metoda de a invata tinerii sa se descurce singuri intr-o perioada cind multi stateau pe la parinti pina la insuratoare (pe urma avind bineinteles pretentia ca sotia sa ia locul mamei pt indatoriri si ingrijire). Acelasi rol l-a avut pt mine viatza de camin (si as fii putut eu face zeci de cursuri de management al banilor , tot i-as fii cheltuit la inceputul vietii de student pe toate cartile in citeva zile, asa cum am facut-o).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns viviana spune:

Un scris citet si o frumoasa asezare in pagina esse si o dovada de respect fata de cel ce citeste.

Nu este adevarat ca stiloul formeaza scrisul in vreun fel.
Lipsa lui in clasele mici te scuteste de cerneala de pe haine, de pe perdele, pereti, parchet, degete, limba, obraji - sau din alte locuri caci copiii au o netermurita imaginatie atunci cand isi scutura stilourile.

Copiilor oricum li se dau acasa pagini de copiat pentru a-si putea coordona ochiul-mana-scrisul.

Ar trebui sa existe ore de caligrafie fara note in catalog.
Asa cum ar trebui sa existe la gimnaziu si licee dictari pentru corectitudine gramaticala.

Nu am sa uit dictarile alea de prin clasa a IV gen: s-ale mele s-ale tale salele noastre ne dor.

Insa nu uitati: la evaluari sau teste nationale se acorda 12 puncte pentru asezarea in pagina si scris citet.

Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cleo78 spune:

lucru in echipa. Asta lipseste in scoala romaneasca: proiecte de lucru impreuna.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns helbi spune:

Citat:
citat din mesajul lui viviana

Ma intereseaza foarte tare parerile voastre.

Inainte de vacanta de primavara, a aparut o saptamana in care nu se fac ore si se cheama "Scoala altfel".

Deocamdata profesorii nu au hotarat exact ce ar putea face cu elevii in aceasta saptamana.

Haideti sa-i ajutam putintel.

La scoala fetei mele a fost acum 2 saptamini: die Projetwoche - saptamina proiectelor. S-au propus mai multe proiecte, copii au ales online 2 din ele si apoi au fost repartizati intr-unul. Uite cam ce proiecte au fost, poate va inspira si pe voi (mentionez ca aceste proiecte au fost pt copii de clasele a 6-a si a 7-a):

- Centura Verde - in fiecare zi copii au mers ba cu bicicletele in diverse parcuri din Frankfurt sau pe mamul Mainului; ba au fost la o ferma, au riniot la vaci sau au invatat sa fac unt; bau au fost in padure. Ideea era sa stea in natura
- In spatele culiselor: intr-o zi au fost la un post de radio; ziua urmatoare la politzie; apoi la judecatorie si la teatru. Ideea era sa vada lumea din spatele "culiselor"
- Cunoasterea naturii: au mers al ZOO, gradina botanica; museul cu dinozauri; muzeul tehnicii
- Spaniona pt incepatori
- Baschet
- Curs de cusut, impletit
- Curs de desen, modelaj
- Sa invatam sa gatim
- Teatru pentru incepatori: au conceput si jucat o mini-piesa de teatru.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns miri2007 spune:

Sustin in continuare ideea cu caligrafia!
Ma regasesc in tot ce s-a scris pro mai sus. Din toate aceste considerente am ramas masca cand am auzit azi ca nu se mai face.
Neavand copii pana acum 3 ani habar nu aveam de acest "progres" al programei.
Sunt de acord cu ideea de antrenament si de a nu nota, dar totusi ar trebui sa se faca, datorita celor aratate de voi mai sus.
Si nici dictari nu se mai dau...???

Miri2007
Mai scriu pe / reclama ilegala

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ioana_Pos spune:

Dictarile ca dictarile, dar auto-dictarile erau teroarea mea. Trebuia sa tin minte si poezia si punctuatia din ea, greu dom'ne. De-aia am luat 5 la poezia cu toamna de Demostene Botez... mere, pere in panere si gutui amarui cu puf galben ca de pui. Atat stiam atunci, atat stiu si acum .

Mergi la inceput