Parintii-voluntari in scoala
Raspunsuri - Pagina 2
isabela spune:
In urma cu 4 ani, cand fiica-mea era in cls a III-a, si mai tarziu,in clasa a IV-a, cu 1 saptamana inainte de inceperea scolii, (cum stau foarte aproape de scoala) mergeam la dna invatatoare( care ne era tare draga), si o intrebam daca are nevoie de ajutorul meu ,pentru aranjarea clasei.
Era si este o domna cu mult bun simt si i-ar fi fost jena sa sune un parinte si sa apeleze la el , cu astfel de lucruri.
Era bucuroasa, si alaturi de ea aranjam plansele pe pereti, si orice avea nevoie, eram langa ea. Imi facea si mie placere si dnei invatatoare si niciodata copilul meu n-a fost avantajat pentru activitatea mea.
Asa ca ,aceste activitati au existat si la noi, chiar daca nu ne gandeam la voluntariat.
Sabina spune:
eu recunosc ca nu mi-ar placea si nu ma pricep la asa ceva, si din pacate nici sanatatea nu-mi permite sa fiu in comitet de parinti samd. dar chiar daca as fi avut de ales, as fi lasat pe cei priceputi sa faca asta.
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Cum mi-am alaptat copiii
Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo
szivarvany spune:
Boti, si eu am fost 4 ani comitetul grupei la gradi si mi-a placut enorm de mult.
Si acum in cls I m-am oferit de casier din oficiu, am cumparat ce mi s a cerut, imi place prea mult sa ajut clasa/copiii/doamna atat cat pot eu, cu xeroxuri, hartie si ce mai pot.
_
Daria & felina fioroasaGIULIA(2004 08 16) cu Sela
anya spune:
Sambata, 10 septembrie, invatatoarea copilului meu nu venise inca din vacanta. Auzise (probabil ca a dat un telefon) ca e careul la 8.30 si ca probabil vom invata in aceeasi clasa (un laborator). Nici vorba de aranjat ceva.
miri2007 spune:
Recunosc ca nu mi-ar place sa fiu in comutetul de parinti (pentru ca trebuie sa strag bani, sa cumpar , sa pastrez chitante, etc - organizarea si evedenta facturilor si a chitantelor nu sunt punctul meu forte).Toata stima insa pentru cei care pot sa se implice si sa faca si treaba buna.
Insa cu mare drag as merge sa amenajez clasa, sa o pictez si sa o decorez. Cel mai funny ar fi sa facem asta cot la cot cu cei mici (ditractia maxima ar fi pentru ei sa ne vada in ce activitati ne implicam pentru ei).
Mi-ar mai place sa se organizeze si zile ale portilor deschise in care sa putem participa la clase (de gradi deocamdata in cazul nostru).
Probllema ridicata de boticelina am intalnit-o si eu la o buna prietena care este trup si suflet in viata scolara a copilului ei. Din pacte sunt si parinti care, desi nu se implica cu nimic (desi oricand ar fi loc de o mana de ajutor in plus) judeca performantele copilului prin prisma aportului mamei, ceea ce sincer nu e cazul, copilul primind confirmarea valorii la o multime de concursuri "independente" .
Miri2007
Mai scriu pe / reclama ilegala
andata spune:
Si eu am participat la ore, e drept ca in sistem step-by-step. Acum fii-mea e la liceu si am avut surpriza sa constat ca atunci cand s-a discutat la sedinta despre renovarea clasei, mai toti parintii s-au oferit sa faca ceva (suporturi, cuiere, planse, unul dintre parinti s-a oferit chiar sa schimbe parchetul etc). In vacanta ne strangem o mana de parinti sa si varuim. Un singur parinte a facut nota disonanta, spunand ca el nu vrea sa dea nici bani, ca ii da degeaba, si nici sa participe cu munca in folosul copiilor
Mami de un fecior, o fecioara si o scumpa racusoara
Tutu land
blog de mama
Si ingerii au nevoie de ajutor
Blogul lui Mihaita
mamitzica spune:
Cel putin la fiu-meu la scoala ni se trimite email si intreaba ce parinti pot ajuta daca merge toata clasa undeva ca sa fie pe linga invatatoare inca 2-3 parinti sa-i supravegheze.Sau de Halloween sa ii ajute cind isi pun costumele pe ei,sau daca au un invitat de genul Mad Science si au nevoie de 3 parinti care sa stea la mese sa ajute copii cu informatii.(Mad Science e o chestie foarte misto-stiinta explicata la nivelul unui copil de 5 ani).
Deci nu trebuie neaparat sa faci munca fizica.
Eu am fost de 2 ori si e o placere pentru ca incepi sa cunostii copii,ii vezi cum se poarta la scoala,vezi ce invata,ce fac,ce reguli au in clasa.
happiness spune:
Cand am zis voluntariat nu m-am referit la parintii din comitetul de parinti, pentru ca acest fapt, desi e tot voluntar, se practica la greu in tara noastra si mereu cade pe cate cineva marea onoare de a strange /distribui bani. Imi pare rau ca nu a avut inca timp Michelle din SUA sa intre sa va explice exact sistemul, sper ca o va face cat de curand(am nevoie de tine, Michelle!), dar ma refer mai degraba la ce spune mamitzica.Nu strans bani pentru rechizite, nu aranjat flori in clasa, ci participat efectiv la viata de zi cu zi a scolarului, intrat la ora, ajutat profesorul, insotit copiii la activitati extracurriculare. Sa va dau drept exemplu activitati la care am fost eu voluntar la gradinita, la fetita mea. Am insotit copiii la teatru, la film si la plimbari in parc. Am citit pareri de parinti revoltati la alte topicuri, care se refereau la faptul ca educatoarele nu scot copiii afara. la 30 de copii in grupa si o singura educatoare, daca se vor oferi macar 2 mamici, cred ca va urma o plimbare placuta si relaxanta pentru toata lumea.Ganditi-va mai ales la grupa mica si la sezonul rece, cand copiii trebuie imbracati cu 2-3 randuri de hainute. Cum oare sa poata un singur om sa se descurce cu asa ceva?Alta activitate: am facut ghetute pentru Mos Nicolae si costume de carnaval, impreuna cu inca 4-5 mamici;am strans plante medicinale impreuna cu copiii, am participat la excursii , am supravegheat si eu copiii ca sa le fie mai usor doamnelor educatoare. La gradinita mai mereu erau maxim 2-3 parinti dornici sa ajute, dar 2-3 e mult spus...La scoala, intr-adevar, nu ni s-a cerut participarea, dar oricum am fost in excursie cu ei si zic eu, am ajutat pe ici pe colo. Din cealalta perspectiva, ca profesor diriginte...Am chemat alaturi de mine parintii la diverse activitati de voluntariat. La o actiune caritabila(am mers cu copiii la 2 familii sarace si am donat diverse)a venit cu noi o singura mamica. Astazi am avut actiunea Let's do it, Romania!, de curatenie in toata tara...Nu a venit niciun parinte, desi le-am sugerat sa isi insoteasca copiii. Care e ideea de fapt...Eu ca profesor ma descurc si cu 30 in clasa , ies franta de oboseala, uneori fara vlaga, dar ma descurc. Dar...in momentul in care imi trimit copilul sa invete sa faca fapte bune, nu ar fi mai bine sa il insotesc? Sa ii arat ca eu fac primul fapta cea buna? Ca sunt un model eu mai intai, ca mai apoi sa pretind perfectiune de la el?Si poate ca intr-adevar viata e grea si agitata si nu am timp mereu, dar macar cateodata? Eu , una, voi incerca sa modific viziunea parintilor la clasa mea si sa le cer sa se implice, pe cat posibil, mai mult. Daca ar veni mai multi parinti la ora, daca ar vedea cu ce se "mananca" o ora de scoala, ar exista cu siguranta alta toleranta fata de programul redus al profesorului.Daca parintele ar fi prezent la activitati, si-ar cunoaste mai bine copilul, l-ar vedea interactionand cu colegii/profesorii, ar sesiza cam unde se situeaza, ce e bine, ce trebuie indreptat...
mihaela_s spune:
La noi nu se practica voluntariatul in stilul descris de michelle ci de cel descris de mamitzica. Copiii fac des excursii in afara localitatii sau in localitate. In majoritatea cazurilor merg cu autobusul dar sunt locuri(de ex au fost in vizite la doua ferme, una de legume si alta de animale, unde nu merge autobus) si atunci am primit acasa o hartie ca sa completam in cazul in care putem in acea zi sa mergem ca soferi si insotitori ai copiilor. In prealabil, la inceputul scolii primim o hartie acasa ca sa fim de acord(sau nu) ca ccc copilul sa fie transportat la altcineva in masina cu aceste ocazii, sau numai in masina profesorului sau deloc. In aceste cazuri mereu nu se aminteste sa nu uitam pernele inaltatoare ale copiilor in masina personala :).
Cand era cea mare mai mica, aveau discoteci la scoala. Atunci se cerea ajutorul parintilor prin prezenta lor(nu toti, cei care se ofereau) in sala, sa supravegheze copiii. Am fost si noi ca sa vedem cum se distreaza ei. Ne-am distrat si noi, de ce sa nu recunosc :). Alteori am fost sambete ca sa ajutam clasa sa stranga bani pentru excursii(aici parintii nu dau bani direct ci prin ajutoare diverse)...de ex. am muncit cu copiii impreuna sa facem diverse pentru targul de Craciun si de Paste, au avut apoi un stand copiii si au vandut produsele, toti banii intrand in fondul pentru excursie. Sigur ca si noi am cumparat de la ei :).
Cand a fost ziua deschisa pentru activitati sportive am stat la standuri in curtea scolii si am vandut hot dog sau cafea/ceai si prajiturele(toate produse acasa) copiilor si parintilor prezenti si iar banii s-au dus in fondul de excursie.
In rest suntem invitati mereu sa mergem la orele de la clasa cand avem timp, fara sa anuntam in prealabil. Nu ca sa ajutam fizic ci sa urmarim cum au loc orele si daca avem sugestii, critici...sa le spunem. Eu nu am apucat dar am de gand sa merg, sunt curioasa cum se desfasoara orele, sunt foarte diferite de ceea ce stiu eu din Ro.
Am uitat sa spun ca in excursii mereu merg parinti, cate doua-trei mamici si doi-trei tatici care stau cu copiii, dorm cu ei in camere si normal ca sunt ajutor pentru profesori. Insa de anul acesta am inteles ca scoala nu mai are voie sa se implice in aceste excursii(a iesit legea noua a invatamantului) si totul trebuie organizat de parinti daca se doreste...
miri2007 spune:
MI-a placut ce a descris happiness.
Buna ideea cu ajutatul educatoarei la scosul copiilor afara.
Noua doamna educatoare ne-a si spus la sedinta ca nu poate sa-i scoata foarte des pentru ca pana apuca sa-i imbrace pe toti, transpira ceilalti sau trebuie sa se si intoarca. Recunosc ca nu mi-a trecut prin cap ca ar putea veni 2-3 mamici sa o ajute. Este adevarat insa ca oricat mi-as dori sa particip dimineata mi-ar fi destul de greu pentru ca pana la 5 sunt la serviciu. oricum sistemul ar trebui incurajat cumva pentru ca este clar ca are numai beneficii pentru copii dar si pentru parinti.
Miri2007
Mai scriu pe / reclama ilegala